A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Orbán Viktor miniszterelnökről közölt írást szombati számában.

Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem politológusa a lap tárcarovatában Lovat lopni a saját istállóban címmel közölt írásában felidézte Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke minapi pódiumbeszélgetését a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon.

A többi között kiemelte, hogy a beszélgetésen szó volt "kulturális ellenforradalomról", és a két "nemzeti populista" politikus "elhalmozta egymást bókokkal", így Orbán Viktor utalt arra, hogy a magyarok körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat, mire Jaroslaw Kaczynski kifejtette, hogy "az EU nevű nagy istállóban lophatnánk a magyarokkal együtt lovakat".

A szerző hozzátette: mindezt akár el is lehetne intézni annyival, hogy "egy közép-európai kópéregény és egy banánköztársaság-szatíra keveréke" volt látható a pódiumon, de valójában a résztvevők "teljesen tudatosan meghúztak egy új, kulturális színezetű konfliktusvonalat egy multipoláris Európában, amely a Brexit után egyre inkább szétválik dél, észak és kelet felé".

"Orbán és Kaczynski pályafutása során megtanulta, hogy egy látszólag csupán jelképes kulturkampf hosszú távon politikailag és gazdaságilag is kifizetődő lehet" – írta Jan-Werner Müller, kiemelve: a két politikusnak "ezzel a kulturális-erkölcsi polarizálással sikerült egész politikai rendszereket megkaparintani", így logikus, hogy a V4-ek "nagyszabású offenzívája" nemcsak érdekekről szól.

A két politikus az "új, antiliberális Internacionálé vezérei", és míg Kaczynski "nem a nagy szavak embere", Orbán keresi az európai nyilvánosságot és "Anti-Merkelként" mutatja be magát, egy "igaz európaiként", aki megvédi az unió határát, miközben "Brüsszelben élet-halál harcot vív a nihilista elittel" – írta a FAZ szerzője.

A többi között hozzátette: "Orbán nem alábecsülendő előnye", hogy egykor Otto Graf Lambsdorff – a német liberális FDP politikusa – és Soros György által "protezsált liberális volt", és így a két világháború közötti korszak számos "autoriter figurájához" hasonlóan "átváltozását egyfajta posztliberális tanulási folyamatként mutathatja be", mondván, hogy kipróbálták Kelet-Európában a liberalizmust, és kiderült, hogy nem működik vagy csak az erőseknek, köztük a nyugat-európai multiknak kedvez – írta Jan-Werner Müller.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Borsodi
@Peller Anikó: Ne félj ami késik nem múlik,Magyarország összes lova is kevés lenne a mi jó Miniszterünknek aki telhetetlenségéről híres.A Németek Franciák már megismerték az igazi arcát,mi Magyarok mindenben késünk,úgy mint az euró.De megoldják azt is nem sokára , és marad a jó forint.
cs.n.
"Orbán Viktor utalt arra, hogy a magyarok körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat"
Mióta szokás ez a magyarok körében? Vagy valami felcsúti szubkultúra része? Én ilyesmit közös libaőrzéssel kapcsolatban ismerek, ez a közös lólopás valahogy kimaradt eddig.
justhpeter
Azért ennek a két fogyatékosnak mindenféle memóriája már erősen károsodott. Különben tudhatnák, hogy annak idején a lótolvajokat fellógatták.
Mondjuk én nem bánnám. Mindkettő megszolgálta már a kötelet.
cs.n.
@Szeparepa2: Tényleg, így már teljesen másképp hangzik:
"Orbán Viktor utalt arra, hogy a DAKOTÁK körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat"
moareka
Bár maradtatok volna csak a lótolvajlásnál...de nagyobb volt a marok...Ott a dunántúli kis falucska utolsó házában bizonyára ez volt a szokás...
Desischado
@Mirabilis: Pontosan! Torkig vagyok vele, hogy mindenütt lejárat, és szégyenbe hoz minket ez a csuti féreg! Én nem tanultam lopni, kikérem magamnak, és minden becsületes ember társam nevében az ilyen "hasonlatokat"! Persze, akinek a lopás a lételeme, az nem is tudhat mást! Rohadna már rád a lakat valamelyik börtönben, te utolsó hájas féreg! Pöcegödröt csináltok a hazámból! Takarodj a bandáddal együtt!!!
Hofipisti
@cs.n.: Én - gyerekkori emlékeim szerint - lólopás témájában egyértelműen egy bizonyos társaság gyakorlatának emlegetésére emlékezem. Igaz, lehet, hogy Farkas Flóri ezért van nagy becsben!
karma1
Es az megvan, hogy "kozos lonak turos a hata?"... Tudom, tudom, a dakotak is szeretik a lovakat...:o))
karma1
Azer nem semmi ez a putriszokeveny... Ahol tudja, lejaratja az EGESZ Magyarorszagot, mert a magyarokat a vezetoikrol fogjak megitelni... Elozo nap 'balfaszozik" (videora veve), masnap meg
azzal dicsekszik, hogy ok mar olyan jobban vannak, hogy akar lovat is lophatnanak kozosen... Fejer megyei szarmazasu (is) vagyok, es felcsutka is ott van, ezert aztan rohadtul erdekelne, hogy ezt a mondast kitol tanulta, mert az elmult 63 evem alatt meg nem talalkoztam ezzel a kifejezessel.
tutajos
"Lovat lopni a saját istállóból.."
Ejnye-bejnye lókupec!
Már megint Szégyent hoztál a fámíliára???
karma1
Mondjuk az eszeert nem igazan tartjuk nyilvan orbant, foleg, ha a sajat istallojaban akar lovat lopni...En is reggelente ellopom a sajat automat a garazsbol, tokeletes egyetertesben a ferjemmel...:o)))
En hulye, eddig aszittem, hogy lopni MASTOL kell, a sajatunkat (lovunkat) meg csak hasznaljuk...:o((
nezelodo
Nem értitek a hagyományt! Orbán ért a lóhoz, a ló fogáról tudja a korát, és a pedigréjét. A többi modern dakota a merdzsó hangjából a járgány típusát, és évjáratát is löki csípőből. Vajon ki halad a korral? Lehet, hogy a merdzsó kedvelők még SMS-t is tudnak olvasni, és küldeni!
verőce21
El-Bundesmutti a motivációtól függetlenül egy hazaáruló és Európa elárulója. Az utókor is így fogja "kezelni".
troppauerhumer
@verőce21: Van ám ott baj nálad nyakon felül höhöö..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok