Tovább romlott az inflációs környezet Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli adatközlése szerint számol be róla az Mfor.

Hatalmas gyomrost adott a Fidesz a nyugdíjasoknak – összetört Orbán álma is
Kép: Pixabay

Ez annak ellenére történt, hogy a kormány bevezette a négy árstop-politikáját, melynek során az üzemanyagárakba, az élelmiszerárakba, a jelzáloghitel-kamatokba avatkozott bele, illetve ide sorolandó a lassan egy évtizede a rendszerben lévő rezsicsökkentés is.

Orbán Viktor álmai szerint a négy árstop 3 százalékponttal is csökkentheti az éves inflációt. Ehhez képest a legfrissebb adatokra ránézve joggal lehet olyan érzése az embernek, hogy semmi sem történt:

a januári 7,9 százalék után tovább emelkedett az általános index, 8,3 százalékra, igaz, ha a havi szintű áremelkedés némiképp visszafogottabb volt: 1,4 százalék után 1,1 százalék.

Egyáltalán nem javult a helyzet a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt infláció esetén sem, holott ebben a kosárban az általánosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek.

Az élelmiszerárstop azonban még itt sem tudta kifejteni a hatását, hiszen 7,4 százalék után februárban 7,8 százalékra ugrott a nyugdíjas infláció mértéke.

Noha egyelőre még a februárban kifizetett teljes 13. havi nyugdíj még biztosít némi értéknövekedést, de ha a trend tovább romlik. Ukrajna Oroszországgal együtt nagy szereplője a gabonapiacnak is, exportőrként meghatározó szerepük van az ellátásban, a háború miatt pedig a gabonaárak is jelentős emelkedésnek indultak.

Ezzel gyakorlatilag hetedik hónapja folyamatosan romlik a nyugdíjasok anyagi helyzete, illetve erodálódik az ellátások értéke.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@fergeteg: ma, 17:01 ♦ Egyébként Bajnai vette el a 13. havi nyugdíjat, csak Orbán 12 évig elfelejtette visszaadni, hülyegyerek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
vajon ki ígér nagyobbat? Orbán, vagy MZP?...Orbánnak igyekeznie kell, mert csak kézzelfogható, megszámlálható, még a választás előtt kiosztott pénz ér valamit...ahhoz viszont már nincs idő, vagy valami csoda fog történni...

Ha marad az áremelkedés ellentételezés nélkül, akkor bizony MZP úgy győz a nyugdíjasok szavazataival, hogy csak hátradőlve kényelmesen szürcsöli a kávéját.
simmering73
Off
Pénteken további üzemanyagáremelés lesz. Benzin +46ft, gázolaj +77ft. Így ha nem lenne az ársapka, a benzin 640ft/ liter, a gázolaj 717ft/liter lenne.
Melyik fideszes seggnyaló példálózott itt Németországgal, hogy 740ft a gázolaj literje?
Peller Anikó
Mi ez a rinyálás amikor bán apánk megmentette a nyuggereket a csirkeszarháttal, így már nem döglenek éhen iszen havonta kétszer is ehetnek a csirkeszarhátból. és a rezsicsökkentés is múködik még három hétig.

Aztán csoki. Pardon coki.
jesz
@Peller Anikó: a qurva anyádnak mond ezeket a szavakat...olyan sötét vagy, hogy az őrkutya éjjel mellédharap.
jesz
@simmering73: az nem példa volt, hanem TikTok videó, amit egy kamionos vett fel német benzinkútnál...ő mutatta, hogy átszámítva 790Ft/lit a gázolaj...
Ott a TikTok, megnézheted.
drrotf
Már most emelnie kellene a most 5%-al emelt nyugdíjakat, hogy a nyugdíjasok nyugdíja megőrizze az értékét, az 2012.-es reál értéket!Már a háború megkezdése előtt is sokkal magasabb volt az infláció mint amennyit emeltek a 2022 évi nyugdíjakon, de a háború még tett rá egy lapáttal.Miután az országot Orbán és bandája vezeti csak ők tehetnek az infláció nagyságáról és csak ők intézkedhetnek jelenleg ennek kompenzálásáról is!Ők vannak lépés hátrányban a nyugdíjasokkal szemben ,senki más!
fergeteg
Bunkó ! Amikor a g...gyurcsány elvette a 13. havit?
Szajkózzatok csak bolsik.
Béla333
Mondtam már, hogy a maffiózók nem értenek semmihez, csak a lopáshoz!
Borsó
@jesz: Az a baj, hogy a nyugdíjasok esze nem terjed odáig, hogy mitől is lett az áremelkedés. Ők csak jajveszékelnek az árak miatt, aztán elégedetten nyugtázzák, hogy a Szent Vezető ma is milyen ügyeseket mondott. Annyi eszük sincs, hogy átlássák azt a konkrét agymosást, amit a köznek nevezett orbánmédia végez rajtuk. Orbán hazudik, MZP nem, ezért Orbánra fognak szavazni. Még akkor is, ha lassan nincs már család, ahol ne lenne egyre nagyobb gond a lassú elszegényedés.
Kapanyél
@jesz: Most nyugodj le és nézz a szavak mögé. Szerintem nagyon másra gondolt @Peller Anikó: ! Én legalábbis iróniát látok a javából! :)
Nessy
@Borsó: Tapintatosan közlöm veled, hogy nem minden nyugdíjas demens, tudunk számolni, tudjuk hol ver át bennünket pár éve pártunk és kormányunk! Sajnos, sok még aktív lelkes híve Orbánnak! Ki érdekből, ki mert muszáj a közmunkáért, ki mert el hiszi ezt a népnemzeti, vallásos mázzal leöntött szövegét!
Gazella
@jesz: 16:58.
Nalunk se lesz orokké arstop... csak gyozd kivarni..azt pofon bassz, hogy az arstop utan mennyibe fog literekent kerulni a benzin, gaz, csirke meg a farhat, a liszt...na onnantol elszabadul meg a pokol is.
Gazella
@jesz: foly... na aztan nem kell mutogatni a nemetekre...
Eladott Ország
@fergeteg: ma, 17:01 ♦ Egyébként Bajnai vette el a 13. havi nyugdíjat, csak Orbán 12 évig elfelejtette visszaadni, hülyegyerek!
Néro
Majd nyomtatnak Fitymák krumplijegyet nyuggereknek és április harmadikán beválthatják az urna mellett. Adnak mellé Nagy Orr Bán képet is meg egy szűzmárjásat is azt tömjénzsót okán.
Aki Én
@fergeteg: Csak a baloldal adott 13. havit, a gazdád 16 év kormányzás alatt egyet sem, csak ugatott róla. Ez sem jött össze, úgy elbaszta.
Szajkózzatok csak bolsik
justhpeter
Orbán azóta szívatja a nyuggereket amióta eltörölte a svájci indexálást.
Néro
@Peller Anikó: Jön még pár hét múlva krumpliosztás is jutalomfalatkának. Az lesz ám az igazi dőzs !
rebelbull
@Eladott Ország: Nem vette el, csak a válság idejére ideiglenesen felfüggesztette a folyósítását. Ezek szerint eddig tartott a válság. Akkor mégsem teljesített Magyarország jobban?
namihami
@Eladott Ország: @Aki Én: Ez a 13. havi elvétel és a gyurcsányozás, hiába az évtizedes gyakorlás, csak nem akar nekik összejönni.
A ""Gyurcsányt"" egyszer betanította nekik a Füstös és azóta, legyen bármi, csak ez jön be. Mint a verkli.
Abba az okos kis fejükbe a Bajnai már nem fér be, mert a ROM csak olvasómemória, átírni nem lehet. Több kapacitás pedig---mint látjuk...
De, mint anya a hülye gyerekét, valaki azért őket is biztos szereti.
Nessy
@namihami: Bajnai ma nem politizál, így a fidesz számára érdektelen. Vele nem lehet a híveket riogatni! Hogy akkor már nem Gyurcsány a miniszterelnök, az őket nem zavarja! Hiába, szüksége van Orbánnak a lebutított, félelembe tartott hívekre, nekik tudja rendszeresen előadni a nagy megmentőt! Lassan már maga is elhiszi magáról.
Yoda69
Én tudom a megoldást. Mondjak azt a fideSSesek, hogy Magyarországon megszűnt az infláció es Kánaán van. Oszt jónapot. Ha megkérdezik, hogy mégis miért? Akkor a válasz: CSAK.
Folytatjuk! (A magyarok szisztematikus kifosztását)
Jó reggelt Magyarország!
Jozefina
Nemcsak a nyugdíjasok helyzete romlik. A NER-en kívül mindenkié!!!??
kereső
@Eladott Ország: Ne mondjátok már ezt. Nem vette el! Felfüggesztette a folyósitást a pénzügyi világválság miatt. A végleges döntést orbánék hozták meg 2011-ben.
Eladott Ország
@kereső: ma, 08:23 ♦ A gyors válaszból adódóan erre nem tértem ki, és arra sem hogy az egyik fideszes szavazó szerint, tiltsuk be az arab számokat. Továbbá ha nem csak az infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével nőttek volna a nyugdíjak, akkor az átlagnyugdíj nem 161 ezer forint, hanem több mint 200 ezer forint lehetne 2022-ben. Egy OLAF jelentés szerint nálunk csapják be legjobban a nyugdíjasokat!
uploads.disquscdn.com/images/42aa78b58b2ecd8cfc1a91b7af3e72d305648720ffa6b4edc2667c2dc5109826.jpg
ómió
Szóval, efftársiasan a világinflációt is fixen a "Zorbánra" kell hazudni, efftársak!?
szaboria1
@ómió: Csak, hogy értsd az egy héttel ezelőtti 400.-ft kenyér mára 600,-rt lett. Biztos gazdag vagy és neked nem számít majd az 1000.-ft-os kenyér sem.
ómió
@szaboria1: Csak, hogy értsd: a világinflációt "efftársiasan" muszáj a "Zorbánra" hazudni! Különben nem vagy "jó efftárs"!
szaboria1
@ómió: Én személyes tapasztalat alapján ítélem meg Orbán viselkedését. Már 1998.ban rájöttem csak a saját haszna érdekli. A mondata még most is cseng a fülembe. Ekkor hagytam ott őket.
ómió
@szaboria1: És a "személyes tapasztalataidat" honnét szűrted le? Az "elkúrtuk", vagy a "hazudtunk reggel, éjjel meg este, netán a 2008-ra "kivívott" bolsevik államcsőd, vagy a masszív efftársi népzsebi "vonzott át téged" az efftársakhoz? Az meg, hogy a "Zorbán" 65 év magyar átlagbérét 12 év alatt csaknem megháromszorozta, úgy "eltaszított"téged - hiszen ez "csak a saját haszna" - hogy azonnal az efftársak ágyában ébredtél? "Sajátos", nem mondom!
szaboria1
@ómió: Ha figyelted volna én 1998-ig fidesznek dolgoztam. A választás megnyerése utáni kijelentésük miatt hagytam ott őket. Mert már akkor átverték a nyugdíjasokat. Az általuk is meg szavazott 1999 évi nyugdíj emelést márciusba még elfogadták. 1998 októberében hangzott el megnyertük a választást a nyugdíjasok most már nem érdekesek. Be is bizonyították mert a megszavazott nyugdíj emelést ami 20% lett volna levitték 8%-ra. Orbán trükkje minden választás elött valamit beígér most adta a 13 havit amit 12 -évig nem volt képes holott igért 14 havit is.
VESZ-ÉSZ
@fergeteg: Semmit nem tudsz,de legalább nem is tanulsz.
Tanulmányozd a múltat( mondjuk az elmúlt 20 évet),hátha tisztábban látsz!
Lepényleső
...amíg a többiek eddig megúszták egy-két övön aluli rúgással,aminek árfolyamkülönbözeti a hasznát
majd teszik zsebre a megszokott magánosítás dumával?
ómió
@szaboria1: És, ugye, a 13. havi nyugdíjat is a "Fidesz lopta el", sokaktól kétszer is? Meg, ugye, azok emelték a nyuggerek részére is a gáz árát évente kétszer is? Már csak a "jobb reálnyugdíjuk érdekében" is!? Ti meg, ugye, "tervtúlteljesítve" államcsődbe döntöttétek az országot és az így felhalmozott adóssághegyeitekből ez a "gonosz Fidesz" nem volt képes még egy 13. havit fizetni se, (ugye?), inkább előbb rendbe rakta az általatok lerohasztott gazdaságot, hogy majd legyen miből! Hát, ez tényleg az "efftársi abcúg"! Orvos látott már téged?
Nessy
@ómió: Tapintatosan közlöm veled, hogy a kisebb fogyasztóknak évi 1200/m3 gáz kedvezményes volt. Nekünk akkoriban 1300 m3 körül volt a fogyasztásunk, ergo majdnem egész évben a kedvezményes árat fizettük. Most annyi sincs a fogyasztásom, de fizetek, + 27%ÁFA. Akkoriban ha jól emlékszem 15% volt!
szaboria1
@ómió: Csak, hogy tud a házunk nem lett nagyobb de a rosszminőségű gáz miatt több a fogyasztásom mint 12 évvel ezelőtt. Mi kaptunk kompenzációt, a 13 havi nyugdíjat az infláció miatt vették el de még így jobban meg éltünk mert nem 27% áfát kellett fizetnünk a gázért a 2% áfa emelése a fidesznek nagy bevételt hozott akkor nekik. Téged kellene, hogy orvos lásson mert fogalmad sincs milyen gazdasági politikát játszik a fideszkormány. Tisztába vagy vele mennyi az igazi adósága az országnak?
Még a déd unokák is azt fogják nyögni.
Minden embernek joga van választani kinek hisz, te a Fidesznek de én már a putris Orbánnak nem tudok hinni.
ómió
@Nessy: Az efftársaid "tapintatosan megállapították", hogy ki a "gazdag" meg ki a "rászorult" - aki zsebbe kapta a fizuját - a "gazdag" (aki nem zsebbe kapta a fizuját) meg "élvezte az évi 2x-i gázáremelést, amivel a "rászorultakét" is kifizethette!Az volt, ám, az "efftársi igazságosztás"! Az áfa meg addig volt 20%, amig az efftársaid megnyerték a választást, mert utána "efftársiasan" azonnal 25% lett!
ómió
@szaboria1: Szóval, élvezted az évi kétszeri gázáremelést, csak, mert kaptál "kompenzációt". És hány % is volt a "kompenzációd"? Merthogy azt helyetted azok fizették, akik "efftársilag gazdagnak ítéltettek" és nem kaptak "kompenzációt"! És az infláció miatt - amikor is a Ft értéktelenedik - még ezt fokozandó vették el a 13. havi nyugdíjat is? Hát, ez igazán "efftársi ok" lehetett, ám! Amúgy, ezt tényleg minden gyagya így gondolja? Na, mindegy! És "jobban éltél", merthogy nem 27%, hanem "csak" 25% áfát kellett fizetned? Ez a 2% totál "földhöz vágott" téged? Csak, mert a "kivívott" államcsődötök ezt is kikényszerítette? És az, hogy Bokros efftársadék 94-98. között az élelmiszerek 12%-os áfáját 25%-osra emelték meg, ugye, "meg se kottyant" efftársiasságodnak!? Ezt a "speciális efftársi tűrőképességet"! Meg még az ország adóssága is "aggaszt" téged? Nem baj, hogy annak"felfutása" okozta a 2008-as efftársi államcsődötöket is? Államadósság 2002.: 8000 milliárd, államadósság 2010.: 22000 milliárd, éspedig úgy, hogy a növekmény 14000 milliárdon az efftársaid semmit nem vettek, semmit nem építettek és senki/semmit nem is támogattak! (Inkább még népzsebeltek is!) Akkor, hova lett? Csak nem ellopták? Amúgy ennek a 22000 milliárdnak az éves kamatos kamatai 1000-1500 milliárd között mozogtak, amelyekkel az államadósság mára önmagától is elérte a 39000 milliárdot! Ehhez hozzájön még némi Paks 2 előkészítés és a vírusválság miatti tervezetten felüli lakossági, család, munkahelyvédelmi "öcsi-bácsi" támogatások, amivel az mára 42000 milliárd lett! Pár hete ugyanitt olvastam, hogy ma ennyi az államadósság, viszont a gazdaság kőkemény lábakon áll és semmiféle gazdasági, vagy államcsőd nem fenyeget! Szóval, amit "unokailag" nyögnek majd, az a "bolsi diadalotok" volt! Ezekután meg higgyél az efftáraidnak, de azért orvosnak mutasd meg magadat!
Nessy
@ómió: Elég világosan leírtam, hogy nem kereset, ,hanem fogyasztás alapján járt a kedvezmény! Azaz, a háztartásra, és nem az úszómedence vizének a melegítésére. Tudod, nem szeretem az értelmetlen kötözködést! Ha neked most minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagy elégedve, akkor örülj neki. Van akinek nem igazán! És ennek semmi köze az "efftársiassághoz", különösen, ha valaki nem volt sem elvtárs, sem efftárs! További kellemes fidesz rajongást!
ómió
@Nessy: Ja, hogy a "fogyasztás" alapján! Szóval, ha valaki a Maki efftárs-féle "rezsicsökkentés szellemében" ("kevesebb gázt kell használni" - magyarul: fagyj meg!) fogyasztott, annak "kedvezmény" járt! De, ugye, ehhez elég volt, ha valaki csak gáztűzhelyet "üzemeltetett", az is!? Hát, mit mondjak: akkor ez volt az "efftársi naccerű", ugye!? Az a "minden nagyon szép, minden nagyon jó", ugyan még odébb van, de, hogy a bolsi népzsebeléshez viszonyítva, azért, igen, az nem kérdéses! Úgy, hogy számodra meg további bolsi-rajongást Maki efftársatok "rezsicsökkentéséhez"!
Nessy
@ómió: Látom, képbe vagy, mi mennyit fogyaszt! Lehet, hogy a két konvektor, meg a gázboyler nálunk nem is fogyasztott, csak a gáztűzhely! Mit meg nem tudok ennyi év után!
Sámannus
még hogy összetört az álma?
Ki írl e ilyen baromságot. az ő álma, hogy itt a fű se nőjön. A tervei szerint rombolnak mindent.
ómió
@Nessy: Bírtad "az érát", mi!? Pláne, hogy a "kevesebb gázt kell fogyasztani" típusú "rezsicsökkentéseteket", amit Maki efftársad, hogy szavazz rá, fixre ígért nektek, azok fizették, akik eggyel több konvektort voltak kénytelenek használni! "Népi demokratikusan"! De, azért, legalább ötszörös gázárat várjatok, ám, el tőle, ne "kispályázzon", úgy biztos a "kedvezményed" is nagyobb lesz! Csak kár, hogy az eszed meg kevesebb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.