Guterres elmondta: a világ az elmúlt évek legnagyobb globális biztonsági válságával néz szembe.

Az ENSZ főtitkára szerint Oroszország „halálos csapást mér a minszki megállapodásokra"Fotó: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

A világ az elmúlt évek legnagyobb globális biztonsági válságával néz szembe az orosz-ukrán konfliktus miatt – jelentette ki amerikai idő szerint kedden este New Yorkban Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára. Az MTI információi szerint a főtitkár így fogalmazott:

„Az úgynevezett kelet-ukrajnai szeparatista területek” függetlenségének kikiáltása Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti.

A főtitkár szerint Moszkva „elferdítette a békefenntartás fogalmát”.

Guterres arról is beszélt, hogy Oroszország lépései ellentétesek az ENSZ alapokmányával is, és „halálos csapást mérnek a minszki megállapodásokra”, amelyek célja a béke helyreállítása Kelet-Ukrajnában. A főtitkár úgy vélte, hogy „ebben a kritikus pillanatban azonnali tűzszünetre és a katonai tevékenységek csökkentésére lenne szükség”, csak így lehetne túllépni ezen a veszélyes helyzeten.

Antonio Guterres arra buzdította a nemzetközi közösséget, hogy fogjanak össze és vérontás nélkül mentsék meg Ukrajna népét a "halálos csapást mérnek a minszki megállapodásokra"háború jelentette veszedelemtől”. A főtitkár megismételte, hogy továbbra is a békés megoldás keresését támogatja.

Forrás: MTI
Fotó: Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
1991-óta ENSZ tag Észak-Korea!!! Őket nem cseszegti??? Pedig naponta háromszor is lehetne...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Putyin mindent felrúg a céljai elérése érdekében. Márpedig célja a volt szovjetunió visszaszerzése!!! Nem kéne hagyni!!??
Dr. Proktor
@Rizikó: ... csak nehogy a szlávok is vérszemet kapjanak és visszaköveteljék a Kárpát-medencét!
Nessy
@Dr. Proktor:Esetleg az olaszok a Római birodalom területét! Az osztrák - magyar monarchia talán nem is lenne rossz! Egyébként Putyin elvtárs megmondta, hogy a Minszki egyezmény semmis részéról! Azért Putyin háborújáról nehéz lenne bizonyítani, hogy "Honvédő háború"! Területszerző lenne a javából! Eddig azt tette
Rizikó
@Dr. Proktor: Az avarok laktak itt, a szlávok utánunk jöttek!
csak úgy....
@Rizikó: shikim,akkor te nem is magyar,te egy zavart leszármazott az avaroktól !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.