Az igazságügyi reformcsomag teljesítésével a magyar kormány fontos lépést tett az uniós források egy jelentős szeletének felszabadításáért. De az Orbán Viktor vezette kabinet visszafelé elsülő fegyvere lehet, hogy belengette az egész EU-költségvetés felülvizsgálatának megvétózását – írja a Portfólió.

Orbán miatt kaphat végzetes pofont Magyarország: A kormány kommunikációja káoszba dönthet mindent
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A lapnak nyilatkozó brüsszeli tisztviselők szerint minden azon múlik, hogy az Európai Bizottság mennyire akarja felvenni a kesztyűt egy újabb politikai csetepatéban. Kényes egyensúlyozás vár az uniós intézményrendszerre, hogy elejét vegyék a brexitizációnak, ne tűnjenek túl puhának, és erőt is mutassanak.

A magyar kormány elvégezte az önértékelési folyamatot az igazságügyi reform esetében, amely fontos mérföldkő abban, hogy felszabaduljon mintegy 13 milliárd eurónyi uniós forrás folyósítása. 

Brüsszelben most legfeljebb 90 napig vizsgálják, hogy az igazságügyi reform, valamint az annak végrehajtásával összefüggő egyéb jogszabályok, megfelelnek-e a jognak.

Az biztos, hogy szeptember második fele előtt nem igazán van értelme az utalásra várnia a kormánynak a hosszú augusztusi uniós szabadságolások miatt.

Több diplomata is további egyeztetési körökkel számol, de eltérő forgatókönyeket vázoltak, valamint másban is látták a probléma gyökerét. Még arra is több lehetséges végkifejlet van, hogy mennyit is utalnak majd Brüsszelből.

A magyar források értékelése akár egészen késő őszig is eltarthat, és akkor is csak a kohéziós források horizontális feljogosító tételek miatt blokkolt 13 milliárd eurója szabadulhat fel, de sem a hétéves költségvetés maradék része, sem a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) tételei nem kerülnek ki a brüsszeli zárlat alól.

Azonban a Portfolio-nak több brüsszeli forrás is megerősítette, hogy igazából egyáltalán nincs egységes álláspont Brüsszelben arról, hogy a reformok teljesítésével kiérdemelte volna az Orbán-kormány, hogy meginduljanak a kifizetések.

A miniszterelnök ugyanis a június végi uniós csúcson már belengette, hogy megvétózza az uniós költségvetés felülvizsgálatát, amely 66 milliárd eurónyi feltöltést kér a tagállamoktól a következő négy évben.

Filmekből ismert mondás, hogy terroristákkal nem tárgyalunk, és sokan állnának bele abba, hogy ha a magyar kormány túszul ejti az Európai Uniót, akkor nem szabad elengedni a konfliktust

- fogalmazott egy diplomata.

Most pedig ha a kormány tényleg elkezdi feltartani az uniós költségvetés felülvizsgálatát, akkor megint abba a helyzetbe kerül, hogy már megnyitották volna a pénzcsapot, de a Bizottság nem tűnhet gyengének

- fogalmazott egy tisztségviselő, aki szerint egyszerűen nem tehetik meg ezt a gesztust.

A másik forgatókönyvről, valamint a brexitizációról a Portfólió cikkében olvashat bővebben.

Vélhetően nem célja senkinek sem a huxit, mert mindenki rosszul járna vele, de ha elkezd átpolitizálódni az egész uniós intézményrendszer hitelessége, mert egy tagállam kormánya folyamatosan támadja az EU-t, akkor az adott országban a közakarat fordulhat Brüsszel ellen

- írta le a problémát egy uniós tisztviselő.

A kárvallottja az elhúzódó vitának pedig egyértelműen a magyar gazdaság, mert már a forint elmúlt időszakbeli gyengülésénél is szerepet játszhatott a forráskifizetések körüli egyre nagyobb bizonytalanság, de a magyar költségvetésnek is nagy szüksége lenne az uniós transzferekre.

Forrás: Portfolio

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Látható, hogy az EU ismeretek hiányában szenved. Finoman fogalmazva. ˝...a magyar költségvetésnek is nagy szüksége lenne az uniós transzferekre.˝ Nem, nem a költségvetésnek, hanem a tolvaj bandának.
Nessy
milliók isszák meg a levét, hogy itthon kb. 2 millió, a határon túlról milliárdokért ikszelő több százezer levelezőtagozatos hatalomban tartják Orbánt és a fideszt!
Ezodabasz
@KisTehen: ma, 22:30 Kik lesznek öngyilkosok te marha? Miért van "ellenzék"??? Miért nem egységes ez a kis szar ország??? Talán a dilettáns tolvaj kormánya miatt? Ilyen picsányi országban talán az egységre kellene törekedni és nem a megosztásra! Jaa meg fegyverkezünk is! Miafasznak?
Peller Anikó
@Ezodabasz: A kormányunk egységre törekszik. Minden nap el kell lopnia egy egység pénzt.
szegény hazám
Olyan nagyon művelt, intelligens emberre utal a nyakkendő és a zakó viselése. Csak azt tudnám mi az a barna valami, ami a kigombolt ingnyakból a vállra vetett nyakkendő helyén kikandikál. Ennyire barna a bőre? Esetleg ilyen színű, és ilyen magas nyakú a trikója? Csak azért figyelek, hogy képes legyek az új urak öltözködési, viselkedési szabályait követni. Nehogy már lemaradjak öltözködésben, divatban, és viselkedésben, mert a végén még a társadalom peremére kerülök.
jesz
televan a kormány és környéke mindenféle jobbnál jobb kommunikációs szakemberrel...azok most hol vannak?
justhpeter
Vergődik a söpredék. Nem hiszi el, hogy ez már a végjáték.
justhpeter
Magyarországon maximalizáció folyik. Orbán pontosan tudja, hogfy közeleg a vég, de addíg szeretné a maximális összeget ellopni.
Eladott Ország
No EU values, no EU maney. - Akkor majd adnak pénzt keleti barátaink. Jó lesz az. Mert a lopás nem állhat meg. A kínaiak is csak addig adnak (és kérnek érte) bármit, amíg megtűrik az országot az EU-ban. Abban a pillanatban, hogy megszűnne a tagság, és vele a szabad átjárás, vámmentesség, stb. a kínaiak is legfeljebb hulladék lerakóként használnák az országot. Se píz’, se böcsület more. Mivel ezt a lókupecet magyarok választják, hát nekik játszik folyamatosan. Majd jönnek milliárdokért a plakátok és gyöngyszem, a KESMA hetekig hozza, hogy Brüsszel a hibás. Amíg az a 3 millió idióta rá szavaz akkor is, ha a sz@r a szájába folyik, addig ettől a maffiózótól cinikus gecitől , felfújt hólyagtól meg nem szabadulunk!
uploads.disquscdn.com/images/3486eb4b20b21859a2faebf8ad0f3ce32eb75eb5cee374574ab4d31c0432cd2d.jpg?w=800&h=680
Eladott Ország
Ez a Lakatos Márió féle cigány maffia család viselkedési minta. Nekik mindenhez joguk van, de kötelességük nincs. Amikor meg pofánb@sszák, akkor jön a "mé' mer' cigány vagyok meg a rasszista vagyok sivítozás. Hát már hogyne tudna viselkedni!? Nem elég az, hogy minden felé nyújtott női kézre rácuppan? Még az indiai miniszterelnökére is, akit amúgy megérintenie sem lenne szabad. Ez a réti néger életének az értelme: ellenkezni, balhézni, uszítani, rombolni, megmérgezni mindent. Egy kisebbségi fóbiás, gonosz, piti gazember probál fontosabbnak tűnni mint amilyen valóban. Es mindig csak azokkal erősködik akik nem ütnek vissza, az összes keménycsávónál önként jelentkezik csicskásnak.
Béla333
Hogy az ország káoszba dőlhet?
Ez a hülyemagyar maffiahívőket nem érdekli.
Nekik a harc a fontos! Mindegy ki ellen, mi ellen, csak valakivel harcolhassanak!
Ezért hülyemagyarok!
verőce21
Azt csak szeretnék a lipsik, hogy "káoszba döntsön mindent"...!
Pont ezért szeretnének hatalmat, hogy ők káoszba döntsenek mindent a ds érdekei szerint...!
Hááááá...Hááááááááá...Háááá...!
ómió
Az EU-s költségvetés vétózása!? Pedig Ursuláék igen derekasan lopják!
verőce21
A dr. Miniszterelnök Úr tudja, hogy mit csinál, hagyjátok Őt dolgozni...!
Eladott Ország
@Őrnagy: @verőce21: Orbán sohasem találhat megoldást Magyarország problémáira, mivel ő maga a probléma!
twitter.com/janos_hary/status/1627340812022345732/photo/1
- Dehogynem találna megoldást! Egyszerűen csak kösse fel magát, vagy ugorjon ki mondjuk a tizedikről. Máris ott a megoldás.
Orbán árulója az USA-nak és Európának.
twitter.com/ZibbyP1/status/1626981924907413504/photo/1
Hírünk a világban. – Orbán: Hitelért jöttünk! – Arabok: Maguknak nem csak az Unióban, de nálunk sincs hitelük!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/358622706_563659945923206_7271299215629942804_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=jzoDCqpgGkgAX_XU3Ho&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDyrgeOc0VRcd24oF0mmVyXRc0dlhl1DMsZgFmrOQsCog&oe=64CF70AD
Hamarosan utolérjük Nigériát az infláció nagyságában, ilyenkor azért nagyot dobban a magyar szív. Őszintén kíváncsi lennék egy fideszes magyarázatára az alábbi táblázat kapcsán. Segítség gyanánt be is karikáztam a kedvenc színűkkel a problémát. (2023. július 07.)
twitter.com/Epizodista/status/1677215455025549313/photo/1
Aki Én
@verőce21: ...kár, hogy már csak a hazudozást, tolvajlást tartja hivatásának.
Aki Én
@Maccska: Vitathatatlan, hogy az egyik legjobb operatőr. De vagy aljas, vagy nagyon ostoba:

,,Magyarország egyik legtehetségesebb, Oscar-jelölt operatőre, Koltai Lajos életének főműve az Oscar-díjas Mephisto: egy film a művészről, aki a jutalomért cserébe hajlandó együttműködni az embertelen hatalommal. És a film bukott művésze szinte szóról szóra ugyanazt ismételgeti, amit az SZFE-n feladatot vállaló Koltai Lajos is mond.
A Mephisto című Oscar-díjas film zárómondatánál talán semmi sem fejezi ki emblematikusabban az egyetemes filmtörténetben a művészi önhazugságot, azt, ahogyan a tehetségét a hatalomnak önként felajánló alkotó megpróbálja eltolni magától a felelősséget.

Megrendítő, hogy ezt a mondatot most épp a Mephisto zseniális operatőre, Koltai Lajos ismételte el szinte szó szerint."

,,Koltai Lajos válaszai a közéleti kérdésekre: nem hallottam róla, nem követem, nem érdekel
A rendező szerint a politikának ma nincs befolyása a művészetre, az SZFE-modellváltásról pedig azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy mi és miért történik."
ómió
@Eladott Ország: "Üdébb" efftársi hazugságaid még mindig nincsenek! Eladósítás!? Amikor a 2002-es 8000 milliárdos államadósságunk 2010-re úgy lett 22000 milliárd, hogy abból semmit nem vett/épített a bolsi tetübandád, hanem ellopta és mellette még népzsebelt is (1-2 havi nyugdíj- meg fizetésellopás, évi kétszeri gázár/villanyár emelés, stb.), az, mintha eladósítás meg a "nép nyomorba döntése" lett volna! Nem dereng, bolsiék elmebetege!? Pedig ennek a 22000 milliárdnak az évi 1000-1500 milliárdos kamatos-kamatait azóta is nyögjük! Nem sikerült még a "Zorbánra" hazudnotok - már úgy értem, hihetően is!? Tetüfi! Mit lazsáltok ennyit!?
colibri
@justhpeter: 6:30 Nehéz elhinni, mert eléggé nyúlik.
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:59 ☺ Íme a tények az "efftársozások" helyett te agyatlan phaszfej: Orbán szakadékba lökte az országot. A bűnöző román cigányod az államadóságban is jobban teljesít. Gyurcsánynál 58 % volt, most már 80 % nál állunk! csak jóisten tudja, hogy mennyire tupírozza a gangeszi-kipcsak az adatoka! Megmondta előre a geci: Ha mégegyszer hatalomra kerülök, tönkreteszem Magyarországot! Így beszél egy hazaáruló, köztövényes bűnöző rohadt tróger!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307329434_1432269627252940_7519264796421152591_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=bD_ZYed0Os4AX_eSdO7&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAxbcMz9cdVgTDGSjuJSPMAUiav33lyaqvWNuSlQ80YwA&oe=64CEA8C4
Bajnai 265 forint-euró árfolyamnál adta át az országot. Legyen ez az igazodási pont.
Az a miniszterelnök akinek kormányzása alatt az euró 300 forint felé emelkedik, nem tud kormányozni és le kell mondania. ( Orbán 2008 április Parlament)
uploads.disquscdn.com/images/d5f8d8ec1d300ba64c841c90d5b358a5caee095533d089720f261a06fca3edd8.jpg?w=800&h=379
Túllépte az 50 ezer milliárd forintot az államadósság (2023 március GDP 51 175 milliárd forint, a GDP 73,3 százaléka )
Ezodabasz
@Maccska: 06:51 A "minket illető" források az ország teljes népességére vonatkoznak ugye így gondoltad? Az nem a fidesz pénze, de törvényeikkel támogatva ügyesen ellopkodják és elosztják a hívek között! Nna ez a baj!
Olvass:24.hu/belfold/2023/08/02/orban-pisai-utja-amerikaban-bukast-jelentene/
jáger laszló
Ov már júniusban belengette a Szent Jobbot!!
Várjuk hogyan csap majd le Brüsszelre ezután
Mint a tájfun,vagy mint a hurikán!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
J.L.
ómió
@Eladott Ország: És hozzáadtad, bolsiék idiótája, a 2010-es 22000 milliárdos államadósságotokhoz annak ÉVI 1000-1500 milliárdos kamatos kamatait, a covid rendkívüli- és Paks2 kiadásait és a brüsszeli efftársaid által tőlünk ellopott párezermilliárdot is!? A nagy hazudozásban le ne felejtsd, ám! Böszme gazdádnak, a vezértolvajnak a maga "58%-ával" visítva kellett rohannia az IMF-hez az államcsőd elől gigakölcsönért (mert már senki nem adott neki), mig most ilyesminek nyoma nincs és hitelminősítőileg is befektetésre ajánlottak vagyunk! Nem, mint akkor "bóvliként"! Gyuri gazdátoknak meg üzenj: most ráér, hekkelje szorgalmasan a forintot! Te meg, bolsiék elmebetege, "innoválhatnál" már újabb efftársi hazugságokat!
rücsü41
Ezek szerint a magyarok a Kőműves Kelemenék családjába tartoznak.Olyan kőművesek, emberek vagyunk akik "Amit raknak délig , leomlik estére. Amit raknak estig , leomlik reggelre!"
Ezodabasz
@KisTehen: tegnap, 07:39 Hiábavaló minden törekvés az "egységre" ameddig vannak olyan barmok akik nem törekszenek az egységre...Ameddig ezt nem érted vagy nem tudod felfogni megosztott lesz ez a picsányi ország és az sem neked sem a többinek nem jó! Illene tudnod hogy kinek jó ez így! Mondom: Az 0rbán rezsimnek. Te nyilván haszonélvezője vagy ennek a rendszernek ezért nem akarod látni a kárát. Te dolgod. A sorsát senki sem kerülheti el!
esperanza
@Aki Én: "... ...kár, hogy már csak a hazudozást, tolvajlást tartja hivatásának." már ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.