Tavaly a tervezett 2610 milliárd forinttal szemben végül 3460 milliárd forintot költött el a kormány a költségvetés gazdaság-újraindítási alapjából – derül ki a tavalyi költségvetés napokban benyújtott beszámolójából, a zárszámadási törvény tervezetéből.

A tavalyi költségvetés beszámolójából kiderül, a kormány kontroll nélkül költekezett 2021-ben
Kép: YouTube

Ahogyan azt a Népszava.hu cikke is elemzi, a múlt évben tekintélyes, 7,1 százalékos növekedést produkált a magyar gazdaság, ezzel együtt pedig a kormány gyakorlatilag kontroll nélkül költötte a pénzt, ezzel is gyorsítva a kilábalást.

Bőven jutott pénz az egyházaknak, sportcélokra, valamint nagyvállalatok támogatására is. A kiugró költekezések következtében az államháztartás pénzforgalmi hiánya elérte a 4720 milliárd forintot, a GDP 8,6 százalékát. Az uniós és régiós összehasonlításban is magas államháztartási hiányért jelentős részben azok a költekezések felelősek, amelyeket a kormány az újraindítási alapból költött el.

A parlament előtt fekvő zárszámadási törvényjavaslat mellékleteiből kiderül, hogy a kormány nagyon tágan értelmezte tavaly a gazdaság újraindítását: az alapból stafírozták ki az egyházakat, folytatták a stadion- és sportcsarnoképítéseket, szerencsére jutott az egészségügyi intézményeknek is, bár egy kórház felújítása meglehetősen távol esik a gazdaságstratégiától. A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett beszámolóból kiderül, hogy „alap biztosította a Gazdaságvédelmi Akcióterv 2021. évi intézkedéseinek fedezetét, melyek segítették a munkahelyek megvédését és újak teremtését, támogatják a magyar vállalkozások finanszírozását, tőkehelyzetük megerősítését, valamint a családok és a nyugdíjasok védelmét.” Vagyis

az alapból költöttek minden olyan projektre, ami felmerült, mint pénzköltési lehetőség.

A kormány abból indult ki, hogy „kanyarban fog előzni” Magyarország, vagyis gyorsan növekedési pályára állítják a gazdaságot. A mesterterv az lett volna, hogy 2022 tavaszi választásokig fűtik a gazdasági növekedést, a majd leállnak a költekezéssel, és egy természetes kiigazítási folyamaton keresztül konszolidálják az akkor már emelkedő pályán lévő inflációt, a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Ebbe a tervbe rondított bele az ukrajnai háború, a vele járó az energiaár-robbanás, és a recesszió. A kormánynak most nincs lehetősége konszolidációra, ezért hozta meg az idén nyáron a több ezer milliárd forintra rúgó megszorító intézkedéseket. A magyar gazdaságot az Orbán-kormány az elmúlt években csapdahelyzetbe vezette, erről Bokros Lajos és Surányi György egy rendezvényen beszélt épp a múlt héten, amiről a Népszava is beszámolt. A két közgazdász szerint az elmúlt években túlzásba vitt költekezéssel a kormány olyan helyzetbe került, hogy most, amikor szükség lenne a költségvetés gazdaságösztönző kiadásaira, akkor nem maradt mozgástere.

Arról, hogy mi derül még ki a parlament előtt lévő 2021-es költségvetési beszámolóból, a Népszava.hu cikkében olvashatnak. Autópark, templomok, stadionok, sportesemények, jutott tavaly mindenre. 

Forrás: Népszava.hu

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Bőven jutott pénz az egyházaknak, sportcélokra, nagyvállalatok támogatására. A kiugró költekezések következtében az államháztartás pénzforgalmi hiánya elérte a 4720 milliárd forintot. A magas államháztartási hiányért azok a költekezések felelősek, amelyeket a kormány az újraindítási alapból baszott el saját maga fényzésére és gazdagodására.

Viszont folytatódnak a stadion- és sportcsarnoképítések amelyet még a jelenlegi katasztrofális inflációs helyzetben sem képesek megfékezni, miközben a kórházak bezárnak mert az orvosok elmenekültek, a posták bezárnak mert nem képesek fűteni, az iskolákba pokrócot kell vinni és az élelmiszerek minimum 100%-al drágultak az utóbbi fél év alatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
A kulonbozetet fizessek be a kormanytagok a maganvagyonukbol, ne megint a magyar emberekkel fizettesek meg dozsolesuk arat.
ómió
És mégse kellett - Böszme módra - visítva rohannunk az államcsőd elől az IMF-hez gigakölcsönért? Akkor, sanszos, hogy nem is igaz!
Peller Anikó
Bőven jutott pénz az egyházaknak, sportcélokra, nagyvállalatok támogatására. A kiugró költekezések következtében az államháztartás pénzforgalmi hiánya elérte a 4720 milliárd forintot. A magas államháztartási hiányért azok a költekezések felelősek, amelyeket a kormány az újraindítási alapból baszott el saját maga fényzésére és gazdagodására.

Viszont folytatódnak a stadion- és sportcsarnoképítések amelyet még a jelenlegi katasztrofális inflációs helyzetben sem képesek megfékezni, miközben a kórházak bezárnak mert az orvosok elmenekültek, a posták bezárnak mert nem képesek fűteni, az iskolákba pokrócot kell vinni és az élelmiszerek minimum 100%-al drágultak az utóbbi fél év alatt.
Yoda69
@ómió: Persze bolsevik, mert a kinaiaktol vettek fel hitelt, azok meg nem kerdeznek semmit, csak alairatnak.
kereső
@sgl: 11:27 Ennyi(ke)!!! A többi csak süket duma, a kóbor apácák megtévesztésére.
Aki Én
@ómió: Nézz már utána mennyi kölcsönt vettünk fel az elmúlt két évben, te agyhalott balfasz.
Meg aztán most sem hiányzik az a pénz, igaz agyhalott balfasz?
Hogy te milyen hülye agyhalott balfasz vagy.
ómió
@Yoda69:Neked elég, ha delirálod, hogy "vettek fel hitelt", vagy ettől külön kell ezt meghazudnod!? Manapság hogyan efftársi? A kutyaagyat, azért, sürgesd meg magadnak!
Clavigo
Vóóót ( jutott ) pénz a szavazatokra...
namihami
@ómió: 12.58: Csak szeretném megkérdezni, hogy te most tagadod a hitelek felvételének tényét? De hiszen éppen a fideszpotentátjai jelentették be.
Akkor azok is hazudnak?
ómió
@namihami: Hitelfelvétel max. az efftársi adóssághegyeitek kamatos kamatai megfizetésére történt!
ómió
@Aki Én: Annyi kölcsönt vettünk fel, amennyiből a bolsi adóssághegyeitek kamatos kamatait képesek voltunk megfizetni! Vágod, bolsiék elmebetege, vagy ennek megértéséhez is meg kell várnod a donor kutyaagyat számodra?
Nessy
@namihami: Reménytelen! Einstein megállapításának élő bizonyítékát nem tudod a tényekről meggyőzni. Neki az a szentírás, amit Orbán mond!
Macskaszem
@ómió: Ne röhögtesd már ki magad. Eltelt 12 év közben, te agyas.
namihami
@ómió: 13.15:
13+még valamennyi évvel ezelőttről? Ez a ""száguldó"" gazdaság (a Misi mondta) nem tudta kitermelni az akkor felvett hiteleket?
@ómió: 13.19: De erre éppen a Misi mondta, hogy a 13. havi, a prémium és egyebek kifizetéséhez kellett hitelt felvenni. És még így is megvágták a saját törvényükben kihírdetett összeget és maximálták a pénzeket. (45 milliárdot elloptak---bocs, nem fizettek ki)
Yoda69
@ómió: Bolsevik, azert vettek fel hitelt a tahoek, mert 2000 milliardat dorbezoltak el dozsolesre, yachtolasra, magan repulokre, meg arra hogy behulyitsek az olyan agyatlan fasszopo barmokat mint te is vagy. Adossaghegyet nem hagyott a baloldal 12 eve, nezz utana te balfasz. Az Euro is csak 240 forint volt, most meg 410. Probalod tagadni a tenyeket, de csak izzadsagszaguakat bofogsz ide.
Peller Anikó
@ómijó: Figyelj te román balfasz, hány évtizede van hatalmon a geciállat? Lassan kettő.

Ha adósságtörlesztés lett volna bármikor a cél de nem, akkor nem a stadionok ezreit kellett volna építeni, nem a fél országot ellopni, lerabolni, nem egészoldalas önfényező újsághirdetések millióit megvásárolni, nem külföldi szavazatvásárlásokra kellett volna költeni milliárdokat, nem a kibaszott focistákat kellett volna sokmilliós fezetéssel kitömni, miközben az adósságcsúcsunk az eget veri te elmebeteg hülye balfasz román állat. Ennyi eszed van de még az sincs nagypofájú bugris surgyellán.
Aki Én
@ómió: hihetetlen ahogy romlik az állapotod, te elmebeteg bolsi féreg. Te beteges hazudozó, egy tájékozatlan és agyatlan balfasz vagy. Igazi orbánista. Már szinte sajnálom orbánt, hogy csak ilyenek maradtak neki.
ómió
@Aki Én: Már megint az elmebeteg bolsi féreg mivoltodat hazudnád másra, bolsiék vezérgyagyása! Előbújtál a Böszmeánuszból? Sürgősen másszál vissza, az a te miliőd!
Aki Én
@ómió: ...azért lassan tanulhatnál a visszajelzésekből, te elmebeteg.
ómió
@Peller Anikó: Mit lopott el tőled a "Zorbán", bolsiék fajkretén elmebetege!? Hazudd már meg nekünk ott a románoknak fenntartott elmeosztályon efftársiasan! Hátha megnyugszol, ha már az értelmednek úgyis búcsut mondhattál!
ómió
@Aki Én: Te a bolsi fekaraj "visszajelzéseiből diplomáztál", agyatlan bolsi idióta!? Látszik!
Aki Én
@ómió: ...azért lassan tanulhatnál a visszajelzésekből, te elmebeteg.
ómió
@Yoda69: Magyar államadósság 2002.: 8000 milliárd, 2010.: 22000 milliárd - úgy, hogy a növekményen semmit nem vettetek/építettetek/támogattatok, inkább népzsebeltetek ezerrel! Vetted, önmagad tetves bolsiságát másrahazudni igyekvő bolsi latrinabúvár!? Ennek a 22000 milliárdnak a kamatos kamatai az évek múltával évi 1000-1500 milliárdot "kóstálnak", ami mára az adósságot már 40000 milliárd fölé vitte, hiszen a kamatfizetés - ezt kell fizetni, vágod gyagyás(?) - új hitelből történik! Ez az az adóssághegy, amit "nem hagyott" a bolsi tetübandád! Ha a kutyaagyat megkaptad, talán majd ezt is megérted!
ómió
@Aki Én:Fennakadt a tű nálad, bolsiék elmeroggyantja!?
ómió
@namihami: De, idiótája! A száguldó gazdaság eredményeit majd kizárólag arra használjuk, hogy a ti országrombolásotok "eredményeit" megszüntessük, lehetőleg úgy, hogy a továbbfejlődésre se maradjon semmi! És a bolsi tetübandád nem tudta "kitermelni" a 2002-es 8000 milliárdos államadósság (döntően még Kádár apád hagyatéka) visszafizetését? Inkább rakott rá még 14000 milliárdot? Ezt röfögd el nekünk!
ómió
@Macskaszem: És, bolsiék gyagyása!? Eközben már a múltat is meg a "hagyatékát" is "végképp eltöröltétek" már? Úgy hazudjátok?
Yoda69
@ómió: Hazudsz es csusztatsz bolsevik.
2010-ben az allamadossag 18e MRD volt 2022-ben pedig 45e MRD.
Ha a kommunista fideSS adossag csokkentesre forditotta volna az emberektol ellopott 3e MRD-ot es azt a rengeteg penzt amit az Uniotol kapott mar reg nem lenne adossagunk. Ezzel szemben majd meg 3x-ozta az adossagot, amit orokolt 2010-ben. Csatolom a linket, hogy te magad is meggyozodhess rola, ne csak itt kamuzz
Na talalj ki valami ujabb hazugsagot bolsevik geci.
hu.tradingeconomics.com/hungary/government-debt
ómió
@Yoda69: Aki itt hazudik,önmagát másrahazudni igyekvő bolsevik szarkupac, az magad vagy! És az agyfogyatkozásoddal jobb, ha nem delirálsz! Különösen arról, hogy uniós pénzt államadósságcsökkentésre lehetett volna fordítani, mert csak még súlyosbítod az elmebajodat! Inkább sürgesd magadnak a donor kutyaagyat, hogy némi értelem is szoruljon beléd!
Yoda69
@ómió: A szamok nem hazudnak bolsevik! Gyozodj meg rola magad.
Az unios penzbol letrehozhattak volna prosperalo, haszontermelo beruhazasokat, nem pedig stadionokat es a NER lovagok kitomeset ezer milliardokkal. De nektek kommunista tetvek a veretekben van a lopas.
Aki Én
@ómió: Most fennakadó tűről hadoválsz, te elmebeteg? Ennyire nem vagy tisztában önmagaddal, te elmebeteg?
...azért lassan tanulhatnál a visszajelzésekből, te elmebeteg.
namihami
@ómió: 09.51: Nincs szándékomban a szintedre lemenni és ott ""elröfögni"" bármit.
A rólad alkotott véleményemet, mely még azoknál is lesújtóbb, a többiek kommentjénél olvashatod!
Nem paraszt vagy bunkó vagy---csak(!!!) fideszes!
ómió
@Yoda69: Az aljabolsi hazudozás helyett inkább a donor kutyaagyat sürgesd meg magadnak, hogy legalább a tetvesbolsi magadéit képes legyél felismerni! Napláne, ne kelljen őket rám hazudnod!
ómió
@Aki Én: Onnét a bolsi elmeosztályról mindenkit elmebetegnek "látsz", bolsiék fajkreténje!? Az összes bolsi gyagyás magából indul ki?
ómió
@namihami: Ne gyötörd magadat, bolsiék fajkreténje! Az agyhalott efftársiasságod önmagát magyarázza!
Yoda69
@ómió: Ennyit tudsz te aljadek bolsevik.
En megcafoltalak adatokkal, erre te kutya agyazol. Mellesleg egy kutya 100-szor okosabb mint te, te elmebeteg komcsi.
Aki Én
@ómió: ...mi van gyogyós, túladagoltak?
ómió
@Yoda69: Te akkor is másra hazudod a tetves bolsiságodat, amikor az efftársaiddal a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat harsogod, bolsiék fajgörénye!? Vagy csak még mindig a donor kutyaagyat várod magadnak, hogy legalább a magadéit felismerd!? Netán csak a tetvesbolsi "adataid" vették el a maradék eszedet is!? Sürgesd magadnak a kutyaagyat! Pláne, ha 100-szor okosabb nálad!
ómió
@namihami: Már azt se tudod, mit makogsz!?
ómió
@Aki Én: Nocsak! Nálad a "túladagolás" szokott dominálni, bolsiék fajkreténje!? Eszerint, téged bolsi agysejtpusztítóval szoktak "doppingolni"? Merthogy abból túladagolt vagy, az biztos!
Aki Én
@ómió: @KisTehen: Miért vagytok ennyire hihetetlenül buták?
Yoda69
@Aki Én: A fideSS szavazoi ilyenek, tobbseguk meg a 8 altalanost se vegezte el. Szerintem a tehen es bolsevik ezt kivaloan tukrozi. Egy ertelmes hsz.uk nincs, tenyekre adatokra nem reagalnak, vagy atmennek anyazasba. Es van meg 2 millio az ilyen agyatlanokbol, ezert tart ott az orszag ahol.
Aki Én
@Yoda69: ...igaz, de szerintem a buta, hithű fideszes nem több 1-1,5 milliónál.
Yoda69
@KisTehen: Meg nem olvastam, de majd megnezem.
ómió
@Aki Én: Neked onnét az elmeosztályról minden kívülálló "buta"?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.