Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére – emlékeztett Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videókonferenciáját követően, szerdán.

Uniós biztos: a tagállamok nem kezdeményezhetnek egyéni oltóanyag-beszerzést
Fotó: MTI/Mónus Márton

Sztella Kiriakídisz online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Lezárta továbbá a Novavax (100 millió adag), valamint a Valneva (30 millió adag) gyógyszeripari vállalatokkal folytatott, a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről szóló megbeszéléseket. Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá – emelte ki.

"Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a megállapodás jóváhagyásával, illetve a tárgyalások unióra való átruházásával mindegyikük beleegyezett abba, hogy nem indít saját eljárást az oltóanyagok megvásárlására ugyanazoktól a laboratóriumoktól"

- fogalmazott.

A rendelkezés minden tagállamra vonatkozóan jogilag kötelező, és megjelent az unió lapjának június 18-i számában, a mellékletben – tette hozzá.

Azt is mondta: megérti a nemzeti szintű nyomást és a polgárok aggodalmát, azonban az egyéni megállapodások aláássák az oltóanyag-ellátásra vonatkozó, közös európai, ez idáig jó eredményeket mutató megközelítést.

Az uniós biztos felszólította a tagállamokat, hogy hetente legalább kétszer tegyék közzé a lakosság beoltását tükröző adataikat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) oltásfigyelő platformján. Azt is sürgette, hogy a tagországok szerezzenek be minden szükséges eszközt az oltási stratégia gördülékeny megvalósítására.

"Ami életeket ment, az nem az oltóanyag, hanem a beoltás"

- emelte ki a brüsszeli bizottsági tag.

Kiriakídisz bejelentette azt is, hogy az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat várhatóan februárban nyújt be jóváhagyási kérelmet saját fejlesztésű oltóanyagának uniós alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).

Marta Temido, az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Portugália egészségügyi minisztere az online sajtótájékoztatón elmondta, a koronavírus mutációinak megjelenése aggodalmat kelt a tagállamok között. A kormányoknak ezért össze kell hangolniuk a járvány elleni védekezésüket, és fel kell gyorsítaniuk a lakosság beoltását egy újabb járványhullám elkerülése érdekében.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Tehát Orbán és Szíjjártó megint csak hadovál.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Tehát Orbán és Szíjjártó megint csak hadovál.
vitriol
Újabb szégyen érte a magyar kormányt. Már 2 hónapja erőszakoskodik a külügyi kormánytag a kínai és az orosz oltóanyag hazai elfogadtatásával, holott az EU már a nyár közepén megigértette a tagállamokkal, hogy nem rendelnek az EU-n kívül egyéb oltóanyagot. Hát orbánék ígérete ennyit ér. Mindezen felül még az is kiderült, hogy az oroszok nem tudnak eleget küldeni, a kínai pedig csak 50 százalékban hatékony. Ennyit orbánék gondoskodásáról.
Csizmás Kond
"Ami életeket ment, az nem az oltóanyag, hanem a beoltás"...szerintem inkább az hogy idejében megtörténjen...mert a szokásos uniós vakaródzás eddig még semmi jót nem hozott..
csak úgy....
@Csizmás Kond: ezt te honnan szeded,hogy az unió vakaródzni szokott?
Sámannus
@Csizmás Kond: szerintem az a helyzet, hogy az ellenőrizetlen vakcina ne kerüljön be az unióba. Az orosz vakcina is bevizsgálásra kerül ha jó akkor én is elfogadom, ha nem akkor még várok egy keveset.
Amit a pohosék hadoválnak csak árt az emberek idegeinek, mert egy nagyüzemi gyártás beindításának vannak feltételei, ez pedig a biztonság.
Akik bevállalják az elsőséget azok a kockázatát is felvállalták ennek. Gondolom, ha az unió hasonlóképpen járna el mint más országok és nem lenne biztonságos a vakcina,és beoltottak volna kétmillió magyart már a haldoklók között viselhetnéd büszkén a mai álláspontodat.
Szerintem te csak egy hülye szélhámos vagy nem több.
durbincs
@csak húgy...: = @Sámannus: a deformált má tudja ? A bányás Denevér-kula szxrt se ért ? a virus ellen ?
Clavigo
@Csizmás Kond: Remélem,,ott vagy a 3000 önkéntes között,,az orosz vakcinára várva...vagy a dzsuker kinai sem lehet rossz... Mi a gondod az Unio- val.. ??
Gazella
Kezdettöl fogva harsogta az UNIO azaz állam amelyik külön rendel ugyanattól a cégtöl megégeti magát. Értve!!
Világos számomra régóta, hogy a magyar nyelv egy igen nehéz szövegértelmező nyelv, hogy még a parlamentbe is akkora idióták vannak akik semmit nem értenek... na az nehéz felfogású.
Röviden a dagadék eteti a kisbirkáit hogy kapnak szurit és nem halnak meg.
surdilloFUJT
@justhpeter: Mikor nem???Hazug,csaló aljas cinikus maffia!!!
Nessy
Tehát tavaly júniusban elfogadták, hogy az unió intézi a beszerzést, ő tárgyal a vakcina gyártókkal, akiknek az oltóanyagát előzetesen bevizsgálta. Nem a belügyminiszter, nem a külügyminiszter, hanem a szakemberek! Akkor most drága külügyérünk miről is beszél? Ja, hogy ezen nem lehet "keresni"? Hát, ez van!
Rockxy
ugybizony.
senki nem szedhet még kalmopirint se egyeztetés nélkül.
Nessy
@Gazella: Először elfogadják, aztán eltelik pár hónap és feltámad bennük a nagy nemzeti öntudat, hogy majd ők. Vásárolhatnak, saját zsebre, de minden költség és felelősség a kormányt terheli! Azt a fogalmat, hogy "felelősség vállalás" pártunk és kormányunk nem ismeri, nem alkalmazza a saját döntéseivel és tetteivel kapcsolatban.
ómió
Nem elég, hogy elbénázták, de még "oktatnak" is?! Tipikus efftársi módi!
sgl
És? a fidesz mindent leszar, saját törvényeiket sem tartják be akkor eu direktívára magasról szarnak.
Pl. a TAO-t nem használhatják fel profi sport támogatására. és mi van?
évente több mint 100 milliárdot költenek törvénytelenül.
Ehhez képest a vakcina ügy . NULLA!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.