Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök este Ankarában az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben.

Erdogan kifejtette: Európa azzal, hogy lezárja határait, nem helyezheti kívül magát a problémán. "Európa ezzel nemcsak a nemzetközi jogot sérti meg, de az emberi értékeknek is hátat fordít" – fogalmazott.

Erdogan: Törökországnak nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Fotó: BANARAS KHAN / AFP

A török államfő leszögezte, hogy országa nem az a hely, "ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat". A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek – tette hozzá egyúttal.

Erdogan közölte, hogy jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén.

A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni. "Hogy más útvonalon hova mennek, azt már az ő dolguk" – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a Törökországban élő szíriai menekültek kérdése ettől eltérő, bár kiemelte, hogy az arab ország helyzetének javulásával párhuzamosan, a török állampolgárok iránti felelősségből segíteni kell a szíriaiak hazatérését is.

Erdogan az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban ismét kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, találkoznak az újonnan létrejövő tálib kormánnyal és átbeszélik közös ügyeiket.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
@Emmersson71: Te ne rugózz! Az értelmed soha nem fog az olvasott szöveg megértéséig terjedni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Erdogannak el kell dönteni, hogy kint vagy bent. Mindenhol nem lehet, mert az a se kint se bent és mindenhonnan a sápot sm lehet szedni. Ennyire az Unió és a NATO sem hülye.
Yoda69
Valóban nem kötelessége, de ha mar bevallalta, es az Unio jol meg is fizette erte, akkor tartsa magat a vallalasahoz.
Lepényleső
Érik a háború,a népirtás? A föld lélekszámára a járvány nem elég hatás?
ómió
Ezt, bizony, jól mondja! Aki nem képes, nem akarja önmagát megvédeni, az meg iszlamizáljon nyugodtan!
lusta
Mit is mondott tegnap a lengyel Jerzy Samiec püspök?
˝Egy erős ország nem fél a háború elől menekülő és a határon kóborló embercsoporttól. Egy keresztény ország a hitvallás helyett ételt és tetőt kínál a fej fölé. Krisztus azt mondja: bármit tettél egyik húgommal és testvéremmel, velem tetted.˝
Ezek szerint mi egy nagyon gyenge ország vagyunk.
magyar1
Erdogánnak igaza van, már régen meg kellett volna állítani neki a határon a menekülteket. Nem számolatlanul engedni be, ehhez kellett volna segítséget kérni.
Emmersson71
"Törökországnak nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni"

Muszlim országként sokkal inkább, mint Európa bármely országának!
Jaa..jut eszembe: Németországnak nem kötelessége "török munkavállalók raktárává" válnia! Sőt..Törökországnak nincs joga EU taggá válnia sem :P

Ps.: Erdogan! Fogadd be a barátodat és lapogassátok egymás farizmát Ankara külsőn, úgyis egy fajták vagytok!
Emmersson71
@ómió: "Aki nem képes, nem akarja önmagát megvédeni, az meg iszlamizáljon nyugodtan!"

Most aztán jól megmondtad! Törökország szinte retteg az iszlám befolyástól! :P

(A lakosság 99,8%-a iszlám vallású. Legtöbbjük a vallás szunnita ágához tartozik, de igen jelentős a síita misztikus (bátin) alevi (török: Alevîlik) muszlimok száma is." - Wikipédia)
ómió
@Emmersson71: És ki beszélt itt Törökországról? Az ő (immár világi) muszlim kultúrájuk már az ominózus 160, itt eltöltött évük óta közismert mindenkinek! Neked ehhez Wikipédia kellett? "Lemaradtál" még az Egri Csillagok-ról is? Iszlamizálni nyilván az képes, aki (még) nem az! Mint Európa! Ha nehezen esik le számodra, annak országairól beszéltem.
ómió
@Emmersson71: Te ne rugózz! Az értelmed soha nem fog az olvasott szöveg megértéséig terjedni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.