Az Egyesült Államok HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnának, hogy nagyobb távolságból tudja támadni az orosz tüzérséget – jelentette be Joe Biden amerikai elnök. Ahogy a fegyver neve – High Mobility Artillery Rocket System – is mutatja, gyorsan mozgatható, kerekes járművekre szerelt kilövőegységekről van szó.

Ez a rekéta hoz hatalmas fordulatot az ukrajnai háborúban?

Fotó: wikipedia

HI M142 nevű rendszer hat darab 227 mm-es irányított rakétát képes kilőni, amelyeket a személyzet néhány perc alatt gyorsan újra tud tölteni. Az eszköz látszatra hasonlít a második világháborúban alkalmazott Katyusa rakéta-sorozavetőre, illetve annak későbbi változataira, például az oroszok által is alkalmazott Gradra vagy Szmercsre – írja a Telex.

A különbség azonban az, hogy míg utóbbiak nem alkalmasak pontos célzásra, inkább egy nagyobb területre tudnak csak pusztító tüzet zúdítani, addig a HIMARS GPS-irányítású rakétákat lő ki. Ezek 80 kilométeres távolságból is lehetővé teszik a pontos célzást. A fegyver hatótávolsága körülbelül kétszerese az M777-es ágyúkénak, amelyeket az USA nemrégiben szállított az ukrán erőknek.

Ezekkel a rakétákkal az orosz tüzérség hatótávolságán kívülről, védett pozícióból vehetik tűz alá az orosz ütegeket.

Egyes elemzők szerint a fegyver akár meg is fordíthatja a háború menetét, mások azonban azt mondják, a HIMARS legfeljebb csak kiegyenlíti a két fél felszereltsége közötti különbséget.

Címlapkép: wikipedia

Forrás: Telex

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
@Németh István: Te most a bolsevik ruszki fajtáról ugatsz ugye. Te hazaáruló ÁVH-ás gennyedék! Takarodj a KGB-és ruszki féreg putyinhoz, ott dögölj meg. A férgek faljanak fel belülről te abortuszmaradék! A radírod meg el lesz taposva, le lesz nyomva a torkodon te fosadék náci patkány! Remélem, hogy az ukránok kiírtják a hozzád hasonló ruszkibérenceket és a beleiken másznak vissza a határuk mögé!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
A rakéták nem kifejezetten védekező eszközök, pláne nem a közepes és a nagy ható távolságúak! De ha emberek és anyagiak pusztításáról van szó kiváló eszközök! Az agresszoroknak az a jó, ha minél inkább pusztítják egymást a szemben álló felek, annál nagyobb a nyereség valószínűsége!
Nem akarjátok észre venni, hogy szándékos világégést csinál az usa >> megkímélendő megint az usa területe, ez a cél >> háború , háború hátán csak ne az usa területén!! Fingjuk nincs a háborúról az usa lakosságának megérettek arra, hogy fogalmuk legyen!!!> DE beszartak amikor a két tornyot szét baszták, beszartak azt hitték lesz folytatás, nagyon-nagy kár hogy nem lett! undorító szar moslék agresszorok uralják az usa vezetést ÉS EZ A NÉP HIBÁJA!!! A soros, a biden és a fattyú a hülye buzi állat kölyke, korrupt moslék tetvek a zelinszkijjel együtt élén az ursulával degeszre keresik magukat! Miről beszélünk!?!?! Ezeknek a seggét nyaljátok???
Peller Anikó
@Németh István: Beteg vagy koma.

Korábban mi a római birodalom része VOLTUNK.
Aztán a török birodalom része VOLTUNK.
Aztán a Habsburg birodalom része VOLTUNK.

Átaludtad a történelmet.

"A budapesti memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést eredetileg három atomnagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját." wiki.
Peller Anikó
@durbincs: Mi az az Iq? Vagy mi az a q? Mert az 50 litert azt értem.

Neked van 50 liter? Két ll -em.
Peller Anikó
@durbincs: Valami likőrféle? Értelmes mondatot képes lennél lenyögni 40 iku?

@Macccska: Háború? Vigyázz, nehogy megbasszon érte a putyin ha él még.
ómió
Ez az, efftársak! Úgysincs még földig rombolva "szeretett" Ukrajnátok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.