A családközpontú gondolkodásnak ma Magyarország a Mekkája, mert mi vagyunk az a hely, ahol érdemes találkozni annak érdekében, hogy a családokat érintő legfontosabb kérdésekről közösen gondolkodjunk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az InfoRádió Aréna című műsorában kedden.

Novák Katalin szerint a családközpontú gondolkodás Mekkája Magyarország – Budaházy kegyelmét is megindokolta
Kép: Facebook/Novák Katalin

A csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Csúccsal kapcsolatban kifejtette: 2015 óta kétévente megrendezik, idén már állam- és kormányfők, történelmi egyházak vezetői is érkeznek, hogy közösen gondolkodjanak a megoldásról, a családokat érintő legfontosabb kérdésekről.

Novák Katalin a családüggyel kapcsolatban kiemelte: nemcsak támogatásokra, anyagi ösztönzőkre van szükség, hanem azokkal párhuzamosan egy családközpontú gondolkodásnak, a családokról szóló beszélgetésnek és a családokat a középpontba helyező életnek kell megvalósulnia Magyarországon.

Azt mondta, a magyaroknak a legfontosabb az, ami a magyarsággal történik Magyarországon és a Kárpát-medencében, vagy akár a diaszpórában. De az, hogy nem születik elegendő gyermek, nem csupán magyar jelenség, ez így van mindenhol az úgynevezett fejlett nyugati világban – tette hozzá.

Az interjúban a köztársasági elnök beszélt az orosz-ukrán háborúról, a magyarok segítségnyújtásáról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a nők segítéséről, hogy a családjukban és hivatásukban is kiteljesedhessenek.

Novák Katalin szólt a szegényekre, elesettekre irányuló figyelemről, diplomáciai és külügyi tevékenységéről, első hivatalos külföldi útjáról Varsóba, a Magyarországról külföldön kialakult kép életszerűbbé tételéről, alkotmányossági és politikai vétóról.

Kijelentette: az, hogy ma Magyarországon egy nő a köztársasági elnök, nagyon sok nőt bátorít. Azt üzeni nekik, hogy nincs olyan plafon, amit ne tudnának ők is áttörni, hogy elérhető számukra az, amit kitűztek maguk elé.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy hiányolja az őszinte, nyílt beszélgetéseket zárt körben. Véleménye szerint ugyanis jobb lenne, ha kevésbé kozmetikázott módon lehetne államfői, kormányfői körben egyeztetni a lehetőségekről, arról, miként lehet úgy segíteni, hogy ne keveredjen bele Magyarország, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) vagy Európa a háborúba.

Az államfő beszélt arról is, hogy a viszonyulásunkat Oroszországhoz majd meg kell határozni, és el kellene jutni oda, hogy Ukrajna ne morzsolódjon fel, hogy kevesebb emberéletet oltson ki a háború.

Emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarság jogai esetében visszalépéseknek vagyunk tanúi, és erre személyesen is felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmét.

Első hivatalos külföldi útjáról Novák Katalin elmondta: nem véletlen, hogy éppen Varsóba utazott, Andrzej Duda lengyel elnökkel jó személyes kapcsolatot ápolnak, a magyar-lengyel barátság már sok mindent megélt.

"Ezek a személyes kapcsolatok, úgy érzem, sokat tudnak segíteni Magyarországnak, én legalábbis ebben a meggyőződésben végzem a munkámat" – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin azt is kiemelte, hogy szeretné reálisabbá tenni a Magyarországról tudatosan negatív irányba befolyásolt képet.

Kitért arra: ha olyan távoli országba utazik, ahol magyarok jelentős, vagy akár csupán kisebb számban, de összetartó közösségben élnek, akkor minden alkalmat igyekszik megragadni a találkozásra velük.

Kérdésre válaszolva a köztársasági elnök elmondta, hogy egyszer élt eddig alkotmányossági vétóval, amely egy építési törvényre vonatkozott. Ebben az esetben az Alkotmánybíróság egyöntetűen alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a jogszabályt – tette hozzá. Politikai vétót a panasztörvényként elhíresült jogszabállyal kapcsolatban fogalmazott meg.

Az elnöki kegyelem kérdése az interjúban a Budaházy-ügy révén került szóba. Novák Katalin kiemelte, hogy kegyelmi ügyekkel szinte napi szinten találkozik, sok ilyen döntést kell meghoznia. Egyéni sorsokról, tragédiákról van szó – fogalmazott.

Budaházy György kegyelmi ügyével kapcsolatban az államfő elmondta: egy 15 éve zajló büntetőeljárásról volt szó, aki másnak sérülést okozott, az nem kapott kegyelmet. A döntés nem azt jelenti, hogy ne tartanánk őt bűnösnek, hanem a büntetés végrehajtását függesztettük fel, annak újraéledésének az ódiuma mellett – mondta Novák Katalin.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ma tudtam meg:
"345 ezer Magyar dolgozik Németországban, 287 ezer letelepedett. Jelenleg 49 ezer 18 év alatti magyar gyermek vesz részt a Németországi oktatási rendszerben."
kati,te sosem szoktál elpirulni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
ma tudtam meg:
"345 ezer Magyar dolgozik Németországban, 287 ezer letelepedett. Jelenleg 49 ezer 18 év alatti magyar gyermek vesz részt a Németországi oktatási rendszerben."
kati,te sosem szoktál elpirulni?
Qqberci
Orbán család, Tiborcz család, Novák család, Kövér család...
Nyírfa
A kilakoltatott iskola igazgatója most nyilatkozott: nem gondolta volna, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet, akkor, amikor a bíróság még augusztusban is halasztó hatályú végzést hozott. A végrehajtással évek óta fenyegetőztek, és most lecsaptak. Katalin máris intézkedhet. Ha már a családközpontú gondolkodás mekkája is vagyunk. Azért nem árt a plafont nézegetni, mert bármikor rászakadhat.
Nyírfa
@csak úgy...: 21.57

Ezek nem. Nem pirulnak, nem szégyenkeznek. Nem is értik, miért kéne. Ha kitörne a lelkismeretük , visszapofozzák. Barbárok.
izéke
Ha ez Mekka akkor orbán a Kába-kő? Kerüli is mindenki :))) "Mekkában egy kába ürge Kába kőbe lövet,
Országának nevében a követ követ követ. " Édes ékes apanyelvünk
tothjani
Ez 2011-ben történt, de mi történt azóta miért nem valosult meg??
Orbán a “Demográfiai Csúcson” kijelentette, “akkor győztünk, hogy ha egy olyan családtámogatási rendszert tudunk felépíteni, hogy a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha ugyanezek az emberek nem vállaltak volna gyermeket”. Egy fasiszta állandóan harcban áll, és mindig győzni akar. Mussolini is “csatatérnek” tekintette a szülőszobákat, ahol a nemzet jövője dől el. Az is jellemző, hogy csak a fasiszták képzelik azt, hogy a nők társadalmi szerepének korlátozásával és anyagi támogatással megoldható, hogy a nők több gyereket szüljenek.
kakukkmadár
Akkor is ezt mondanád kedves Veresné, ha mondjuk az antiszemita Lázár Horthy mintára a te kölkeidet küldené gázkamrába?? Nincs az az adónkból fizetet arcpalsztika sorozat, ami feledtetné ezeket a mondásaidat.
izéke
@Shikari: na új szer van a placcon? Vagy mitől ugatsz félre? Hazafi a szarom nem te meg a buziházi testvérestől mindenestől
Dr. Proktor
Minek az újraéledését várja Novák Katalin a kegyelemmel? 2006-nak?
jáger laszló
A magyar családok a családi pótlék emelésében gondolkodnak
Mekkát + felejtse L ,mert oda nem megyünk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@Dr. Proktor: Mohács!Akkor sikerült hosszabb ideig meghoszabítani a jobbágyok sanyargatását török segítséggel!
kereső
Szociológusok ”perverz újraelosztásnak” nevezik azt a metódust, amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.

Legyünk igazságosak: a korábbi kormányok sem tudtak maradéktalanul megbirkózni a feladattal. „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” – mondta 2006-ban az akkori miniszterelnök. (Az idézet az őszödi beszédből való.)

A helyzet azóta számottevően romlott: ma már nemcsak „újratermeli” magát a közpénzen a felső-középosztály, hanem elszívja a forrásokat, lehetőségeket a szegényebbek elöl. Esélyt sem ad arra, hogy egy alacsonyabb státuszú család leszármazottja előbbre jusson. Holott a „családtámogatásra” fordított összegek évről-évre nőnek a költségvetési tételekben. Csakhogy a ma már400 milliárd forintot közelítő összeg nem a rászoruló gyerekeknek jut."
justhpeter
Ami ebből kiderült az az, hogy a Nemzet Háziszárnyasa napról napra egyre jobban épül le szellemileg. Ha hozzászámolom, hogy induláskor sem volt okosabb mint egy ötödikes, lassa óvodaérett lesz.
simmering73
@Shikari: Csömöszölős jó reggelt beléd is. Birkózószar volt reggelire?
Menőmanó
Ez nem a családok mekkája, hanem a családok rémálma.
Nem elég, hogy nincs tanár, már az iskolát is elárverezik a gyerekek feje fölül. Meneküljön innen aki teheti, mert ez egy rém kilátástalan ország.
Aki Én
Gyanítom ezért menekülnek százezrével a magyarok, ezért magasabb a szülésszám a külföldi magyarok körében...
Na, meg aztán a brutális orbáni-infláció is ezt igazolja, a számtalan újabb megszorítással.
Az oktatás, az egészségügy..., mind mind a hallottakat igazolja.
Jesszusom...
telegdilaci
@kereső:Ha már ennyire családbarát a Magyar kormány,a Köztársaság nélküli Köztársasági Elnökünk,elmagyarázhatná a Tudatlan Magyar családoknak akiknek még vannak Iskolás gyermekei hogy miért van és hogy lehet az hogy Romániában,minden gyermek,kapott 100-100-ezer forint támogatást gyermekenként,akik Magyarországon születtek itt élnek,rá vannak szorúlva a Támogatásokra,azoknak a Szeretet szolgálat és a civilek koldulják össze a pénzt hogy Tanszereket tudjanak venni megtudják tölteni az iskola táskákat több ezer gyermeknek,hogy el tudják kezdeni az iskolát,melyik Országnak is családbarátja a Magyar kormány,az 58-db iskola buszról amit szintén a Magyar kormány adományozott a Magyar Emberek adóforintjaiból,a Magyar gyerekek meg ha nincs iskola a települsükön oldják meg a szülők hogy a gyerekeik el jussanak az Iskolába,Ennyit a Nagy keresztény családbarát kormányról vérlázító!
izéke
@Shikari: majomka a macskámmal tépetnélek szét,de az egerektől alább nem adja,az ilyen nyálkás csúszómászókat csak leszarná. Van ízlése :))))
szegfue
@Horizont: Minek beszélgessen?! Ugysem akarja megérteni és meglátni a valóságot:(( Gyakorlatilag csak "fossa" ő is a szót, a tettek meg sehol... hasonlit egy kirakati próbababára, akit szépen felöltöztetnek, de belül üres.
ómió
Családközpontúság!? De, hisz', az efftársak nem győzik hol kikezdeni!
Dr. Proktor
@balos: Hát ezért olyan jó barátja O1-nek a török pasa?
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:43 ☻ A fidesz lecseréli a lakosságot, a magyarok elmennek nyugatra, helyükre pedig ázsiaiakat telepít be a kormány, mert már nincs aki dolgozzon. Nem kell ide Trianon elég a fidesz, hogy országhatár válasszon el jelentős mennyiségű magyart az anyaországban maradt gyökerektől. Orbán belterjes nemzeti politikája - minden mutató szerint - demográfiai zsákutcába vezet. Csak a kiccalád’ a lényeg, a többi járulékos veszteség. Ez az ország elesett, és elveszett, és teljesen megértem azokat, akik elhagyják ezt a pöcegödröt, és szegényházat, amivé tették Magyarországot Orbánék! 2016-os statisztika szerint a Magyarországon anyakönyvezett újszülöttek 1/6-a külhonban született, azóta nem nagyon teszik közzé. A kivándorlási hullám csak fokozódni fog, és egyre kevesebben fognak visszatelepülni Magyarországra, ez borítékolható! És ez köszönhető a politikai, társadalmi, és főleg a gazdasági helyzet romlása, és súlyossága miatt! A bérek nálunk a legalacsonyabbak az Unióban ,csak Bulgária van mögöttünk amiből nem lehet eltartani tisztességesen egy családot! És a brutális inflációról még nem is beszéltem ,amiben már tényleg elsők vagyunk az élelmiszer, és a rezsiárak szinte már megfizethetetlenek! És a felcsúti pszichopata lótolvaj diktátor akkumulátorgyárnagyhatalommá akarja tenni az országot , csak ott magyar melosók nemigen fognak dolgozni hugyér-szarér, ezért egy csomó külföldi munkást, főleg Dél-Ázsiából fognak betelepíteni, akik minden ótvar munkát bagóért elvégeznek! Én megértem az el, és kivándorló honfitársaimat, sokan vannak Angliában, Németországban, és Ausztriában, és jól érzik ott magukat, és nem szenvednek semmiben sem hiányt! Pár évvel ezelőtt óriási bukta volt a "gyere haza fiatal" projekt, akik hazajöttek vagy 50-en fél év múlva fejvesztve menekültek vissza oda, ahonnan hazajöttek, mert majdnem éhenhaltak ebből a kurva "magas" magyar fizetésből! Mert Magyarország sajnos nem előre megy hanem csirkefar (HÁTRA)!
Dr. Proktor
@m73: Az agyalágyultat nem bántjuk csak sajnáljuk...
Néro2
Mondjad mondjad mondjad még.
Béééégetők megeszik.
Bár lassan már az ő gyomrukat is kezdi felfordítani a moslékotok amit eléjük löktök.
kereső
Nagy kár, hogy azokat a családokat, amelyeknek tényleg "mekka" ez a mese ország( a hetvenhét magyar népmese országa), név szerint is fel lehetne sorolni- élén a kormány, és a parlament valamennyi tagjával, akiknek van "eltartott" kisgyermekük. Novák Katalin hogyan tudná hitelesen képviselnő a magyar családok nagy többségének érdekeit, amikor ő is vastagon kedvezményezettje ennek a családpolitikának.
balos
@Dr. Proktor: Így helyes az említett:o1+1 geci!Írd ki nem szégyenli!Sőt még büszke is rá,hogy felismerik!Az infláció sem kerülte el!Már a felét sem éri!
Dr. Proktor
Az O1... utáni betű nem kizárólag G lehet, sok más betűvel is behelyettesíthető, pl. szvsz O1F is lehet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.