Oroszország felfüggesztette a Jamal-szerződés alapján Lengyelországba irányuló gázszállításokat – írja nem hivatalos forrásra hivatkozva a lengyel Onet. A cikket a Portfilo szemlézte, de azóta hivatalosan is megerősítetté vált. Az intézkedés április 27-től, reggel 8 órától van érvényben.

Összeült a válságstáb: elzárták a gázt az oroszok Lengyelország felé

A lap értesülései szerint a lengyel klímavédelmi minisztériumban válságstáb ülésezett. Orosz részről egyelőre nincs bejelentés arról, hogy ezzel teljesül-e a Vlagyimir Putyin által nemrég belengetett ultimátum.

A gázszállítás jelentős csökkentéséről, majd mai felfüggesztéséről szóló információkat az Onet-nek állítólag nem hivatalosan megerősítették kormányzati források és a Lengyel Olaj- és Gázipari Vállalat (PGNiG) is.

A hír szerint az oroszok nem tájékoztatták a lengyel felet a szállítások felfüggesztésének okairól.

Múlt pénteken járt le az orosz valutában történő fizetés határideje. A PGNiG és a Gaz-System gázszállító vállalat pénteken közölte, hogy a lengyel fogyasztóknak szánt gázszállítások eddig a megrendelésnek megfelelően történtek. 

A hivatalos megerősítés a lengyel állami gázcég, a PGNiG részéről érkezett meg először, a vállalat bejelentette, hogy

a Jamal-szerződés szerinti gázt Oroszország szerda reggel 8 órától már nem küldi.

A közlemény ugyanakkor hozzáteszi, hogy igyekszik helyreállítani a gázszállítást, amely viszont az orosz fél részéről szerződésszegés miatt áll, így kártérítési igénye lesz Lengyelországnak.

Egyelőre nem világos, hogy a lengyelek eddig mennyi gázt vettek direktben az oroszokból a Jamál-szerződés keretében, amelyet most állítólag felfüggesztettek az oroszok a rubelben való elszámolási vita miatt. 

Forrás: Portfolio

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Ha így haladnak, megint arrébb tolják az oroszok 200 km-el a lengyel határt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
Ha mindenki elől elzárják a gázt, azt az oroszok is megszívják. Amit mimagyarok fizetünk a gázért, az még csúzlira se lesz elég nekik.
rokker33
@Pegero: Mondjuk ez hem humor oldal,de legyen igazad nem értettem az iróniát ;) t
human
@division: Nem, nem jönne jól, ha nem jönne gáz. De ha cserébe megbukik egy diktátor, akkor bevállalom a telet némi elektromos fűtéssel és dupla melegítőben. Nehogy ezen múljon már!
division
@human: A fűtéssel nálam sem lenne gond, és igen, bukjon ha ez az ára, igazad van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.