Erős nemzetként kell választ adni a jelen kihívásaira, erős nemzetként kell a nemzetek Európája erőforrásának lenni – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Éberhardon, a nemzeti összetartozás napjának alkalmából az Apponyi Albert gróf végső nyughelyén tartott megemlékezésen szombaton.

Volt MSZMP-s, MSZP-s, most Orbán tanácsadójaként nyomta a fideszes szöveget Trianonról
Kép: YouTube

Szili Katalin beszédében rámutatott: a Trianon óta eltelt 103 évben a magyarság már bebizonyította, hogy egységes nemzet az elválasztó határok ellenére is, ugyanakkor tudatosítani kell a szomszédos államokkal, a cél nem az, hogy a jelenlegi status quo megváltozzon, hanem hogy a mai európai helyzetben olyan összefogás és együttműködés alakuljon ki, amely egy lehetséges új európai súlypontot is teremt.

Hozzáfűzte: láttatni kell azt is, hogy az az Európa, amelyet mi megfogalmazunk, nem a kozmopolita gondolkodásmódon és a meghaladott internacionalizmuson alapul, hanem azon, ami a nemzeti szuverenitást és a nemzetek Európáját jelenti a jövőben.

"Ha ma Trianonról beszélünk, nincs okunk arra, hogy önemésztő magatartást tanúsítsunk, hanem az a fontos, hogy a jelen kihívásai közt mit tudunk azért tenni, hogy erős nemzetként legyünk egy erős erőforrása ennek az Európának" – jelentette ki Szili Katalin.

A miniszterelnöki főtanácsadó Apponyi Albertról szólva elmondta: a grófra többnyire úgy emlékeznek, mint aki Trianonban a nemzet nagy védőügyvédjeként az egész magyarságot és a magyar földet védte, ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy ő volt az, aki a békediktátumot követően a Népszövetségben mindig kiállt a nemzeti kisebbségek jogaiért.

Rámutatott: ha Apponyi ma is itt lenne köztünk, azzal szembesülne, hogy száz év múltán ugyanazok a kisebbségi törekvések vannak, mint amelyekért ő már küzdött. Példaként hozta fel, hogy a gróf azt akarta, legyen lehetőség arra, hogy oktatási ügyekben a kisebbségi közösségek közvetlenül a Népszövetség tanácsához fordulhassanak.

"Legyen lehetőség arra, hogy a kisebbségi közösségek európai fórumok előtt ezeket peresíthessék is" – jelentette ki Szili Katalin.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke a megemlékezésen elmondta: Trianonban megpróbálták megosztani, a második világháború után pedig tovább próbálták gyengíteni a magyarságot, de ennek ellenére, több mint száz év után elmondható, hogy továbbra is mintegy félmillió magyar él a Felvidéken, és itt is akar boldogulni. Az viszont, hogy milyen lesz a felvidéki magyarság jövője, nagyban függ attól, hogy a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon milyen eredményt fog tudni felmutatni a Szövetség és így a felvidéki magyar közösség.

"Szeptember 30. után el kell, hogy tudjuk mondani, mi az, ami jár, és azon kell dolgozni, hogy ezt meg is kapjuk" – fogalmazott a magyar párt elnöke.

Bárdos Gyula, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének, a Csemadoknak az elnöke a szeptemberi választásokkal összefüggésben azt mondta: minden egyes felvidéki magyarra szüksége van a közösségnek, a nemzetnek, mivel egy olyan megmérettetés elé néz a felvidéki magyarság, amely komoly hatással lesz a magyar közösségre, nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében is.

A hétvége során a Felvidék több magyarok lakta településén is tartottak és tartanak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A Pozsonyhoz közeli Éberhardon a Csemadok által szervezett megemlékezés az ilyen rendezvények sorában központinak számít. Az ökomenikus istentisztelettel összekötött megemlékezést hagyományosan a helyi kápolnában, Apponyi Albert végső nyughelyén tartják. A szombati istentisztelet után a megemlékezés a helyi művelődési házban folytatódott.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
Most lehet komcsizni fidesz patkányok:-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
m73
Most lehet komcsizni fidesz patkányok:-)
Shikari
A magyarság legnagyobb tragédiája Trianon. Ez a magyarok legnagyobb fájdalma és aki ezt Fideszes szövegnek titulálja, az menjen a kurva anyjába.
jáger laszló
Ki hisz neki!!!???Neki már befellegzett!!
Az a vonat már L ment!!
Gyurcsány biztosan nem!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
1956-ban elmenekült százhetvenezer magyar. 2010. óta hány magyar menekült el? - Úgy 7-800.000 esetleg 1 millió is. Orbán szép kört írt le: antikommunista liberálisból tőről metszett vén komcsi lett pályája végére. Inkább fiatal komcsiból öreg komcsi lett, és sajnos még nincs vége.
„Ha Trianon fájt, ez is fájni fog! Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem verhetjük szét azt a közösséget, amelyben ismét egymásra találhat magyar és magyar. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem oszthatjuk az egyenlő választójog garantálásakor első- és másodrangú polgárokra nemzettársainkat. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem követhetjük el újból történelmi hibáinkat. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem folytathatunk szabadságharcot saját magunk ellen. Az Unió jelentős átalakulás előtt áll, a magyar kormány pedig jelenleg a változás rossz oldalára szorít minket. Ha Trianon fájt, akkor Európa elvesztése is fájni fog. Aki az Unió ésszerű megreformálása helyett annak zsákmányszerző szétverésében érdekelt, az újból határokat emel, bezárja magát és kizárja nemzettársait. Trianon mély sebeire csakis egy erős és együttműködő Európa jelenti az ellenszert. Mi, ezt akarjuk, a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után.” Ezt az "egyesítést" mindig az anyaországból kezdik el szorgalmazni. Vajon miért nem halljuk ezt a másik irányból? A Romániában élők is autonómiát akarnak, nem a határrevíziót követelik. Már az összes szomszédunk megelőzött minket szinte minden mutatóban.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.18172-8/13340082_1310578248956358_1736301308952247176_o.png?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=LaC41yEYQz8AX-NELmR&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBaMYJyiEda1EyIH3VMroBONt2-a8TM_69zkpWTWTn-Rw&oe=64A2C438
Eladott Ország
@Shikari: ma, 17:59 ☻ Én meg idióta, vadbarom fideszesnek titulállak. A Romániában élők is autonómiát akarnak, nem a határrevíziót követelik. Már az összes szomszédunk megelőzött minket szinte minden mutatóban. Senki nem akar az "óhazához" csatlakozni.
AMORÁLISOK
5-6 ezer hijján 100 ezer él a szomszédoknál Ausztriában vajon miért is ? ksh adat nem kitaláció
kakukkmadár
Szerintem nem is szélkakas a néni, most is a kommunistáknál nyomja. Nem tud komcsi pártvezér nélkül élni, pláne még ha jól is fizet a Lendvai utca...
Shikari
@Eladott Ország: Honnan tudod te, hogy mit akarnak a magyarok? Közöd nincs hozzánk!
m73
@Shikari: és honnan tudod ruszki köcsög?
m73
@Shikari: most miért nem komcsizól fidesz patkány?
KisTehen
@m73: szerinted egy fideszes le vetheti a bőrét valaha is, birka? :)
m73
@KisTehen: ezért vagytok ti egy vágni való marhák te birka:-)
KisTehen
@m73: mégis szarházy faszát nyaljátok, birka :)
Eladott Ország
@Shikari: ma, 19:26 ♣ Magyar vagyok nem fideszes! A csuti geci és bandája már kiírta magát Európából! Magyarország ma kétségbeesett küzdelmet folytat azért, hogy ne azonosítsák saját kormányfőjével!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/294770071_3501467423473037_8659298128308665243_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=ARPilkRS6r0AX_XkMex&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfB4_sNvfAFE3y1Md8HnHv31sSawhEHdexQA-YRzi1pprQ&oe=6480B96E
m73
@KisTehen: te nyalod az orbánnak a szaros picsáját buzikám:-)
Stop Orbán és Gyurcsány
Egyik komcsi fészekből,a másik komcsi fészekbe,igazi átjáróház.
Hahahaha
csak úgy....
érdekes,hogy a fidesz fiúk,hogy bírnak nyalni egy volt mszmp.-s, mszp.- s és minden volt vénasszonynak, ha kicsit trianonozik nekik! :)
vitriol
szili arra szerződött, hogy egész életében a sz@rt keverje. orbán tanácsadójaként elérte, hogy a kormány minden területen a legrosszabb intézkedést vezesse be, és egyre mélyebbre ássa magát az inflációs mókuskerék által. Dolga végeztével otthagyta orbánt vergődni a csőd szélén és átsírta magát semmilyen zsóti farizeus vadászhoz, nyilván vele is vannak még tervei. Ennyit szili elvtársnő szorgos működéséről.
justhpeter
Szili egy kommunista-nemzeti-keresztény. Lássuk be: ilyen fura madár nem sok van a kleptokrata-nemzeti-keresztény kondában, ezért kell Orbánnak őt megbecsülnie. Van munkásmozgalmi múltja - tehát életében sem dolgozott - minden magyar pártban előkelő helyen kell lennie. Egyet nem tudok: a söpredékben is van tagsági díj ?
sgl
Ez a balfasz ellenzék ezt a magas labdát is képtelene lecsapni: a 2010-es fidesz 2. kormány volt az egyedüli 90 óta amelynek
MINDEN TAGJA KOMCSIPÁRTI VOLT!!
---A fidesz komcsizik a Parlamentben és ezt sem gyűrik vissza.
Miért?
Mert ostoba debil, impotens, felkészületlen, hatékony kommunikálásra alkalmatlan balfaszok!
A fidesz pont az ilyen hazudozásokkal nyer!
Csődbe vitték, szemkilövetők, elvették, adót emeltek, ... stb.,

Mindről azonnal bizonyítható, hogy hazugság, ezerszer erősebben elkövette a fidesz, saját gazemberségüket nyomták a ballibre,. stb.
A kommunikáción múlik a választás eredménye.
sgl
--Hatalmas hiba az ellenzéki kommunikációban, - és százával vannak hasonlók,- hogy a valós tényt megszelidítik valami absz gyenge szinonimával.
...Ki az a balfasz kommunikátor aki ilyen szarvas hibákra oktatja kényszeríti az ellenzéki megmondókat, médiákat??
Minta: - Ellenzéki hír: Mészárosék kihagyták a vasat a vasbetonból.
A fidesz ezt így hirdetné: Gyurcsány kilopta a vasat a vasbetonból.
sgl
A választás sikere a kommunikáción múlik.
Ezt nem ismeri fel a mai ellenzék, de már hatalmon is kezdtek idióták lenni és 2007-től mélyrepülés.
Ez a szartömeg elfelejtett hatékonyan kommunikálni, és ami a legborzasztóbb: a médiáit is fokozatosan elvesztette, elbaszta, a fidesz ellenzékből záratott be ballib kormány médiát.
..2019-es önkormányzati nyerésnél Karácsonnyal az élen megigérték: összefognak az ellenzéki nagyvárosok és országos hálózatot építenek ki, erre a maradékot is elbaszták.
Ez egy lepra tetves balfasz csürhe!
..És pluszként többször hallom a fideszt és vezérét zsenizik, - vezető újságírók: Paul Lendvai, Bolgár, ... - azt hiszik ezzel eltolják maguktól miylen idióták, zseni ellen nincs mit tenni!!
...Nekem és az országnak azért xar, mert van egy aljas gazember hazug tolvaj, hazaáruló pártunk élén a maygar történelem legnagyobb gazemberével hatalmon és álellenzéknek itt van az Univerzum legbalfaszabb ellenzéke.
Köszönöm .
NKF
A politikusoknak köpönyegből egész ruhatáruk van!
Giovanni Alba
Hagyni kellene már ezt az álságos, átlátszó nemzetegyesítési propagandát, hiszen éppen a fideszka vezérei hangoztatják, hogy mindenkinek a szülőhelyén kellene boldogulnia, ott van az otthona.
De mit tegyen az a romániában született magyar nemzetiségű, nagyon magyar öntudatú ember, ha a két állam között érdekellentét feszül. Ki mellé álljon? Az itteni politikusok által elképzelt anyaország mellé, vagy pedig a szülőhazája mellé?
Bármelyiket tagadja meg, jó ember nem lehet.
Az EU adja meg azt a lehetőséget, hogy az országhatárok csak elvi jelentőségűek, szabadon átjárhatóak, és megadják mindazt, amit itt követelnek. Nem vasfüggöny, nem zárja el egymástól a szomszédokat, tehát a trianonozás okafogyottá vált. Nemzetthyleg elvakult az, aki ezt nem látja.
A Dunaparti Nagycirkusz pedellusának is lehet úszómedencés háza Erdélyben, de akkor mit sírnak itt szétszakítottságról?
Aki Én
@NKF: és orbán gardróbja a legnagyobb.
ómió
Már egyetlen "efftársi megfogalmazás" se ugrik be neki? Csak nem "végleg kigyógyult"!?
m73
@NKF: melyik politikusra gondolsz zsenikém?:-)
Shikari
Azért az tetszik, hogy a magyarság legnagyobb tragédiájával foglalkozott és nem holokausztozott!
m73
@Shikari: a magyarság legnagyobb tragédiája az,hogy ilyen mocskok vannak köztük,mint te meg a szili!
AMORÁLISOK
na ki ki és honnan tudja? a kisfiunak a kutyája 10-et kölykezett, elmesélte a tanitóbácsinak, hogy mind a 10 fideszes ám.Másnap szakfelügyelő látogatta meg az iskolát, a tanitóbácsi el is dicsekedett a hírrel.Jelentkezett a kisfiú, hogy szólhasson elmondta, már csak 3 van köztük fideszes, Miért kérdezte a felügyelő mert 7 - nek kinyilott a szeme.
izéke
A lecsatolt műkezével kellene meg... utána nyakon... ez is megélhetési politikai ribanc aki annak tartja a valagát aki többet fizet. Ha orbán bukna,menne a következő farokra. De az árulókat nem szeretik,( kivétel a fidesz ahol hemzsegnek )hisz ha egyszer megtette,újra megteszi.
balos
@Shikari: Ha 1 nyilas geci mondja!
balos
A katikának,nem a kezét,hanem fejét kéne takargatni szégyenében!Bár azt sem tudja,hogy az hol lakik!Nála ez az érzés le adásra került,mikor gyártották!
telegdilaci
@m73:Ez egy gerinctelen Szuka,szerintem Ő szivárogtatta ki az öszödi beszédet,neki állt érdekében bosszút állni amiért nem teljesült a vágya hogy köztársasági Elnök legyen,most végre elérte a célját hogy kapjon az ellenféltől egy jól fizető pozíciót,megtalálta az aktuális segget amit a jóléte érdekében fényesre nyalhat! Szégyen ez a Lotyó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok