2022 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Orbánék az éves hiány majdnem felét hozták össze két hónap alatt
Kép: YouTube

Ezen belül a kormány közvetlen fennhatósága alá tartozó központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt értek el.

A 2022-es költségvetési törvény szerint a központi költségvetés teljes éves hiányát 3153 milliárd forintra tervezték. Vagyis

két hónap alatt sikerült összehozni az éves hiány közel felét.

A tárca és Varga Mihály magyarázata szerint februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak.

Ezeken felül jelentős adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent.

A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat tette hozzá a Pénzügyminisztérium a brutális első kéthavi hiányról szóló beszámolóhoz.

Forrás: HVG/Pénzügyminisztérium 
Címlapkép: YouTube

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ilyen jól még sosem álltunk. Siker siker hátán !
justhpeter
Ilyen jól még sosem álltunk. Siker siker hátán !
Nessy
Ez az egyik "eredménye" a választási osztogatásnak! Lesz még ennek böjtje! Érdekes lesz, amikor ezért is Gyurcsányt és az ellenzéket teszik felelőssé szokás szerint!
colibri
Három dologban verhetetlenek: lopásban, hazudozásban és pénzköltésben!
simmering73
Az éves hiány másik felét összehozzák április 3.-ig.
ómió
Pedig hirtelen "annyi minden jó történt velünk", hogy az efftársilag el se mondható!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.