A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából.

"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" – mondta Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója.

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is – állítják a WHO szakértői, akik a vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

"Az IARC munkacsoportja megállapította, hogy a feldolgozott hús fogyasztása végbélrákot okozhat" – hangsúlyozta a tanulmány, amely szerint a hasnyálmirigyrákkal való kapcsolatot is vizsgálták, de az eredmények nem meggyőzőek.

A vörös hús esetében pedig az eredmények nem kielégítően biztosak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vörös hús fogyasztása és a végbélrák között van kapcsolat, ahogy a hasnyálmirigy- és a prosztatarák között is.

A témában született tudományos munkák összesítése alapján a szakértők úgy látják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát. A vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

A felvágottaknak és más húsipari termékeknek olyan rákkeltő anyagok közé sorolása, mint a dohány vagy az azbeszt, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ugyannyira veszélyesek is – jelezte az ügynökség. A Global Burden of Disease Project legfrissebb adatai szerint a hústermékekben gazdag táplálkozásnak évente 34 ezer, rákos megbetegedés miatt bekövetkezett haláleset tulajdonítható, míg évi egymillió halálesetet okoz a dohányzás, 600 ezret a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, 200 ezret pedig a légszennyezettség.

"A feldolgozott hús fogyasztása okozta végbélrák kialakulásának kockázata továbbra is gyenge, de a kockázat nő az elfogyasztott hús mennyiségével" – hívta fel a figyelmet Kurt Straif, az IARC kutatóorvosa. Véleménye szerint azonban miután nagyon sokan fogyasztanak feldolgozott húst, a rákkeltő hatás a közegészségügy számára jelentőséggel bír.

Az IARC több mint nyolcszáz tanulmány alapján sorolta a feldolgozott hústermékeket az emberre nézve rákkeltő hatású anyagok kategóriájába. Azt ugyanakkor elismerte, hogy "még nem igazán tudni", hogyan növelik a húsipari termékek a rák kockázatát, jóllehet a feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként.

A vörös hús fogyasztását "valószínűleg rákkeltőnek" sorolta be az ügynökség "korlátozott jelzések" alapján. Miután azonban a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a tanulmány a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket taglaló tanulmányokat tegyenek közzé.

Az ügynökség szerint a kérdés azért is felmerül, mert a húsfogyasztás növekvő tendenciát mutat a világban, elsősorban az alacsony jövedelmű országokban.

A magas fokon történő sütés vagy a húsnak a lánggal való érintkezése következtében további rákkeltő hatás alakulhat ki, de a sütés esetleges szerepe még nem igazán ismert ezen a téren az ügynökség szerint.

A tanulmány azt a következtést nem vonja le, hogy érdemesebb vegetáriánusnak lenni, mert "a vegetáriánus és a húsos étrendeknek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai az egészségre nézve". A hús például proteint, vasat, cinket és B-vitamint tartalmaz.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
Most mondom! Tisztelettel a kurva anyját mindenkinek, aki a sült csülkömet fikázza! Aki pontosan megtudja mondani, mitől van a rák, annak tudnia kell azt is, hogyan kell gyógyítani! Ez utóbbival tessék elsőként előállni! Egyéb esetben meg pofa be!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Ezt a tanulmányt nem a mi dakotánk rendelte, hogy ne siránkozzunk amiatt, hogy sokaknál csak akkor van hús az asztalon, ha a macska felugrik?
dr. prédikátor
Hát erre nem tudom mit irjak!!! én már 72 éve eszem a kolbászt ,szalonnát rántotthúst, sült libát meg a többit!!!Szeretem a fűszereket is só, bors, paprika, fokhagyma.Valamikor saját részre is vágtam saját nevelésű disznókat .Volt hogy évente 10 12 is levágtam.Micsoda jókat kajáltam a saját készítésű sonkából meg szalámiból!!!De még ma is megeszem a jó házi készítésű sonkát szalonnát kolbásszal!!
A sok agyatlan aki kitalálta ezt a marhaságot az meg egye meg a 15 20 fajta E betüs műagyag szarokat! Jó étvágyat nekik!!!de én már csak maradok a jó bevált kajáknál!!!
pagoda
@nezelodo: nálam is akkor van hús az asztalon, ha a légy rászáll.
Január
Mindent lehet enni csak mértékkel, csak erre kell figyelni. Nem kell túlzásba vinni semmit.
Vajon kinek a megrendelésére készült ez a vizsgálat? Ki finanszírozza?
Ki lehet mutatni valamit és annak az ellenkezőjét is, csak feleslegesen hülyítik, ijesztgetik az embereket.
A húsfeldolgozókban használják a nitrites pácsót évtizedek óta, a húskészítmények gyártásakor. Ettől szép pirosak a feldolgozott húsok. A nitrites pácsó felhasználásának vannak előírásai, amit be kell tartani.
Inkább ennek a sónak a helyettesítését kellene megoldani, és nem a húsfogyasztás ellen dumálni.
Amúgy meg minden árthat, mindenből lehet bűnbakot kreálni, ma a hús, holnap más.
Január
@Január: Anno a húskészitmények gyártásakor csak a nitrites pácsót és a soluprát nevű állományjavítót - zsírkiválás ellen - használták. Ma pedig kismillió állományjavító, adalékanyag van a húskészítményekben, na ezeket a "kapitalista" segédanyagokat kellene megszüntetni, és a húskészítményeket húsból nem pedig guar gumiból és purina proteinből gyártani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.