A legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti árbevétel-arányos adózott eredményt értek el, de közülük egyetlen sincs, amelyre vonatkozna az „extraprofitadó” – számolta ki a GKI. Közel 322 ezer cég adatait tekintették át. A számok egészen meghökkentőek.

Ezért átverés az extrapofitadó: éppen a legnyereségesebb ágazatokat nem adóztatják

Fotó: pixabay.com

A kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal kívánja finanszírozni – kezdi elemzését a GKI Gazdaságkutató,l amelyet az énpenzem.hu idéz.

A kutatók kifogásolják, hogy a kormány ennek ellenére nem a nyereséget (profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. A GKI a 2020-as, kettős könyvvitelt vezető vállalati (közel 322 ezer cég) adatok alapján megvizsgálta, hogy szakágazati szinten hogyan alakultak a profitok.

A vizsgált 3 mutató a GKI szerint arra világít rá, hogy félrevezető az extraprofit fogalma, mivel mutatónként nézve igen eltérő sorrendek alakulnak ki. Mindez az egyes szakágazatok jellegzetességétől függ (például több eszközt használ-e vagy inkább munkaerő igényes). Hiába látszik azonban erőteljesen, hogy

az építőipar, az építőanyag-ipar egyes szakágazatai, a jogi és mérnöki tevékenységek nyernek az áremelkedésen, extra adóztatásuk mégsem merült fel.

A kutatók szerint amúgy (ha – tesszük már mi hozzá – valóban a többletnyereség elvonása lenne a cél) akár a feldolgozóipar egyes területein is érdemes lenne körülnézni. Példaként említik a jelentős költségvetési támogatást kapó gumiabroncsgyártást.

Szintén elgondolkodtató, hogy a szerencsejáték ipar miért marad ki rendszeresen a különadókból, miközben a turizmus szempontjából válságos évben is 35 milliárd forintos adózott eredményt értek el a szakágazat cégei.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Az Én Pénzem

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Ezért átverés az extrapofitadó: éppen a legnyereségesebb ágazatokat nem adóztatják"
Nem baj! A hülyemagyarnak nem az igazság kell, majd megmondják a mafiiózók, hogy miről mit kell gondolni, mondani.
Hát csak nem fog ő feleslegesen gondolkodni... Még mit nem?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Tudjuk, efftársak! Nálatok mindenki adózna, mint a güzü! Kivéve a multikat!
tudode
Már miért?
.
Mert minden (nagy túlzással) mindent szentnek maga felé hajlik a keze!!!
RonaGyuri
@csak úgy...: @csak úgy...: ahogy mondod! =))
namihami
@ómió: 09.54:. Most bezzeg mindenki egyenlő-ugye!?!?!
ómió
@namihami: Nagyon fájó efftársilag, hogy most nem a "népet" nyúzzák?!
Béla333
"Ezért átverés az extrapofitadó: éppen a legnyereségesebb ágazatokat nem adóztatják"
Nem baj! A hülyemagyarnak nem az igazság kell, majd megmondják a mafiiózók, hogy miről mit kell gondolni, mondani.
Hát csak nem fog ő feleslegesen gondolkodni... Még mit nem?!
Aki Én
@ómió: Nem nagyon érted ezt sem, igaz elmebeteg hazudós?
Gazella
@ómió: baszki pont a népről nyúzzák le a bőrt... ugyanis a cég megemeli az árakat, hogy azért valami is maradjon a zsebükbe!!
Eladott Ország
Nostradamus nem is a világra vonatkozóan, hanem Magyarországra nézve jósolta meg a sárga veszedelmet.
Dr. Proktor
@Aki Én: ómió nem hazudós, csak azt adja amit a gépi memóriájába betápláltak!
namihami
@ómió: Nagyon vigasztaló, hogy bezzeg most a kaszinók és a bányák (stb) IS?
ómió
@Eladott Ország: Előre a lenini úton!? De, hisz', bolsiék gyagyása, ti már Kun Béla efftársatok óta azon "haladtok"! Meg is találtatok nekünk rajta 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött! Fel se tűnt gyagyaságodnak!?
ómió
@Aki Én: Elmebeteg hazudóst a tükörben láthatsz, bolsiék fajkreténje, mihelyt belenézel!
ómió
@Gazella: Ne vidd túlzásba a gyagyáskodást! Maradj meg abban is az alapoknál! A kereskedők árréssel dolgoznak! Vágod? Ha valaminek az árát az infláció (tudod: a "piaci ár", amire esküsztök! Nem a "Zorbán"!) a duplájára viszi fel, akkor annak az árrés-százaléka is "duplán fial", anélkül, hogy azért bármit is megdolgozott volna. Na ez a "duplán fialt profit" az extra, amit megadóztatnak! Gyagyásilag érthető? Ezt a "népről húzzák le" dumát meg talán "szent piaci árilag" Maki efftársaddal próbáld egyeztetni!
ómió
@namihami: Mid fáj? Ez a "lövésed sincs alapállás"!? Hát, nem lehet semmi!
Aki Én
@ómió: ,,,még egy ilyen unalmas, egysíkú elmebeteget, mint te...
ómió
@Aki Én: Tükörbe nézvést mindig így "biztatod" magadat!?
Aki Én
@ómió: ...mondom, még egy ilyen unalmas, egysíkú elmebeteget, mint te...
ómió
@Aki Én: Bíztasd csak magadat, ott a tükör előtt, jól van! Vagy ilyenkor abba se tudod hagyni!?
evacica
@ómió: A közgazdasághoz látszik, hogy nem sokat értesz, de ez legyen a te bajod.Egyébként minden adót mi a nép fizetjük meg! Világos, hogy mindenki fogyasztóra fogja átterhelni, mert veszteséget nem akar termelni, és haszonra is szüksége van, mert ebből él! Ami meg azt illeti,milyen érdekes Orbán a kedves papára vejére haverjaira, pl Mészáros, Garancsi Szijj Szerencse Játék Kaszinók, autópálya koncesszió stb miért is nem et ki Orbán extra adót?! Mert az nekik fájna!
ómió
@evacica: Bolsi "vezérközgazdászként" számodra az extraprofit megadóztatása már "veszteség"!? Pont úgy, ahogy Maki efftársatok keveri az ÁFA-t az SZJA-val!? Akkor, már értem, miért döntitek az országot mindig gazdasági csődbe! A vállalkozókat meg azért nem extraprofit-adóztatják, mert azoknál a megemelkedett alapanyag- és munkaerőárakon túl (amit persze kénytelenek az ajánlataikba beépíteni) a profitszázalék eddig jelentősen nem haladta meg az eddig tapasztalhatót. Bolsi "vezérközgazdaként" idáig tudtad követni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.