Mégis Magyarország maradt az egyetlen ország, amely nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást, ám egyre több jel utal arra, hogy a nemzetközi szervezet és a svédek már nem igazán várnak a magyarokra, például nemrég Svédország védelmi együttműködési megállapodást írt alá Washingtonnal. A NATO-főtitkár felszólította Magyarországot, hogy kövesse Törökország példáját, és hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd éjszaka amellett, hogy üdvözölte a török parlament döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy.

Számítok Magyarországra, arra, hogy a törvényhozásuk a lehető leghamarabb elvégzi a ratifikációt

– mondta.

Kemény üzenet érkezett Orbánéknak a NATO-főtitkártól, közben a svédek is beintettek a magyar kormányfőnek – Magyarország mégis egyedül maradt

A Reuters azt írja: 

Erdoğan várhatóan napokon belül aláírja a jogszabályt, így Magyarország – amely miniszterelnöke, Orbán Viktor baráti kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – az egyetlen tagállam, amely nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar parlament február közepéig nem ülésezik.

Stoltenberg arról is beszélt: „a NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat”.

Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – mondta Havasi Bertalan.

A svédek nem akarnak tárgyalni Orbánnal

Nem lát okot arra, hogy Magyarországon tárgyaljanak a NATO-csatlakozásról, de „elemzik a levél tartalmát”.

– reagálta Tobias Billström svéd külügyminiszter Orbán Viktor meghívására, írja a Politico. Billström hozzátette, hogy természetesen remélik, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja Svédország NATO-tagságát.

Magyarország maradhat az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem ratifikálta a jegyzőkönyvet.

Forrás: 444.hu, 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Elemzik a levél tartalmát". Diplomáciai nyelvről lefordítva magyarra: Le vagy ... pöttöm nindzsa.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegény hazám
"Magyarország – amely miniszterelnöke, Orbán Viktor baráti kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – az egyetlen tagállam, amely nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását" Lónak a faxát ápol a malac baráti kapcsolatokat. A barátok nem tartják egymást pórázon, de ő azon van. Miért is nincs átvilágítva egyetlenként a politikusok között? A megoldás valószínű Moszkvában található az ott landolt titkos dokumentumok között. No ez egy ilyen baráti kapcsolat lehet, ahol a pincsi csak a farkát csóválhatja.
levarosbukta
@Maccska: Nem oszt nem szoroz egyikük tagsága sem az igaz, mivel számottevő haderőt egyik csapat sem tud kiállítani, csak hát azok a fránya elvek azok ne lennének ugye?
Nanya
@sokanvagyunk: Hátha kárt tesz magában.
NINCS NEKÜNK OLYAN SZERENCSÉNK.
Lepényleső
Kikérhető a becsületes emberek nevében,- hogy ilyen esetekben sem az országról beszéljen,
hanem az erőszakos kisebbségről,- akik állítólag a hatalmat is bitorolják 2012-őt követetően?
Peller Anikó
Akkor úgy látszik nem siettek eléggé és így nem maradtunk le a megküzdött utolsó helyről.

Utolsónak utolsó helyezés. Szerintem még büszke is rá, ez befér fimunka volt.
bence
@Pusztai: ! Még a holdról is látszik rajta az elmebaj !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.