Japán „jelentősen megerősíti védelmi képességeit” és szorosan együtt fog működni az Egyesült Államokkal – jelentette be Hajasi Josimasza japán külügyminiszter az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén.

Fegyverkezési programot hirdetett Japán – aggasztónak látják a helyzetet
Fotó: STR / JIJI PRESS / JAPAN POOL / AFP

Az Abraham Lincoln nem sokkal korábban a Japán-tengeren tartott közös gyakorlatokat a japán tengervédelmi erőkkel a Koreai-félsziget közelében, miután Észak-Korea újabb sikeres rakétatesztet hajtott végre.

A Reuters tudósítása szerint a külügyminiszter Rahm Emanuel amerikai nagykövet társaságában repült ki az Abraham Lincolnra. A nagykövet arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ukrajnai háborúja Európán messze túlmenően is biztonsági kockázatokat jelent.

Tokió a nemzetközi diplomáciai normák felrúgásaként értékeli Ukrajna megtámadását, és attól tart, hogy ezen felbátorodva Kína fegyveres úton rendezheti Tajvan helyzetét, illetve Japán szigeteket fenyegethet.

A japán kormány amiatt is aggodalmának adott hangot, hogy Peking egyre szorosabbra fűzi katonai együttműködését Moszkvával, az együttműködés keretében közös gyakorlatokat is tartottak Japánhoz közeli vizeken.

Japánnak érdekes módon van hadserege papíron ugyanis az ország nem rendelkezik hadsereggel, az mégis a világ ötödik legerősebb hadserege. A második világháborút követően Japán önként vállalta, hogy nem tart fenn hadsereget, az ország alkotmányában is benne van, hogy a japán nép lemond a háború jogáról, és az erő alkalmazásától a nemzetközi viták rendezésében.

Japán formailag tartja magát mindehhez, az országnak önvédelmi erői vannak.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Maxipocak: Gondolom ott nem a kormányszóvivő kupijába ömlik a pénz, mit nálunk.
Maxipocak
@Sámannus: @Sámannus: ha az L129NG aznem rossz madár. De ...
Maxipocak
@Sámannus: Japánban a korrupció miatt szeppukut követtek el. Nálunk üresek lennének a minisztériumok...
Sámannus
@Maxipocak: figyeld azt a dumát is hogy miért kell nekünk egyszerre tíz pilótát képezni. Amikor egy századot tartunk üzemben. Az csak távol tartja a gripentől a pilótákat, vagy csak megduplázza a repülési időt. Ezek a vasak csak a pénzt szórják ki az ablakon, és nem védenek semmit szerintem.
Te ugye viccelsz a hasonlattal. A csehek kilőnnek a és a béka seggében hagynak most is.
ómió
Eszerint ott is "fussa rá", nemcsak nálunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.