Judith Sargentini 2018-as jelentésénél is rosszabb a helyzet mostanra az EP új, Magyarországról szóló jelentéstervezete szerint.

A Népszava cikke szerint Judith Sargentini európai parlamenti képviselő 2018-as jelentésében írtaknál is rosszabb lett az eltelt négy év alatt Magyarország megítélése az Európai Parlament (EP) egy friss jelentéstervezete szerint. 

Elkészült az Európai Parlament friss jelentése Magyarországról, még lesújtóbb a kép

Fotó: Facebook/Gwendoline Delbos-Corfield

Az átfogó előterjesztésről, amely az elmúlt négy év magyarországi történéseit mutatja be a EP tagjainak, hamarosan szavazni fognak az EP-képviselők. A jelenleg szakbizottsági szavazás előtt álló határozati javaslat szerint 2018 óta Magyarországon annyi történt, hogy a különféle uniós eljárások és lépések ellenére is sikerült a Fidesz-kormánynak fokoznia az uniós alapértékek alásására igyekvő erőfeszítéseit. 

A cikk szerint jelenleg a képviselők ismételten arra készülnek, hogy a többi közössgéi intézményt felszólítsák, vessenek véget az uniós normák elleni támodaásoknak, 

"és addig ne hagyják jóvá az országnak járó közösségi támogatásokat, amíg fennáll az azokkal való visszaélés kockázata, és amíg a nemzeti hatóságok nem teljesítik a jogállamiság területén megfogalmazott brüsszeli ajánlásokat."

A Népszava emlékeztet rá, a négy évvel ezelőtt készült Sargentini-jelentés alapján indult el a hetes cikkelyes eljárás a magyar kormánnyal szemben, amelynek a célja annak megállapítása volt, hogy valóban sérülnek-e az Európai Unió (EU) alapértékei Magyarországon. Az eljárás azonban négy éve egyhelyben topog, időről-időre előveszik ugyan az EU Tanácsban az ügyet, de aztán minden marad a régiben. 

"Pedig a folyamat több lépcsőből áll, a kormányok először ajánlásokat tehetnek, majd ezek teljesítése híján szankciót is kiszabhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy a közösségi értékek nem csak veszélyben vannak, hanem szisztematikusan meg is sértik azokat. Ennek megállapításához az érintett országon kívül valamennyiük beleegyezése kell.

Az Európa-ügyi miniszterek testületében folyó eljárásba a parlamentnek kevés a beleszólása, csak nyomásgyakorlással próbálkozhat, hogy a mostanáig terméketlen párbeszéd végre eredményt hozzon, és legalább ajánlások szülessenek az Orbán-kormány címére. A kormányok nem igen mutatnak készséget a tovább lépésre, és a július elsején hivatalba lépett cseh EU-elnökség sem lelkes az ötletért"

- olvasható a cikkben, amely szerint az EP ezért is döntött úgy, hogy újabb jelentést készítettet, melyben arra a 12 területre fókuszálva nézik át az elmúlt négy év történéseit, amelyeknél már a Sargentini-jelentés szerint is aggodalomra okot adó fejlemények voltak négy évvel ezelőtt. 

A jelentést a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield állította össze, ő főként nemzetközi és európai intézmények beszámolóira és döntéseire hivatkozva véleményezi az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét; a korrupciót; az adatvédelmet; a véleménynyilvánítás szabadságát; a tudományos, az egyesülési és vallásszabadságot; az egyenlő bánásmódhoz való jogot; a kisebbségek, a menedékkérők és migránsok jogait, valamint a gazdasági és szociális jogok teljesülését. A megállapítások a tavaly őszi budapesti látogatására is támaszkodnak.

A Népszava szerint a több mint 30 oldalas előterjesztésben arra kérik az EU Tanácsot, hogy vegyék figyelembe a friss fejleményekewt a hetes cikkelyes eljárásnál. Emellett szoregalmazza a négy évvel ezelőtt indított folyamat felgyorsítását és határidőhöz kötött ajánlások elfogadását is, amelyhez még nem kell teljes egyetértés az EU-tagok között. 

A lap felsorolta a veszélyhelyzet határozatlan ideig történő meghosszabbítását, a Kúria elnökének megválasztását, a Pegasus kémprogram felhasználsát újságírók, ügyvédek és politikusok elleni igénybevételét, mint olyan kormányzati és parlamenti lépéseket, melyek aggályosak.

A több mint 470 kormánypárti médiaterméket magába foglaló KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) is a problémák között van (a független sajtó mozgásterének csökkentése, a polgárok objektív információkhoz való hozzáférésének szűkítése); az MTA és a Színház- és Filmművészeti egyetem autonómiájának csorbítása; a civilekre nehezedő kormányzati nyomás, az alapvető jogok biztosának függetlenségének kérdése is a problémák között van. 

Ide tartozik még, hogy a törvényeket és alkotmánymódosításokat előzetes nyilvános konzultáció nélkül fogadja el a fideszes többség a parlamentben, a kormány beleavatkozik az önkormányzati feladatokba, de az is problémaként van megemlítve a jelentésben, hogy az áprilisi országgyűlési választást nem egyenlő versenyfeltételek mellett rendezték meg.

"Mindezek fényében Gwendoline Delbos-Corfield javasolja, hogy a kormányközi EU Tanács állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata. Előterjesztéséről várhatóan július 13-án vagy 14-én szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága. A jelentés szeptemberben kerülhet a plenáris ülés elé, éppen négy évvel azután, hogy az jóváhagyta a Judith Sargentini által asztalra tett hasonló véleményt"

- olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: @Németh István: Megint hazudik Európa meg a fél világ, csak ti kb kettőmillióan látjátok reálisan, igaz?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Németh István: ..te baszod se nem épülsz, se nem szépülsz.
Te leépülsz, de azt qrva gyors tempóban.
Te, Propeller bohóca...
Peller Anikó
@Aki Én: Nyilván az m1-et bámulja, talán csak ezt lehet fogni a havasokban. Meg durbicsfarkot.
kisfalud
Majd megmondja a mi vezér dakotánk annak a gittegyletnek, hogy ne a szemüknek és a fülüknek és a statisztikáknak higgyenek, hanem neki! Oktassa csak ki őket ahogy a kikapós asszonyok szokták a mamlasz férjüket!
Németh István
@kisfalud: @Peller Anikó: @Aki Én: A hiba a készüléketekben van!Oly világosan elmondtam, Magyarország erőszakos és nagyon szemét felszalámizása, ellehetetlenítése folyik, mert mi MAGYAROK a tiszta kéz és az emberek - nem csak a magyar emberek - érdekében lépünk fel!
Az Eu. néppárt meghasonlott önmagával beállt a merkell majd az ursula igen szemét buta és a saját nemzetüket is tönkretevők mögé! Tehát egy német nemzetérdekű bandává vált! Miként a német nemzet érdekszférájának megfelelően a moslék franciákkal (de a háttérben az angolokkal) és néhány északi országgal >> befolyásolva a világot a trianoni aljasságot folytatni akarják! Nekik semmi nem jó ami magyar! nekik csak a mi befizetéseink a jók, de amikor nekünk kell járandóságot kifizetni azt már nem teszik meg! Saját maguknak ártanak az ebargóikkal, a szankcióikkal olyan lépésre akarnak kényszeríteni ami nyilvánvaló "atomháborús" eseménnyel érne fel a hazánkat illetően! Egy közösség működésének alapfeltétele, hogy a közösség tagjai önkéntesen vállalják fel az önös érdekeikbe nem ütköző közös érdekű elvárásokat! NOS ez az amit nem akarnak felfogni és tudomásul venni >> diktatórikus alapon kényszeríteni kívánnak országokat, nemzeteket az un. központi érdek-akaratuk teljesítésére! Ezt velünk szemben mindenféle hülye gáncsoskodással érvényesítik, aljas rágalmakkal és félreinformáltság alapján propaganda hadjáratot indítanak a szuverén és kifejezetten független országunkkal szemben! MERT mi a mi érdekeinket érvényben kívánjuk tartani!!! >nem háborút békét akarunk, nem akarjuk a gyerekeinket halálba küldeni, mi segíteni akarunk - de nem ész nélkül és minden áron, pláne nem parancsra!
Ponyemáj- vételhibás csökevények?! vagy még most is nyeponyemáj!? Mert ez esetben akár lehet japfajematy is!
kisfalud
@Németh István: Hát Pistukám, nem értenek meg téged, sőt ezek a nyugati libernyákok a nemzet nagysága, sőt még Orbán zsenije előtt sem hajolnak meg, Egyszerűen nem látják a magyar gazdaság súlyát a lepkefing méretű európai zunijó gazdasági teljesítménye mellett! Annyira hülyék, hogy még megmenteni sem hagyják magukat Orbánnak, és rohannak a szakadék felé, pedig ha kicsengetnének néhány milliárdot nekünk, a Viktor visszarántaná őket, mielőtt lezuhannának a mélybe.
ómió
@Aki Én: A kristálytiszta tények, bolsiék önmagad fajkretén tetves bolsiságát még mindig másrahazudni igyekvő elmebetege, azzal kezdődnek, hogy hazudtok "reggel, éjjel meg este", az országot szétlopjátok, továbbá minduntalan "elkúrjátok", aminek következtében hatalmon egyébből se álltok ki, mint népzsebelésből! Ja és, hogy mindezt másokra igyekeztek hazudni! Az itthoni "kisebbségünket" meg, ugye, nálatok, bolsi elmebetegéknél a legutóbbi, áprilisi legerősebb 2/3-unk mutatja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.