Egy kanadai színház már két éve megszakította minden kapcsolatát a korábban többször is náluk rendező Marton Lászlóval, ugyanis ott is szexuálisan zaklatott legalább két embert. 

A Canadian Press hírügynökségen keresztül adott ki közleményt a Soulpepper Theatre Company, amely szerint két éve – azaz 2015-ben – egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen megszakított a társulat. 

Marton László 2015-ben Kanadában zaklatott két embert egy színházban

Fotó: YouTube

A 444 cikke szerint 2015 végén nyújtott be panaszt a színház vezetőségéhez egy színész Marton miatt, majd nem sokkal később előkerült egy másik áldozat is. 

Marton László mintegy hat alkalommal rendezett a kanadai Soulpeppernél, még az akadémiájukon is tanított. 

A színház két vezetője, miután értesült a magyarországi fejleményekről, összehívta a társulatot, és felhívták a figyelmüket arra, hogy milyen eszközeik vannak a szexuális zaklatás bejelentésére. Ezt egyébként két éve, Marton ügyekor is megtették, mert már akkor is érvényben volt náluk egy ilyen zaklatások elleni szabályzat, de Marton ügyei hatására még egy külső szakértőt is felvettek, hogy tovább fejlesszék a szabályzatot.

A cikk szerint a színház 2015-ben azért nem tett további lépéseket a két ügyben, mert a két áldozat meg akarta őrizni anonimitását. 

(Címlapi kép: YouTube)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
@namihami: - "lehet, hogy megtörtént, de..." -- NINCS DE! Ha megtörtént, legyen következmény!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Lehet, hogy megtörtént, de...
1. Hány éves volt 2015-ben a Marton? És még ""zaklatni"" akart? Akkor ordót neki, mert nem akárki. Odakint, amikor itthon azért mégiscsak lényegesen nagyobb ""névvel"" rendelkezik, ha már erre fájna a foga.
2. Ez a ""névtelenségét akarta megőrizni"" duma (számomra) kissé kétségessé teszi a történeteket és nemcsak ezt.
Kérem, engem fiatalabb koromban a B.B., aztán a Sophia Loren akart megkapni, de ellenálltam. És most valahogy eszembe jutottak az akkori abúzusok.
És még annyit, se nem rokonom, se nem találkoztam soha a Martonnal.
elnyomott
@namihami: - "lehet, hogy megtörtént, de..." -- NINCS DE! Ha megtörtént, legyen következmény!
colibri
Én mindenkinek elhiszem, hogy megtörtént a zaklatás, akkor is, ha névtelenül állítja. Valami mégis volt, ha ennyien állítják, sőt, már Kanadából is! Hetven éven felül is! Nagy bátorsággal művelhette, hiszen évtizedeken keresztül nem derült rá fény. Azt hitte örökre titokban marad. Tévedett! ...és nagyon helyes, hogy kitudódott...
elnyomott
@colibri: - egy hetven éves ember is tud tapizni és tolakodó lenne. Van keze, van szeme - és igen, azt hitte neki mindent szabad, mert következmény nélkül marad mindez. Bizonyítani nem lehet és hát a művészvilág, meg a férfinép ilyen.
Hát jó lenne már, ha kapna a legtöbb ilyen "macsó" a fejére jó nagyot!
karma1
Az eredeti cikket olvasva erdekes dolgokat melloz a magyar forditas: (az elobb mar megirtam a hsz-emet, es eltunt az oldal 502 bad gateway-t jelolve).,
Szoval az ottani szinhaz felmondott Martonnak, az azonban erdekes, hogy az allitolagos bejelentes 2015-ben erkezett, Marto n viszont meg 2016-ban is rendezett naluk.
A szinhaz vezetosege megprobalja kizarolag a sajat embereit vedeni, rendorsegre nem mentek, igazi vad tehat ott sem hangzott el, csak egy belso vizsgalat volt.
Amit a magyar sajto "elfelejtett" leforditani, - mert az bizony Marton munkassaganak javat szolgalta volna -, az csupan az az icipici teny, hogy Marton nelkul ma nem letezne ez a kis non-profit szinhaz, mert 1999-ben Marton Csehov: Platonovjaval valt ismertte a szinhaz, az o szavaikkal elve: "kerult fel a terkepre". Rendezett meg ott Molnar Ferencet is, es minden rendezese nagy siker volt.
Most inkabb anonymitast oriznek, egy egyoldalu bejelentes alapjan minden Marton rendezest orokre levesznek a musorukrol, szoval ez nagyon fontos nekik.
Most hivnak egy kulsos fuggetlen tanacsadot, hogy az velemenyezze a szinhaz lepeseit, hogy mindent megfeleloen inteztek-e?
elnyomott
@karma1: - gondolkozz már picit. Ha egy rendező megfogja egy nő mellét, akkor ő azonnal a rendőrségre megy? Tényleg így gondolod?
Nem rühelled, hogy egy zaklatásnál a rendezői sikerek fontosabbak nálad is? Nem gondolod, ha a zaklatott nő jelzi, nem ugyanaz lesz a reakció rendőrségen, színházban, környezetben?
Tényleg azt akarod, hogy minden ilyesmi továbbra is suba alatt menjen, csak mert egy öreg faszi híres rendező? Tényleg ennyire nem számít a női önbecsülés?
Persze, az ilyesmit tényleg nem lehet kapni ingyen. Ha egy nő az adott pillanatban nem tudja magát fizikailag megvédeni (veszélyeztetve a munkáját, saját karrierjét, amit ugye a zaklatónak nem kell) akkor hagyja a fenébe az egészet és menjen minden tovább, a férfiak továbbra is húsdarabnak tekintsék a nőket.
Főleg a vén, ámbár sikeres rendezők!
elnyomott
@karma1: - ja, és tudnál hitele forrást arról, hogy Marton 2016-ban is rendezett nálunk?
karma1
@elnyomott: Bocs, de te ultel fel forditva a lora! Pont az a bige szarik a zaklatasok felfedesere es megbuntetesere, aki egy tapizasert, szopasert nem megy el a rendorsegre azonnal, hanem inkabb kussol, hogy a szerepet megkapja.
Te dontsd el, hogy mi a fontosabb egy nonek: az onbecsulese, vagy a karrierje? Ha az onbecsulese, akkor azonnal elmegy a rendorsegre, es megteszi a szukseges lepeseket, vagy ha a karrierje a fontosabb, akkor kussol 20 evig.

Az en erkolcsi normaim szerint nincs kis tapizas, kis szopas, vagy egy nagyobb eroszak: mert az eroszak is kezdodhet egy artatlan melltapizassal, vagy hasonlokkal. Ha hagyod magad kenyszeriteni olyasmire, amit magadtol nem tennel meg, az mar onmagaban is bunteny, es van hivatalos elintezesi modja ennek. Ha viszont megsem akarok balhet csinalni, mert szegyellem, vagy az illetonek nem akarok nagy balhet, mert en is tisztelem, akkor viszont egyszeruen tovabblepek, elmegyek arrol a helyrol, hogy soha tobbet ne ismetlodhessen meg velem a zaklatas.
Ha viszont hagyom, hogy tapizzanak, megdugjanak, es 20 evig egy szot sem szolok rola, viszont minden jo szerepet megkapok, akkor nem tettem mast, mint hogy prostitualtam magam: eladtam a testemet, a buszkesegemet egy szereposzto divanyon csak azerft, hogy elobbre jussak a karrieremben.
Asszem, te nem vagy tisztaban sok mindennel...
Sarosdinak lehet, hogy az a nagy baja, hogy megtette, amit kert tole Marton, de megsem ert el olyan magaslatokat, mint amire 20 evvel ezelott szamitott, es most ezert bosszubol bilit dontott.
Olyan ez, mintha a prostitualt megegyezik a kuncsaftjaval, hogy X osszegert lebonyolitjak az uzletet, aztan a csaj rajon, hogy keveset ker, es akkor elmegy a rendorsegre azzal, hogy a ferfi megeroszakolta. Nincs az a birosag, aki be tudna bizonyitani az ellenkezojet.
karma1
@elnyomott: Nem nalunkrol beszeltem, hanem a Soulpepper szinhazrol... Marton ket hettel ezelottig rendezett, novemberben lett volna egy bemutatoja Molnar Ferenctol, asszem A vadkacsa Mar nem tuzik musorra. Jelenleg 2017-et irunk.
elnyomott
@karma1: " Pont az a bige szarik a zaklatasok felfedesere es megbuntetesere, aki egy tapizasert, szopasert nem megy el a rendorsegre azonnal, hanem inkabb kussol, hogy a szerepet megkapja."
Biztos ilyen is van. De úgy látszik, hogy neked is meg kell tanítani, hogy van kölcsönös beleegyezés és van erőszak, zaklatás.
Előbb tanuld ezt meg, aztán folytathatjuk a beszélgetést!
elnyomott
@karma1: - 12:02- erre kértem forrást!
elnyomott
@elnyomott: - még valami.
Én ugyanúgy megvetem azt, aki egy tapizásért, szopásért ad csak szerepet!!!
elnyomott
@karma1: - az előző is neked szól:
Én ugyanúgy megvetem azt, aki egy tapizásért, szopásért ad csak szerepet!!!
karma1
@elnyomott: Honnan gondolod, hogy nekem nem volt hasonlo elmenyem? Mibol gondolod, hogy a velemenyemet csak ugy mondom el, mert eppen egy kave mellett talalok ki bolcsessegeket?

10.05-re: maximalisan igazad van.
elnyomott
@karma1: - ugyan hogy adnál igazat 10:05-re mikor véded a zaklatót, ha Martonról van szó?
Ha meg volt hasonló élményed, neked a rendőrség szolgáltatott elégtételt?
karma1
@elnyomott: Bocsika, de azt hiszem, tul melyre mesz, En sem firtatom, hogy te mit csinalsz a maganeleteddel, vagy eppen a szexualis eleteddel.
Az intezkedesem peldamutato volt, de ehhez sincs a vilagon semmi kozod sem. Akinek tudnia kellett rola, az idoben mindent megtudott.
A rendorseg soha senkinek semmilyen elegtetelt nem szolgaltat, csak felvesz egy tenyallast, amit ha buntenynek minositenek, tovabbmeggy az ugyeszsegre es onnan a birosagra.
"Elegtetelt" ok sem adnak, csak egy jogeros iteletet, amit vagy elfogadok, vagy nem.

De ha eszrevetted volna, akkor ez a tortenet nem rolam szol, hanem sarosdirol es Martonrol...
Sarosdi nem akart hivatalosan semmilyen buntetest sem, az elegtetelt sajat magank szerezte meg, a ferje segitsegevel.
Egyebkent hogy vedenem azzal Martont, hogy azt mondtam, hogy Sarosdinak a rendorsegre kellett volna mennie bejelenteni az esetet? Felfogtad, mit mondtam? Ha atrocitas erte marton reszerol, AKKOR MENJEN AZONNAL A RENDORSEGRE, tegye meg a teljes torvenyes lepeseket Marton ellen.
Hol van itt Marton vedelme?
elnyomott
@karma1: - fordítás az általad megadott cikkből:
""A 2016 elején lezajlott hivatalos vizsgálatot követően a Soulpepper megállapította, hogy Marton úr szexuális zaklatással foglalkozott, és a Társasággal való kapcsolatát azonnal és véglegesen fel kellett függeszteni" - mondja a színjátszó cég nyilatkozata."

???
elnyomott
@karma1: - ugye, hogy te is kerülöd a nevesítést, a konkrétumot?
Ha észrevetted volna, történet MINDEN zaklatottról szól,hogy mire számíthat, ha jelzi.
És álságos a társadalom, az emberek zöme, mert a zaklatottat marasztalja el.
Pedig vannak kicsi gyerekek, akiket évekig zaklat az apja és ő sem mondja el senkinek. Jószerével még az anyja sem hisz neki, idegen miért tenné. Őket is elmarasztalod?
Martonnak volt annyi esze, hogy kezdő, fiatal lányokat zaklasson, akik nem mernek szólni!
Elegem van az egész témából, mert kavarog a gyomrom.
Vagy egyetért valaki azzal, hogy hallgatólagosan fogadják el, vagy nem -- azt hiszem erről nem lehet senkit meggyőzni, mert a véleménye betonba lett öntve. A viselkedése, a reakciója ettől függ. Kár minden további szóért.
Eriksson
@elnyomott: Az alábbi páreszéd nem vicc saját fülemmel hallotam:
Két 70 körüli úr beszélget. Mondja az egyik:
-Te Öcsi! Nekem még most is megy hetente 3x.
-Az csak szöveg, örülj, hogy élsz.
-Na jó, de azt ugye elhiszed, hogy jó az ujjtechnikám?
elnyomott
@Eriksson: - nincs is ezzel semmi baj, ha kölcsönös a szitu.
Pálinkás Pál
@elnyomott: Nyomott...látom nagyon rajta vagy a témán...talán ha nő vagy az a bajod hogy veled nem esett meg!!! De viccet féretéve qrva unalmas már ez a téma...és bevezetném,ha nem tudja bizonyítani,hamis vádért leültetni...majd elgondolkodna a sok...
elnyomott
@Pálinkás Pál: - te is egy olyan vagy, aki szerint egy nő büszke lehet, ha szemétkednek vele.
Te egyébként is a vak komondorok fanja vagy... :(
karma1
@elnyomott: Akkor ezt az utana kovetkezo mondatot is forditsd le es ertelmezd:
"According to that same statement, in the late fall of 2015, a "member of Soulpepper Theatre Company's community" in Toronto came forward with allegations of sexual harassment against Mr. Marton – who had directed over a dozen productions for the company since its early days, and had again been slated to direct Henrik Ibsen's A Doll's House at the theatre in the summer of 2016, but was later replaced without explanation.."

Es ez is:
"Mr. Marton is more than an occasional visitor to Soulpepper, however – the 74-year-old director is a long-time friend and mentor of many of Soulpepper's founding artists who had been with the company since its second season in 1999. The Hungarian director helped put the Toronto theatre company on the map that year with his production of Anton Chekhov's Platonov – for which he received his Dora for Outstanding Direction – and another of Ferenc Molnar's The Play's The Thing, which was revived as recently as October, 2015."
karma1
@elnyomott: 10.19-re: ne alapozz a rossz forditoprogramokra, mert felretajekoztatnak.
karma1
@elnyomott: Bocsi, de te teljesen hulye vagy! Mi kozod az en eletemhez? Ez nem a Megtort Szivek klubja, hanem egy kozossegi oldal, ahol a CIKKEKHEZ szolunk hozza, nem a sajat maganeletunket targyaljuk ki!
Kozlom veled, hogy teljesen egeszseges vagyok mentalisan is, eppen ezert szallj le rolam, de nagyon gyorsan.
Ha nem veszed eszre, hogy mit csinalsz, akkor kar minden tovabbi szoert.
En nem vadoltam meg nyilvanosan senkit sem, mert amit kellett, azt megleptem idejeben.
sarosdi pedig semmi mast nem csinal, csak a sajat frusztraciojat dedelgette 20 even keresztul.
Inkabb tedd fel a kerdest,HOL VAN A MASIK 8 NO NEVE, SZTORIJA MARTON MEGVADOLASAVAL???
Erre probalj meg illetekeseket talalni, hogy az igazsagerzeted helyrebillenjen.
Meg egyszer: NE VAJKALJ AZ EN MAGANELETEMBEN, MERT EN SEM VAjKALOK A TIEDBEN!
Eleg vilagos voltam?
Pálinkás Pál
@elnyomott: Te meg szimplán idióta...nem jössz rá hogy az emberek már unják ezt a huszon évekkel ezelőtti,bizonyíthatatlan vádaskodásokat??Persze a mentálisan sérülteknek jó,mert el tudnak rajta rágódni!!
elnyomott
@Pálinkás Pál: - csak a zaklatók unják. Meg a magadfajta közönséges egyének.
elnyomott
@karma1: - igen, elég világos voltál. Többet is elmondtál magadról, mint több képernyőnyi magyarázkodás.
Pálinkás Pál
@elnyomott: Hát...bármelyik lapban olvasom a hozzászólásokat ,mindenhol uncsi már...
micfild
@namihami: Te még sosem hallottál unokát abúzáló nagypapáról??
namihami
@micfild: De igen, csak a jelzett két eset között a szereplők kora és státusza az ordító különbség.
Az unoka nem szereposztás céljából kénytelen a papa mellett lenni. A művésznő nem kénytelen a ""nagypapa"" dolgait elviselni. Ő a saját karrierje érdekében hagyja annyiban a dolgot x esztendeig.
elnyomott
: @namihami: - nem véletlenül félnek beszélni erről a nők.
Viszont szégyellje az magát, aki csak olyannak ad lehetőséget, karriert csinálni, akit zaklathat.
namihami
@elnyomott: Nem az erőszak védendő, de a ""karrierépítés-bármi áron"" eset sem menti fel a 20-30 éves időeltolását a eseteknek. Talán abban kiegyezhetünk, hogy egy ilyen eset és a közhírré tétele között eltelt idő hossza nem állhat arányban a felvert porral. És a nőre nézve még mindig rosszabb fényt vet.
Valahol már céloztam arra, hogy az áldozat a közben eltelt 20-30 év alatt beleállt a karrierje építésébe és mára jutott eszébe, hogy milyen csúnyán bántak vele. Miért nem szállt ki a kocsiból? Miért nem csapta rá az ajtót az elkövetőre? Vagy a szinésznői pálya vonzóbbnak tűnt, mint a pillanatnyi megalázás? Itéljük, itéljék el az erőszakoskodót, de egyedül, ha a másik otthagyja azonnal, nem tudott volna erőszakolni.
elnyomott
@namihami: - nézd, sokszor írtam már itt, biztos van olyan, aki bármit megtesz a karrierjéért. De olyan is, aki nem. És mégis el kell viselnie, mert szólni nem mer. Kinek, hol? Gondolkozz már!
Ő hagyja ott a karrierjét, míg a zaklató vígan építi tovább???
elnyomott
@namihami: - végre valaki szól, jelez, felfed -- inkább örülni kellene, hogy nem megy tovább és talán néhányan megrettennek és óvatosabbak lesznek. Talán keres olyant, aki önként vállalja azt, ami erőszakkal venne el.
herczeg0210
Hiába a "zsenik" mind hülyék valahogy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.