A jövő héten érkező, új inflációkövető lakossági állampapír, tízéves lesz.

Hatalmas változás következik a magyar állampapír piacon

Miközben a futamidő újra nő, a kamatbónusz tovább csökken. Forrás: Pixabay

Már csak 14,75 százalékos lesz az induló kamat, és mindössze maximum 25 millió forintnyit adnak el egy ügyfélnek – írja a Blikk.

Új lakossági állampapírral indítja a következő hónapot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2033/I sorozat Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lesz, vagyis a kamata minden évben az előző évi átlagos inflációhoz igazodik majd. A kamatprémium viszont egyre kisebb, már csak 0,25 százalék, vagyis az induló kamat csupán 14,75 százalékos lesz. A PMÁP a legnépszerűbb lakossági állampapír most, 2023. első hat hónapjában 2 129 milliárd forint összegben vásároltak ilyen kötvényt a kisbefektetők.

Az új, tízéves sorozattal az ÁKK célja a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének további hosszítása, valamint a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számának növelése, illetve hosszú távú, jó kamatozású, biztonságos, megbízható, kamatadó- és szochomentes befektetési lehetőség biztosítása a magyar lakosság számára. A jelenlegi PMÁP-ok 5 és 8 éves futamidejűek.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egy időben, azaz 2023. augusztus 1-től a két jelenleg még elérhető PMÁP-sorozat forgalomba hozatala lezárul. A 2028-as PMÁP kamata pontosan annyi, amennyi az új tízéves papíré lesz, a 2030-as 15,5 százalékos kamatot fizet. Az is változik, egy-egy lakossági ügyfél mennyit jegyezhet a sorozatból. A korábbi sorozatokból akár 250 millió forintnyit is vehettek az ügyfelek, az újakból már csak 25 milliót – írja a Bank360.hu.

A nagyobb összeget befektetni szándékozó ügyfelek számára maradhat a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), amelyet továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni. Vagy választhatnak a bankjuknál valamilyen más befektetést, amelynek a hozamát viszont, ha csak nem teszik tartós befektetési számlára vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára, az idén júliustól már 13 százalékos szocho is terheli.

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tíz éves futamidő. Én egy hónapra se merném lekötni.
Kovács Máté
basod nencs meg eleg a zsakodban bujknatok mar fé a gejcibe
jáger laszló
Vegyek,vagy ne vegyek!!??
még mindig dilemmázok!!
Legyen az én gondin!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.