Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor a köztévének. Arról is beszélt, Magyarország, ha akarna, se tudna katonai eszközöket küldeni másoknak.

Orbán és a differenciált empátia: "Nem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a muszlim tömegek jobb remény érdekében érkezők és az Ukrajnából menekülők között"

Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjút adott az M1-nek.

"Emlékszem ilyen helyzetre, ez a harmadik háború, amikor úgy adódik, hogy én vagyok Magyarország miniszterelnöke"

– fogalmazott, hozzátéve: akkor is, most is azt képviseli, Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia.

"Stratégiai nyugalomra van szükség"

– fogalmazott, kifejtve, hogy a háború miatti kapkodásban történő stratégiailag rossz döntésektől tartózkodni kell. Szerinte, a baloldal terve az lenne, hogy katonákat, illetve fegyereket küldjünk Ukrájnába, de ezekkel magyarokra is lőhetnének Kárpátalján, így ezt elutasítja.

"A vita elméleti jellegű, nem tud változni a magyar álláspont, mert a magyar hadseregnek minden fegyverére szüksége van ahhoz, hogy fel tudjunk vonulni a keleti határon"

– tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint, ha akarna, sem tudna hadi eszközöket Magyarország mások rendelkezésére bocsátani, de nem akar.

Arra a kérdésre, hogy háborúra készülünk-e az eddigi hadi fejlesztésekre, azt felelte Orbán: a békére készültünk. Majd úgy folytatta, hogy az árvíz-, a vörösiszap- és a háborús helyzetek miatt erre szükség van a béke megőrzéséhez.

"Ütemeztük a teendőket, néhány éve jött el az a pillanat, amikor meg tudtuk kezdeni a katonai fejlesztéseket, amiket a baloldal folyamatosan támadott"

– fogalmazott Orbán.

Nem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messzi muszlim tömegek jobb remény érdekében érkezők és az Ukrajnából menekülők közt – mondta Orbán a német közrádió felvetésére, mely szerint a menekültek befogadása álságos a korábbi migránsellenes retorika tükrében.

"A távolabbról érkezők több biztonságos országon átmennek, de Ukrajnából hova menjenek?"

– mondta.

Arra a kérdésre, minek köszönhető a menekülteket segítő összefogás, azt felelte:

"ez egy jó ország, jó emberekkel".

A szankciókban nem hisz, de most nem az okoskodás ideje van – fejtette ki, elmondása szerint Brüsszelben is.

"Háború van. Most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. Amilyen szankcióban az uniós országok egyetértenek, azt mi támogatni fogjuk"

– mondta Orbán, szerinte az ezzel ellentétes információk dezinformációk, amikkel szemben minél gyakrabban és aktívabban kell kommunikálniuk.

A miniszterelnök beszélt továbbá  Paks2-ről és az Oroszországot érintő szankciókról, erről a HVG.hu cikkében olvashat bővebben.

Forrás: HVG.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
A doktorminiszterelnökúr szótárában menthetetlenül összekapcsolódott az "okosnak lenni" az "okoskodó, ügyeskedő, simlis" kifejezéssel.
"mi a magunk módján vagyunk sikeresek", "győzelemmel felérő döntetlen", "veszítettünk a bíróságon, de ők* sem nyertek"
*bárkit is jelentsen az ők, ha egyszer mi indítottuk a pert, amit végül elbuktunk
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
no more
Ha rajtam múlna először a válladat lőném szét, aztán a térdedet, aztán hasba. hogy sokáig szenvedj. Mert megérdemled.
ómió
Pedig most jött el az ideje, efftársak, az ukrán menekültet a muszlim migránccsal keverni!
Csizmás Kond
@Nessy: Az hogy egy távoli ország polgárát európa közepén menekültnek nevezni elég dogmatikus. Ez olyan mint mikor megkérdezik, hogy meddig fut a nyúl be az erdőbe,,,hát a közepéig, mert tovább kifele fut. Ezekkel is úgy van, aki menekül az nem a tizenharmadik ország határőrségét dobálja meg...
Az ukránok viszont nálunk menekültek mert szomszédos ország vagyunk...tovább már ők sem igazán azok ha innen mennek tovább.
Sámannus
Nem bizonyt tököm öccse. de te még is adtál nekik kétszázezer telefonkártyát, és azóta is ezért kell évente regisztrálni mindenkinek,te nem atomtudó. Azt mindenki tudja, hogy nem vagy atomtudós, ezért sikerült neked a legnagyobb bűnözőket megkaparintani, akik nem is menekültek, hanem ide szöktek hozzád, a te védelmedben voltak.Gondolom, ha putyin kimurgel nagy lesz a pofád megint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.