Magyarázkodás közben éppen csak bocsánatot nem tudott kérni a köztársasági elnök, amiért a vezérkari főnök relativizálta Hitler bűneit. Akár csak egyébként Orbán.

Novák Katalin bevédte a történelemhamisító Böröndit, éghet az arca a lengyel nagykövet válaszától

Kép: Novák Katalin / Facebook

Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.

– ezt az új magyar vezérkari főnök, Böröndi Gábor nyilatkozta kedden. Böröndi történelemhamisítását Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete ezzel tette helyre egy levélben:

Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről. A második világháború kirobbanásához nem az agresszorral folytatott béketárgyalások hiánya vezetett, hanem az appeasement politikája és a Harmadik Birodalom újabb követeléseinek való engedmények.

A vitából úgy tűnik, Novák Katalin köztársasági elnök sem akart kimaradni. Twitteren ezt írta pénteken:

A hadsereg parancsnokaként és Magyarország elnökeként tisztában vagyok vele, hogy az új vezérkari főnöknek rengeteg a dolga, például szembe kell néznie az ukrajnai háború jelenttette fenyegetésekkel, illetve modernizálnia kell a hadsereget. A történelmi vitákat és interpretációkat jobb meghagyni a történészeknek.

Novák szavai ugyan értelmezhetőek úgy is, mintha egyszerre szólt volna be Böröndinek és a nagykövetnek. Keciek ugyanakkor talán egy suta bocsánatkérést láthatott benne, amikor megfogalmazta válaszát:

Elnökasszony, egyetlen mondat, csak egy szó is megtenné.

Hitler bűneinek relativizálásába egyébként pénteken maga Orbán Viktor is bekapcsolódott, amikor azt mondta, a második világháborúért és a holokausztért felelős náci diktátor is csak az európai egységről álmodott.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Katalin, te minden ,megnyilvánulásoddal állást foglalsz. Elnökként ezzel illene tisztában lenned. Mielőtt elrohansz Varsóba egy barátságosnak szánt álmosollyal, kérj akkora bocsánatot, amit a Marsról is lehet látni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
A múlt mindig bizonytalan, csak a jövő a biztos...!
ómió
Nagykövet úr! Olvass, értelmezz! Ki vádolta itt meg a hazádat bármivel is!? Hátha megérted! Egyébként az "egységre törekvés" nemcsak náci, de bőven bolsi törekvés is (itt is egy tőről fakadnak) - mindmáig: a "világ proletárjai egyesüljetek" csak nem a széthúzásra buzdítás szinonímája!?
telegdilaci
@Nessy:Amikor évekkel ezelőtt idehozatták a Lengyel Barátainkat,az Orbán nemzeti ünnepünkön a hazugság dömping meghallgatására hogy legyen közönsége a potrohosnak,akik meghallgatták a hazugságait,ami mindenről szólt csak éppen az ünnepről nem,és a meg emlékezésről,akkor még barátok voltunk,azóta már nem mivel a Lengyelek nem értenek egyet az Orbán káros hazug politikájával,ahogy a Magyar lakosság tisztességes része sem!
Nessy
@telegdilaci: A "barátaikat" ugyanúgy cserélgetik, mint az elveiket, a hitüket! Amerről a szél fúj. Most a türkök a nagy barátok, Putyin és Lukasenka mellett!
Sámannus
@Nessy: Ezt én az időjárássl magyaráznám. Kár volt nekik a várba költözni. megárt nekik huzat. Kis buksijukat a kósza szél is megzavarja
Yoda69
A fideSS csak hozza a fasiszta format. Nincs ebben semmi meglepő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.