A Belügyminisztérium szerint konzultáció előzte meg az új törvényjavaslatot, a szakszervezetek szerint velük senki nem egyeztetett erről. 

Az RTL Híradó riportja szerint a kormány megszüntetné a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és a tantestületek jogainak egy részét is elveheti, ez szerepel ugyanis az új törvényjavaslatban, amit a Belügyminisztérium most bocsátott társadalmi egyeztetésre.

Megszüntetheti a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, teljes jogfosztásról beszélnek a szakszervezetek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Emiatt akár a vakáció kezdete is eltolódhat, mert nem lesz ehhez szükség a tantestület hozzájárulására, elég lesz, ha a fenntartó vagy az igazgató így dönt. Egy másik tervezett módosítás szerint az igazgató, vagy az iskolafenntartó dönthetne a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de a tanulók fegyelmi ügyeiről is akár – amennyiben a parlament megszavazza a módosítást és az hatályba lép.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője szerint a tervezet a tanárokra, diákokra és a szülőkre nézve is "elképesztően hátrányos" rendelkezéseket tartalmaz.

Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban

– mondta el a Híradónak.

A módosítás azt is tartalmazza, hogy a tanárok közalkalmazotti jogviszonya is megszűnne, helyette pedig a köznevelési foglalkoztatott jogviszony jönne létre. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke ezzel kapcsolatban a Híradónak a következőket mondta:

Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben.

Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat.

A Híradó kitért rá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter januárban még arról beszélt egy kormányinfón, fontos, hogy a tanárok elégedettek legyenek.

A törvényjavaslat kapcsán a Híradó megkeresésére a Belügyminisztérium azt írt, a jogszabály hónapokig tartó előkészítését a tanárok körében végzett online és a köznevelésről szóló konzultációk előzték meg. 

Ennek kapcsán Totyik Tamás a következőt reagálta:

Reggel a kávét nem mertem meginni, olyan magas lett a vérnyomásom tőle.

A szakszervezetek szerint velük senki nem egyeztetett ebben az ügyben, és ugyan a napokban a köznevelési államtitkár tartott egy tájékoztatót a tanárszervezeteknek, de egyeztetés ott sem volt.

Forrás: rtl.hu/hirado

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Al X
Már látom is a lelki szemeimmel a jövő tanév első óráját:
Az rendőr beviszi vezetőszáron a tanárt az osztályba ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SÍva
Nem-e lehetne-e ezt tenni a politikusokkal is akik hamis ígéretekkel választatják meg magukat a hiszékeny emberekkel és azután teljesen szembe köpik a választópolgárokat és vagonokkal viszik ki a pénzt az országból holott itt is lenne bőven helye? Tegyük már ezt meg könyörgöm, csak egyszer, hogy érezzék nem azért ülnek az ország házában, hogy az országot tönkre tegyék és a befizetett súlyos adókat ellopják!
Nyírfa
Esküszünk, esküszünk, hogy mindent az uniós forrásokért teszünk. Láthatja az egész világ, most is Petőfit ünnepeljük - a magunk módján.
Hihihi-hahaha, dalolunk is, trallalla, a barackfát körbe álljuk, demokráciára hányunk, ispán legyél, ne tanár, tudás nem kell, csak talár.
Hűű, Magyarország, üdv., Európán kívül, valahol a Bajkálon túli vad sztyeppéken!
Al X
Már látom is a lelki szemeimmel a jövő tanév első óráját:
Az rendőr beviszi vezetőszáron a tanárt az osztályba ...
Nessy
Meg lehet érteni Pintér Sándort! Úgy kezeli az egészségügyet, oktatást, mint a rendőrséget! Napi parancs! Vélemény, visszapofázás nincs, csak vak engedelmesség!
A kormányzati "egyeztetés" abból áll, hogy valamelyik főokos ismerteti a kormány döntését, hozzászólni nem lehet, oszt jó napot!
kereső
@sgl: Biztosan "konzultáltak" - a kormány önmagával, a ficsakkal, az alapjogokért központtal, és az orbán vezette idősügyi tanáccsal, meg a CÖF-fel.Ja, az egyházakat ki ne hagyjam...milyen széles körú "társadalmi egyeztetés " ez.
icegygenabro
@Maccska: te sötétebb vagy a valagamnál...
DR PRÉDlKÁTOR
És kit érdekel? Eddig is túl sok jót kaptak az államtól a pedagógusok...
csak úgy....
fideszék egyedüli célja,hogy még jobban elbutíthassák a magyarokat, ezért ök mindenre képesek! - butulj magyar, végy példát @Maccska: ról , aki már csak idézgetni tud a fideszes "nagyoktól" ! :)
csak úgy....
@Maccska: csak hülyék érvelnek az elmebetegeknek! :) ne fárassz tibim..
Eladott Ország
@sgl: ma, 11:18 ♦ Magyarország értelmesen a Vodafonba, meg a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlásába fektet! Pont!

"Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg."

József Attila írta 1935-ben. És Magyarország előre megy, nem hátra. Kiszolgáltatottság, ez az, amit többek között sokan éreznek most. 35 iskolában letöltött tanév után lehet, hogy sokan hamarosan pénztárosként fejezik be a pályafutásukat valamelyik szupermarketben? Mert ami itt készül, az maga a borzalom.Lassan elérik hogy a sötét középkor atomvillanás lesz ezekhez.
Aki Én
@Maccska: @Shikari: diktatúrában nincs beleszólás, de ez állítólag demokrácia.
Eladott Ország
"Ha Viktoréktól várod, hogy teljesítsék az alku rájuk eső részét úgy jársz, mint a halász.

Az aranyhal szabira megy és megkéri a krokodilt hogy helyettesíttse.
Másnap az egyik halász kifogja a krokodilt aki azt mondja:
- Helló, én helyettesítem az aranyhalat. Na mondjad mi kéne.
- Azt kívánom hogy a micsodám a földig érjen! - mondja az ember. Hát
valahogy megoldja és visszamegy a vízbe. Jön haza az aranyhal:
- Na, volt kapás?
- Igen volt egy öreghalász azt kívánta hogy micsodája a földig érjen.
- És teljesítetted?
- Igen leharaptam mindkét lábát."
Nyírfa
@kereső: " Jómagam, az örök pesszimista mégis a remény fényét látom pislákolni az alagút távoli legvégén.

Legyen nekem igazam! "

Meggyőződésem, hogy úgy lesz.
Nessy
@Nyírfa: Azért légy óvatos! Nehogy a fény egy gyorsvonat legyen!
Clavigo
A fitymasz masszív szavazói... Egyszer csak feleszmélnek ,,,hogy, hogy át lettek baszva,( ők is ),,
csipetke
Tényleg elüldözik az utolsó tanárt is. Hihetetlen,hogy miféle aljasságokra képes ez a dilettáns banda. Az ő purgyéik magánoviba-iskolába,és magánorvoshoz járnak, hol érdekli őket az egyszerű halandó? Amihez orbán hozzányúl,az szarrá változik. Ez az ember úgy fog bekerülni a történelembe,mint a legkártékonyabb, az országnak, és az embereknek legtöbbet ártó, legdilettánsabb vezetője. És persze a legköpönyegforgatóbb is...
csipetke
@Maccska: 12:19 "A nagy liberalizációnak már az lett a vége,hogy a tanárok többet lógnak az iskolából,mint a tanárok."
Kifejtenéd bővebben?
Nyírfa
@Nessy: 20.41

Olvastad az Utolsó embert? Egy modern világháború végén, amely során csak az emberiség pusztul ki, az épített tárgyak nem, sőt, a természet buja növekedésnek indul, egy kutató védett körülmények között életben marad. Egy idő után kimerészkedik a zárt térből, és szembesül azal a ténnyel, hogy egyedül maradt. Évek múlva, amikor már az őrület kezdi a hatalmába keríteni, lábnyomokra lesz figyelmes. Először biztos benne, hogy csak hallucinál, de nem, ezek valódi lábnyomok. Nincsen egyedül, vannak még túlélők.
Jó kis regény, a főhőssel végig vezet az író a magány minden fázisán, hogy végül feloldást adjon.

Az alagút végén a fény lehet gyorsvonat is, de lehet a szabadság fénye is. Gábor György nem a vonat lámpáit látja, ahogyan én sem. :)
Nessy
@Nyírfa: Én mindig optimista voltam. Most is reménykedem benne, hogy talán majd a szellem napvilága ragyog be minden ház ablakán, és eljutunk oda, hogy győz a józan ész a gyűlölet, és széthúzás fölött.
Nyírfa
@Nessy: A magyarok most úgy viselkednek mint a karámból kiszabadult lovak, vágtatnak a szélrózsa minden irányába, keresik a helyüket, rúgnak, harapnak, de majd kialakul a természetes rend, amikor olyan barátra találnak, mint Kincsem Blaskovich Ernőre. :)
Ezt a népet idő előtt hajtották a kereszténység zászlaja alá, nem volt átmenet, hiányzott a saját hitrendszer, az egység. Istvánt olyan nagyra tartják, de én nem a történelmi súlyú személyiséget látom benne, hanem a rémülten megfelelni akaró , a sajátjainak hátat fordító uralkodót.
Németh István
Hát ami azt illeti, buzi, gyemekrontó, gender, pedofil, tetű, moslékok nem is kellenek közalkalmazottként! > fene rontják a magyar moralítás megitálését! A szakszervezeteik meg moslék kommunista bérenc szemetek ingyenélő, élősködő csőcselék!
De a lényeg az usa-nató armada takarodjék Európából, az Eu. vezetése a börtönbe-akasztásilag!
jáger laszló
A belügy szerint konzultáltak a tanárok jogállásáról és Pintér úrral megállapodásra jutottak!!!
Ami talán L is képzelhető!!!??
csak a bibi ott van,hogy a tanárokkal kellett volna megállapodni,kedves belügy!!!
Ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.