Lánczi Tamás a Kossuth rádió műsorában "elemezte" Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és emelte piedesztálra Orbán Viktort. A Békemenet szerinte magyar politikai innováció.

Nem most van itt az ideje annak, hogy valaki lelkes amatőrként a magyar közéletben bukdácsoljon és magát miniszterelnökként kipróbálja – értékelte Lánczi Tamás politológus a baloldal kormányfő-jelöltjének Magyarország ukrajnai katonai szerepvállalására vonatkozó kijelentéseit a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI híre szerint.

A köztévén műsort vezető politológus úgy látja, nem most van itt az ideje a bukdácsoló "lelkes amatőröknek"

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke (b) és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elemző (aki a köztévében hazai politikával foglalkozó műsort is vezet – a szerk.) arról is beszélt, hogy a Békemenet nemcsak Magyarországon brand és fogalom, hanem nemzetközi szinten is. A március 15-i, Kossuth téri ünnepi rendezvényen a miniszterelnök nagyon komoly elemzést adott a világban zajló eseményekről, kijelölte Magyarország helyét, miközben az ellenzék hagyományos kampányrendezvényt tartott – emlékeztetett.

A legszembeötlőbb különbség a március 15-i rendezvényeken a résztvevők számában volt. A kormány több embert tudott mozgósítani, ez ma már hagyomány, húsz éve azt látni, hogy a jobboldali megmozdulásokon "sokkal-sokkal többen vannak" – állapította meg Lánczi Tamás.

Rámutatott arra: a beszédek alapján a miniszterelnök egy nagyon komoly elemzését adta a világban zajló eseményeknek, a geopolitikai átrendeződéseknek és kijelölte Magyarország helyét is.

Kiemelte: Magyarország helye kívül van azokon a nagy konfliktusokon, amelyek elindultak Ukrajnában és amelyről több jeles politikus azt mondta Európában, hogy ez egy hosszú konfliktusnak tulajdonképpen csak a kezdete.

Az elemző aláhúzta: Magyarországnak abból a konfliktussorozatból, ami vélhetően elindult, ki kell maradnia.

Ezzel szemben az ellenzék rendezvénye hagyományos kampányrendezvény volt. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje húsz perces beszédében élesen támadta a kormányt és a miniszterelnököt, de nem rajzolódott ki igazából egy koncepció – fejtette ki Lánczi Tamás, aki nem látta benne az ellenzéki szavazóknak szóló ajánlatot, azt, hogy milyen országot szeretnének felépíteni.

Arról, hogy Niedermüller Péter DK-s polgármester gusztustalannak nevezte a Békemenetet és a végén a miniszterelnöki beszédet, valamint az ellenzék lekicsinylő, gúnyolódó viselkedéséről, azt mondta: irigyek, az elmúlt 20 évben képtelenek voltak nagy hatású, valódi erőt és egységet mutató tömegrendezvényt összehozni. Kisebbeket igen, de olyan volumenűt, mint a Békemenet, nem – mutatott rá.

Lánczi Tamás szerint a Békemenet nemcsak Magyarországon brand, fogalom, hanem nemzetközi szinten is. Ilyen eseménysorozatot, amit rendszeresen, tíz éve megtart egy közösség és azon százezrek jelennek meg, nem nagyon tud mondani – tette hozzá. Ez egy magyar politikai innováció – értékelt.

A politológus kitért arra is, hogy a Békemenetnek nagyon fontos közösségteremtő és legitimáló ereje is van különösen az ilyen nehéz időszakokban, amikor az ország külső nyomás alatt áll és egy nagy konfliktuszóna közepén van.

Arról, hogy Márki-Zay Péter egyik nap arról beszél, fegyvereket küldene Ukrajnába, majd másnap az egészet letagadja, azt mondta: egészen egyértelműen fogalmazott Magyarország katonai szerepvállalásával kapcsolatban, nem érti, miért akarja ezt perre vinni. (Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a NATO-tagsággal járó kötelezettségek keretében beszélt magyar katonák esetleges részvételéről – a szerk.)

Lánczi Tamás úgy látta, ez roppant kínos és csak öngólt rúg vele. Ezek a mondatok elhangzottak, és ezeket a kijelentéseket a magyar emberek "nem díjazzák". Magyarország bármilyen katonai szerepvállalásával összefüggésben a magyarok túlnyomó többsége elutasító – tette hozzá.

Jóindulatúan megközelítve a jelölt tevékenységét, nem most van itt az ideje annak, hogy valaki lelkes amatőrként a magyar közéletben bukdácsoljon és magát miniszterelnökként kipróbálja – összegzett az elemző az MTI híre szerint.

Forrás: mti.hu, lakmusz.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
Ja, az országnak profi tolvajokra van "szüksége".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pipás
Ja, az országnak profi tolvajokra van "szüksége".
Gyurka80
A maki úgy sem tudna kormányozni, megpuccsolnák mint megyót. Ismét érik a FIDESZ 2/3!
csipetke
Csak a címre.- Ja,a köztévén? Így rögtön érthető a megállapítás..De ha a cikkíró visszatekint orbán 12 évére,ami idő alatt sikerült a gödörbe-kormányozni az országot,azt minek nevezné?Pávatáncnak hívták/hívják, de bizony az is csak bukdácsolás.
A mostani fidesz-szlogen, az--előre megyünk,nem hátra-- is valószínűleg erre céloz,mert hátra már nem mehetünk,mert ott csak egy rohadtnagy szakadék van. Erre volt képes orbán a 12 év alatt. Soha nem volt ekkora az államadósság, romokban az oktatás,az egészségügy, viszont a fidesznyákok kőgazdagok lettek. Mutasson valaki még egy félanalfabéta gázszerelőt,aki néhány év alatt dollármilliárdos lesz, vagy a nemzeti töklámpás vejkó,akinek harmincegynéhány éves korára 35 milliárdos vagyona van, és azt tisztességes úton szerezte. Valaki azt mondta,hogy amihez orbán hozzányúl,az sz@rrá változik. és tényleg
Pipás
@Gyurka80: Maki meg megyó? És még te osztod itt az észt? Te ugye az értelmesebb fideSSesek közé tartozol?
ómió
Pedig még Tusk efftárs is "felkarolta a fazont"!
Béla333
"...nem most van itt az ideje a bukdácsoló "lelkes amatőröknek""

Most az egyszer igazat adok a maffia filozófusának. Orbánék bármihez nyúlnak, abból csak úgy süt a hozzá nem értés, a történetük a ballépések sorozata. Uralkodásuk alatt sikerült lezülleszteni az országot, már csak Bulgária van mögöttünk.
Ide-oda való totyogásával lassan kinyomnak minket az ország jövője szempontjából egyetlen lehetőségből: az Unióból és a NATO-ból, még most is az agresszor Putyin kegyeit keresik.
Ezek nem valók ország vezetőknek, ezek nem "lelkes amatőrök", hanem egy "lelketlen amatőrök"!
Macskaszem
Fideszeshez méltóan telehazudta a köztévét. A gyűlöletmenet nagyságáról csak annyit, hogy közpénzmilliárdokból könnyű kirándultatni, buszoztatni, napidíjat fizetni az egy biteseknek, akik azt se tudják hova viszik őket, csak mennek a napidíjért, meg mert amúgy sose jutnának el Pestre, meg mivel munkájuk sincs amúgy is mindig ráérnek. Az ellenzéknek nincs erre pénze, de legközelebb a birkamenetnek sem lesz, mert MZP egy kib@szott buznyákot sem fog nekik adni.
Giovanni Alba
Tessék mondani, akkor '89-ben pont alkalmatos volt az idő tapasztalatlan sihederek "világmegváltó" bukdácsolására?
Nagyon "tetszik", amikor a regnáló a rengeteg tapasztalatára hivatkozik, és kigúnyolja az új jelentkezőket azzal, hogy tapasztalatlanok. Kimondatlanul is úgy akarja önmagát beállítani, mint aki eleve a kormány vezetésére, az ország élére született, sorsa már a fogantatáskor eldőlt, és nála nem hátrány, hanem éppen ellenkezőleg, előny volt a tapasztalatlanság, mert így tudta a modern kor követelményeihez formálni a megmerevedett struktúrát.
Eladott Ország
"Hogy ne csak kritizáljak, hanem konstruktív is legyek, mondom a megoldást. Nem kell annyit lopni, hanem az ország javára kell fordítani a pénzt. Nem kell annyit hazudni, hanem becsületesen kell vezetni az országot. Akkor máris nem kell meggyőzni a polgárokat arról, hogy jól érzik magukat, mert ez automatikusan bekövetkezik. Ennyire egyszerű. Igaz, hogy akkor a Stefkától Bayeren, G. Fodoron át Lánczi-Friczig terjengő megélhetésiek kénytelenek lennének valami becsületes munkával megkeresni a napi betevőt, de nem olyan nagy áldozat ez, mint amilyennek tűnik."
Clavigo
@ómió: A Putrisr meg Soros haverod karolta fel,,,vakarta ki a pottyantós klotyóból...
kereső
Természetesen lánczi úr. Orbán viktor miniszterelnökként született, igaz, hogy kissé! disznószaros volt az aranykanál a szájában.
ómió
@Clavigo: A neokomcsi valóságotokat visszaállítani törekvő Soros gazdátokat már az én "haveromnak" kell hazudnotok, idiótája!? Ez feléje az "efftársi hálátok"? Ahelyett, hogy leborulnátok eléje, hogy a 90-es évekbeli bolsevizmus-felszámolóból mára újra bolsevizmus-építővé vált? Ilyen súlyos a poszkomcsi elmebajotok?
namihami
Vezető(!!) politológus és Lánczi Tamás? Csak én látok itt ordító ellentmondást?
Persze, a köztudottan elfogulatlan és pártatlan ""köztévé"" is tévedhet néha-néha. Legközelebb majd egy igazán hiteles személyhez fordulhat. Mondjuk a Századvégből vagy valami hasonló helytől!
VESZ-ÉSZ
AZ ellenzék lehet,hogy bukdácsol,mondja a fideszes majom,
bezzeg az,hogy a tébolyult Orbán állandóan pofára esik csöppet sem zavarja
a nagyon drágát.(szó szerint sokba van nekünk ez piszok)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.