Nem mi őrültünk meg, a jelenlegi washingtoni politikában szinte félhivatalos lapnak számító Breitbart News oldalán jelent meg csütörtökön egy cikk, amelynek címe nem kevesebbet állít, mint hogy 

Obama volt tisztviselője puccsot javasol Trump ellen

Ez lehetne egy álhír a sok közül, de nem az, hiszen a Breitbartnak oroszlánrésze volt Donald Trump elnökké választásában, volt vezérigazgatója Steve Bannon pedig ma az elnök főtanácsadója, sőt, egyes vélemények szerint gyakorlatilag ő maga az elnök. 

Tényleg katonai puccs készül Trump ellen?Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Na de honnan vették a puccs ötletét?

Olvasták a tekintélyes Foreign Policy egyik blogján. Még hétfőn jelent meg az ismert külpolitikai elemző Rosa Brooks írása, „3 út, hogy megszabaduljunk Trump elnöktől 2020 előtt” címmel. Brooks korábban tanácsadói és koordinátori posztot viselt a Pentagonban, illetve partnere a liberálisként számon tartott New America alapítványnak (a kuratóriumban ott ül maga Soros György is!), a konzervatív kommentátorok szerint ő az Obama-adminisztráció egyik legveszélyesebb alakja volt.

Tényleg katonai puccs készül Trump ellen?Rosa Brooks – fotó: law.georgetown.edu

Impeachment?

Mit ír Brooks? Felvázol négy lehetőséget Trump leváltására. Az első az, hogy kivárják 2020-at és mást választanak meg helyette, de ez messze van még. A második az impeachment nevű eljárás, amelyben a kongresszus megfosztja hivatalától a „hazaárulást, hivatali visszaélést vagy más bűncselekményt vagy vétséget” elkövető elnököt. Erre leghamarabb 2018 végén lesz lehetőség, már ha demokrata többséget választanak a képviselőházba. 

Az alelnök közbelép? 

A harmadik lehetőség az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazása. Ez egy furcsa eljárás, amelyben az alelnök – arra hivatkozva, hogy az elnök nem képes ellátni hivatalából adódó kötelezettségeit – átveszi a hatalmat. Ehhez az kellene, hogy Mike Pence alelnöknek legyenek ilyen irányú ambíciói, de Brooks szerint biztosan vannak. És ő ugyan elég kemény konzervatív, klímaváltozás-tagadó és miegymás, de legalább nem igazi őrült – írja a szerző. 

Lehetséges a puccs?

Az utolsó pont igazán síkos terep, próbáljuk szó szerint visszaadni a tételmondatot:

A negyedik lehetőség az, amire mostanáig azt mondtam volna, elképzelhetetlen az Amerikai Egyesült Államokban: a katonai puccs, vagy legalábbis az, hogy a katonai vezetők megtagadják bizonyos parancsok végrehajtását.

Látszik tehát, hogy Brooks a Breitbart állításával szemben nem javasol puccsot, csak elméleti lehetőségét veti fel. Meg is jegyzi, hogy a katonaság feletti civil kontroll olyan alapelv, amire okkal lehet büszke az Egyesült Államok. Trump viszont annyira szeszélyes és kiszámíthatatlan, hogy bizonyos esetekben nem lehet kizárni a parancsmegtagadást., Ezeket elég szemléletesen írja le:

Készüljenek Mexikó megszállására, holnap! 

Kezdjék el összegyűjteni a muszlim amerikaiakat és Guantánamóra küldeni őket! 

Most megleckéztetem Kínát – néhány atombombával!

Lehetetlennek hangzik, írja Brooks, de arra jut. hogy a katonai vezetők az ország és az alkotmány, nem pedig az elnök védelmére esküdtek fel. „Életemben először el tudom képzelni valós forgatókönyvként, hogy magas rangú katonatisztek azt mondják az elnöknek: Nem, uram, ezt nem tesszük meg!” – írja Brooks.

Mi az a Breitbart News? 

A 2012-ben meghalt Andrew Breitbart által alapított médiacsoport az Alt Rightnak nevezett új jobboldal egyik legfontosabb orgánuma, mondhatni alapköve. Kritikusai szerint egyszerűen szélsőséges, nőellenes és rasszista (az antiszemitizmus vádja is fel szokott merülni, de tekintélyes republikánus zsidók szerint ez nem igaz). A saját szempontjából jól vegyíti a hangulatkeltést az oknyomozó munkával, így elég nagy befolyásra tett szert. A kezdetektől Trump mögé állta  kampányban.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Nem lepődnék meg...ez a vadbarom alig lépett hivatalba de már elbaszott egy csomó mindent.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@nyanya001: "A Pentagon legdrágább programjában ez volt az eddigi legalacsonyabb ár." - csak nem lopták el a többit ott is a "liberális demokraták"? :)
evacica
@Horizont: De sajnos a magyarok nem ilyen tökösek!
evacica
Az amerikaiak úgy jártak Truppal mint mi Orbánnal! Jól befürödtek, de azoknak legalább van eszük és megállítják, vagy elzavarják! Szörnyű, hogy ez a pojáca vezeti a világ egyik leghatalmasabb országát! Csak ne történjen semmi komoly baj, mert egy ilyen önelégült pojáca bármire képes.
Peller Anikó
@evacica: Honnan veszed ezt a marhaságot? Az amcsik nem jártak úgy trumppal, semmi esetre sem. Ő nem lopta el az országot, sem a fél országot, sem az egész országot.

Nem tudják elzavarni, mert éppen most választották meg. Őt akarták, ő lett az elnök, mit nem értesz? Megnyerte a választást komprende?

Őt ha nem tetszik majd nem választják újra ellentétben velünk, baromországgal, akik még negyedszer is újraválasztjuk őkelmét. Na akkor ki a hülye?

Csak ne történjen semmi komoly baj (a számunkra), látod ezzel lehet egyetérteni.
terlasz
@verőce21: Azt mondod, hogy mindenki lop? Náluk a liberális demokraták, nálunk pedig az illiberális áldemokraták O. maffiavezér vezetésével?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.