Hatalmas áremelkedés várható a dohánytermékek piacán.

Brüsszel legújabb terve mellbevágja a dohányosokatMTI/Mónus Márton

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül – derül ki egy, a Financial Times birtokába került bizottsági anyagból. Ennek keretében a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem menekülnének meg a magasabb sarc elől – írja a 24.hu.

A Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként.

A cikk külön felhívja a figyelmet arra, hogy ez az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai uniós országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. 

Ha leegyszerűsítjük a számolást, azt láthatjuk, hogy egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.

Már folyamatban van tehát a dohánytermékek adóztatásáról szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása, és ennek keretében az új típusú dohánytermékek – így például az elektromos cigaretta, és a hevített dohánytermékeket – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

Becslések szerint a tervezett adóemelés várhatóan összesen 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mellbe vágott már minket a felcsúti Pinocchio.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Mellbe vágott már minket a felcsúti Pinocchio.
Baker
@Nessy: Nem egymást felváltó dolgokról beszélsz! Nem csak ez vagy az van..a dohányos még a szmogot is nyeli. Ha nem dohányzik az ember, akkor egy káros hatástól szabadul - plusz a környezete, akikre sok bagós nincsen tekintettel.
rokker33
@Nessy: De a szállóporral nem lehet mit kezdeni az ott van szinte mindenhol és jól írja @Baker: attól nem kellene ezt a szart szívni,meg már szinte minden egyes élelmiszer vagy alapanyag, innivaló beleértve a műanyag palackos ásványvizeket is mind mind káros ránk és még 800 forinttal drágábban pusztíthatod önmagadat ,hát én 34 év alatt 4 szál cigarettát szívtam el és bőven elég nem kompatibilis a szervezetemmel, inkább a házi bor házi pálinka az kell nekem meg a sör.:)
CsipkeRózsa
A dohányzás is mellbe vágja a dohányosokat.
Nessy
@rokker33: Egészségedre! Bár az sem éppen élet, erő egészség. :-)) A Gösser Zitronen Radeberder 0,00% sört én is szeretem.
jesz
a dohánycsempészet soha nem látott mértéket fog ölteni...amióta jobbnál jobb teherhordó drónokat is lehet kapni a feketepiacon, azóta hatalmas terveket szőnek a csempészek.

...a fináncok a sűrű drónforgalmat a hangjukból fogják követni...elfogás nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.