A norvég bevándorlási hivatal azt kéri a menekülteket elszállásoló egyházi szervezetektől és civil közösségektől, hogy a migránsok szállását tegyék „vallásilag semlegessé.” A legtöbb helyen ezt úgy oldották meg, hogy levették a kereszteket a falról, ha pedig a padló mintázatán látszott egy, akkor szőnyeggel letakarták azt. A cél az, hogy ne bántsák meg a muszlim menekülteket – írja a Local.no.

Norvégiában leszedik a kereszteket, mert nem akarják megbántani a migránsokat

A Troens Bevis közösség vezetője azonban elutasította, hogy az intézmény közepén lévő keresztet eltüntesse.

„Eköré építettük a templomunkat, ezt eltüntetni olyan lenni, mint leszedni a rózsát a norvég Munkáspárt logójából” – mondta Rune Edvardsen, aki ezzel együtt örömmel várja a menekülteket. A nekik szánt szobák faláról le is vették a keresztény szimbólumokat.

Az ügy miatt sokan kérték számon a bevándorlási hivatalt. A szervezet azzal védekezett: a javaslatuk nem a kereszténységet támadja, minden vallási szimbólumra vonatkozik.

Vebjørn Selbekk, a Dagen című újság szerkesztője szerint teljesen nonszensz a bevándorlási hivatal szabályozása.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
A migránsok egy jobb élet reményében mentek oda. Ezt választották. Tudták, ha Európába jönnek, itt minden ország keresztény vallásu. Ellátást igényelnek, munkát, segélyt ,aki hosszabb ideig itt akar élni, annak szembesülni kell vele, hogy itt minden más, mint otthon.
A beilleszkedés hosszú folyamat lesz, valamikor el kell kezdeni.
ugye nem az lesz a következő kérés, hogy bontsuk le a templomainkat.
Megjegyzem, itt van az Advent ideje, jó lesz, ha hozzászoknak a keresztény szokásokhoz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Akkor csak ateista menekülteket fogadnak be? Elvégre ha gyakorolják a vallásukat, akkor máris nem vallásilag semleges a hely.
eugen4402
Hogy mondják norvégül azt, hogy "nem kell túllihegni"?!?
KERKA
A migránsok egy jobb élet reményében mentek oda. Ezt választották. Tudták, ha Európába jönnek, itt minden ország keresztény vallásu. Ellátást igényelnek, munkát, segélyt ,aki hosszabb ideig itt akar élni, annak szembesülni kell vele, hogy itt minden más, mint otthon.
A beilleszkedés hosszú folyamat lesz, valamikor el kell kezdeni.
ugye nem az lesz a következő kérés, hogy bontsuk le a templomainkat.
Megjegyzem, itt van az Advent ideje, jó lesz, ha hozzászoknak a keresztény szokásokhoz.
egyvandor
Tudnék örülni annak, ha az egyházak tényleg minimalizálnák a politikai részvétüket. Nagyon sokat tudnak ártani egy társadalomnak a bigott vallásos eszmék, de az azért túlzás.
Butautáló
Micsoda hülyeség már megint! Ki volt az az agyalágyult, aki ezt a kamu hírt kitalálta! Legalább arra odafigyelhetett volna, hogy Norvégiában nincs nincs is vonallal áthúzott o betű! A norvég ö olyan mintha egy e-t meg egy a- összeforrasztottak volna! Lassan már egy cikk sem lesz hiteles!
Csizmás Kond
A legoptimálisabb ha nem fogadnak be olyant akinek sérti a szemét a szimbólum !
micfild
@KERKA: Maximálisan igazad van.
Igazán megértem az embereket akik a háború elöl menekülnek. DE, vegyék tudomásul, hogy egy európai demokráciában szabad vallásgyakorlás van.Tehát kereszt van Jézus és biblia.
És ha nekik ezt nem tetszik akkor nem kell idejönniük.
Ezzel együtt is meg van nekik engedve, hogy naponta ötször imádkozzanak Allahhoz.
A norvég bevándorlási hivatalnak totál elment az esze
KERKA
@micfild: Ha annyira tiszteletben akarják tartani az ő vallásukat, adjanak mindegyiknek egy 60X40-es szőnyeget, amire letérdelhet és akkor és ott imádkozhat amikor azt a korán előírja.
Reggel korán már 5 órakor van az első imaóra.
micfild
@KERKA: Igazán toleráns embernek tartom magam.. de sosem értettem, miért mindig mi európaik kell alkalmazkodjunk az iszlámhoz. Ha mi odamegyünk.. tartsuk be az ő vallási előirásaikat.. ha ők idejönnek mi tartsuk be az ő vallási előirásaikat.
Kezd kicsit sokkk lenni ez a nagy tolerancia- részünkről.
pbalage
@Butautáló: az æ az á hangot jelöli (a sima "a" betű a magyar a-ra hasonlít kiejtve)
Fjærde - negyedik [fjáre] -nek ejtve
søskenet - testvér. [szöszkene]
furcsák ezek a norvégok.
Csizmás Kond
egy másik változat...
ha nem szedik le a szimbólumokat engedjék ki Breviket...ő majd leszedi akinek nem tetszik...
oakland
De ha ezzel megbántják a keresztény migránsokat? Szírek közt akadnak ...
Inkább vállalniuk kéne magukat és a kultúrájukat.
Butautáló
@pbalage: Igazad lehet, biztosan nem jól tudom. Egyenlőre örülök, hogy a svéd betűkkel tisztába kerültem! Mindenesetre érdekes, hogy a Skandináviáról szóló híreket épp az itteni híradókban nem látni. Nyomokban sem!
KERKA
@micfild: Szerintem egy kissé túl lihegték ezt a dolgot. A kereszt egy szimbólum, végül is nem tehetünk mindenhova török félholdat:)) Szerintem itt a hivatal még nem szembesült azzal, hogy mi vár rájuk, lesz itt még sok konfliktus.
Reggel olvastam, hogy Münchenben a kórházban kitört a lázadás, ugyanis a férfiak nem fogadják el a női orvosokat, nem fizetik ki a felírt gyógyszereket, a gyerekek nagyon betegek. Meg vannak fázva, kiszáradtak, alul tápláltak, de az anyja nem engedi beadni az infúziót, a legalapvetőbb oltásokat sem kapták meg, nagy a járvány veszély. Ez bizony mind olyan probléma, amivel szembesülni kell.
micfild
@KERKA: Olyan probléma, amit valójában Európa generált saját magának. Aki csak kicsikét is ismeri az iszlámot, az ezeket mind tudja. Ehhez éppen elég egy tök hétköznapi embernek lenni, aki utánaolvas dolgoknak.
A megoldás pedig egyszerű... Menekülteknek kettő választása van. Vagy elfogadják az itteni törvényeket és szokásokat.. Vagy visszamehetnek oda, ahonnan jöttek.
Ehhez nekik nem kell levenni a kendőt és nyugodtan imádkozhatnak.. De vegyék tudomásul a keresztet, a női orvost a nők egyenjoguságát.. stb.. és az adott ország törvényeit.
kamazuka
Azért tisztázzunk egy dolgot.
Magyarországról kivándoroltakat a saját országuk nem tisztelte.
Sem mint választópolgárt,sem mint adófizetőt.
Egy muszlim térségből érkezőt,a saját vallási közössége nem tisztelt.Annyira fölöslegessé váltak vallási közösségük számára,hogy akár az elpusztításuktól sem riadtak vissza.

Azt azért nem árt figyelembe venni,hogy melyik vallási közösség fogad be!
KERKA
@micfild: Persze igazad van, én is ezt mondom, illetve ezt szeretnénk, de attól félek nehezen fog menni. És akkor még nem beszéltünk az oktatásukról, a munkába állásról, az egészségügyi ellátásról, a szociális juttatásokról, a lakhatásról. De látod itt van a nagy kérdés, a vallásuk gyakorlása. Abba meg bele sem merek gondolni, hogy mi lesz a házasodási kérdéssel. Szerinted egy norvég lány hogyan viszonyul egy arab házasulandóhoz,?
Butautáló
Nem értem, mért rugóztok ennyit ezen a hazugságon! Norvégiában liberalizmus van, előbb tesznek fel egy félholdat mellé, mint leszedjék onnan azt a keresztet!
micfild
@KERKA: Inkább, úgy általában egy európai lány...egy arab fiúhoz?
vannak erről csúnya történetek..
és van olyan is aminek happy end a vége..
De az biztos, hogy két tök más kultura találkozása rengeteg sok toleranciát empátiát igényel főleg miután elmúlik a lángolás.
pl.. belegondolok hogy mi a férjemmel kb azonos körülmények között nőttünk fel.. 25 éve vagyunk házasok. Ugyanazokon a dolgokon hahotázunk jókat, és hasonlóan gondolkodunk a világról.
De két tök más körülmények között felnőtt embernél, egyiküknek nagyon meg kell változnia, és egy csomó mindent feladnia. Hogy melyikük lesz az... és melyikük nem lehet igazából önmaga.. hát.. ezt az idő eldönti.
Peller Anikó
Ez elég logikusnak tűnik, a vöröscsillagot is le kellett szedni (nálunk). Szegény keresztespókok. A lánykák meg eztán nem tehetik keresztbe a lábukat. A lottót is be kell tiltani.

Én a templomokat is ledúratnaám, meg is érdemlitek marhák.
jancsipapa
Teljes önfeladás . 2013-as hír : - Az angliai Radstock városkában 5620 -an laknak . Ebből 16 muszlim . A minden épeszű mértéket meghaladóan szervilis önkormányzat összeült ,megtárgyalták a dolgot és betiltották a városban az ANGOL ZÁSZLÓT !!! ,mondván sértheti a muszlimok érzékenységét ,mert a keresztes hadjáratokra emlékezteti őket . A muszlimoknak még tüntetniük sem kellett ezért ,semmi ilyet nem kértek ,sőt rendkívül kényelmetlen nekik az eset . De a városháza ragaszkodik a döntéshez ..
pbalage
@Butautáló: www.dagen.no/Nyheter/symbolbruk/Korset-m%C3%A5-bort-f%C3%B8r-asylantene-kommer-krever-UDI-276091
megkerestem neked, nincs hiba a cikkben, ez a történet.
Annyit kibogarásztam, hogy 45 bevándorlóról van szó, akik az orosz-norvég határ felől érkeztek, ezért az egészért pedig 31.500 koronát kapnának az államtól naponta, meg valami 87 ezer koronát egyéb hülyeségekre.
Szerintem teljesen idióták, de úgy látszik szívesen rábasznak.
Fradigege
Az összes muszlim ország ingyen adja át Európának a kitermelt kőolajat. Nehogy Európát megbántsák. Főleg engem! A legszebbiket! Én pótolhatatlan vagyok!
papa.49
Ki hiszi el ezt a méretes hazugságot, én nem...
Butautáló
@pbalage: Már az összegeknél nem stimmel valami! Az a napi lóvé egy jól kereső norvég havi fizetése!
pbalage
@Butautáló: az 45 emberre szól, szóval úgy értendő.
Aki Én
Ez már nagyon beteg és felháborító. Ez már tényleg mindennek a teteje. Állítom a feszültségkeltés a cél.
Két hétre elutazom közel keletre, gondoltam lebontatok néhány mecsetet, mert engem ,,bánt". De gondolom maguktól is megtennék, hogy meg ne bántsanak egy keresztényt.
Nem inkább azt kellene éreztetni az első pillanattól, hogy vagy megszoksz, vagy megszöksz? Még meg se jöttek, de már el is kezdjük átalakítani nekik Európát? Nem hiszem, hogy ez nem inkább ellenük irányul, illetve a közvélemény ellenük hangolásáról. Mert ok, hogy emberség és megértés, de ez nem az ott élőkre vonatkozik elsősorban?
Butautáló
@Aki Én: Hát Svédországban, ha nem is ilyen durván de a megszoksz vagy megszöksz az alapelv. Gondolom Norvégiában detto.
@pbalage: Úgy érthető lenne az összeg de csak 45 ember egyéni megítélése nem fér bele a skandináv liberalizmusba.
wagabund
Franciaországban hosszas kínlódás után betiltották az iskolákban a csador/burka viselését...az arc eltakarása sértette a franciákat...
most reggel egy szakértő sorolta azokat a baromi gazdag országokat, akik még véletlenül sem fogadnak be menekültet...más a kulturájuk, mondják...ez japán esetében érthető, na de szaudi, dubai, stb...?
csigabiguli
Nem szedik le, csak ajánlják a levételét, azért az nem ugyanaz.
papa.49
Már a gondolat is ökörség volt, miért kellene egy ország megszokott kultúráját, vallási szokásait megváltoztatni néhány ezer bevándorló muszlim miatt???Így csak vérszemet kapnak a muszlimok!!!
Mangu
@Butautáló: Nem véletlenül. A média hatalma a jól szervezett gépezeten alapszik. Azért helyi hírmondók mindenhol vannak, melyek nincsenek a "globalizált" befolyásoltság alatt, érdeklődj ezeknél, meg menj fel a netre és böngéssz, válogass, szűrj és következtess. Jó szórakozást.
Mangu
@csigabiguli: Üdv a békés egymás mellett élés lelkes pártfogójaként! Gondolom te is tudnál "csak" ajánlani egy két dolgot a migránsoknak, csak nem tudod megértetni magad (nyelvi és kulturális ismeretek hiányában).
Pálinkafőző Rézüst
A norvégoknak is van egy beteg emberük...A két véglet lény.
Pálinkafőző Rézüst
Nagyon hüjje magyar sajtó...Gondolom szándékos félrevezetés volt...
"Kínában készültek a fotók
Bár a hírt átvevő magyar oldalakon olyan fotók szerepeltek, amelyen egy templom tetejéről is leveszik a keresztet, a Google képkeresőjének tanúsága szerint ez nem a napokban készült, és nem is Norvégiában. A képek valójában Kínában készültek, és tavaly júniusban jelentek meg először, miután
a kínai hatóságok több keresztény templomot is a keresztek eltávolítására köteleztek.
Némelyik fotón egyébként még a kínai felirat is látható a templomon."
www.origo.hu/gazdasag/20151201-norvegia-menekult-befogado-allomasok-vallasi-jelkepek.html
És ezeknek a seggét nyalják a fideszes efftásak...Boááááááááááá...
sokanvagyunk
Talán az időjárással is kellene egy kicsit foglalkozni - hozzáigazítani az általuk elvárthoz. :)
zöldszem
@pbalage: Én is csak "bogoztam" ha jól "bogoztam" a cikkben az van, hogy abban a kempingbe, ahol a menekülteket elhelyezik eltávolítják a vallási jelképeket. Pont azért, mert a szervező norvég misszió ezzel a gesztussal is a keresztényi szeretet mutatja ki.
KERKA
Azért azt megnézném, amikor a tengeri halászatból élő Vörös Erik és a viking társai este hazatérnek agyon fázva, és hallgatják az esti híreket a migránsokról meg az eszetlen hivatalokról, hogy mennyire lennének toleránsak.)
csigabiguli
@Mangu: Én még voltam katona itthon /ráadásul határőr/ 91' Délszláv háború ! Az első zöldhatáron belépőt nem kergetni kell a kukoricásban .. LÖTTEM volna fejbe életerős, férfi, nő gyerekkel a kezében, azonnal, megtanulják hol a határátkelő !!! Fénykép ujjlenyomat, sőt vérvétel !!!
A bevarrt szájú hőbőrgök már nem lennének itt Azonnal fejbe ott a Macedón határon...
csigabiguli
@Mangu: Az államhatár csak kövekből állt, átlépni, átpisilni nem mertünk, csak egyszer kapnak rajta a Jugók, és jelejntik.. Nekünk Kaposvár Katonai ügyészség, és utána Atád a Futkosó...Ennyit nem ért meg..
Ezek meg itt tízezrével vonulnak ! Az elején kellett volna közéjük lőni csak nem vízpermetezővel !
pbalage
@zöldszem: igen, az szerintem is úgy van.
Szókrakész
Ezek szerencséjére még időben kapcsolták le Breiviket.
Neki terített asztal lenne, ami most van.
varrólány
@sokanvagyunk: 14:11 Legalább 30 fok nappal? ! .Se az étel se, az időjárás nem jó nekik , meg egyeltalán semmi ami európai nem megfelelő , csak az ingyen élés amit elviselnek talán, de az se mindegy hol !
Mangu
@csigabiguli: Akkor te még gyerek vagy hozzám képest. Azért kevesen tudják, hogy a Jugó határon sohasem volt határzár (max. helyzet függően több-kevesebb határőr), de határ volt! Én lelkesen cimereztem a Jugó kukoricást, mikor Bólyban voltunk, mert a fene sem tudta, hogy az már nem Magyarország. Egyébként maximálisan egyetértek veled. A határ az határ, és aki nem használja a hivatalos határátkelőt az önként vállalja a következményt.
Bercifiu
@csigabiguli: Régen láttam ennyi áll humánumot. Teljesen igazad van, ha valaki ide akar jönni, akkor ott a határállomás, ha illegálisan akkor számoljon azzal, hogy lőnek rá.
A nagy humánus USA sem engedi a határok megsértését, de minket kritizál a kerítésért.
Hamarabb kellett volna a kerítés, az uszító táblák árából még telt volna 380 voltra a kerítésbe.
sokanvagyunk
A keresztvíz maradhat? - vagy azt majd ők szednék le? :)
verőce21
@Butautáló: Már hogyne lenne a norvég nyelvben áthúzott o betű! A fiam ma utazik Tromsø-be!
A másik pedig, a svédeket úgy lehet anyagiakban hasonlítani a norvégokhoz, mint szegény rokont.
Kb. mint a magyarokat az osztrákokhoz! Úgy is járnak át oda a svédek dolgozni. Még ennyit sem tudsz ott?
Jozefina
Ekkora baromságot igen nehéz lehetett kitalálni a norvégoknak!!! Ahelyett, hogy követnék Svajc, Franciaország és most már Németországot is, hogy tiltsák be közterületeken, köz intézményekben, stb a teljes arcot eltakaró burka viselését!!! Ezt kellene tenni az egész EU területén!!! Aki az EU-ba belép, akár csak turista ként is az ne viselhessen burkát. (vagy mi a szösszenet a neve)
Butautáló
@verőce21: A betűben igazad van. Mi ez a kioktató stílus? Úgy látszik azért többet tudok a dologról! Kicsit hiányosak az ismereteid a dologról még ha a fiad oda is utazik! A szegény rokon duma a legnevetségesebb az egészben!
verőce21
@Butautáló: Majd rá fogsz jönni magadtól is, ha most nem is érint ott Lappföldön Hómezők Lovagja.
wagabund
ez a burka itt európában arra(is) jó, hogy pasik is el tudnak bújni a ruha mögé...aztán rendőr legyen a talpán, aki ki meri takarni az arcát..mert ha tényleg nő, akkor azért balhéznak, ha meg pasi, akkor az lő...

legalább lesz egy kis izgalom ebben a nagy dögunalomban...
Butautáló
@verőce21: Csak beszélsz hülyeségeket, hogy okosabbnak látszódj...
verőce21
@Butautáló: (20:08) Bezzeg nem úgy, mint te!
Nem akarlak további részletekkel fárasztani, csak még annyit közlök, tíz-tíz napig éltem abban a bájos, finom környezetben.
Majd egyszer tekintsd meg, famentes japán papírra nyomtatott, díszműnek is beillő, kitűnően szerkesztett és tájékoztató árjegyzékeiket.
Butautáló
@verőce21: Én viszont már jó ideje itt élek és tényleg ne fárassz a részletekkel!
verőce21
@Butautáló: (18:17) Konok vagy és buta!
Butautáló
@verőce21: Ezt pont Te mondod? Te el is hiszed, amit leírsz? Tíz-tíz napot voltál itt és tájékozottnak hiszed magad? Ennyire hülye vagy ember? Semmit nem csinálsz itt a Propin, csak értelmetlen, idegesítő hülyeségekkel traktálsz mindenkit! Közben egy mikronnyi saját gondolatod sincs, mindent a nagy központi csöcsből veszel magadhoz! Ha kifogysz a betanult ökörségekből, akkor csak olyanra futja, mint az előbbi böfögésed! Hagyjál lógva Vászka! Nézd meg, mi van a képemre írva! Tégy úgy! Gyerekagyú...
verőce21
@Butautáló: (19:24) Na végre, hogy megnyíltál. Hát sok eszed van, azt látom. Minden hírre azt írod, hogy nem igaz…, minimum a fele hazugság…, okosabb vagy az újságíróknál…, feltaláltad a kaput, stb.
Bele is pusztulnál, ha "lógva hagynálak". Mi vagy te ott ennyi ésszel, Kidobólegény vagy Gorilla?
Butautáló
@verőce21: Minden hírre? Olvass többet! Neked az a bajod leginkább, hogy nem tudsz gondolkodni! Azt megteszik helyetted mások, Te csak szajkózol! Így működik ez nálatok...
Egy szerencsétlen pöcs lehetsz, aki attól érzi magát valakinek, hogy az épp hatalmon lévőkhöz tartozónak érzi magát! Ha fordul a kocka, megint pöcs leszel, míg bele nem fészkeled magad az új seggbe! Ez van Vászka, nincs mit tenni!
Amúgy gorillákat dobálok ki a helyi King Kong bárban. De megélek belőle seggnyalás nélkül is.
A hithez nem kell ész, ezért vagy te hívő! Nekem elég eszem van a mérlegeléshez, utánajáráshoz és a logikához! Meg a türelemhez is...nyomjad csak Vászka, nyomjad még!
verőce21
@Butautáló: (21:28) Hát nagy eszed van tényleg, hogy lökjön hanyatt a vizeleted 45 fok mínuszban! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.