Közösségi oldalán írt erről Dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere.

Nagy áldozatot kénytelen hozni Siófok azért, hogy legyen közvilágítás
Fotó (illusztráció): Pixabay

Az önkormányzatoknak kötelességük éjszakai közvilágítást biztosítani a települések lakott területein és nincs ez másképp nálunk sem. Természetesnek vesszük, hogyha este kimegyünk az utcára, ott nincs vak sötét, világítanak a kandeláberek

- fogalmazott bejegyzésében a polgármester. Mint írja, sokan nem is tudják mibe kerül ez a közös kasszának.

2021-ben a siófoki közvilágításra körülbelül 183 millió Ft közpénzt fizettek ki. Az idei, 2022-es költségvetésben – még a válság előtti tervezés során – a tavalyihoz igazodó összeggel kalkuláltak, de már év elején látták, hogy az kevés lesz és kiegészítették 293 millió Ft-ra, gondolván, az már csak elég. Hát nem – derült ki a bejegyzés szövegéből.

Berobbant az energiaválság és most már ott tartunk, hogy az év végére 560 és 640 millió közé várjuk a tényleges összeget, nyilván a pici árak alakulásától függően. És ez csak a közvilágításunk, amibe a hivatal és a sok-sok intézményünk villanyszámlája –a gázról már ne is beszéljünk- még benne sincs. Azt hiszem, csak ezek a számok jól érzékeltetik, hogy miért vagyok rendkívül óvatos és megfontolt a város leendő költései tekintetében. Fel kell hát ’kötni a gatyát’ rendesen és a prioritásokon is változtatnunk kell

- írta Dr. Lengyel Róbert.

Bejegyzésében szó esett arról is, hogy már évek óta és ütemezetten folyik a közvilágítás korszerűsítése a városban. A munka azonban eddig apránként haladt, mára azonban létkérdés lett, hogy gyorsabb ütemben váltsanak korszerűbb, takarékosabb technológiára. Munkatársai számításai alapján jelenleg 2762 darab olyan lámpatest van városszerte, amelyek részben cserével, részben csak LED fényforrások beépítésével is korszerűsíthetőek, jóval alacsonyabb fogyasztásúvá tehetőek.

A fényáram-szabályozók beépítésével pedig még további megtakarítások érhetőek el. Persze, mint mindenhez, ehhez is pénz kell. De honnan is?

A polgármester hozzátette:

Van egy folyamatban lévő pályázati projektünk. A BFT-től nyertünk 40 millió Ft-ot belvárosi, klímavédelemmel összefüggő fejlesztésekre (szökőkút, újabb virágágyások, locsolórendszerekkel, padokkal, pergolákkal, stb.). Viszont e projekthez ez a 40 millió csak kis részben ad fedezetet, a város kasszájában további több, mint 100 millió Ft-ot kellett elkülönítenünk önrészként hozzá.

Emiatt Siófok lemondana a 40 milliónyi pályázati forrásról. Mint írja, a következő, szeptemberi testületi ülésen kezdeményezni fogja ennek a projektnek a lezárását.

Ezzel együtt kezdeményezem az ezen munkákra eredetileg szánt önrészünk (tehát a 110 millió Ft) felszabadítását, amit döntően a közvilágításunk korszerűsítésére, kisebb hányadában pedig –a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére- a város területének további fásítására javaslok majd fordítani. (Mindkét ’új projektre’ már kértem a hivatal munkatársaitól számításokat és előzetes terveket is. E munka már folyik.)

Hozzátette:

Ilyen helyzetben, ekkora energia-, és klímaválságban, ráadásul ilyen energiaárak mellett most úgy gondolom, ez a helyes lépés. Új virágágyások és szökőkút nélkül megleszünk, de áram nélkül nem.

Forrás: Facebook

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
Nálunk ez meg van oldva a "kis Vejkó"olyan LED lámpákat szeret fel hogy 3 vagy 4 25 wattos Led csoport világit benne, mára alig találni olyat amelyikben még kettő működik.
Itt nem azért van a kerékpáros kivilágítva hogy a rendőr lássa, hanem azért mert különben beleesik egy gödörbe, vagy elüti a gyalogost, a gyalog és kerékpárúton.
ágimami
Nekem itt valami nem "világos"!!
Tény, hogy a közvilágítás is fontos, de erre honnan lesz pénz???

"És ez csak a közvilágításunk, amibe a hivatal és a sok-sok intézményünk villanyszámlája –a gázról már ne is beszéljünk- még benne sincs."

Tudvalevő, hogy ezeknek az árai vannak az egekben - főleg a gázé - de nagyon kiváncsi leszek, hogy lesz megoldva,!
Tényleg fel kell kötni a gatyát - persze nem csak nekik, hanem MINDENKINEK!!!
CsipkeRózsa
@tothjani: Tiborcz a jövőbe látott, részben, ezért is gazdagodott meg.
namihami
Nem kellene siránkozni és mártíromkodni. Ti (is) ezt választottátok, erre szavaztatok!
Hát, most: ""Kérjetek engedély örülni!"".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.