Szeptember 6-ától, szerdától hatályos a kormány rendelete „a földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól” – számolt be róla a Magyar Narancs.

Mire készül az Orbán-kormány? Sunyiban változtattak a földvásárlás szabályain

A közérthetőség okán pontosan idézzi a lap:

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) 20. § i) pontját csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet vonatkozásában lehet alkalmazni.

Első olvasatra csak annyi tűnik fel, hogy idén már szeptember 5-éig 424 rendeletet alkotott a kormány, míg tavaly ezt másfél hónappal később, október 28-án érték el. Ezen túlmenően a jogász közösségben is akadtak értelmezési nézetkülönbségek.

Ezek szerint, amíg az ukrajnai háború, illetve a Magyarországon emiatt kihirdetett háborús vészhelyzet tart, addig szántóra, legelőre és rétre nincs elővásárlási joga annak, aki az adott földterülettől 20 kilométerre levő településen lakik.

Tehát például budapesti lakosok vehetnek földeket a főváros közigazgatási határától 20 kilométerre. Ha nincs aranykalászos gazda bizonyítványuk, akkor 1 hektárig, ha van, akkor 10 hektárig. Kertet, szőlőt és gyümölcsöst azonban vehetnek az elővásárlási joggal jogosultak.

Mindennek azért van jelentősége, mert az új jogszabály például lehetővé tenné a minimum furcsa siófok-töreki földvásárlásaikról elhíresült Barna Györgynek, Jászai Gellértnek (4iG-vezér) és Linczényi Aladinnak (4iG-alelnök), hogy Siófok 20 kilométeres körzetében, akár Veszprém megyében is földeket vásároljanak, mert Siófokon már van nekik.

Forrás: Magyar Narancs

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Semmi extra, csak a programjukat folytatják: lopnak
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
percsi
Ez a jogszabály többszőr fog változni!
Addig tart a kihirdetett háborús vészhelyzet, amíg mindent magukévá nem tesznek. Dolgozik a gépezet, törvény módosításokkal nagyobb területet foglalnak el, mint az ukrán-orosz háborúban.
A népnek meg kellene már kongatni a vészharangot!
gina
Minden kell ennek a zsiros mocskos maffia cigánynak, rossz vége lesz
rakitics41
Ezzel is a helybeli gazdákat segíti kormány, mert ez így észszerű.Vagy még sem.
jáger laszló
Azé a föld aki +vette és +műveii!!
Apelláta nincs!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Nem értem,mi köze van ehhez az ukrajnai harcokhoz??? Talán a harcoló felek itt akarnak földet venni két lövés között? Az ukránnak van saját földje,az orosz pedig elvesz és nem megvesz,ahogy a példa is mutatja
lampa laz
Az ifjúság tüntet, joggal, de hol a búbánatos picsában vannak a 30, 40, 50 évesek? Pénteken ki lehetne vonulni nekik is az utcára. A szakmai ágazatoknak úgyszintén. Nem értem, h miért nem tudnak rákapcsolódni a fiatalok rendszer elleni megmozdulásaira. Meddig tűri még a nép orbán egyszemélyes uralmát, vészhelyzeti rablását ebben a kbsztt országban?
izéke
@sgl: a papok most is megihatják a misebort és utána vezethetnek legálisan
lampa laz
@sgl: Azért tud olyan sok ßar önmagát ellenzéknek nevező pártocska is alakulni, legújabb vona, mert nincs 1 igazán erős szavahihető ellenzéki párt sem amelyik az embereket meg tudná győzni, h azok merjenek bennük bízni, mert amit most látunk az mind olyan ócska, fonnyadt, rohadt mint a piaci áru. Ez az árnyék(szék) kormány is kiléphetne végre a fényre, mert amit eddig produkáltak az egy nagy nulla. A fideszről lemorzsolódtakat sem tudták maguknak megnyerni.
Sakk Matt
Semmi extra, csak a programjukat folytatják: lopnak
justhpeter
Mikor hoz Orbán rendeletet arról, hogy a bukás után hova kell majd a NER Lovagrendnek menekülni, ha az életfogytiglant el seretnék kerülni.
Eladott Ország
A bűnöző román cigány geci egy életfogytiglanira vagyonelkobzás mellett nyugodtan felkészülhet, legalább a mocskos pofájáról lefagy a cinikus vigyora.
ómió
Van, ám, "efftársi előrelátás"! Pláne "önmagukból kiindulás"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.