A negyedik kétharmados vereség után az ellenzékben most leginkább azon tanakodnak, mihez lehet kezdeni azzal a mindössze 57 parlamenti mandátummal, amit április 3-án sikerült összeszedniük – írja a 444.hu.

Van-e még értelme az ellenzéknek?

Fotó: pixabay.com

Arra ez nyilván kevés, hogy érdemi beleszólásuk legyen a törvényhozásba, de az április 3-i eredmény után az is kérdéses, hogy napirend előtti felszólalásokkal, bizottsági munkával, Orbán kérdezgetésével vagy akár krumplilóbálással előrébb lehet-e jutni a következő négy évben.

A leghangosabban Hadházy Ákos képviseli azt, hogy egy ilyen rendszerben nincs értelme a parlamenti munkára pazarolni az energiáikat, ő a fideszes javaslatok vitájának végigülése helyett inkább a falvakat járná, az alakuló ülésen való részvételt pedig egyenesen kollaborációnak nevezte.

Az utóbbit külön garanciákhoz kötné, de csak a Momentum csatlakozott a bojkotthoz.

A TASZ szerda délután éppen azért hívta beszélgetni a pártok képviselőit, hogy kiderüljön, mivel lehetne elkerülni a díszellenzéki szerepet, hogyan tudnák leghatékonyabban ellátni a feladatukat. (Egyedül a DK nem fogadta el a civilek meghívását.) Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója pont1 arról beszélt a vitaindítójában, hogy az elmúlt 12 év után úgy tűnik, az ellenzéki politikusok is örök ellenzékiek. És akár hisznek abban, hogy választáson még többségbe kerülhetnek, akár nem, hosszú távon a civilekhez hasonlóan nekik is a közhatalom korlátozásával kell foglalkozniuk.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 444.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Van-e még értelme az ellenzéknek?" VAN! Ki kell vinni az utcára az embereket! Diktatúrát demokratikus úton leváltani nem lehet! A jelenlegi rendszer tovább fog rohadni, csak idő kérdése a társadalmi robbanás. Ami késik az eljön. A jelenlegi rendszer nem reformálható meg. "Európában már eddig sem arról voltunk híresek, hogy milyen hatalmas demokráciaigényünk van, de az elmúlt 12 évvel csak azt bizonyítottuk, hogy ezen változtatni sem kívánunk. Mindig valaki mást, mindenki mást hibáztatunk, és képtelenek vagyunk felfogni azt, hogy ha változást akarunk, akkor nekünk, mint társadalomnak kell változnunk."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...kergeti a kakas a tyúkot...megtesznek vagy három kört az udvarban mire a kakas felháborodva megkérdezi, mi a francért nem áll meg ha úgy is az lesz a vége ,...hát hogy nem mondhassa senki hogy nem ellenkeztem...
kormanyos63
Arra a kérdésre, hogy van e még értelme az ellenzéknek, a válaszom az, hogy nem sok, szinte semmi, olyan, mintha ott sem lennének a parlamentben!
Az ellenzék gyakorlatilag megsemmisűlt, atomjaira hullott április 3.-án MZP vezetésével!
És senki sem tudja megmondani, megjósolni, hogy mikor fog ebből a súlyos, megalázó, földindulásszerű vereségből talpraállni!
Úgy néz ki, hogy a fideszmaffia, és orbánpatkány bebetonozta magát a hatalomba minimum 10-12-évre!
Egyértelmű, hogy hat ellenzéki pártra nincs szükség(+MZP is akar egy új jobboldali pártot alapítani, de minek??) bőven elég lenne kettő, de teljesen új, hiteles arcokkal, és új koncepcióval, vizióval!
Ha Gyurcsány Ferenc, Tóth Berci, Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Kanász Nagy Máté, MZP, továbbra is tényezők maradnak a magyar politikában, akkor a fidesz símán, csont nélkűl be fogja húzni 2026-ot, és 2030-as választásokat is!
Az ellenzéki összefogás nagyon csúnyán elbukott(a fidesz 4-szer is 2/3-dal nyert) MZP-ből pedig, aki messiásnak tartotta magát, politikai hulla lett!
Magyarország elesett, aki tud, és lehetősége van, az meneküljön orbanisztánból!
Eladott Ország
"Van-e még értelme az ellenzéknek?" VAN! Ki kell vinni az utcára az embereket! Diktatúrát demokratikus úton leváltani nem lehet! A jelenlegi rendszer tovább fog rohadni, csak idő kérdése a társadalmi robbanás. Ami késik az eljön. A jelenlegi rendszer nem reformálható meg. "Európában már eddig sem arról voltunk híresek, hogy milyen hatalmas demokráciaigényünk van, de az elmúlt 12 évvel csak azt bizonyítottuk, hogy ezen változtatni sem kívánunk. Mindig valaki mást, mindenki mást hibáztatunk, és képtelenek vagyunk felfogni azt, hogy ha változást akarunk, akkor nekünk, mint társadalomnak kell változnunk."
ómió
Hát, ennek a bolsi típusú hazudozó kleptofajtának sohasem is volt!
kormanyos63
@Eladott Ország: Ki a faszomat akarsz kivinni az utcára??
Baz+ a magyar népnél birkább nincs az egész világon!
Gyáva népnek nincs hazája!
Az ellenzék egyszer sem tudott az orbán rezsim elmúlt 12-éves ámokfutása alatt alatt százezreket kivinni az utcára!
Miről beszélsz jóember??
És ennek a mostani ellenzéknek SEMMI értelme nincsen, óriási felelősségük van minden idők legsúlyosabb vereségében, akárhogy is próbálod őket védeni!
A szemétdombra valók, ezekkel sosem fogod leváltani az orbán rezsimet!
Álmodj továbbra is. azt még szabad!
Toller Béla
Ki kell meríteni minden lehetőséget ! Persze, ehhez nem hillereket kellene a parlamentbe küldeni, hanem tordaikat, jakabokat, szélberniket, szabótimeákat,hadházikat, sokkal nyugodtabb gyurcsányokat, prózában beszélő dobreveket. És okosan, megfontoltan hozzászólni, nevetségessé téve a kormány baromságait. Mindig rámutatva a lopásokra. Semmit sem szó nélkül hagyni. Ennél többre manapság ...
kormanyos63
@Toller Béla: Hát ez kurva gyenge koncepció, és alternatíva az orbán rezsim leváltására amit felvázoltál!
Az orbán rezsim ilyen erős még sosem volt, nagyon nehéz lesz leváltani őket, ha egyáltalán valaha is sikerűlni fog!
Az sajnos nem mostanában lesz!
csak úgy....
@KisTehen: bünbak keresésböl a fidesz világbajnok : soros,gyurcsány,brüsszel,ellenzék,multi, sargentini,olaf,merkel,zsidó bankár,biden,ukrán,román,szlovák, és már a lengyel is...
Eladott Ország
@kormanyos63: ma, 10:25 ♦ Én nem erre az ellenzékre gondoltam... "miszerint a mennyiségi változások minőségi változásba csapnak át." Ez a velejéig rohadt, korrupt, tróger rendszer, nem tartható fenn!
Geoge Orwell. "Egy nép, amely megválasztja a korupt politikusokat, csalókat, tolvajokat és árulókat, az nem áldozat, hanem bűntárs."
uploads.disquscdn.com/images/f3d62e62121a45f45fdc01f9b2de3517ba64d8e56795c1ba28b4f02ba9d96b4a.jpg?w=800&h=960
„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.” ( Gróf Széchenyi István)
naplo.org/hirek/144141350925270_l
justhpeter
Az ország gazdasági tönkremeneteléhez nincs szükség ellenzékre - ilyen elfuseráltra egyébként semmihez -, a gazdaság tönkretételét nyugodtan rá lehet bízni az Orbán-kondára. A kolostormalac csendben lerendez mindent. Már nem sok dolga van, mert mióta megállította Brüsszelt megállt a pénz is, tehát csak az itthoni pént kell ellopniuk és meg van oldva minden. Ezt pedig 4 órás állásban is el tudják végezni.
Nyírfa
@Eladott Ország: 10.13

Ezt nem én írtam? :))
nemkati
Én ezt egészen másképp gondolom, mint amiket itt lehet olvasni.
@Eladott Ország: idézte: "ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.” valamint "Egy nép, amely megválasztja a korupt politikusokat, csalókat, tolvajokat és árulókat, az nem áldozat, hanem bűntárs."

Na itt van a válasz, ezekben. Nem az ellenzéket kell leváltani, vagy hibáztatni, mivel az ellenzékünk, a kormányunk, a választóink is ebből a népből valók, ilyenek vagyunk. Nincs másik ellenzék, ez van. Nincs miből válogatni.

És a választási eredmény azért ilyen, mert ilyen a választási törvény, ilyen a Fidesz, nem az ellenzék felelős elsősorban. Amíg ez a nép hagyja, hogy ostoba, képzetlen, megvásárolható legyen, amilyen szavazók a Fidesznek kellenek, addig nem fog ez a rendszer megváltozni.

@Eladott Ország: Ez az igazság, ez a lagnagyobb baj ma, amit korábban idéztél:
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272263617_2001584553379602_8878936670410463634_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=9X-rqHSMEBwAX8XhWqh&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8uiMx75UjP3nnAubeUT7kY0Ulofv-Wq4CHH1YZhP1Dlg&oe=6266E3A0
nemkati
@KisTehen: Az a 800000 aki nem ment el szavazni, (nem azok, akik máskor sem mennek el, hanem akik az ellenzéki jelölti szavazáson még szavaztak), azok pontosan miatt az undorító rendszer miatt nem mentek el, mert ők látták, hogy itt lehetlen nyerni.

Szerinted ez így rendben van: vtr.valasztas.hu/ogy2022/orszagos-listak?tab=parties ?
A Fidesz 54,13 %-ot kapott. És ebből lett 2/3.
Yoda69
A valasz roviden: IGEN
Hosszabban: azonban nem ilyen formaban. A parlamentben ertelmetlen vitazgatni a fideSSel, es igy legitimalni oket. Utcara kell vinni a politikat, kell egy orszagos radio (lehetne mondjuk a Klubradio, es minden tamogatast megadni nekik) jo lenne egy teve is, es hetilapok minden megyeben. Nem egyszeru feladat, de a fideSS is megcsinalta ellenzekben. Ezek nelkul nem lehet eljuttatni a valodi hireket es infokat az emberekhez, es boritekolhato hogy 26-ban sem lesz valtas.
Az osszefogasra is szukseg van, mivel a valasztasi rendszer mivoltjabol a kulon indulo partoknak nincs eselye.
Nyírfa
@nemkati: 12.35

A passzív ellenállásnak akkor van értelme, ha az egységbe forrasztja nemzetet. Különben oda vezet, ahol most vagyunk.
De ennek a passzivitásnak, amit a magyar nép produkál, köze nincs az ellenálláshoz. Ez egy vállrándítós, begubózos, "magamra csukom az ajtóm, és kirekesztem a világot"-attitűd, amiben a megalkuvás párosul a közönnyel, és tetéződik a nézem a magam hasznát elvvel.
Sajnos, ez egy fő vonulata a magyarság szocializációjának. Nem szabadságszerető, hanem konfliktuskerülő, nem kreatív, hanem sunyi, amit Orbán előszeretettel méltat leleményességnek: amolyan fürkésznép.
Ezért nincs valamirevaló ellenzékünk. És azért, hogy négy évig megint kihúzzák a Parlamentben a magukat jelölő képviselők, semminemű támogatást nem érdemelnek.
Gauntlet
@Yoda69: nincs értelme. Eddig SE volt. Az ország meg van szállva, az intézményei, a jogrendszere - nálunk még a közös képviselő IS fideszes.
Yoda69
@Gauntlet: Es akkor megis mit kellene csinálni? Hagyni az egeszet a francba? Azert csak ott van az 2 millio valaszto, aki az ellenzekre adta a voksat. Azokat akkor ki fogja kepviselni? Senki?
Béla333
Ilyen ellenzékkel, akik még beszélni sem hajlandóak az ügyről?:

"Egyedül a DK nem fogadta el a civilek meghívását."???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.