A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában – jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán: "Valami kór rágja" a nyugati demokráciák szervezetét
Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt mondta, ha 2023-ban azért küzdöttek és dolgoztak az emberek Magyarországon, hogy amit már korábban elértek, ne veszítsék el, 2024-től azt reméli a kormány, hogy az előrelépés érdekében dolgozhat az ország.

Értékelése szerint 2023 a nagy küzdelmek éve volt: itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetés, a migráció, az infláció és Brüsszel.

Kifejtette, a kormány céljai világosak voltak: a háború esetében Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, az Európában felerősödött terrorfenyegetést mindenképpen távoltartani az országtól, a migrációt megfékezni, az inflációt letörni és Brüsszellel megegyezni, "dacára a folyamatos gáncsoskodásnak".

A miniszterelnök elmondta, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetés kérdésében sikerrel jártak, amit célul tűztek ki, el is érték.

Hozzátette: nagy küzdelmet folytattak a magyar családok is idén, mert a háború magával hozta a szankciókat, az energiaáremelést, ami veszélybe sodorta a nyugdíjak és a bérek értékét.

A nyugdíjak értékét teljes egészében sikerült megvédeni, de úgy látszik, hogy a béreket is nagyobb arányban sikerült megvédeni, mint ahogy az év közepén látszott, amikor volt egy 4-5 százalékos féléves reálbércsökkenés, amit év végére talán egy százalék alá tudnak szorítani – mondta.

A kormány eddig bejelentett, az előrelépésért tett intézkedései között említette az új lakásprogramot, hangsúlyozva: bíznak abban, hogy a csok plusz sok tízezer családnak jelent előrelépési lehetőséget.

Emlékeztetett: elfogadták a munkaadók és a munkavállalók által kötött megállapodást, ami a minimálbérek 10, illetve 15 százalékos emelésére vonatkozik.

Kitért arra is, hogy a kormány a nyugdíjak értékét garantálja, sőt, miután az infláció mértékét magasabbra becsülték, mint amekkora valójában lesz, a nyugdíjak értéke némileg emelkedhet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövő év politikai céljainak középpontjában az európai parlamenti választások állnak. Úgy értékelt: elég általános vélekedés Magyarországon, hogy Brüsszelben a bürokraták "egy buborékban élnek", "Brüsszel vak", nem látja a valóságos életet, és elrugaszkodik azoktól a problémáktól, amelyekkel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában küzdenek az emberek.

A 2024-es EP-választások céljának ezért azt nevezte, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot, és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a vezetési hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett.

Orbán Viktor az idei évet a nagy küzdelmek évének, 2024-et pedig a nagy tervek évének nevezte, hozzátéve, hogy az EP-választásokon megpróbálnak Brüsszelben jelentős politikai változást elérni.

Bejelentette: hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak és az óvónőknek, januártól várhatóan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagjövedelme.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ha a feltételek teljesülnek, és ehhez közel vagyunk, akkor egy hároméves bérfejlesztési programot is meg tudunk indítani a tanárok és az óvónők esetében."

Kérdésre válaszolva elmondta: a pedagógusbéremeléshez "egy jogi aktus még hiányzik", Magyarországnak kapnia kell Brüsszelből egy levelet, amely biztosítja a kormányt, hogy a béremelés bizonyos százalékát Brüsszel ki fogja fizetni. Ha a levél megérkezik, a kormánynak kész terve van, hogy mit fog tenni.

A programban 2024. január 1-jétől – vagyis a februári fizetésekben látható módon – 32,2 százalékos béremelést akar a kormány végrehajtani. "Ennél kisebb mértékű, de jelentősebb" emelés lesz 2025. és 2026. január 1-jétől – tette hozzá.

A béremelési program végén a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz – mondta.

Megjegyezte: az említett bérek átlagok, a teljesítmény és a földrajzi elhelyezkedés alapján lesznek majd különbségek.

Kijelentette: biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak.

Amíg az Unió nem szánja rá magát, hogy kimondja, amit Magyarország, hogy aki akármilyen jogcímen a területére akar jönni, annak először kérelmeznie kell ezt, a döntésre pedig az határain kívül kell várakoznia, addig akármilyen csomagokat alkot, mindig kudarc lesz a vége.

"Hegyek vajúdnak és egér fog születni, és az se kifelé szalad az unióból, hanem befelé" – fogalmazott.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar szabályozás a "mintaszabályozás", az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás ma egész Európában, amit nem támadnia kellene Brüsszelnek.

A miniszterelnököt a sajtótájékoztatón arra kérték, reagáljon a lengyel köztelevízió vezérigazgatójának felmentésére. Orbán Viktor jelezte, nem akar beavatkozni Lengyelország ügyeibe, de a vita, ami zajlik, nem korlátozódik Lengyelországra. A nyugati demokratikus világban történnek furcsa dolgok, van olyan nagy nyugat-európai "mintademokrácia", ahol, az egyik legesélyesebb elnökjelöltet bírósági akadályokkal akarják elgáncsolni, és előfordulhat, hogy egy jelentős parlamenti képviselettel rendelkező párt nemzetbiztonsági megfigyelés alatt áll.

"Valami kór rágja" a nyugati demokráciák szervezetét – mondta, megjegyezve, ha mindez Magyarországon történne meg, talán már a NATO-csapatok is bevonultak volna.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Segítek, Viktor, nehogy még a végén gondolkodnod kelljen, ami, lássuk be, nem az erősséged: az az egyik kór te vagy, és Európa le fog győzni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Segítek, Viktor, nehogy még a végén gondolkodnod kelljen, ami, lássuk be, nem az erősséged: az az egyik kór te vagy, és Európa le fog győzni.
Qqberci
@KisTehen: Olyan, mint a te kergemarhakórod, de átterjedt a csútkányra...
justhpeter
Ebben csak egy hiba van: a kolostormalac ezt az "esti mesét" igazán tartogathatta volna szentestére, amikor mindenki az áhitattal csillogó szemével tudta volna meghallgatni.
Abban igaza van, hogy ennyire hülyének nézni a híveit elég évente egyszer, ez a dózis kitart egy évig biztosan.
Az is nagy előrelépés, hogy 2024-re is maradt a "merjünk nagyot álmodni" tervből és annak alapján a szemében már majdnem valósággá vált, hogy a 10 milliós nagy Magyarország fogja az Uniós választásokon a legnagyobb befolyást elérni a több mint negyvenszeres közösségben.
Nem hagy nyugodni a kétség, hogy a Nemzet Háziszárnyasa 1.0 tudje-e majd ezt a beszédet űberelni az újévi köszöntőjében. Más csak azért is, hogy Újévre egy másik megerősítő mesét kapjunk.
Eladott Ország
A magyar köcsög ami Brüsszelben is kivágja a biztosítékot
twitter.com/Szakallas40/status/1737738765815165299/photo/1
Tények a prófétától. Allah növessze hosszúra a szakállát!
twitter.com/janos_hary/status/1737713245589295415/photo/1
Polt Péter: Mondtam én, hogy nem kell ide semmiféle Európai Ügyészség! Mégis hogy nézne ki bilincsben, vezetőszáron, a barátom veje? ...Hogy a barátomat ne is említsem...
twitter.com/janos_hary/status/1737706173187379448/photo/1
nejlontacskó
A demokráciát félti, de közben, európában egyedüliként, rendeleti kormányzással él, a háború miatt, amit ő nem nevez háborúnak, mert szerint nem is az, hiszen nem volt hadüzenet, és általános mozgósítás!
Ez csupán, csak egy kis bohóckodás, Putyin részéről, vicces gyerek lévén.
A Zelenszkíj az már más tészta, ő nem is akarhat békét, hiszen, nem is háborúzik...
Elmeszakorvos kell, hogy legyen a talpán, aki ezt diktátorpalántát meg szeretné érteni!
Eladott Ország
Orbán: Most jövök Brüsszelből, véres csatában legyőztük a nyugati ellenségeinket! – De felség nyugaton nem is voltak ellenségeink! ? – Hmmm hááát most már vannak!
twitter.com/janos_hary/status/1737350165344776464/photo/1
A vétó elfogyott, gerinc nem is volt.
twitter.com/MartinSzucsi/status/1736831485313687720/photo/1
Orbán 12 éve dióhéjban. Szélmalomharca, Brüsszel, Soros, migráns...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277576796_5135618773150575_1887814462029985065_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=524774&_nc_ohc=sz_6bcYEUdsAX9PPMmf&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBNFj-RAIRY9n_xKALPIyCkL2ATrtqsvhYllosdx62kcw&oe=65888DFE
Sámannus
Tőled aljasabb kórt nem hordott még hátán a föld.
Toller Béla
Egy orbánféreg, a féreg orbán rágja az EU szervezetét ! Már diagnosztizálva van.
Másol
Magyarországét egy rákos sejt 2010-ota
nejlontacskó
@KisTehen: diktátort akartál írni, ugye?
nejlontacskó
@KisTehen: változik a világ, eddig még egy patkányt sem neveztek így!
nejlontacskó
@KisTehen: szia Viktor, van kölcsön egy vétód?
Á leszoktam róla, mostanában kávézni járok...
SÍva
@nejlontacskó: Szerintem OV-re gondolt!
Cherry
@nejlontacskó: A gond egy agyában van az OV a zsiros patkány Ennyi
Nyírfa
@nejlontacskó: 17,59

Nem rád utalt, csak pongyolán fogalmazott.
Nyírfa
@nejlontacskó: Ne mondd, hogy nem figyelünk rád! :))
nejlontacskó
@KisTehen: igazad van, siralmas a kolostormalac.
Ha így folytatja, öcsikét is csinál magának, és erre bizony elég sokan bíztatják a férget!
nejlontacskó
@KisTehen: bazd meg, ha vicc volna, az jó volna.
De kurvára nem az, egy rühes bohóc, egy köpönyegforgató, senkiházi a bálványotok, aki pénzért, ha kell az anyját is, tepsibe teszi!
namihami
""Valami kór rágja...""---mondta a demokrácia hazai felkent és ünnepelt bajnoka!
(és nem röhögte el!!!)
ómió
Csak a bolsevizmus borított be mindent!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.