Leghamarabb április 26-án lehetne népszavazást tartani az ellenzéki kérdésekről – írta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója pénteken a Facebook-oldalán.

Hiába gyűltek össze az aláírások az ellenzéki népszavazási kezdeményezéséhez, lehet, hogy nem szavazhatunk a Fudanról április 3-án
Fotó: Facebook/Varga Zoltán

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében részt vevő pártok pénteken adták le a Karácsony Gergely főpolgármester által – a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról – kezdeményezett népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit.

Szánthó Miklós kiemelte:

"azzal, hogy a baloldal csak a mai nap nyújtotta be a népszavazási kezdeményezéseihez szükséges mennyiségű aláírást a Nemzeti Választási Irodához (NVI), hivatalosan is elszállt az esélye annak, hogy az április 3-ára legyen kitűzhető". A referendumot még "az elképzelhetetlenségig felgyorsított eljárásrendben" is leghamarabb csak április 26-án lehetne megtartani

– jegyezte meg.

Kifejtette: az NVI-nek 60 napja van megvizsgálni a "470 ezer" (valójában kérdésenként 235 ezer) aláírást. Ha ezzel egy nap alatt végeznek is, az január 22-ét jelenti. Ha megvan a döntés, az megtámadható a Kúrián. Ha ilyesmi nem is történik – a jogerőre emelkedéshez akkor is 5 nap kell, így az január 27. – írta.

A jogerőre emelkedett határozatot közzé kell tenni a Magyar Közlönyben és a Nemzeti Választási Bizottság elnökének hivatalosan is tájékoztatnia kell az Országgyűlés elnökét a kezdeményezés hitelesítéséről. Az igazgató megjegyezte, "szintén lehetetlen a gyakorlatban", de ha ez is egy nap alatt megtörténik, az január 28-át jelenti.

Az ezt követő első parlamenti ülésnapon a házelnök bejelenti a kezdeményezést a képviselőknek. Erre elvileg csak februárban lenne már lehetőség, mivel ekkor indul a hivatalos ülésszak

– írta Szánthó Miklós. Hozzátette: feltételezve a "szintén a lehetetlent", hogy csak ezért összehívnak egy rendkívüli parlamenti ülést egy hétvége alatt, az január 31. lesz.

Kiemelte: szintén példa nélküli lenne, "de mondjuk, hogy az Országgyűlés aznap döntene is, és elrendelné a népszavazásokat". Sőt, a vonatkozó határozat azonnal megjelenik a Magyar Közlönyben. A határozat – ha nem támadják be az Alkotmánybíróságon – 15 nap után lesz "jogerős": azaz február 15-én.

A köztársasági elnök ezt követően tűzheti ki a népszavazást. Szintén feltételezve, hogy ezt már aznap, február 15-én megtenné az államfő, ettől naptól számított 70-90 napon belülre lehet kiírni a népszavazást – fejtette ki Szánthó Miklós.

Kiemelte: ha nincs is semmilyen jogorvoslat, és minden érintett szerv napon belül vagy egy nap alatt végez – a több napot/hetet igénybe vevő ügymenettel – leghamarabb

"egy lehetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is" április 26-án lehetne megtartani a referendumot.

Szánthó Miklós kitért arra is, van egy kivételes szabály, amely szerint egy népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást írt ki, és ez utóbbi időpontjáig legalább ötven nap van hátra. Ennek alkalmazásához azonban legkésőbb február 12-én ki kellene tűzni az ellenzék által kezdeményezett kérdésekben a népszavazást. Ez azonban – mint az Alapjogokért Központ igazgatója fogalmazott – "a legextrémebb felturbózással sem tud kijönni".

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Megszólalt a Orbán hátsójából az Alapjogokért Központ, ami mindig arról beszél, hogy kinek mihez nincs joga.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
hát ja, merhogy Fudán.
ezt nemígy kell csinálni enberek!
jóelőre ki kellet vóna Fundálni(!) a stratégiát, nem így hűbelegergő móggyára elcseszni, oszt mehet a kukába az egész papírhalom.
a kis gréta üzeni, hogy mindenképpen a szelektívbe dobjátok!
simmering73
@KisTehen: Ha jól látom ti rinyáltok itt Bimbó a csótány fajtársaddal.
jesz
...és ehhezba fiaskóhoz mit szólnak azok, akik hidegben, szélben elmentek aláírni? bíztak ezekben, és tessék...így erodálódik a bizalom...legközelebb már nem megy el aláírni senki, mert ezek úgyis csak bohócok..

Tényleg nincs egyetlen egy értelmes, a szakmáját értő jogtudós(de jó lesz egy gyakornok is) aki tudja a szabályokat, kiigazodik a határidőkben?
human
Megszólalt a Orbán hátsójából az Alapjogokért Központ, ami mindig arról beszél, hogy kinek mihez nincs joga.
Clavigo
@KisTehen: Mi fáj,,kis böccém,,miért rinyálsz,,kicsi tinóm ?? A cigány Gazdád eladott Téged Kinának... ?? Xar ügy,,te kis gyalog- muzsik... !!
csak úgy....
ebben az egészben az a röhej,hogy orbánék már nem csak a fudan árát baxták el már másra, még a paks II. és a budapest-belgrádra valót is. :)
lusta
Ettől nagyobb kampányt nem is kaphatna az ellenzék.
Yoda69
Nem erdekes? Ugyanazon a napon inditotta Karacsony a nepszavazasi ugyet, amikor O1G a gyerekek nemvaltasarol szolo baromsagot. Erdekes modon O1G elvtarse mar reg átment, mig Karie nem. Meg veletlenul sincs orbvani kettosbeszed ebben az országban.
De igy is bukni fog a fideSS maffia es vele együtt a kommunista-nevelő Fudan is.
justhpeter
Az ellenzék romahtempóban ráharapott Orbánék gumicsontjára. A Fudan kb. annyi időre lett előkészítva mint a Paks II, vagyis a következő 10 évben nemigen lett volna belőle valami. Ám a bamba ellenzék nekirontott, holott a "vészhelyzetnek" nevezett szemétség nem szúrta a szemét.
kereső
Nem baj-dehogynem!-szavazhatunk a kormány náci népszavazási kérdéseiről. Csak a szavazatszámlálók fognak megbolondulni, mert ugyanazon urnába megy minden szavazó lap. Szabó Timi nem gondolta végig, hogy mi lesz az eredménye "praktikus" javaslatának. Mert, ha külön van a választás és a népszavazás, akkor a kormány népszavazása ismételten lehetett volna érvénytelen!!!is, igy csak eredménytelen lehet, ha az ellenzéki szavazók érvénytelen szavazatot adnak le.Ami meg az elllenzéki aláirásgyüjtést illeti, valahogy kimaradt a vidék az aláirásgyüjtésből. Nem jutott rá akarat. Pedig épp a vidék, amely leginkább érintett lenne mindkét kérdésben.Vakok!!!
lusta
@Pegero: Egyszerű matematika. Mindkét kérdéshez aláírást kellett gyűjteni. 2x235 ezer.
Yoda69
@Pegero: Hulye vagy ember. 2 honapig ult a fideSSes tobbsegu hivatal a kerelmen mire kiadtak az engedélyt, persze O1G kerelmere mar masnap kiadtak.
A 470 ezer alairas pedig ugy jon hogy ket kerdes van, es mind a ketto kerdesnek el kellett ernie a 200-200 ezres limitet hogy ervenyes legyen. De ezt mar elmagyaraztak masok is, ugy latszik eleg nehez a felfogasod. Persze megertem hiszen fideSS-birka vagy, azok meg nem az eszukrol hiresek.
kissé felnőttem
hát ne 60 napig kotlódjatok rajt inkább kotrodj ki te is az irodádból és lesz ám utodod ne hidd hogy évszázadokig ott tespedsz aztán meg a kopaszok véddjenek is tán 60 napig ébredj ember.JOGÁLLAM-ban játszadozzál másokkal. etesd aki ezt beveszi.Ami nektek kellett 1 x 24 órában összekalapáltátok akkor ezt? max 48
Yoda69
@Pegero: Nem, ez nem szopás, hanem hatalommal való visszaélés, ami demokratikus jogállamban büntetendő cselekmény.
Én bízom benne, hogy lesz meg itt jogállam, es az ilyen korrupt naci gecik írmagját is ki lehet irtani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.