Első fokon 6 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Zágráb megyei bíróság Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója távollétében 2 évet börtönbüntetést kapott – közölte a horvát közszolgálati televízió.

Börtönt kapott Zágrábban a Mol vezér, Hernádi Zsolt

A bíróság az egy év és két hónapja kezdődött egyesített perben a két vádlottat bűnösnek mondta ki vesztegetés elfogadásában, illetve vesztegetés elkövetésében.

Maja Stampar Stipic bírónő indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot.

"Sanader a kormányülésen az kérte, hogy fogadják el azt a jelentést, amelyben átengedik a Molnak az INA irányítását, ezt a kabinet megtette" – mondta a bírónő.

Az ítélethirdetésen egészségi okok miatt nem vett részt Sanader, aki egy másik ítélet miatt börtönben van, miután az ország legfelsőbb bírósága jogerősen 6 évre felemelte büntetését a Planinska néven ismert korrupciós ügyben.

A bíróság a volt kormányfőt ötmillió euró értékű vagyonelkobzásra is ítélete. Sanadernek és Hernádinak mintegy 60 ezer kuna (mintegy 2,6 millió forint) perköltséget is ki kell fizetnie.

Robert Jezic, a Sanader-per koronatanúja korábban azt állította, hogy a 10 millió euró felét a Mol az ő tulajdonában lévő svájci vállalat számlájára utalta. Jezic kijelentette, hogy a pénzt a legrövidebb időn belül átutalja a bíróság számlájára, de ezt évek óta nem tette meg. Az ítélet szerint Jezicnek ezt a pénzt most át kell utalnia.

Sanader ügyvédei a sajtónak elmondták, fellebbeznek az ítélet ellen. Jadranka Slokovic ügyvéd elmondta: nem lepte meg őket az ítélet. "A perben szisztematikusan megsértették a vádlott és a védőügyvédek jogait is" – hangsúlyozta.

Sanadert korábban ebben az ügyben már egyszer jogerősen elítélték. A Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a Zágráb megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést 2014-ben jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, a testület pedig 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az ítéletet és újratárgyalást rendelt el.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért.

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A magyar bíróság 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását Hernádi Zsolt ellen, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader büntetőügyében hozott ítéletet, amely azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberében lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Az ügyben Horvátország a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL) fordult, amely 2016. decemberi döntésében Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

Horvátország ennek ellenére úgy döntött, folytatja a horvátországi büntetőeljárást, és közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldte el a Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot, valamint 2018 augusztusában újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott körözést. A horvát rendőrség a kérelmét azzal indokolta, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet tanúként kihallgatták.

A magyar Fővárosi Törvényszék 2018. augusztus 23-án ismét megtagadta az európai elfogatóparancsot. A törvényszék a döntését azzal indokolta, hogy "fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása".

A zágrábi bíróság 2015 decemberében egyesítette a két pert azzal az indokkal, hogy az INA-Mol-ügyben indított két eljárás kapcsolatban van egymással, és ugyanazon bizonyítékokra alapszik, továbbá mindkét ügy azonos fázisban van, ezzel pedig megteremtődtek a feltételek a peregyesítéshez.

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A Corvinus egyetemet igazgató(tulajdonló) alapitvány elnöke- ahol a jövő közgazdáit képezik. Taps.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
más ügyekből kifolyólag a képen szereplő és nem szereplő tsai is kiérdemelnének némi leültetést! =))
nezelodo
Makacsul kitartanak a vád mellett a horvátok, és milyen szerencse a bajban, hogy a mi körültekintő pártatlan ügyészségünk nem talált bizonyítékot arra, ami alapján a horvátok már hűvösre küldték a MOL vezér cimbijét odaát. Ki is kell állni ebben a rothadó, elnyugatiasodó világban a magyar igazságért, ha kell háromszor is.
kereső
A Corvinus egyetemet igazgató(tulajdonló) alapitvány elnöke- ahol a jövő közgazdáit képezik. Taps.
Eladott Ország
Mert ugyanis a kétharmad azért kétharmad, mert kétharmad. Bármit meg lehet hekkelni, bármit meg lehet fúrni, el lehet szabotálni és bojkottálni lehet, mindenhol el lehet menni a falig. Itt demokrácia van, az lesz, amit ők akarnak. Ehhez képest van bőr Varga Judit futballista miniszter orcáján, midőn kongatja a vészharangot: az Európai Unió mindenkire tekintettel van, kivéve az európaiakra. Ööö… Jól van akkor. A fidesz is mindenkire tekintettel van. Mindenkire, aki elég fideszes ahhoz, hogy érdemes legyen a tekintetükre. Tehát a nyugati közvélemény nem ugasson bele a belügyeinkbe, de abba ugasson bele, hogy ki kivel borul össze, mert a fidesznek ez nem tetszik. Világos. Ehhez tolmács sem kell. Meg ahhoz sem, hogy Lezsák Sándor és Szájer József hős szabadságharcosok kapták idén a Petőfi-díjat Schmidt Máriától és Hernádi Zsolttól. Szegény, szegény Petőfi!
www.atv.hu/thumbnail/772x514/2/45/a3000.jpg
Józsipapa
Gyönyörű ez a 4 semmire kellő a képen !
Lezsák ájtatosmanó Sándor, az álkeresztény;
Szájer pedofil Józsi; Schmidt kancsi-mancsi
történelemhamisító Maris és a milliókat
zsebrerakó és más zsebét megtömő Hernádi
Zsótika...
jesz
Legyünk má tisztelettudók! Azért, mert holmi bíróság valamennyire elítélte valamiért, azért mégnem kell feltétlenül elítéltnek szólítani. Elvégre egyetemi tanár(is).
Hogy? Hogy nemzetközi elfogató parancs van kiadva ellene? áááá...az merő rosszindulat.
tudode
Na!
.
Emiatt kell MINDENÁRON GYŐZNIE őféleségének, hogy megmentse a kótertól azokat is, akik cinkosságot vállaltak azzal a rendszerrel, amely valójában egy rakás katyvasz, az IQ huszár tehetségeknek gebinbe adva az ország színe, java, morzsákat dobva azoknak, akiket SZOLGÁLNIUK KELLENE! (Tisztelet a kivételeknek!)
Simon László
@tudode: A kivételek száma , itt annyira elhanyagolható, hogy csak arra elég, miszerint a közmondás megállja a helyét: erősítse a szabályt.
SystemError
10 millió Euró az 3 milliárd. Nem hiszem, hogy Hernádi saját zsebből fizette. Szóval ki is hagyhat jóvá egy állami cégben 3 milliárdos kenőpénzt?! :))) Na erről beszéltem, hogy Polit egy ilyen külső dologgal eljátszhatja, hogy nem foglalkozik. Majd foglalkoznak utána...:)
kissé felnőttem
na akkor majd egyszzer eljönnek zsótiért is ? vagy kap egy mozgó cell-át ? de hol itt vagy ott?. jut eszembe ezért drágult ennyire az üzemanyag a perköltséget beépitették
Lepényleső
Ez úgy néz ki,hogy ez a hely a köztörvényes bűnözők menedéke,jelen kormánnyal karöltve,-azt fémjelezve?
namihami
Eddig azért nem ""borkaizott"" az Adrián, mert nem hívták. Mostantól azért nem, mert nem mehet az Adriára.
"" Változnak az idők!"" Lassan már megesik rajta a köznép szive. A Viktoréké már úgyis megesett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.