Termobárikus, más néven vákuumbombák bevetése látható a Rob Lee orosz biztonságpolitikai szakértő által is megosztott videón. A rendkívül nagy pusztításra képes, civilek elleni bevetés esetén háborús bűnnek minősülő fegyvert az oroszbarát szeparatista „Donyecki Népköztársaság” katonái vetették be egy orosz gyártmányú TOSZ-1A-ról indítva.

A vákuumbomba úgy működik, hogy oxigént von el, és így erős, magas hőmérsékletű robbanásokat hoz létre. Kétlépcsős lőszerről beszélünk: az első fokozatú töltet egy nagyon finom anyagból – a szénalapú üzemanyagtól az apró fémrészecskékig – álló aeroszolt juttat ki, a második töltet begyújtja ezt a felhőt, tűzgömböt, hatalmas lökéshullámot és vákuumot hoz létre, mivel elszívja a környező oxigént, részletezi a működést a Guardian. Az óriási nyomást eredményező robbanáshullám lényegesen tovább tarthat, mint egy hagyományos robbanóanyag esetében, és képes komplett épületeket a földdel egyenlővé tenni.

Az oroszok bevethették az egyik legdurvább fegyvert, ami létezik

Fotó: Vitaly V. Kuzmin, Wikipedia CC BY-SA 4.0

Az ilyen, nagyjából 4 km-es hatótávolságú fegyvereket sokféle célra használják, és többféle méretben kaphatók. Ukrajnában a gyanú szerint azt láthatjuk, hogy Oroszország „bunkerromboló” szerepkörben használja őket védelmi állások megsemmisítésére. A rendkívül nagyméretű, levegőből indítható változatokat barlangok és alagútkomplexumok megsemmisítésére tervezték. A szovjet és a nyugati erők az 1960-as évek óta használnak ilyen fegyvereket, az USA például ilyenekkel próbálta megállítani az Al-Kaidát Afganisztánban, az oroszok Csecsenföldön használták, de a bizonyítékok alapján 2016-ban, Szíriában is bevethették ezeket.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben Markarova állítása igaz, és az oroszok vákuumbombát vetettek be lakott területen, az háborús bűnnek minősül – rendkívül borzalmas és fájdalmas halált okoz, a villámgyorsan elégő oxigén okozta vákuum ugyanis széttépi azok tüdejét, akik ekkor még életben vannak –, ezért is fogalmazott óvatosan az eset után Washington, nem megerősítve, hogy valóban ilyen támadásról van szó. Az NBC News megszólaltatott viszont egy magasrangú védelmi tisztviselőt, aki annyit megerősített nekik, hogy Amerika értesülése szerint Oroszország valóban küldött ukrán területre olyan járművet, amelyről indíthatók vákuumbombák, ám a bombák jelenlétét nem tudták megerősíteni.

A támadás után a város polgármestere, Pavel Kuzmenko is vákuumbombaként írta le a támadásra használt fegyvert, a robbanásról pedig egy nem hitelesített, távolról készült videó is készült. Továbbá a háború első napjaiban több, Ukrajna területére bevonuló orosz páncéloson is lehetett látni ilyen, termobárikus fegyver indítására alkalmas szerkezetet – a moszkvai Győzelem Napja felvonuláson a TOS-1 rendszert leginkább T-72-es tank alapjára szerelve lehet látni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Néro: Na, ma érdekes lenne megnézni, hogy mi ért oda, és hova, miközben folyamatosan lőnek! Repül a rakéta, ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
...háborús bűntettnek minősül...csak ez a vákumbomba? Itt mindenki hülye? Az, hogy az oroszok szétlőnek, latarolnak mindent, az ukránok viszont, az nem háborús bűn? ..szerintem egyszerűen bűn...az eddig látott rombolás, törmelék hegyek, halottak ezrei, síró menekülők százezrei kinek a lelkén szárad? Egy ember ezért nem tud eléggé bűnhődni...

és vajon ki fogja felelősségre vonni bármelyik felet? Hága? ugyan kérem..
Németh István
Amennyiben az usa és az eu. moslék vezetése a sorossal együtt folytat j z ukránok felbújtását és az orosz polgárok (állam) elleni agresszióját ,úgy helye van a retorziónak! ÉS PUTYIN KÍVÁNOM, HOGY SIKERREL TEGYE IS MEG!!!
Toller Béla
Nem tudom megítélni, elég hagosan nyugtalankodik a művelt Nyugat ilyenkor ? Vagy megfogná végre a botját és odacsapna, ahova muszáj? Nem feltétlenül kell mindig Berlinben végetérnie az európai harcoknak !
Németh István
A polgárháborút kirobbantók >háborús bűnösök! A polgárháborút támogatói > háborús bűnösök! TEHÁT háborús bűnös mindazon szervezet és országvezetés, bármely világszervezeti fungálás, amely >> a polgárháború folytatásához a legkisebb segítséget is megadja az ukrán lázadóknak!
HA pedig Putyin mint miniszterelnök az Orosz Föld - Oroszország mint nagy-birodalom vezetője a saját nemzete érdekében úgy dönt hogy pusztuljanak az ország ellenségei >> feltétlen igaza van! Ha a moslék nyugat politikai hazugságok árán nem vezeti félre a világot > és nincs az agresszorok támogatása a korrupt ukrán hatalmi vágyakat melengetőkkel, akkor már régen nincs népirtás! Mi több az ukránok a sajátjaikat ölik, kényszerítik akár menekülésre! A 30 milliós ország már alig 20 millió! Miről beszélünk!? Tessenek észhez térni és az a kis valójában nappal bombácska rendes szolgálatot tehet!
Nessy
@Néro: Na, ma érdekes lenne megnézni, hogy mi ért oda, és hova, miközben folyamatosan lőnek! Repül a rakéta, ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg!
Lepényleső
Egyenlő képességekkel bíró felek közötti nézeteltérés lehet háború,
ha az egyik fél menekül,a másik e közben tetszőlegesen ad le rá lövéseket,
azt vadászatnak hívják,- amit azok akik kezében a fegyver,- sportnak aposztrofálják?
Szerepcsere esetén vajon miképp hangzana a megfogalmazás,a zabszem készen állana,és a nyílás?
( "Csak azt tedd másokkal életed során;amit szeretnéd,hogy veled megtegyenek!"
ez egyébiránt ajánlható a sokadszorra bármilyen úton hatalmat szerzőknek?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.