A Politico pénteken nyilvánosságra hozta, hogy a brit kormányzat milyen intézkedéseket léptet életbe, ha meghal Erzsébet királynő – írja az Index.hu.

Ez fog történni, ha meghal a királynő – kiszivárogtak az információk
Fotó: SCOTT HEPPELL / POOL / AFP

A legfrissebb értesülések szerint a kormányzat belső vizsgálatot indított – és akár hatósági eljárás is indulhat –, amiért a legfrissebb, jelenleg is érvényben lévő tervezet kiszivárgott.

A cikk szerint részletesen szabályozták, hogy a London Bridge kódnevű akcióban mi mindenre kell sort keríteni az uralkodó halála esetén.

A királynő halálát a dokumentumban D-napként említették, és napok szerinti bontásban leírták, hogy ezen, valamint a későbbi napokon (D+1, D+2, így tovább) mi fog történni.

A D-napra vonatkozóan rögzítették, hogy a királynő halála esetén mely kormányzati tisztviselőket, hogyan kell telefonon értesíteni.

Most értesülünk arról, hogy Őfelsége, a királynő meghalt

- a Politico szerint ezt az üzenetet kapják majd a tisztviselők.

A kormány részéről pedig elsőként a brit miniszterelnök fogja bejelenteni a gyászhírt.

A többi kormánytisztviselőnek addig tilos lesz nyilatkoznia ezzel kapcsolatban. A bejelentés után a a védelmi miniszter intézkedni fog arról, hogy több helyen is díszlövésekkel emlékezzenek meg a királynőről. Ezen kívül egy perces gyásszal is megemlékeznek majd a királynőről.

A tervezetben azt is előírták, hogy a kormányzati oldalakon és a közösségi médiában miként számolnak majd be a gyászhírről.

A weboldalakon fekete háttér, a közösségi oldalakon pedig egy fekete borítókép fogadja majd a látogatókat és a legfontosabb közleményeket leszámítva semmilyen tartalmat nem tesznek közzé egy ideig.

A parlamentet is összehívják majd a királynő halála miatt.

A testület egy közös gyászüzenet közzétételéről fog szavazni, valamint arról, hogy 10 napra felfüggesztik működésüket. Az alsóházban a képviselőknek külön-külön is lehetőségük lesz röviden megemlékezniük az uralkodóról.

A királynő temetése 10 nappal a halála után lesz.

Napközben két perces csönddel fognak megemlékezni az uralkodónőről. Az állami ceremóniára a Westminsteri apátságban kerül majd sor, ezt követően pedig Londonban és Windsorban kísérik végső útjára az uralkodónőt. A Windsori kastélyban gyászmisével búcsúztatják majd, és onnan viszik nyughelyére, a kastélyban található Szent György-kápolnába.

A London Bridge mellett egy másik, Spring Tide kódnevű akciót is megtervezett a kormány.

Ennek keretében a trónörökös trónra lepéséhez szükséges intézkedéseket fogják végrehajtani.

Az előírt ügymenet szerint még aznap vagy másnap délután fél négykor a miniszterelnök az új uralkodóval közösen tart egy sajtótájékoztatót, amelyet követően a király este hatkor külön is üzenetet intéz majd nemzetéhez a televízióban.

A The Daily Telegraph szerint a miniszterelnöki kabinetiroda belső vizsgálatot indított a tervezet kiszivárgása miatt, mivel a kormányzat még nem biztos abban, hogy a Politico pontosan a dokumentum mely változatát szerezte meg.

A lappal egy magas rangú kormányzati tisztviselő közölte:

amennyiben kiderül, hogy a Politico egy régebbi dokumentumot szerzett meg, amely nem tartalmazza a „legérzékenyebb” pontokat, akkor ezzel le is zárulhat az ügy.

De ha kiderül, hogy azt a változatot szerezték meg, amelyik jelenleg is érvényben van, minden előírást tartalmaz, és eddig körülbelül csak 10 ember birtokába jutott el, akkor hivatalos nyomozás lesz az ügyből.

Forrás: Index.hu
Címlapkép: SCOTT HEPPELL / POOL / AFP

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Elég szemétség ilyet nyilvánosságra hozni.
rokker33
@csak úgy...: Orbán országot vezet Te meg biciklizni se tudsz már!
vacsi
Undorító dolog egy még élő ember temetését tervezgetni - de az angolok furcsák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.