Blinken a magyar sajtó jelenlegi helyzetét azokhoz az időkéhez hasonlította, mint amikor a térséget a Szovjetunió uralta. "Világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó" – mondta a külügyminiszter Munka Vera főszerkesztőnek.Amerikai külügyminiszter a Telexnek: egyre nagyobb gondot jelent az orosz és kínai jelenlét a régióban

Blinken és Munka Vera, a Telex főszerkesztője. Fotó: Youtube, Telex

„Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, aggodalmunkat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is”

– mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán egy szűkkörű beszélgetésen, amelyen a Telex is részt vett.

A Biden–Harris kormány egyik első embere a nyolcfős rendezvényen beszélt a sajtószabadság állapotáról, a Telex kérdésére érintette a magyar-amerikai külügyi kapcsolatok állapotát, véleményezte a hazai jogállamiság helyzetét és kitért a régiónkat érintő orosz és kínai jelenlétre is.

Amerikai külügyminiszter a Telexnek: egyre nagyobb gondot jelent az orosz és kínai jelenlét a régióban

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre.

Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó”

– fogalmazott Blinken a Telex főszerkesztője, Munk Vera kérdésére.

A külügyminiszter párhuzamot vont a Szovjetunió időszakának sajtóhelyzete és a jelenlegi állapotok között, ironikusnak nevezte a hasonlóságot. „Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak, hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges.

Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

A régiót érintő orosz és kínai jelenlét Blinken szerint egyre nagyobb gondot jelent. Épp a napokban bírálta az amerikai állam a kínai Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitását Magyarországon, szerintük ugyanis Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.

Fotó: Youtube, telex.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ez aztán visz mindent, mint a piros hetes...! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Ha valóban így gondolják akkor ideje lenne beinditaniuk az egész országot lefedo "Amerika hangja"t. Kell egy olyan media ami mindenkihez eljut és független az orbani agymosastol.
nezelodo
Ne a Telexnek nyafogjon, hanem a Trampli magyar megfelelőjének mondja el nyílt színen, vagy nem akarja égetni magát azzal, hogy szóba áll vele? A Telexnek pedig többet árt mint használ, még a végén törvényt ül a dakota és az Indexhez csapja a telexet!
verőce21
Ez aztán visz mindent, mint a piros hetes...! :)
home office
Orbán nem csak hazaáruló, hanem Európa-áruló is. Az európai (és az egész nyugati) keresztény-kultúra értékeinek elárulója.
Gyakorlatilag egész Európára ráuszította az ellenséget (ideológia és gazdasági értelemben is), hogy EU-s országkánt behozta az oroszokat és a kínaiakat Európa területére, ahonnan megnyílik a szabad mozgásuk bárhova.

Orbán bűnei megbocsáthatatlanok, mert ilyen szinten - egész közösségeknek, országoknak, földrésznek - ártó ember csak nagyon kevés volt mind Magyarország, mind Európa, mind a világtörténelemben.

Akik olyasmiket tettek, mint most Orbán, azok fel vannak jegyezve a történelemben, de a történelem szemétdombjára dobva - népellenes/hazaellenes/háborús/népirtó bűnösnek tartva
Aki Én
Nem véletlen, hogy a túlnyomó többség nem, sőt, sosem volt fideszes.
Eladott Ország
"Ilyen árokásó, saját népét akár feláldozni is kész önző fasz talán még soha nem csimpaszkodott ennek a nyomorult országnak a trónjába. Mindezt a hazaszeretet álcája mögé bújva. Félelmetes, ami most történik. A melldöngető nacionalizmusba oltott háborús pszichózis soha a büdös életben nem vezetett még semmi jóra. Most sem fog."
a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fforum.sanomabp.hu%2Fforumkep%2F26%2F258795%2F442%2F13241597%2F1.jpg%3Fwidth%3D500&key=MToJHbNrth6TG2loVPHDVA&w=600&h=436
Ez a patkány (tetű, féreg, szarházi) oda szarik, ahol enni kap!
FLETÓ
Be vagytok szarva?! Nem kicsit, nagyon!
SÍva
A rohadt nagy igazság az, hogy jó lenne ha egyik ország sem akarná az országra rákényszeríteni a saját politikáját. Nekünk kell egy élhető országot építeni és nem egyik vagy másik oldalra (vagy harmadik) oldalra hallgatni. Látjuk, hogy milyen amikor elviszik a "demokráciát" valahová. Azt hiszitek, hogy az USA jobb mint bárki más? Tévedtek! Ők csak az egyeduralmukat akarják fenntartani bármi áron. Ott sem a nép irányít, hanem a háttérhatalom, a pénzemberek, a bankok. Gondolkodjatok!
Csizmás Kond
Hogy ki a kártékonyabb ?...szerintem az amelyik nem átall nyilvánosan tolakodni és alázni egy hozzá hasonló Nagyhatalmat.
Ugyanazokat a törekvéseket teszi mint Kína vagy Oroszország de úgy adja elő mintha ahhoz csak neki volna jóga. Béke addig nem lesz a világon míg az elcsángáltakból összeverődött lecsó amerika akarja meghatározni az érdekeket.
ómió
"Aggódó" neobolsik? Csak túlzásba ne vigyék!
kereső
Mi szuverének vagyunk, még Ámerika sem szabhatja meg "intenditásunk, és szuverenitásunk" miben létét. Egyébként is új világrendet álmodtunk/és épitünk, ahol az USÁ-nak, és Brüsszelnek csak a statiszta csicska szerep jut.
Eladott Ország
@FLETÓ: ma, 08:33 ♦ Ha be vagy szarva, akkor álljál kézen állva szarás közben!
SÍva
@kereső: Te most ironizálsz? Nagyon úgy érzem,vagy értem.
FLETÓ
@Eladott Ország: Kérdés, többes szám második személy... Úrhidán ez nem megy?!
kereső
@SÍva: Ó, csak megfogalmaztam a toporzékügyi minisztérium válaszát, ne kelljen már nekik még ezzel bajlódni- miközben szétosztják a lélegeztető gépek árából befolyt 94 milliárdot.- 94000 millió Ft-ot. Jut-is marad is a szingapúri számlára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.