De a kormány megvédi a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést is – közölte az államtitkár.

Érdemben változtatta meg a gazdasági körülményeket az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság. Emiatt a kormánynak – a családok és a gazdaság védelme érdekében – ezekhez a változásokhoz kellett igazítania a költségvetést. A büdzsé továbbra is biztosítja a nyugdíjasok védelméhez szükséges forrásokat, míg a rezsicsökkentésre négyszer nagyobb összeg jut, így továbbra is minden család a rezsicsökkentett árat kapja az átlagfogyasztásig – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Tállai szerint a brüsszeli szankciók okozzák az inflációt

Fotó: Facebook/Tállai András

A szomszédban elhúzódó háború zajlik, amire Brüsszel elhibázott szankciók sorozatával válaszolt. Ennek következménye a szankciós infláció és az energiaválság. A kormány célja – ebben a jelentősen megváltozott helyzetben is – a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a magyar gazdaság védelme, valamint Magyarország biztonságának garantálása. Ezek a célok voltak a legfőbb szempontok a módosított költségvetés elkészítésénél is – mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: a kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a kormány a központi tartalékot megemelte, ennek összege a tervezett 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra nő.

Arra is kitért, hogy a pénteki parlamenti szavazáson a baloldal ezúttal sem támogatta a költségvetést, ezzel ismét nemet mondtak a rezsicsökkentés, a családok, a munkahelyek, a nyugdíjasok és az ország védelmére. Miután ezzel együtt ugyancsak nem szavazták meg a békepárti határozatot, egyértelmű, hogy a dollárbaloldal nem csak háborúpárti, de nem is akarja megvédeni a magyar embereket a háború és a szankciók hatásaitól.

Tállai András ismertette, hogy a törvényjavaslatban még nagyobb arányú államadósság-csökkentéssel számolt a kormány, a GDP-arányos államadósság 72,9 százalékról 70 százalék alá javul az idei év végére. A kormány jelentősen emelte rezsivédelmi alap forrásait – 670 milliárd forintról 2580 milliárd forintra – annak érdekében, hogy fenntartsa a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás erejéig.

Emellett megmaradnak a családtámogatásokra fordítandó emelt források is, amelyek köre bővült a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyák szja-mentességével. Kiemelt cél a teljes foglalkoztatás fenntartása, ezért a munkahelyvédelmi programok tovább folytatódnak, a munkát terhelő adók nem emelkednek. Mint mondta, a legfrissebb KSH-adatok azt mutatják, hogy idén februárban 4 millió 691 ezer fő dolgozott, azaz 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami azt jelenti, hogy továbbra is 4,7 millió közeli szinten van a foglalkoztatottság.

Tállai András hozzátette: 2008-2009-ben, a jelenleginél lényegesen enyhébb válságban az akkori baloldali kormány azonnal a családtámogatásokhoz és a nyugdíjakhoz nyúlt hozzá. Ezzel szemben a polgári kormány értékválasztása világos: a családok és a nyugdíjasok nem fizethetik meg a szankciós energiaválság árát. A magyar gazdaság 2010 óta lefektetett stabil alapjai erős biztosítékot teremtettek arra, hogy Magyarország a jelenlegi válságot is megerősödve vészelje át.

Az államtitkár kitért arra: a kormány továbbra is tartja magát a 2010-ben a nyugdíjasokkal kötött megállapodáshoz, így garantálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. 2010 óta a kormány közel duplájára emelte a nyugdíjakat, miközben a reálértékük mintegy 20 százalékkal nőtt. A nyugdíjasok védelme érdekében továbbra is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a baloldal által elvett, de 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíj.

Tállai András kiemelte: a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege 6150 milliárd forintra emelkedik 2023-ban, ami a költségvetés legnagyobb tétele. A februárban kifizetett 13. havi, 15 százalékkal emelt nyugdíj fedezetére a kormány mintegy 420 milliárd forintot fordított.

Forrás: mti.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Akkor talán azt is eltudná mesélni mi okozza,hogy sehol máshol az unióban nem olyan maga az infláció, mint kis hazánkban. Ott 6,9%, nálunk 26%! Tehát az Orbán által aláírt szankciók csak minket sújtanak! A vásárló érték megvédése című előadást meg egy demens otthon lakóinak, meg a bigott híveiknek mesélje.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Talán az Orbán-kormány legbolondabb tagját köszönthettük volna tegnap, ha mondjuk akkor mondta volna az ostobaságait.
Mert hát az egy kicsit gondolkodók, csak úgí játszásiból végigg gondolják azt a mondatot, hogy "a szankciók okozzák az inflációt" és azt is figyelembe veszik, hogy a miniszterelnök mindegyiket elfogadólag aláírta, akkor talán arra is rájönnek, hogy a kormány magának okozta az inflációt. Szerencsére a kormányzat bolondjai továbbra sem tértek magukhoz és az idézett mondat sem igaz. Már az sem, amit kérdeznek.
Aki Én
De hát ez az, amit már a fideszesek közül is csak a legbutábbak hisznek el.
Béla333
Pedig milyen szépen indult ez a vasárnap... Erre jön ez a barom és belerondít ezekkel a hülyeségekkel!
Nessy
Akkor talán azt is eltudná mesélni mi okozza,hogy sehol máshol az unióban nem olyan maga az infláció, mint kis hazánkban. Ott 6,9%, nálunk 26%! Tehát az Orbán által aláírt szankciók csak minket sújtanak! A vásárló érték megvédése című előadást meg egy demens otthon lakóinak, meg a bigott híveiknek mesélje.
Csizmás Kond
Az úgynevezett szankciók bizonyítottan nagyobb kárt okoztak a zuniónak mint az orosznak akinek szánták. Ha tényleg a zoroszt akarták volna megfogni és nem a zuniót függővé tenni amerikának és az ő hatáskörébe tartozó zsiványoknak, akkor a szankciók helyett olcsóbb és elérhetőbb energiaforrással és minden más szankcionált dolgokkal hozakodnak elő, hogy tőlle vegye a hülye unióz tag ne a zorosztól...de mint tudjuk itt nem is a zorosz a fő célpont egyelőre hanem a zunió, és amikor az már alárendelt kezesbárány akkor esetleg a zorosz és a többi keleti fertály.
jáger laszló
No + a tücsökliszt ami már hazánkban is kapható de az ára kegyetlenül magas!! 1kg 12000 forint!!
Ez már azért túlzás!!
Be kellene vezetni az árstopot!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
" A kormány jelentősen emelte rezsivédelmi alap forrásait – 670 milliárd forintról 2580 milliárd forintra – annak érdekében, hogy fenntartsa a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás erejéig."
Én ezekre a forrásokra lennék kíváncsi, no meg a felhasználásuk módjára.
telegdilaci
@sgl:Azt hiszi Tállai hogy mindenki olyan idióta az Országban hogy elhiszi a hazugságokat,aki normálisan gondolkodik,és nem hiszi el a hazugságokat azok pontosan tudják ezt a hatalmas Inflációt éppen a kormány hozzá nem értő politikájának köszönhetjük,az sem mellékes hogy a magas infláció jól jön az államháztrtásnak,mivel hatalmas bevétele van a nagy inflációból és a magas árakból!
kulabombaafityiszre
Unalmas mese birkáknak,meg a trolloknak akik rugózhatnak rajta.
Mivel ez a duma valószínü csak ránk vonatkozik,mert az unió jelentős részén harmada az infláció a magyarnak.Biztosan a szankciós infláció egy mesterséges intelligenciai infláció amit úgy programozott be a brüsszel,gyúcsány,soros ,amerika ,hogy csak a magyaroknál legyen aktív.HAHAHA
Törölt Nick
@Maccska: Mert a kis és közép vállalkozásokat istentelenül lerabolja a kúrmány. Ahogy mindenki mást is.
Iparűzési adót ugyanis csak ők fizetnek, a multiknak ott a világbajnok alacsony társasági adó, amit Orbán az istennek sem akar megemelni, hiába a globális nyomás. Ezzel vonzza be az összeszerelő rabszolgatartókat.
telegdilaci
@NessyArról nem beszélnek hallgatnak mint a sír,gyalázatos egy banda mindig mindenért mást hibáztatnak,egyszer az életben ismernék be hogy tévedtünk,(el Q-tuk,de nagyon)
ómió
Pedig efftársilag a "Zorbán az okozó", aki - az ársapkáit leszámítva is - intergalaktikus inflációt képes okozni! Ez, azért, már egy ütős kamu, mi!?
Havanagi
Orbán a saját törvényét sem tartja be, folyamatosan gyűlöletbeszéddel hergeli a népet az unió ellen.
Giovanni Alba
@sgl: ma, 09:26
Rendben, a felhasználás módja most már világos (eddig csak sejtettem), most a forrásokról kérek szépen egy rövid, velős összefoglalót.
Megjegyzem, nekem nagyon nem tetszik az a módszer, hogy itt egy kalap, mindenki dobja bele a pénzét, majd a magasságos nagyurak szétosztják, mert ha nem gyűjtenék be, akkor nem kellene visszaosztani. Igaz, nem is lehetne jutalékot felszámítani.
Aki Én
@ómió: eu inflació 18%
hazai infláció 44%
Ezt nehéz nem a gazdádnak betudni, te szellemi totálkár.
Es akkor tedd mellé az átlagkereseteket is, úgy még durvább. Mindezt a szar forinttal tudták összehozni.
Hogy tagadod, az csak annyit jelent, hogy buta balfasz vagy.
szegény hazám
"Tállai szerint a brüsszeli szankciók okozzák az inflációt" Az anyád retkes ...mindjárt meg mondom mi okozza az inflációt. Azt ti magatok, a mocsok tolvaj bantátok okozzák.
Józsipapa
bandi bá ! Te nagyon hülye...
konzultáljál már eltolcsy haveroddal,mielőtt
ilyen baromságokat beszélsz...
simmering73
Hol jártál báránykám? Ez a lemez már lekerült a gramofonról.
Pálinkás Pál
te mocskos büdösbunkó...a szankciók mi..?...nyugaton 6,9 % nálunk meg 40 %.az infláció...ehhez biztos nincs közötök,igaz te korcs...?...már ezért golyót érdemelnétek...
Yoda69
Jól van zsírfejű tallai fiam.
Felmondtad a napi leckét, leülhetsz!
Giovanni Alba
@sgl: ma, 10:26
Nem tiszta előttem, hogy milyen forrásokból áll össze a rezsivédelmi alap, mi az, amit egy kormányrendelettel hipp-hopp meg lehet emelni kb. a négyszeresére, honnan jön ez a pénz? A központi tartalékból, vagy valami visszatartott pénz, mint ami volt nemrég, hogy központi utasításra nem fizettek ki bizonyos számlákat?
Szóval komolyan érdekel maga ez a rezsivédelminek keresztelt költségvetési trükközés.
Te nyilván meg tudod mondani, én meg csak találgatok, ezért zaklatlak ilyen kitartóan.
drrotf
Ez a pali amnéziában szenved.Már 2021 februárjában , amikor az orosz -ukrán háború kezdődött és sz EU még szankciókról nem döntött a magyar infláció5.1% volt az európai 2,6%-al szemben, tehát jóval magasabb infláció volt a szankciók elrendelése előtt.Ma is sokkal magasabb az infláció nálunk mint az EU-ban vagy a környező országokban dupláját tudtuk ebben a vonatkozásban teljesíteni mint amennyit a többi ország elért!Ez a" dicsőséges" első hely még a Holdról is látszik!Ehhez hozzá tehetjük hogy az európai statisztika alapján Magyarország a második legszegényebb ország az EU-ban ami mutatja hogy "jól élnek"a magyarok, ahogy a fideszesek mondták a Gyurcsány kormány alatt "sokkal rosszabbul élünk mint tavaly!"Érdekes hogy ez európai statisztikák adatait nem kürtöli szét a média, a köztéri plakátok nem ezeket az" eredményeket "tartalmazzák!Vajon miért?Csak nem szégyellik hogy mit csináltak az országból, hogy a szegények országa lettünk, vagy ne tán tudatlanságba akarják az embereket tartani, és el akarják hitetni hogy ez minden idők legjobb kormánya , csodálatos eredményekkel!Ezt egy új szülött beveszi, mert egy új szülöttnek minden mondás új!
szegény hazám
Ez a szerencsétlen még egy Mezőkövesdi szakközépiskola pénzügyeit sem tudta rendesen kezelni, de a malacnak jó.
balos
@szegény hazám: Már a disznók is pfujjolnak,mikor a zsírosbögyöst meglátják!A tállait keresztezték a turáni átokkal azért olyan megviselt a zakó alatt!
ómió
@Aki Én: Hazainak nem többet kellett volna hazudnod, efftársak elmebetege!? Nehogy elmaradj az "efftársi tervteljesítésben"! És a glóbuszinfláció mennyi, bolsiék fajkreténje!? De legalább mínuszosat (tudod: mint az agyad!) hazudjál, ám, meg nekünk! És ehhez már csak az intergalaktikus - "szintén a Zorbán által okozott" - inflációt kell hozzáadnod, hogy "kimutathasd" (a gyagyaságodon felül) a világinflációt is! A kereseteket illetően meg mélyen kusikáljál róla, hogy 12 év alatt a "minimál" itt "szerényen" több, mint háromszorosára emelkedett, szemben a tetvesbolsi "nyócévetek" fizulenyulással "dúsított" 25000 Ft-os "világcsúcs" emelkedésével!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:56
megint sikerült a mai napra a tervet teljesítened.Úgy nyaltál be csontig orbánnak,hogy közben hülye is maradtál.
ómió
@kulabombaafityiszre: Böszme efftársad ánuszából levegő után kapkodva kihajolva szoktál ilyeneket delirálni, bolsiék fajkreténje!? Akkor, megértelek!
kulabombaafityiszre
@ómió:ma, 10:38
Ómió a fóröfi csicskája.Hallom ómió megalapítottad a szopom az orbánt kft-t.
micsoda csicska vagy.HAHAHA
Nessy
@ómió: A maga szövegei az elrettentő példák arra, hogy nem viselkedik, kommunikál egy értelmes ember! Szép hosszú mondatai vannak, értelem nélkül, sablonokból összemásolva!
ómió
@kulabombaafityiszre: Bite efftársadat szopva mindig ilyen hallucinációid vannak, bolsiék elmebetege!? Vagy ezt csak a Böszmeánusz - ahonnét röfögsz - oxigénhiánya idézi elő nálad!?
ómió
@Nessy: Magának is értelmezési gondjai akadtak!? Fel a fejjel! Annál jobb efftárs válik magából!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 12:04
Megdicsérheted magad ómió.Megint sikerült kinyalni a saját seggedet.HAHAHA
ómió
@kulabombaafityiszre: A Böszmeánuszból szart prüszkölve makogsz seggnyalásról? Így megártott neked az ottani "efftársi vitamin"!?
Csaba Zsolt
Ön mondja az elvtárs csicskáknak,akkor biztos így van.
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 14:05
Megint sikerült a saját segged kinyalni.Eszel te rendesen?HAHAHA
ómió
@kulabombaafityiszre: A Böszmeánuszban tartózkodva te már a saját seggedet is tudod nyalni, bolsiék idiótája!? Nemcsak a gazdádét? Ez az univerzális bolsi seggnyalás lényege!? De, ha már ilyen "ügyes" vagy, miért hazudod ezt másra!? "Efftársi önzetlenség"!?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:33
Jaj már meg leszoptad magad ezzel a dumával te kis csicska.
ómió
@kulabombaafityiszre: Még Bite efftársadon "csüngve" is, neked, bolsiék fajkreténje, mindig a szopás jár az eszedben!?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:32
Már megint nyalod a saját segged.csicska.
Nanya
Valaki szóljon már ennek a részeges disznónak,hogy nagyon hülye !
Ami nem lenne baj,de aljas is !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.