A háború, a káros brüsszeli szankciók és a történelmi aszálykár ellenére is kivételesen teljesített 2022-ben a magyar gazdaság, a GDP 4,6 százalékkal nőtt – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Facebook-oldalán közzétett videójában kedden.

Hiába a recesszió és a válság, Nagy Márton szerint kivételesen teljesített a magyar gazdaság 2022-ben
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Joint Venture Szövetség díjátadó ünnepségén a Marriott Hotelben 2023. február 4-én. MTI/Lakatos Péter

Hozzátette:

ezzel a legjobban teljesítő harmadba tartozik az ország az EU-ban, a volt szocialista országok között pedig a lengyelek és szlovénok után a legjobb teljesítményt érte el.

A magyar növekedés két és félszeresét érte el Németország, Lettország, Finnország és Szlovákia növekedési ütemének, és közel kétszeresét a svéd, cseh, litván, és francia gazdasági bővülésnek.

A kimagasló eredmény hátterében a nemzetközi bizalom, a magas beruházási szint, a teljes foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség, a bérnövekedés és a célzott kormányzati intézkedések álltak.

Nagy Márton kiemelte, hogy 2022-ben az ipar Európa egyik legerősebb növekedését produkálta, közel 6 százalékkal bővült. Erre a húzóágazatra továbbra is számítani lehet, amelyet újabb iparstratégiával, a beruházások növelésével tovább kell erősíteni

- mondta.

A kormány minden igyekezete ellenére 2022 második felében a háborús szankciók és így a gyenge külső kereslet miatt már a lassulás jelei látszanak. Ezért is fontosnak nevezte a gazdasági védvonalat. A háború és a szankciók okozta negatív gazdasági hatások enyhítése érdekében a kormány kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra, támogatást indított az energiaintenzív vállalatok számára, elindította a Gyármentő programot, illetve 700 milliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – sorolta.

Nagy Márton hozzátette: a kormány szándéka továbbra is világos, úgy kell megvédeni a családokat, a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, hogy elkerüljük a recessziót. "Ehhez az kell, hogy év végére egyszámjegyűre szorítsuk le az inflációt, 2023-ban pedig 1,5 százalékkal növekedjen a gazdaság" – fogalmazott. Így 2024-ben újra kilőhet a gazdasági növekedés – mondta.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Érdeklődve figyelem a gazdasági sikerjelentéseket (vigyázat, szarkazmus), ám aztán eszembe jut, csak számolni kell tudni.
Ha nekem 100 pénzem van, neked meg ezer, akkor ha mindketten kapunk százat-százat, akkor én sokkal jobb vagyok nálad, hiszen az én pénzem megduplázódott, míg a tiéd csak 10%-kal nőtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nejlontacskó
Igen, ez meglátszik az árakon, még jó, hogy kibaszottuldekurvajól teljesítünk.
Mi lenne, ha nem???
namihami
Mit mondjon, ha ezt írta le neki a Főnök? Ekkorát kell mondania, ekkora fizetésért, ekkora szakmai tudás mellett!?!?!
Utolsó esély...
Nessy
Mondani mindent lehet! Kis hazánkban pláne, hiszen a bigott hívek mindent elhisznek, sőt holnap az ellenkezőjét is, ha a kormány mondja!
Giovanni Alba
Érdeklődve figyelem a gazdasági sikerjelentéseket (vigyázat, szarkazmus), ám aztán eszembe jut, csak számolni kell tudni.
Ha nekem 100 pénzem van, neked meg ezer, akkor ha mindketten kapunk százat-százat, akkor én sokkal jobb vagyok nálad, hiszen az én pénzem megduplázódott, míg a tiéd csak 10%-kal nőtt.
jáger laszló
Nem kell mindent beszopni amit a Marci mond ,mert a fele sem igaz!!!
csak ennyi
barátilag
J,L.,
csipetke
Csak a címre:- A műtét sikerült, a beteg meghalt...
polgarb
Igen ennyi kínai hitelt ilyen magas kamatokra senki nem vett fel mint ti!
justhpeter
Mi mást mondhat ? Nem lehet havonta minisztert váltani !
Eladott Ország
De akkor miért nincs pénz a tanárok béremelésére, ha ilyen jól all a gazdaság a statisztika szerint ? Brüsszel miatt, és még mennyi plakátot kell kihelyezni, hogy felfogjuk. Tehát ezt ugyanaz a KSH számolta ki, aki az inflációt, mert akkor nincs több kérdésem. Megint egy vaskos hazugság. Ha 2022-ben az Európai Unióban átlagosan 3,3 %-os volt a gazdasági növekedés, akkor Európa sereghajtójánál lehetetlen a 4,6 % növekedés. Tudjátok, mik a baljós jelek? Az örökös hazudozás. Egyetlen adatuk sem volt soha igaz, pont ez lenne az? Inkább csak a dagadt putris vagyona nőtt. Tehát a rendszerváltás óta eltelt időszak felében Orbán volt kormányon, és a közben bekövetkezett technikai recessziók fele is az ő kormányzására esett. De legalább kormányozni tudnak. Ja nem! Aki nem tudja kifizetni a rezsit, az hivatkozhat arra, hogy a GDP nőtt, az ő reáljövedelme pedig csökkent? Akkor éppen ideje hogy rendezzünk egy olimpiát! A magyar gazdaságban előfordulnak baljós árnyak.
uploads.disquscdn.com/images/dc084a21b1f356e5a1ce0b8c9b17053816206dd8c20151fd00de1cdd604036b4.jpg?w=800&h=480
Eladott Ország
Nagy Márton , orvosnak gyorsan mutasd meg magad.
uploads.disquscdn.com/images/4961689eb3d6e2422b88c17195c5a8647247d4e14afa19bb9c91cdac9c341e8b.jpg?w=800&h=193
Önnek is hányingere van a kormánytól? Nincs egyedül. A bőrünkön érezzük ezt a növekedést, köszönjük, Viktor!
uploads.disquscdn.com/images/4ea7c9292ee564a2fb47c560bf2c5c0e5b210c6fc6e52c92cab23849add3188e.jpg?w=800&h=153
Én egész évben csak a válságot tapasztaltam. Marci, hogy lehetett itt 4,6 %-os növekedés. Jó értem, hogy az év elején ez a mocskos banda szórta a pénzt, azt is ami nincsen. De utána csak a válság válság után. Elősször is egy háború kezdődött, aztán az elképesztő mértékű extra profitadó, a KATA megvágása, a rezsi megemelése, aszály, a mezőgazdaság mélyrepülése, állami beruházások elhalasztása, uniós pénzek befagyása, a tanárok bérköveteléseinek elutasítása, üzemanyag ársapka eltörlése, infláció a csúcson, stb. Hogy a fenébe lett itt ekkora gazdasági növekedés? Hogy lehet? Úgy, hogy nem igaz.
csipetke
@polgarb: "Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni:-karddal, vagy adóssággal." Mondta orbán 2011-ben..
A mi bőrünkre irgalmatlan nagy hiteleket vett fel ez a politikai prosti, amit oda költ,ahova akar.Nem ellenőrzi senki. Az eu-s pénzekkel az a baja,---majd ha egyszer megkapjuk---hogy nem költheti ész nélkül,mert innen már ellenőrizni fogják a költést. Évekkel ezelőtt jöttek pénzek ház-lakáskorszerűsítésre, szigetelésre,nyílászárócserére, de ennek pl kis része ment arra,amire kaptuk, mert orbán,és a falkája átcsoportosította sportra, zsebbe,erre-arra. Most ez meg fog szűnni. Már eleve ellenőrizni kellett volna az eu-s pénzek költéseit.
lusta
˝A magyar növekedés két és félszeresét érte el Németország, Lettország, Finnország és Szlovákia növekedési ütemének, és közel kétszeresét a svéd, cseh, litván, és francia gazdasági bővülésnek.˝
Akkor mégis hogy a fészkes pittypangra nincs a pedagógusok béremelésre pénz? Ellenben lesz a pedagógus béremelésre pénz, ha ezeke a gyengén teljesítő országok összedobják nekünk a lovettát?
ómió
Pedig az efftársak megmutatták volna, hogy ők ugyanezt a 4.6%-ot mínuszban képesek "hozni"!
csak úgy....
1945 ben a náci híradók még mindíg a németek gyözelmeit harsogták ,pedíg...,hogy is modjam, rendesen ki lettek pitscházva! akkoriba is a tuskó réteg az utolsó napig hitt a führernek,
-ezt produkálja az emberi butaság!
Eladott Ország
Technikai recesszió - ez elég csúnya szó ahhoz, hogy Brüsszel miatt legyen. Valszeg az volt a KSH felé a pártutasítás, hogy az inflációt alulmérni, növekedést felül. Megcsinálták. Magyarország előre megy - recesszióban is! Ez most mi? Mikor technikai recesszióban van az ország? Technikai recesszió nem más mint beismerése annak, hogy Orbán képtelen vezetni az országot! Meg kell választani újból őket, hogy RENDBE TEGYÉK A GAZDASÁGOT! ’Baljós jelek', már megint a bal oldal, legyen végre minden jobb ,jobbról előzzünk kanyarban, jobban hízzon meg egy geci, jobban nyaljon a slepp a doktorúrnak, jobb adatokat közöljön a KSH, jobb lehetőségeket a lopásra ,és a haza jobb létre (szen)derül. Magyar gazdaság? Baljós jelek? Már megint ezek a liberálbolsevik antifák ügyködnek! Hajrá Magyarország! Üdv: Iróni Anna fidesz (67) Borsodborzasztóról. Hadikommunizmus. A gazdaság fejlődik, a fűtés meg csökken az iskolákban. Fél éve gazdasági visszaesés van!
csipetke
@lusta: 08:28 Egy vitaműsorban hallottam,hogy a debreceni új akksigyár 340 milliárdot kapott, csak úgy ajándékba. Gondolom azért,hogy idecuccoljanak. Egy közgazdász-szakértő azt mondta,hogy ez a pénz elég lett volna a pedagógusok azonnali 50%-os béremelésére. Annyira kiváncsi vagyok,hogy egy rohadalmasan gazdag kínai cégnek miért ad orbán ekkora összeget. A kis ferdeszeműek valószínűleg örültek, ---ajándékpénz nélkül is---hogy idejöhettek. Na erről kéne népszavazás, hogy akarjuk-e,hogy orbán úgy,és arra költse a közpénzt, amire akarja?/ és/vagy, akarjuk-e,hogy úgy bánjon a közpénzzel,mintha a sajátja lenne? Mert most ez a helyzet,arra van pénz,amire orbanescu akarja

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.