Múlt hétvégén volt a Kitörés túra és a Becsület napja Budapesten, melynek több sérültje is van, többek között a nacionalista és fajgyűlölő szövegeiről elhíresült zenész, akit a saját kapujában vertek felismerhetetlenné, vagy az a baráti társaság, akik ebédelni indultak, mégis agyba-főbe verték őket a neonácik.

Erős kötelék lehet a Fidesz és a neonáci Kitörés túra szervezői között?
Moys Zoltán író-rendező, a Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsorának rendezője. MTI Fotó: Kovács Attila

Kitörés túra nem más, a Budapest környéki hegyekben évente elmennek túrázni a náci egyenruhába öltözött újfasiszták. A Kitörés túrát, amit hivatalosan "politikamentes és hagyományőrző túraként" hirdetnek, a Börzsöny Akciócsoport szervezi évről évre.

A Börzsöny Akciócsoport 1999 márciusában alakult természetjárók baráti közösségéből. Feladatul a börzsönyi természetjárás körülményeinek javítását, a természetes állapotok fenntartását és helyreállítását tűztük ki.

- írják bemutatkozójukban, ahol kitérnek arra is, hogy 2009 óta a Budai-hegységben a Kitörés Emléktúrákat, illetve a Korponai-dombvidéken a Horthy Miklós Emléktúrát szerveznek.

A Kitörés túra szorosan összefonódik a neonáci Becsület Napja rendezvénnyel. Többen számoltak be arról, hogy horogkeresztes zászlók, nyilaskeresztes felvarrók lepik el ilyenkor az erdőket, miközben a "Waffen SS hős katonáira és az önkéntes hungarista harcosokra emlékeznek".

A múlt héten kiderült, hogy a kitörés napi túrán résztvevőket köszöntő megemlékezéseket jelentettek be 2023. február 11-ére, amelyek közül a budai Vár Bécsi Kapu területére tervezett három gyűlést Budapest rendőrfőkapitánya megtiltott. Az indoklás szerint ugyanis

a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

Ennek a lényege az volt, hogy egyértelmű legyen a tény, hogy törvénysértést követ el akkor, amikor nácikkal túrázik valaki a konkrét nácikra emlékezve.

Azonban érdekesség az, hogy ameddig a Becsület napja szervezését rendszeresen igyekszik tiltani, vagy legalábbis megnehezíteni a hatóság, a Kitörés túra 2020-ig még a Budapest Kupa része is volt, így teljesen elfogadottá vált a túrázók körében és a hagyományőrző közösség is szívesen jár rá.

A Magyar Természetjáró Szövetség 2014-ben közleményben reagált az őket ért vádakra.

Visszautasítanak minden olyan állítást, ami a szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozza.

A korábbi nevén Magyar Természetbarát Szövetség nincs semmilyen kapcsolatban a Kitörés 60 teljesítménytúrát szervezőkkel, az a túra nem a szövetség hivatalos túrája, és azt semmilyen módon nem támogatják.

A becsület napja a német és magyar alakulatok 1945. február 11-én este Budáról indult kitörési kísérletére történő megemlékezés, egyben a magyarországi szélsőjobboldal egyik legnagyobb éves eseménye. Az első megemlékezést, mely akkor még felvonulás volt a Clark Ádám térről a Budai Várba a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal rendezte meg 1997. február 11-én.

A becsület napját azóta, évről évre növekvő számú résztvevővel, de minden évben megtartják, amihez 2005-től kezdve az 1945-ös budai kitörési kísérlet pontos útvonalán haladva és azonos időpontban indulva emléktúrát is szerveznek. Többségében magyarok, de előfordulnak köztük németek, britek, hollandok, csehek, horvátok és bolgárok is.

A rendezvény szervezői a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) feloszlatása után a Hazáért Egység Mozgalom (HEM) elnevezésű tömörülésben részt vevő szervezetek lettek; a Pax Hungarica Mozgalom, a Véres Kard és a Hungaria Skins.

Ugyan 2012-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal hivatalosan közölte, hogy nem rendez központi megemlékezést. Ám helyettük a Pax Hungarica Mozgalom és a Nemzeti Forradalmi Párt szervezte az eseményt, amelyen rajtuk kívül magyar részről az NS Front, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg vett részt.

2020-ban derült ki, hogy a sportesemény mögé bújtatott szélsőjobbos jelmezbált ráadásul közpénzzel és közmédiás megjelenéssel is támogatja a magyar állam – számolt be róla két éve a Népszava.

Akkor az Átlátszó számolt be arról, hogy a túra hivatalos szervezője, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a 2018-ról szóló beszámolójában a Kitörés-túrát elszámolta az állami támogatása javára.

Az egyesület ugyanis működési támogatásként kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától 900 ezer forintot, amiből arra az évre 630 ezer esett. Abban a részben, hogy ezt mire fordították, a "túrák" címszó alatt megemlítik, hogy a

Kitörés 60 Emlék- és teljesítménytúrán több mint 2500-an vettek részt.

A szervező, Moys Zoltán pedig több szálon is kapcsolódhat a Fideszhez, ugyanis Lezsák Sándornak, a parlament volt alelnökének a veje.

Az egyesület három jelenlegi elnökségi tagjából kettő Schödl Dávid és Moys Zoltán, résztulajdonosa a Dextramedia Kft. nevű cégnek. A médiában utazó vállalkozás 2011 óta csak az MTVA-val mintegy 772 millió forint értékben szerződött, az elmúlt évben pedig összesen 231 milliós bevételt produkált. 

A Dextramedia gyártja a közmédia csatornáin sugárzott Hagyaték és Hazajáró műsort, így a becsületnap-túra ismertségét nagyban köszönheti az államnak.

Az egyesület honlapja, a kitorestura.hu is a Kft.-hez tartozik. De a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz kapcsolódó hvim.hu és a hvim.org, továbbá a magyarsziget.hu, a szentkoronaradio.hu, a toroczkailaszlo.hu, a zagyvagyula.hu, és a nemzetifront.hu is a Dextramediánál vannak.

2013-ban pedig egy meghívón bukkant fel az MTVA beszállítója, akkor a nyíltan rasszista Nemzeti Front zenekar hivatalos Facebook oldalára feltöltött meghívón több cég neve is látható volt, így a közmédiának is műsorokat gyártó Dextramedia Kft. logója is előkerült.

A Dextramedia Kft. a sajtóhírek szerint korábban annak a tévének forgatott, amelyen

Adolf Hitlert méltatták születésnapja évfordulóján.

De Moys-hoz köthető a "Védett Társadalom" nevű fideszes alapítványt is, amely elmondásuk szerint életigenlő, biztonságos, a hitüket, kultúrájukat és hagyományaikat szabadon megélő egyének, családok, közösségek és nemzetek sokszínűségére épít. Ezen felül védelmet nyújt a fizikai, biológiai és erkölcsi határok felszámolására törekvő globalista szervezetekkel és ideológiákkal szemben.

Annak ellenére, hogy a kormány próbál elhatárolódni a szélsőséges ideológiától, és a túrától, valamint pár éve Orbán Viktor is a rendezvény megakadályozására kérte a Belügyminisztériumot, ám úgy tűnik, még sincs annyira ellenükre ez az egész! 

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A képen nem egy afgán család, hanem Magyarország miniszterelnöke látható, aki roma léttére fasiszta lett! Szégyen!
uploads.disquscdn.com/images/65de4a3ea8fa0ef4a9257b8485de8f20d98592ae331ae716ea0df8e889e1ca91.jpg?w=800&h
A fideszt jobbról már nem lehet előzni.
A fidesz címer gumicsizmából. Új fidesz logó.
uploads.disquscdn.com/images/d86a9a4dca3ba6dd72ac548b382d0149aead08514c5c88f57a9cfe7132729920.jpg?w=800&h=509
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A képen nem egy afgán család, hanem Magyarország miniszterelnöke látható, aki roma léttére fasiszta lett! Szégyen!
uploads.disquscdn.com/images/65de4a3ea8fa0ef4a9257b8485de8f20d98592ae331ae716ea0df8e889e1ca91.jpg?w=800&h
A fideszt jobbról már nem lehet előzni.
A fidesz címer gumicsizmából. Új fidesz logó.
uploads.disquscdn.com/images/d86a9a4dca3ba6dd72ac548b382d0149aead08514c5c88f57a9cfe7132729920.jpg?w=800&h=509
Peller Anikó
A viktor is a rendezvény megakadályozására kérte a Belügyminisztériumot, de nincs annyira ellenükre ez az egész! Sőlt. Kurvára nem. Vagy de, arra igen.
csak úgy....
@KisTehen: mórickának mindenröl a kefélés jut az eszébe, neked még a kefélésröl is a dk. :)
fergeteg
Dicsőség a hősöknek ! A magyar nem felejt.
fergeteg
Csak ANTIFASZ lehet !? Neeeeem. Azokra börtön,az összesre.
fergeteg
Mi a Bükkben gyakorolunk kéthetetnte...klassz az egész. Elméletben és gyakorlatban.
Nessy
Egyik sem élte át, csak az egyre jobban átpolitizált, "dicsőséges" változatot ismerik, elbeszélésekből! Rajtuk kívűl sok száz ártatlan civil halt meg ebben az akcióban.
Maxipocak
@fergeteg: És mit gyakoroltok nácigecik? Egymást leszopni, mint az SA-ban? Fosbarna ingben massíroztok és ijesztgetitek a mókusokat? Hazaáruló söpredék vagytok mint a nyilasok voltak.
ómió
De, hisz', Maki efftárs még azt jelezte, hogy a (neo)nácikat ők külön képviselik! Most meg má' a Fideszre hazudandók!?
ómió
@m73: Kretén herét láttál a tükörben, bolsi fajgörény!? És "efftársiasan" mindjárt másra is hazudnád!?
Alfa
fasiszta -náci kecskebaszó narkós-alkoholista fidesz-ner hívők...@Maccska: @ómió: @ómió:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.