A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából.

"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" – mondta Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója.

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is – állítják a WHO szakértői, akik a vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

"Az IARC munkacsoportja megállapította, hogy a feldolgozott hús fogyasztása végbélrákot okozhat" – hangsúlyozta a tanulmány, amely szerint a hasnyálmirigyrákkal való kapcsolatot is vizsgálták, de az eredmények nem meggyőzőek.

A vörös hús esetében pedig az eredmények nem kielégítően biztosak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vörös hús fogyasztása és a végbélrák között van kapcsolat, ahogy a hasnyálmirigy- és a prosztatarák között is.

A témában született tudományos munkák összesítése alapján a szakértők úgy látják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát. A vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

A felvágottaknak és más húsipari termékeknek olyan rákkeltő anyagok közé sorolása, mint a dohány vagy az azbeszt, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ugyannyira veszélyesek is – jelezte az ügynökség. A Global Burden of Disease Project legfrissebb adatai szerint a hústermékekben gazdag táplálkozásnak évente 34 ezer, rákos megbetegedés miatt bekövetkezett haláleset tulajdonítható, míg évi egymillió halálesetet okoz a dohányzás, 600 ezret a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, 200 ezret pedig a légszennyezettség.

"A feldolgozott hús fogyasztása okozta végbélrák kialakulásának kockázata továbbra is gyenge, de a kockázat nő az elfogyasztott hús mennyiségével" – hívta fel a figyelmet Kurt Straif, az IARC kutatóorvosa. Véleménye szerint azonban miután nagyon sokan fogyasztanak feldolgozott húst, a rákkeltő hatás a közegészségügy számára jelentőséggel bír.

Az IARC több mint nyolcszáz tanulmány alapján sorolta a feldolgozott hústermékeket az emberre nézve rákkeltő hatású anyagok kategóriájába. Azt ugyanakkor elismerte, hogy "még nem igazán tudni", hogyan növelik a húsipari termékek a rák kockázatát, jóllehet a feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként.

A vörös hús fogyasztását "valószínűleg rákkeltőnek" sorolta be az ügynökség "korlátozott jelzések" alapján. Miután azonban a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a tanulmány a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket taglaló tanulmányokat tegyenek közzé.

Az ügynökség szerint a kérdés azért is felmerül, mert a húsfogyasztás növekvő tendenciát mutat a világban, elsősorban az alacsony jövedelmű országokban.

A magas fokon történő sütés vagy a húsnak a lánggal való érintkezése következtében további rákkeltő hatás alakulhat ki, de a sütés esetleges szerepe még nem igazán ismert ezen a téren az ügynökség szerint.

A tanulmány azt a következtést nem vonja le, hogy érdemesebb vegetáriánusnak lenni, mert "a vegetáriánus és a húsos étrendeknek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai az egészségre nézve". A hús például proteint, vasat, cinket és B-vitamint tartalmaz.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
Most mondom! Tisztelettel a kurva anyját mindenkinek, aki a sült csülkömet fikázza! Aki pontosan megtudja mondani, mitől van a rák, annak tudnia kell azt is, hogyan kell gyógyítani! Ez utóbbival tessék elsőként előállni! Egyéb esetben meg pofa be!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Butautáló
Most mondom! Tisztelettel a kurva anyját mindenkinek, aki a sült csülkömet fikázza! Aki pontosan megtudja mondani, mitől van a rák, annak tudnia kell azt is, hogyan kell gyógyítani! Ez utóbbival tessék elsőként előállni! Egyéb esetben meg pofa be!!!
papa.49
Én meg azt üzenem a rákkutató központnak őket egye meg a rák, vagy legeljen naponta 8 órát))))))))
Sííva
Na! Mi a sz@r? Már oda is bemigránskodtak a sertést nem evők?
zöldszem
Tudtam, Szijjártó ezt is elbaxta!! Tegnap lehetett megnézni, hogy tölti a kolbászt, ma meg már kiderült rák keltő!! Mi a szarnak kellett neki ebbe is bele avatkoznia!
Érdekes azelőtt a margarin volt egészséges ma már egészségtelen.
-"- az olaj volt az egészséges, ma már mégis a zsír.
Bakker az én nagyszüleim nyáron kapáláskor, aratáskor, ették az avas füstölt szalonnát, házi sütésű kenyérrel, (nem korpás, vagy teljes kiőrlésű lisztből) vöröshagymával. A zsírban elrakott kolbászt, hurkát, sült oldalast. Mind ketten "öregségben" haltak meg. Te nagyon hülye kutató a három éves gyerek mitől lesz rákos???
Mézike
@Butautáló: A nagyüzemi hústermékek tele vannak szójával, ízfokozóval.
Na ez a rákkeltő, nem a hús.
Butautáló
@Mézike: Én (és a tudós urak) még arról sem tudhatják! De a legjobb ízfokozók esetében azt sem bánom ha az! Só, paprika, fokhagyma, vöröshagyma, bors... :)))
Mézike
@Butautáló: Ha megnézed a csomagolást a legtöbb termék tele van E betűs adalékokkal, ami viszont az.
Az se mindegy mit eszik a disznó. Ma már 4 hónap alatt felhízlalják tápokkal. Szted ez egészséges?
kamazuka
Nagyon jó a cikk de egy kis pontosításra szorúl.A rákos megbetegedések melegágya a fűszerezés terén is keresendők.A gyomor és nyombélfekély kialakulása a túlzott fűszeres ételek fogyasztásának egyfajta jóléti betegségként tünete.A rostban gazdag étrend kevés hússal lenne az ideális a halfogyasztás gyakorisága mellett a száraz szárnyashúsokkal kiegészítve a külömbözö magokkal egyetemben.A szervezetre gyilkos hatású lehet az a só bevitel mennyisége.a nártium köztudottan elvonja a nedvességet.Nacl konyhasó.Ezzel nem volna nagy baj,de mióta feltalálták a nitrites sót,hogy a hús friss vöröses színét tartósan adja,hogy eladható legyen,azóta vannak káros egészségi tünetek.a nitrites só a gyomrot legyílkolja idővel.A legtöbb húsipari termék ezt tartalmazza.A nátriumbenzoát szintén ,de valamiből a gyógyszerészeknek is meg kell élniük.Bizonyos termékek jelentős mennyiségű cukrot is tartalmaznak.Zsiradékok pl lerakódnak a bél falára ,meggátolva a felszívódást.Amit kevesen tudnak,hogy az embernek kb 7 m bélrendszerében olyan 10 cm-ként receptorok találhatók,melyek a felszívódás vezérlésében vesznek részt.Amikor kioperálnak bizonyos mennyiségű bélszakaszt,abból van a vég kezdete.Általában az elfogyasztandó ételeket adó jószágok a világ számos tájáról érkeznek.A táplálék összetétele és a takarmányozás révén teszi lehetővé,hogy a termék, előre meghatározott időben az asztalra kerűlhessen.Sok takarmány vérlisztet,hús,és hallisztet tartalmaz.Ha a halliszt előállításához felhasznált hal,az északi tenger környékéről származik,ez sosem derűl ki,akkor az amalgámos fogtömés higanytartalmától mely agykárosító hatású,már nem kell tartani mert az északitengeri halak fogyasztását nem favorizálják szaklapok,mivel jelentős a higany cadmium,ón ,ólom tartalma eme vizeknek.
Kizárólag zöldségféléken élni nem szép látvány,mert a szervezetnek szüksége van állati eredetü fehérjékre.Ráadásúl a beesett halálmadár arc egy másik szférára emlékeztet.
Vegyesen mértékkel táplálkozni!
papa.49
@zöldszem: Ehhez csak csatlakozni tudok a rokonság azon része amely vidéken élt jóval túl élte a városi lakókat, átlagban 10-15 évvel, és mit ettek pont azt amit leírtál...Szerintem ott van a kutya elásva hogy a régi világban nem a boltban vásárolták az ennivalót, hanem előállították maguknak helyben, és nem használtak rengeteg ilyen, olyan adalékot, amit ma használnak...
KERKA
Mindent lehet enni, csak mértékkel. Az egyoldalú és túlzott húsfogyasztás köszvényt okoz, ezt tudjuk. A sok zsíros fűszeres étel epe és gyomor bántalmakat.
Ezt mind tudjuk, de újabban már ártalmas a fehér liszt, a tej, a só,mindenben cukor van, az ember nem győzi a fejét kapkodni, végül is mi a helyes táplálkozás?
A füstölés egy ősi tartósítási eljárás, már az ősemberek is rájöttek, hogy a húskészletüket így tudják hosszabb ideig eltartani. nem kell sokat enni belőle, csak mértékkel, ugyanúgy ,mint bármi mást is.
Butautáló
@Mézike: Nem nézem meg a csomagolást.Soha! Ami ízlik, azt megeszem. Nem hiszek a "népmérgezéses tömeggyilkosság"-os összeesküvés-elméletekben. Sem a chamtrailben sem az E adalékokban. Egyről sem bizonyított, hogy méreg lenne. Sem az ételfesték, sem a guargumi. Régen krumplit meg maradékkal dúsított moslékot ettek a disznók. Ma ez tilos, tápot esznek. A hús az hús. Az elkészítés meg finommá teszi! Pont Neked magyarázzam ezt Kedves? :))
Mézike
@Butautáló: Én sem hiszek a szándékos népírtásban, de az viszont igaz hogy az eladhatóságért a termelők mindenre képesek!
Pont nekem, mert én tudom...hogy mibe mi van.:-)
Toby
@Fradigege: Annak be kell dumálni, hogy rákos, egy idő után elhiszi és valóban az lesz !

Igen veszélyes az orbánc-rák, a pintér-rák, a polt-rák, de legveszélyesebb a fidesz-rák, a cöf-rák, a birkamenet-rák, írtani tűzzel vassal, ahol és amikor lehet !
papa.49
@Toby: Ezt az utóbb felsorolt sok rákfajtát lehet irtani géppuskával, ha igen vállalom)))))))))
Lackó50
Nagyon nem lehet egy sémát ráhúzni minden emberre. Nem vagyunk egyformák. Csak egy apró példa. A feleségemmel nagyjából egy kosztot eszünk, mert nem főzünk külön külön. Ő gyógyszert szed a koleszterin szintjére, nekem meg teljesen normális, annak ellenére, hogy én képes vagyok a zsírt, szalonnát, tepertőt, ... stb. kenyér nélkül magába elfogyasztani és a szervezetem ezt könnyedén feldolgozza. Lehet, hogy nekem speciális gyomrom van, amire lehet irigykedni, de nekem nem okoz gondot az se, ha uborkára tejet iszok. A fokhagymát is meg tudom enni magába is. Elég fűszeresen étkezek, a levesemet megborsozom, vagy teszek rá erős paprikát, amit a feleségem meg nem bír enni. Ennek ellenére neki már kétszer volt epeköve és több ételt kerül, ha nem akar rosszul lenni tőle, nekem meg semmi bajom nincs a gyomrommal. (a dohányzással már annál több problémám van) Tehát ez az étkezés is személyenként lehet változó. Egységesen nem lehet azt mondani, hogy csak ez, vagy az a megoldás a megváltás. Van aki mindent betart és mégis rákos lesz, a másik meg semmivel nem törődik és valami egészen másba hal meg. Egyet kell tudomásul venni, hogy senki nem örökéletű. Ha nem ezekbe a betegségekbe, akkor másba, de egyszer mindenki meg fog halni. (Ha másképp nem, akkor elüti a villamos.) Tudom, hogy ez nem vigasz, de sajnos ilyen az élet.
KERKA
@Fradigege: 19.13. Az is meghal egyszer. Legfeljebb szép piros pozsgásan fog befeküdni a koporsóba:))
idppp
@Lackó50: Dr. Légrády Péter és kutatócsoportja már évtizede bebizonyította, hogy semmi köze az étkezésnek a magas koleszterinszinthez! A diétával 5%-kal lehet lejebb vinni a koleszterinszintet, azért meg teljesen fölösleges magvakat enni, nem vagyunk kanárik!
papa.49
@idppp: A háziorvosom felírt koleszterin csökkentőt, szedtem egy hétig ,de a budit 3 méternél messzebbre nem mertem elhagyni, olyan mellékhatása volt 2000 ért persze a koleszterinem szart a gyógyszerre..Írt másikat székrekedés napokig, begorombultam és megmondtam neki leszarom a koleszterin gyógyszerét, élek amíg élek de emberként, ennek több mint 10 éve a koleszterinem köszöni szépen jól van igaz nem nagyon csökkent de stabilan mindig annyi)))))))))
Desischado
Lassan már nem lehet tudni, mit ehetünk meg. Én azt mondom, kevesebb hülye tápot, amit mindenféle vacakkal feldúsítanak, és nem lesz semmi gond. És való igaz, különbözőek vagyunk. Ha a kutatókon múlna, már éhen haltunk volna, mert annyi minden veszélyes, de enni kell! Egészségesen pedig az tud enni, akinek tele van a zsebe!
Yoda69
Szellemes a propitol hogy a zsirtaho kepet mutaja, amikor rakrol van szo :)
fekete
Well nekunk van egymaszek termelo,ki buzat es kukoricat termel+ malacokkal foglalkozik.
Havonta 2-vag le es mi toluk vasarlunk.Nincs injekcio,hormon,hulyites,mint a nyugati hordaknal. Ok semi hust nem vasarolnak.Mindent maguk termelnek ki.Ok csak egyek az injekciozottakat.Mert minden onnan jott.A profitert ezek ,meg a sajat anyjukat el teszik lab
alol. Semit sem szabad az uzletben vasarolni (hus felet) Foleg azokat amelyek a hordaktol
jon.Sajnos eszt hozta az EU,Hollandok,Danok,stb.lassan mar minden muanyag lesz,es ehetjuk me'g a szemetres zsakokat is,mert minden fertozott amit ezek piacra dobnak.
panellproli
A képen látható kolbásztöltó-faló remélem jó példa lesz a kutatóknak, bizonyítani az igazukat.
nezelodo
Ezt a tanulmányt nem a mi dakotánk rendelte, hogy ne siránkozzunk amiatt, hogy sokaknál csak akkor van hús az asztalon, ha a macska felugrik?
dr. prédikátor
Hát erre nem tudom mit irjak!!! én már 72 éve eszem a kolbászt ,szalonnát rántotthúst, sült libát meg a többit!!!Szeretem a fűszereket is só, bors, paprika, fokhagyma.Valamikor saját részre is vágtam saját nevelésű disznókat .Volt hogy évente 10 12 is levágtam.Micsoda jókat kajáltam a saját készítésű sonkából meg szalámiból!!!De még ma is megeszem a jó házi készítésű sonkát szalonnát kolbásszal!!
A sok agyatlan aki kitalálta ezt a marhaságot az meg egye meg a 15 20 fajta E betüs műagyag szarokat! Jó étvágyat nekik!!!de én már csak maradok a jó bevált kajáknál!!!
pagoda
@nezelodo: nálam is akkor van hús az asztalon, ha a légy rászáll.
Január
Mindent lehet enni csak mértékkel, csak erre kell figyelni. Nem kell túlzásba vinni semmit.
Vajon kinek a megrendelésére készült ez a vizsgálat? Ki finanszírozza?
Ki lehet mutatni valamit és annak az ellenkezőjét is, csak feleslegesen hülyítik, ijesztgetik az embereket.
A húsfeldolgozókban használják a nitrites pácsót évtizedek óta, a húskészítmények gyártásakor. Ettől szép pirosak a feldolgozott húsok. A nitrites pácsó felhasználásának vannak előírásai, amit be kell tartani.
Inkább ennek a sónak a helyettesítését kellene megoldani, és nem a húsfogyasztás ellen dumálni.
Amúgy meg minden árthat, mindenből lehet bűnbakot kreálni, ma a hús, holnap más.
Január
@Január: Anno a húskészitmények gyártásakor csak a nitrites pácsót és a soluprát nevű állományjavítót - zsírkiválás ellen - használták. Ma pedig kismillió állományjavító, adalékanyag van a húskészítményekben, na ezeket a "kapitalista" segédanyagokat kellene megszüntetni, és a húskészítményeket húsból nem pedig guar gumiból és purina proteinből gyártani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.