Beálltak a sorba. 

Egyre több üzletlánc jelenti be, hogy zárva lesz december 24-énMTI Fotó: Vajda János

A Penny Market Kft. vezetése a munkavállalói és a vásárlói érdekeit megvizsgálva döntött úgy, hogy december 24. és 26. között 230 magyarországi üzletét egységesen zárva tartja. Az üzletlánc december 22-én és 23-án meghosszabbított nyitvatartással, este 22 óráig várja a vásárlókat, december 27-től pedig már a szokásos üzemidőben tartanak nyitva. Az üzletlánc jelenleg 230 üzletet, 3 logisztikai központot üzemeltet és csaknem 5000 munkatársat foglalkoztat Magyarországon.

A Lidl Magyarország szintén jelezte, hogy mind a 200 üzletük zárva tart december 24-én. A társaság az MTI-nek küldött közleményében a család fontosságára hivatkozott, amikor úgy döntöttek, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalójuk számára szabadnapot biztosítanak. Vásárlóik érdekeit is szem előtt tartják, akiket december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várnak.

A Spar Magyarország azt közölte, hogy a karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében december 24-én zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét, kivéve az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket. Az INTERSPAR hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek nyitva lesznek december 24-én déli 12 óráig, így azok a munkatársak, akik ezen a napon dolgozni fognak, 100 százalék túlóra pótlékban részesülnek – közölte a vállalat. A franchise üzletek – SPAR partner, SPAR market –, valamint a töltőállomásokon található egységek – OMV-SPAR express, Orlen-DESPAR – maguk döntenek a nyitvatartásról.

Az élelmiszer-üzletláncok közül az Aldi Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén december 24-én is, országosan egységesen 12 óráig nyitva tartja valamennyi áruházát. Az üzletlánc magyarországi foglalkoztatottjainak 75 százaléka a korábbi évekhez hasonlóan idén december 24-én is pihenőnapját tölti, a 171 üzlet működését a munkatársak negyede biztosítja, akik a jogszabályoknak megfelelő túlórapótlékban részesülnek. Az áruházaik december 22-én és 23-án a megszokottnál 1 órával tovább, de legfeljebb 22 óráig tartanak nyitva – közölte a vállalat.

A Rossmann a cég honlapján azt közölte, hogy szabadnapot biztosít munkatársai számára december 24-én, így ezen a napon több mint 200 üzletüket zárva tartják. Hozzátették, hogy zajlik az egyeztetés azokkal a bevásárlóközpontokkal, ahol kötelező érvényű nyitvatartás vonatkozik a Rossmann üzletekre is, a társaság bízik abban, hogy itt is zárva tudnak majd tartani.

A JYSK dán lakberendezési kiskereskedelmi lánc mind a 94 magyarországi áruháza zárva tart december 24-én. A JYSK üzletei 2018 óta, azaz idén hatodik éve tartanak zárva karácsonykor országszerte – közölte a cég.

A magyar tulajdonú Diego teljes magyarországi bolthálózata december 24-én és 31-én is zárva lesz. A cég arról tájékoztatott, hogy idén egységesen döntöttek a zárvatartásról a lakberendezési üzleteket üzemeltető franchise partnereik, míg a korábbi években erről egyedileg határozott a Diego 100 magyarországi üzletét működtető közel 80 magyar családi vállalkozás.

Forrás: MTI

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
@FLETÓ: Igen, így helyes, ez egy liberális megoldás. Egyes üzletek zárva lesznek, mások meg nyitva. És mindenki boldog. :))))
simmering73
Az Aldi mellett pedig a Tesco és az Auchan röhög a markában. A nép meg ott nyomorog majd 24.-én az éppen hamvaiból feltámadó covid legnagyobb örömére.
Csizmás Kond
Mindig is marhaságnak tartottam azt a nézetet, hogy néhány lusta ember miatt több százan dolgozniuk kell amikor más ünnepel.
Az is igaz, hogy az üzlet az üzlet, viszont minden üzlet azért nyílik, hogy a tulajdonosának, az ott dolgozóknak jövedelmet hozzon, és egyetlen üzlet sem azért hogy a lusta tetű akkor vegyen hotdogot amikor épp kedve szottyan figyelmen kívül hagyva programot meg mindent. Tehát az aki a saját alkalmazottjait azért a néhány lusta hájasseggűért ünnepnapon dolgoztatja az egy kibaszott kizsákmányoló faszkalap.
jáger laszló
Engem nem zavar
Habár nagyon sokan munkával töltik a Karácsony napját is!!
Ők máskor ünnepelnek szokás szerint!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
Kedves magyarok, gyújtsátok be a kemencéiteket, és, ha megsült a beigli, toljátok be a kenyérnek valót. Garantáltan jobb lesz az íze mint a boltinak. Jó munkát, akarom mondani, jó pihenést kíván nektek a XXI., század.
Eladott Ország
A Lidl áll a magyarországi kereskedelmi toplista élén. Arcod a Lidl parkolóban, miközben a pénztárcád keresed a hátsó ülésen, vagy azon spekulálsz, hogyan kell kipótolni a termék árát.
uploads.disquscdn.com/images/0a144c9ada4b58f2cdfbc09701e7bb6239593f513199de85d47ca54fa6d72db9.jpg?w=800&h=661
Sakk Matt
...és az is egy nézőpont, hogy nem kötelező a kereskedelemben dolgozni. Ahogyan rendőrnek, tűzoltónak vagy orvosnak, ápolónak sem kötelező a hivatása! Meg egyébként rengeteg ember lát el az ünnepek alatt ügyeletet, hogy a többség nyugodtan és kényelmesen ünnepelhessen.
De!
Ha bevállalta, nyilván nem utólag tették elé a munkaszerződését, melyben a feltételek és körülmények fel voltak sorolva.
Aláírta? Na, akkor kuss legyen!
Sakk Matt
Kéne már egy kezdeményezés a TV-s dolgozóktól, hogy hétfőn ne legyen adás!
Nyírfa
Az árusítási engedéllyel rendelkező pékségek óriási nyereséget fognak realizálni 24-én, az előttük kígyózó sorokat nemcsak a Holdról lehet majd látni. Ki is említette a covidot? Ja:@simmering73:
vacsi
@Nyírfa: Röhögni fogsz, de én évek óta ezt teszem! Igaz, nem kemencében, hanem sparherdban sütök-főzök, és fűtök is egyuttal...
Sakk Matt
@Horizont: Én azért örültem, amikor bejött a kapitalista szemlélet és nem volt szűk két napig - szombat 13-tól hétfő 06-ig zárva a bolt!
Sakk Matt
@Horizont: Nem kötelező vásárolni hétvégén. Ahogyan dolgozni sem.
Viszont, ha bevállalta, akkor ne sírjon, hogy kell!

Még sok egyéb dolog van, amit nem feltétlenül szükséges hétvégén megtenni. Mondjuk lehet színházba vagy moziba menni csütörtökön este is! Az állatokat sem kell feltétlenül zaklatni szombaton és vasárnapon..kedden is megtekinthetők! Egy elefántnak vagy selyemmajomnak is jár a pihenés!
Nyírfa
@Horizont: 10.47

Így van. Csakhogy a szocializmusban, ha megvettél 3-4 kg kenyeret, akkor az kenyér volt egy hét múlva is, márha maradt.
Engem, mint az a kommentjeimből is kiderül, csak a pékáru érdekel, amit, ha 23-án szerzek be, 26-ára akár meg is penészedik, vagy kiszárad. Az ünnep a kenyér miatt mindig gond, hol tároljam, mibe tegyem, hogy ép és ehető maradjon. A régi házakba a spejz is be volt tervezve, ahol faládában 50 kg krumplit is elhelyezhettél téltől tavaszig, és nyáron sem romlott meg az étel, s a felső polcon elfért a kenyértől a kolbászig, minden.
Szerintem nem a nagybevásárlást intézik a családok szenteste napján, hanem csak a friss áruért ugranak el.
Sakk Matt
@Philip Marlowe: Én a január 1-et venném el helyette. Aki bebaszott és nem tud bemenni melózni, vegyen ki szabadságot :)
Nyírfa
@Sakk Matt: 11.52

És hétfőn legyen adásszünet, hogy a médiában dolgozók is pihenhessenek a hétvégi hajtás után.
Azt hiszem, sokunknak lennének még ötleteik, én javaslom a" kormánygép " számára is a munkaszüneti napokat, Orbánról nem is beszélve.
Nyírfa
@Sakk Matt: 12.11

És még lájkoltalak is. :)
Sakk Matt
@Philip Marlowe: Én szinte sosem fekszem le éjfél előtt. Igaz, én 5 óra alvással elvagyok, amit mikro-szundításokkal egészítek ki napközben :)
levarosbukta
@Csizmás Kond: Nem tudom mi ez a hiszti a kereskedelemben dolgozókért! Mennyivel többek mint az orvos, a tűzoltó, a kukásautós, buszos, mávos? Azokért miért nem folyik a hiszti? Aki kereskedelembe megy dolgozni az vegye tudomásul, hogy olyankor is kell dolgozni amikor másnak nem. Ennyi!
Csizmás Kond
@levarosbukta: Nem a többről van szó hanem hogy ünnepnap szükséges-e a munkája vagy nem.
Csizmás Kond
@levarosbukta: Szerintem nem szükséges, úgy ahogy a cipészműhelynek sem, a szabóműhelynek sem és minden olyannak nem amit máskor bármikor meg lehet oldani. Mindenki tudatában van, hogy ünnep jön és időben vásároljon be ne akkor szaladgáljon egy szatyorral amikor más is ünnepelni szeretne.
simmering73
Már ma olyan tumultus volt a bevásárlóközpontok felé az utakon, hogy alig lehetett közlekedni miattuk. Mi lesz itt karácsony előtt? Én jövőhét közepéig befejezem a karácsonyi bevásárlást. Az utolsó héten már csak kávézok.
simmering73
@KisTehen: Van egy jó hírem illibsik. Éhen fogtok halni.
jesz
a kereskedelmi dolgozóknak is qurvajól esik 3 nap pihenő egymás után...
...előtte úgy is halálra hajtják őket
nemkati
@Horizont: Aki dolgozik, annak sokszor csak hétvégén van ideje bevásárolni.
Egyébként meg a nyitva tartó áruházak/boltok megbeszélték a dolgozókkal a nyitvatartást, és aki nem tud, vagy nem akar, az nem megy be, aki meg dolgozni akar, az elvégzi a többiek munkáját is az alatt a fél nap alatt, és megkapja a túlórapénzt. És nem szentestéről van szó, csak délelőttről.
jancsipapa
@vacsi: Talán azért ,mert az egy eladó és Kb. többszáz vásárló aránya indokolná...
levarosbukta
@Csizmás Kond: Ne akard előírni, hogy ki mikor és hogyan vásároljon be. Ha a kereskedők hozzászoktatták a jónépet a hétvégi, ünnepnapi nyitvatartásokhoz akkor vállalják annak minden nyügét-baját.
Csizmás Kond
@levarosbukta: Nem a kereskedőt védem hanem az alkalmazottját...akinek ugyancsak vannak jogai...vagyis hivatalos ünnepnap ha akar dolgozik ha nem akkor nem.
Giovanni Alba
Érdeklődve figyelem az itt kialakult szócsatát, és meglep, hogy bezzeg a kocsmákat (sörözőket, borozókat, presszókat, eszpresszókat, éttermeket) senki meg sem említi. Vagy benne vannak a "kereskedők" halmazban?
Nyírfa
Amikor patikában dolgoztam, délután 1-ig voltunk nyitva szenteste napján. Volt forgalom, de nem szakadtunk meg, közben mi is ünnepeltünk, zene szólt, égtek a karácsonyfa-izzók, mindenkinek, a vásárlóknak is, nekünk is , nagyon jó volt a hangulatunk. Ezért a délelőtti munkáért nemcsak duplapénzt, hanem plusz egy pihenőnapot kaptunk.
A kenyeret megvették reggel a gyerekek, a főznivalót előző este , amennyire csak lehetett előkészítettem, amikor hazaértem, jóformán már csak fel kellett tenni a gázra. Úgy gondolom, szervezéssel , összefogással minden megoldható.
Az azonban tény, hogy az eladók többsége ilyenkor túlhajszolt, éppen ezért az anyagi és az erkölcsi megbecsülésük elengedhetetlen, s mindannyian köszönettel tartozunk nekik.
nemkati
@Giovanni Alba: Csak arra tudok gondolni, hogy ezek a "jogvédők", macskák és más állatfajták vagy nem képesek gondolkodni, vagy nagyon szelektíven. Amikor hét végén, ünnepnapon elmennek egy étterembe, cukrászdába, felszállnak egy buszra, bemennek egy múzeumba, vagy baleset éri őket és elvárják hogy egy orvos ellássa őket, elfelejtik, hogy ezek az emberek őmiatta vagy őérte dolgoznak. Amikor egy ember egy ilyen munkakörben munkát vállal, aláír egy munkaszerződést, amiben közlik vele, egy évben hány ünnepnapon és pihenőnapon kell dolgozniuk. Ezek a megmondóemberek máskor mindig tudják azt mondani, hogy akinek ez nem tetszik, lehet odébb állni. Ilyenkor miért nem ezt mondják?
Csizmás Kond
@nemkati: ...mindenki nem Kati, hogy megértse, nem azzal van a baj ami szükséges hanem azzal ami elkerülhető...és azért mert a mentős dolgozik ünnepnap azért még mindenkinek ne legyen kötelező...ezt kéne megérteni és nem összevissza hablatyolni...ekkor lenne emberformájú a világ nem úgy ahogy most ti gondoljátok, hogy ha elpusztult az én macskám pusztuljon a másé is...mert ez színtiszta irigy buta neveletlenség.
nemkati
@Csizmás Kond: Sikerült ügyesen félremagyaráznod amit írtam, és olyasmit belemagyrázni, ami nincs benne. Az én macskám előbb felfogta volna amit írtam, mint te. Attól jó messze vagyunk, hogy mindenkinek kötelező lenne ünnepnap dolgozni, sőt, senkinek nem kötelező.
Csizmás Kond
@nemkati: ...sőt itt egyáltalán arról beszélgetünk, hogy egyre több üzletlánc nem nyit az ünnepeken, mirefel mindenki próbálja belemagyarázni a saját fájdalmát, elképzelését, sokszor nem is a témával kapcsolatosan...mert mi fog történni ha pl néhány üzlet nem fog nyitva tartani az ünnepeken...semmi...
nemkati
@Csizmás Kond: Látod, engem nem az érdekel, amelyik zárva lesz, hanem amelyik nyitva. És lesznek nyitva tartók. Akkor is, ha nem fogok vásárolni 24-én. Mert biztos lesznek akik fognak.
FLETÓ
@Philip Marlowe: Vele az élen: @Eladott Ország: !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.