A nők egész életükben hallgatják, hogy – a társadalom szerint – hogyan kellene élniük az életüket. Azok, akik nem szeretnének gyereket, különösen sok kritikát kénytelenek elviselni a döntésükkel kapcsolatban, főleg akkor, ha még azt is hozzá merik tenni, hogy nem, nem a karrierjük miatt. Bár a cikk erre nem tér ki, ha a nőnek van párja, a döntés közös, így a gyermekről való lemondásban is egyetértve döntöttek. A közhiedelemmel ellentétben teljesen normális, ha valaki úgy dönt, sem utódra, sem sikeres karrierre nem vágyik. Nőket kérdeztünk, hogy nekik mik a céljaik és miért nem a családalapítás az.

Forrás: bien.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Egyáltalán mért kell beleugatni bárkinek is abba, ki hogyan élje az életét. Mindenkinek egy élete, van, mért kéne úgy élnie, ahogy az másoknak felel meg, és nem neki. Békén kéne hagyni az embereket. Aki nem akar szülni azt éppen úgy, mint aki saját neméhez vonzódik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""A közhiedelemmel ellentétben teljesen normális, ha valaki úgy dönt, sem utódra, sem sikeres karrierre nem vágyik.""
De, akkor mint gyerekes apa és unokás nagypapa--mégis, mi végre él? Csak a szórakozás? Biztos nagyon jó a kötetlen élet, de nem unalmas? Eleinte még csak a barátok, de aztán, vénségére már senki nem nyit rá ajtót, senkit nem vihet a játszóra, stb.
Persze, nem vagyunk egyformák, de...
Emmersson71
@namihami: Miért gondolod, hogy mindenkinek jó az, ha a gyerekkel, unokával "a játszóra" mehet? Miért gondolod, hogy csak a gyerek és unoka nyithatja rá az ajtót idősebb korában az emberre? Miért ne lehetne egy gyermektelen nőnek, férfinek, párnak kiterjedt baráti köre?

Az élet szolgáltat rá rengeteg bizonyítékot, hogy valóban nem való mindenkinek a "szülőség". Nekem sem. Mi felelősen így döntöttünk. És aki felismeri, hogy nem fér bele az életébe egy vagy több gyerek anélkül, hogy az a maga vagy esetleg a gyermek(ek) számára hátránnyal jár, az egy komoly és fontos döntést hoz meg.
Ez nem feltétlenül egzisztenciális kérdés - lásd az orbáni támogatási rendszert, ahol a gyermektelenek csak befizetők és eltartók! -, bár a függetlenséghez fontos ez is.
Az embernek egy élete van. Azt az egyet úgy éli, ahogyan számára jó. Hogy a szüleim által létezem, nem kötelez(het) arra, hogy én is létrehozzak élete(ke)t! Az ún. "társadalmi felelősség" pedig hidegen hagy! Csak azért nem vállalok gyereket, hogy ne fogjon padlót ez az elavult és igazságtalan nyugdíjrendszer.
Emmersson71
@KisTehen: A szekér beborulhat gyerekkel is! Sőt, sokkal durvábban.
namihami
@Emmersson71: Én csupa kérdéseket tettem fel, amik az én általam eltervezett és leélt életet jellemezték. Sehol nem írtam, hogy ez vagy az az életfelfogás és berendezkedés az egyedül üdvözítő. Nekem is van a ""szélesebb"" baráti körömben olyan, mára özvegy, aki gyermektelen maradt. És, amit a ""ránemnyitott"" ajtóról írtam, az bizony neki mindennapos és általam tapasztalt tény! De, és azért az is igaz, hogy a család inkább ""ajtónyitó"", mint egy baráti kör.
El nem tudtam vagy tudnám képzelni a gyermektelen, unokátlan életet. De, és ez is igaz, hogy még mindig szerencsésebb (!!) egy olyan gyerek, akit nem akartak és ezért nem születik meg, mint az, aki muszájból lesz. A család pl elborzadt, amikor a lengyel nagykatolikus világról (és sok ottélő baráttól) hallottuk, hogy még a nemi erőszakban vagy biztosan betegen születő gyereket se lehet elvetetni. Azóta is a cseheknél csináltatja az a lengyel nő, aki megtehetei.
Nem vagyunk egyformák---talán szerencsére...
Emmersson71
@KisTehen: A legtöbb szülőre alig van ideje a gyerekeknek. Ha nem élnek együtt vagy nagyon közel, akkor jó, ha heti, de inkább havi szinten látogatják a szüleiket. Az unokák igen gyorsan megérthetetlenekké válnak, mert hatalmas a generációs szakadék, jóval nagyobb, mint a '70-80-as évek környékén.
Emmersson71
@namihami: És én kérdésekkel - is - válaszoltam ;)
Nessy
@fergeteg: Mondja, hallott már olyanról, hogy családban öröklődő genetikai probléma? Ez akár a férfinél, akár a nőnél előfordulhat, és házasságban élnek, de nem akarnak gyermek áldást.
"Akkor ne is éljen"! A társadalom, és benne önnek is az az elvárása, hogy a nőnek gyerekeket kell szülnie! Nos ez a gender elmélet! Az adott kor, adott társadalmának elvárása a férfi és a nő szerepét illetően!
Nessy
@KisTehen: . De a társadalom elvárása a nőtől jelenleg a gyerekszülés, Erre írtam, hogy ez a gender. Ha nem teljesíti a társadalom elvárását , sokan elítélik
Emmersson71
@KisTehen: Lehetetlen gyereket vállalni 50 évesen? Ezt picit erősnek érzem! Akár egy 50 éves nő is szülhet, persze picit kockázatosabb, de az orvostudomány ma már simán felkészült.
De egy 50-es férfi simán nemzhet gyerekeket! Akár 60-70 éves is. Pl Gyurcsány 5. gyereke is 50+ érkezett...
Emmersson71
@KisTehen: Nem folyik vita :) Pláne arról nem, hogy az egyén vagy a többség a fontosabb-e a gyermekvállalás kérdése kapcsán. A cikk felvetése azt mutatja meg, hogy 5 nő hogyan vélekedik a társadalmi elvárásokkal szembe menve. Ez az elvárás pedig csak részben érdek, leginkább hagyományra épül.
Rockxy
"...társadalom szerint..."
értsd: a társadalom hülyébbik része szerint.
Nessy
@KisTehen: Na kérem, ez a gender, ami ellen tiltakoznak, és törvényt hoztak! A többség, azaz a társadalom elvárása a nőktől! Viszont egy nő két dologért képes mindent megtenni évszázadok óta: : Legyen gyermeke, vagy ne legyen. Szerencsére, ma már nem kerül az életébe, vagy az egészségébe ez a döntése.
És akinek valamilyen oknál fogva nem adja meg a sors az anyaságot, az pária?
Emmersson71
@KisTehen: Ez így nem igaz. Egyrészt a társadalom öregszik, így az egyén is tovább él. A gyerekek többnyire kirepülnek 20 éves koruk körül - bár az új trend az "anyám nyakán" - és saját életüket élik. Ez pedig belefér még az ember életébe. (legalább ápolhatja a gyerek a szülőt...irónia!)
Ráadásul - mint ahogy a legtöbb dolognak több vetülete van - előnyei is vannak a késői szülővé válásnak. Általában sokkal stabilabb környezetbe érkezik a gyerek. Jobb feltételekkel indul az életbe, előbb örökölhet...

"Évtizedeken át riogattak minket az orvosok azzal, hogy mennyi kockázata van annak, ha valaki "öregen", azaz negyven felett akarna szülni. Tény, hogy szülészeti szempontból valamivel kockázatosabb a késői terhesség az anyára és a babára nézve is. Viszont az is tény, hogy egy idősebb anya lelkileg felkészültebb egy kisbaba érkezésére, és még arra is jobb esélyei vannak, hogy a babájából egészséges, jó tanuló kisgyerek váljon."

nlc.hu/csalad/cikk/szules-40-folott/
Nessy
@KisTehen: Ratkó Anna féle plakát!" Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség." Sok fiatal nő halt bele, vagy lett meddő egy életre az "angyalcsinálók" működésébe.
Nessy
Isten ismerte a teremtményeit! Tudta, ha a férfiakra bízná a gyermekszülést, kihalna az emberiség. Legalább is nem lenne probléma a jelenlegi túlnépesedés bolygónkon.
Emmersson71
@Nessy: Ha pedig a nőknek kellett a volna a család védelmét és az élelmezést ellátni, a végeredmény szintén a kihalás :)
Le vannak osztva jól a szerepek, bármi is legyen a szervező elv.
Macskaszem
Egyáltalán mért kell beleugatni bárkinek is abba, ki hogyan élje az életét. Mindenkinek egy élete, van, mért kéne úgy élnie, ahogy az másoknak felel meg, és nem neki. Békén kéne hagyni az embereket. Aki nem akar szülni azt éppen úgy, mint aki saját neméhez vonzódik.
Emmersson71
@Nyírfa: Az mondjuk nem szabadság, ha más szabadságának kárára vagyunk szabadok. Pont ezért nem értek egyet az ún. "ellentüntetésekkel" sem!
Nyírfa
@Emmersson71: 15.59

Jelen komment esetében miből szűrted le, hogy a szabadságot akár @Macskaszem: , akár én, mások kárára kívánjuk megélni?
Emmersson71
@Nyírfa: ...

- "beleugatni bárkinek is abba, ki hogyan élje az életét"
- "Ez a szabadság.:)"

Ebből!
Ez nem szabadság, simán verbális agresszió.
Nyírfa
@Emmersson71: Nem látom a problémát. Számos alkalommal használsz erős kifejezéseket a közléseidben, most pedig kiakadsz egy olyan szón, ami visszautasítja, hogy beleszóljunk egymás életébe? Kiragadtál egy téged valamiért kellemetlenül érintő mondatrészt a szövegkörnyezetéből, és verbális agresszióként éled meg, mintegy a szabadság szabadossággá degradálásával.
@Macskaszem: téged is véd a véleményével, mint ahogy én is: te gyermektelenül képzelted az életed, élj így, senkinek semmi köze hozzá - ha úgy tetszik, senki ne ugasson bele! :) Nekem van két lurkóm is, számomra akkor is üres lenne az élet nélkülük, ha a hivatásom és a baráti köröm ezt elfedné. De én így is terveztem, anya akartam lenni. De ez nem kötelező.
Biztos, hogy nincs közöttünk véleménydifferencia , az érzékenységed pedig számodra tartogat mondanivalót - úgy gondolom.
Emmersson71
@Nyírfa: Nem akadok ki. Egyszerűen értelmezem.
Ha beleugatni bárkinek is az életébe szerinted szabadságot jelent, vagyis itt nyilván szólásszabadságra gondolsz, akkor nem értek egyet!
Ha esetleg ironizáltál, akkor félreértettem. Sorry!
CsipkeRózsa
Mindenki élje úgy az életét, ahogy akarja.
Nyírfa
@Emmersson71: Nem, beleugatni, az nem szabadság. Nem beleugatni, tisztelet.
Beleugat: a beleszól durvább fílingje, indulatot feltételez. Ha azt írom, hogy senki ne ugasson bele az életembe, akkor nagyon határozottan utasítom vissza az erőszakos kísérleteket, például az Orbán-kormány "gyermekvédelmi " törvényét.

Nem értem, miért kell ezt neked magyarázni. Totál félreértetted az eredeti kommentet.
Olvasd el, kérlek, újból.
Emmersson71
@Nyírfa: Azt írod, "ez a szabadság". MI a szabadság, szerinted? Fogalmazz egyértelműen!
Nyírfa
@Emmersson71: Jó. Kifejtés nélkül, tömören, a szabadság lényege: élni és élni hagyni. Miért érzem azt, hogy álproblémát csinálsz egy szóhasználatból, és evidenciákra kérsz magyarázatot?
Netán kötözködni van kedved? :)
Vagy itt található az uraság egy gyenge pontja?
Emmersson71
@Nyírfa: "a szabadság lényege: élni és élni hagyni"

De nem minden áron! Mások kárára semmiképpen sem.
Nyírfa
@Emmersson71: A szabadság és a tisztelet közé egyenlőségjelet lehet tenni. A szabadság és a felelősségérzet kéz a kézben jár. A szabadság az értelem, az intelligencia, az empátia és a szolidaritás kifejeződése. A szabadság megléte feltétele az önmegvalósításnak, a szeretetnek. A szabadság sosem korlátoz másokat, de a legszabadabb emberek képesek az önkorlátozásra.
A szabadság azonos az élettel, hát élj, valósítsd meg a legszebb álmodat, és szeresd azt, aki vagy, hogy szerethess másokat. Ha így teszel, nem kell attól tartanod, hogy bárki kárára létezel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.