Összesen több mint 1,2 milliárd eurós uniós forrás érkezett meg Magyarországra december és január fordulóján. A 470 milliárd forint viszont csupán töredéke az országot megillető uniós keretnek.

Jól megforgatta Orbánékat az Európai Unió, hiába nyúlkálnak az euró milliárdok után

Kiismerte már mindenki, őt is meg a pártját is. Forrás: Facebook

A mostani utalások nem jelentik azt, hogy mostantól zavartalanul jönnek a pénzek – írja a hvg.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint összesen 470 milliárd forint hazánknak járó uniós forrást kaptunk meg. 779,5 millió euró (300 milliárd forint) érkezett a helyreállítási forrásokból, aztán pedig 445 millió eurót (170 milliárd forintot) utaltak a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak keretéből.

December közepén döntött úgy az Európai Bizottság, hogy a magyar intézkedések alkalmasak az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, ezért azokat a pénzeket, amelyeket ezek a hiányosságok blokkoltak, felszabadították. Ez a hétéves költségvetésből 10,2 milliárd eurót jelent utófinanszírozással, további 21 milliárd zárolva marad, ennek felszabadításához elsősorban a korrupcióellenes intézkedéseket kell teljesíteni.

A tagállamok hozzájárultak a magyar nemzeti helyreállítási terv módosításához. Erre azért volt szükség, mert a magyar kormány 3,9 milliárd euró hitelt is igényelt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás mellé. A forráshoz csatoltak egy 700 millió eurós keretet is, ami az orosz energiától való függetlenedést szolgálja.

Az Európai Bizottságnak így most két hónapon belül ki kell fizetnie a 2021-2027-es költségvetés terhére már benyújtott számlákat, illetve a helyreállítási alap hitelrészének, plusz az imént említett 700 millió eurónak a 20 százalékát, pontosabban ennek első részletét.

A Bizottság gyakorlatilag két-három héten belül utalt. Egyrészt a hétéves költségvetés terhére a már teljesített vállalásokat, ez volt a 445 millió eurós tétel, amely az igazságszolgáltatási reformmal felszabadított 10,2 millárd eurós keretet csökkentette. A másik keret előleg-része összesen 920 millió euró, amiből megérkezett 779,5 millió euró. Az innen fennmaradó 140,5 millió eurót 12 hónapon belül kell kifizetni. (Ez kedvezményes hitel.

Az uniós források zöme, – a hétéves költségvetés fennmaradó része és a helyreállítási alap – együtt összesen körülbelül 30 milliárd euró továbbra is elérhetetlen Orbánék számára. Egészen addig, amíg hitelt érdemlően nem bizonyítják be, hogy kiszűrték a korrupciós kockázatokat – ez viszont Orbán NER-rendszerének bukását jelentené.

Forrás: hvg

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Egy. centet se ennek a muszkaszopó Szartartálynak,meg a kondájának...!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@kereső: 13.05

Még nem olvastam el részleteiben, de így is kétségeim vannak.
simmering73
@Philip Marlowe: 12:36 Te tényleg ilyen megveszekedett hülye vagy? Tényleg.
telegdilaci
@Clavigo:Én nem adnék ennek a rablóbandának egy Euró centet sem,miközben romokban az egészségügy az Országban Kórházi osztályokat zárnak be gyalázatos módon lapátoljuk a Magyar Emberek pénzét Szlovákiába Stadionok építésére,és Sport akadémiákra,ez egy igen aljas bicskanyitogató Hazaárulás,Kinek a kormánya ez a Maffia Magyarországé vagy Szlovákiáé,szemérmetlenül szórják a pénzünket a megkérdezésünk nélkül,miért nem erről kérdezik meg konzultációs levélben a Lakosságot,hogy egyetértünk azzal hogy az egészségügy rendbe tétele vagy a hatalmas kórházi adósságok kifizetése helyett a Határon túl építsünk Stadionokat,Sport akadémiát,Ez már elmebaj!
Namely
@m73: szép szöveged van a totális vereségedre :D
namihami
Kidobott pénz! De legalább nem kell szegény Füstösnek üres kézzel hazamenni!
Lesz mit hozzátenni az asszonnyal(!!!) közös(!!!) 12 (na, mégegyszer-hadd röhögjünk: tizenkettő) miiliós vagyonkájukhoz!
És ez már azt is magyarázza, hogy miért kell ennek a szegény csórónak potyanyaralásra menni!
kakukkmadár
Orbán tanította meg nekik a pávatáncot. Megtanulták.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.