A lengyel államfő szerint Ukrajna egész Európát védelmezi.

Vészjósló üzenet Andrzej Dudától: Ha Ukrajna elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé

Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Gadomski

Ukrajna egész Európát védelmezi az orosz agresszióval szembeni hősies ellenállással, és ha elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé

- jelentette ki a lengyel államfő egy keddi német lapinterjúban.

Andrzej Duda a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy a más népek alárendeléséről szóló "nagyorosz" birodalmi eszme nem csak Vlagyimir Putyin orosz elnök gondolkodását határozza meg, hanem átitatja az orosz társadalom jelentős részét.

Így még az is előfordul, hogy orosz újságírók a lengyelországi – az ország középső részén, Varsótól nyugatra fekvő – Kaliszig húzódó Oroszországról fecsegnek

- tette hozzá.

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna Lengyelországot és Európát, így Németországot is védi. Ha pedig "hősies ellenállásuk Putyin birodalmi terveivel szemben" elbukik, közvetlenül fenyegetné Lengyelországot és a balti államokat az orosz befolyási övezet közép-európai irányú kiterjesztésének veszélye – fejtette ki a legnagyobb lengyel kormánypárt, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

Ezt a veszélyt "ma Ukrajnának köszönhetően sikerül megfékezni", de "sajnos a jövőben is aktuális lesz" – tette hozzá Andrzej Duda.

Mint mondta, az egyetlen megoldás "a biztonságunk megerősítése", mert így a "potenciális agresszornak kevésbé éri meg támadni".

Ukrajna példája éppen azt mutatja, hogy mire képes egy ország, amely jól felkészült a védekezésre – tette hozzá a lengyel államfő.

Kifejtette:

ugyancsak az Ukrajna elleni orosz agresszióval függ össze Lengyelország egy másik súlyos problémája, a télre szánt kőszén fenyegető hiánya.

A szenet eddig jórészt Oroszországból importálták, és háztartások millióit fűtötték vele.

A kormány "legnagyobb gondja" így az Ukrajna elleni orosz háború miatt fenyegető hiány elhárítása, az ellátás biztosítása – mondta Andrzej Duda, megjegyezve, hogy az európai uniós éghajlatvédelmi célok elérése eddig is "nagy kihívás" volt Lengyelországnak, és "a háború mindent még bonyolultabbá tett".

A többi között arról is szólt, hogy mindig is ellenezte az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő, Ukrajnát és Lengyelországot megkerülő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszert, és soha nem hitte el Angela Merkel volt német kancellár azon állítását, miszerint a két vezetékpárból (a 2011 óta működő Északi Áramlat-1-ből és a 2021 végén befejezett, de a háború miatt végül üzembe nem állított Északi Áramlat-2-ből) álló fejlesztés tisztán üzleti alapú beruházás.

Mint mondta, a volt kancellárral folytatott megbeszélések sokaságán, éveken keresztül mindhiába igyekezett jelezni, hogy az Északi Áramlat valójában "Európának káros, ránk, lengyelekre pedig gyilkos" hatású. Ez a vezetékrendszer "a kulcs az európai piac orosz dominanciájához", és ezt Lengyelország számos szomszédja is így látta – mondta Andrzej Duda a FAZ-nak.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Sajnos igaza lehet. Putylert 2014-ben, a Krim félsziget elfoglalásakor kellett volna keményen seggberúgni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Sajnos igaza lehet. Putylert 2014-ben, a Krim félsziget elfoglalásakor kellett volna keményen seggberúgni...
Dr. Proktor
Viktort ez nem zavarná, sőt erre vár...
Dr. Proktor
@KisTehen: Fasz aki mondja, te óvodások szintjén repülő ostoba...
Dr. Proktor
@KisTehen: Nem mi mondtuk, hanem Medvegyev barátotok, mi csak idehoztuk!
kotos
Szűk a kényszerzubbony, csak azért mesél marhaságokat.
Csizmás Kond
Hát persze hogy a zorosz tolakodott nyugat felé nem a rohadék amerika, a nato köpönyegébe burkolózva...hogy a picsába nem szégyellik ugyanazt a marhaságot ismételgetni ?
Gauntlet
mondta Kadirov, hogy Lengyelo. következik.
magyar1
Na ja, ezt álmodta??? Putyin nem támadja meg a nato tagországot, ezért is ugrál z a tagságért.
Ha valakit megtámadna az inkább Amerika lenne, mert tisztában van vele, hogy az ukrán népet ők etették be.
Namely
Ennek a seggfejnek már most nincs mivel fűtenie, de még mindig itt ugat :D :D :D tavasszal szénkorlátozás lett bevezetve náluk, a teljes gázkapacitásuk az éves felhasználás 15%-át fedezi, fogalmuk nincsen mivel fognak fűteni, és még mindig nem szállt le a Sienkiewicz-lóról...
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Németh István
Ez az andrzej duda összekeveri az usa hatalommániáját az OROSZ Föld önvédelmével! A lengyelek ősi ellenségként - tán maguk sem tudják miért, de ezt önmagukba nevelték vélelmezve az egykori cári mechanizmus elnyomó dirrektíváját és vélelmezett területcsonkító tevékenységét! Csakhogy az nem orosz volt hanem ukrán vonal, amelyet helyre tett a szovjet hatalom! A rendszer váltás aljas nacionalista gerjedelmeket hozott amelyeket korántsem lehet még csak ezredrésznyit sem a trianonhoz hasonlítani!
Aztán ez az usa-nak nagyon jól jön és természetesen nyalogatják a duda hülye agyát! Miért is ??? azért mert az usa rájött, hogy a felvásárolt ukrán-orosz területek nem lettek a tulajdonaik, hanem használati jogot alapítottak, csak és csupán, mert az ukránok nem a tulajdonosai a eladottaknak, hanem csak használói, kezelői! Ezért látják veszve a beinvesztált pénzeiket ezért a háborús "igyekezet az ukránok segítésére" ami megint csak nem igaz hanem a háború az oroszok ellen a terület megszerzésére! Méghozzá az ukránok pofátlan fel és kihasználásával, legyilkoltatásával! Ehhez kellett nekik a puccs megszervezése a zelenszkíj kábítószerfüggő aljas gazember, korrupt, moslék személye! - a nemzetgyilkos!
Jólesik egymást basztatni? hülye-gyerekek???
Pálinkás Pál
tisztán látszik,az oroszokat örökre el kéne intézni...ahogy a múlt században egy politikus megpróbálta...
Gazella
@KisTehen: 16:09

Tehenke soha nem lesz trianon..ez csak a zsirbodonod alma!!
Lengyel ki se ejtette a szajan, hpgy ker ukran foldet..
Masik menj legelni szaraz kiegett fuvet muuuuuuu
Pálinkás Pál
@Maccska: hitler,sztálin, putyin,orbán...egycsapat...mindegyik elmebeteg, és mind veszélyes / volt / ..az emberiségre...
kisfalud
Attól tartok, igaza lehet a lengyelnek. Hitetlenkedik a fidesz troll iroda, némelyik meg újra az orosz barátságról, érdekövezetről álmodik amolyan SzU. mintájára. Nem érdekes idáig eljutni a "Ruszkik haza" rikácsolásától és a Putyin pincsijévé válni?
Bogatir
@Qqberci: Ne basszál már! Mert visszavette ami az övéké?? A részeges Jelcinnek kellett volna észnél lenni, vagy tartani egy két normális tanácsadót. De nem voltak csak a sok éhes zsidó, akik kezdték felzabálni Oroszországot!!!
Bogatir
Gondolkodik is időnként Duda út. Putyin meg sem áll Gibraltárig, mert a spanyolokkal is van elszámolni valója. Marokkót már gondolom nem fogja oda csapni Nagy Péter birodalmához.Ezzel senkit nem fog beszaratni.
tothjani
De minket akkor sem támadnának meg hiszen Orbán a határon borral és kaláccsal köszöntené a visszatérő Orosz csapatokat. Csak egy kérése lenne, maradjon ő is Pártfőtitkár mint elődje.
Qqberci
@Bogatir: "Mert visszavette ami az övéké?? "

Tudom, ez egy elvi szempont. Megláttam 'oszt elviszem. Pont...
ómió
Azért az orránál tovább kéne lásson! Még, ha Duda is!
Németh István
Azt látni tudni kell, hogy az usa.-nak semmi köze az ukrán területekhez, hiába vette meg??? a tulajdona nem lesz legfeljebb haszonélvezője! DE nagyon elhibázták a dolgokat, mert elfelejtették figyelembe venni, hogy ukrajna mint szuverén állam nem létezik >> ezért a világ hangulatát akarják érzékenyíteni az oroszok ellen, hogy a veszendőbe lévő beinvesztált sok milliárd dollárjaikat kimentsék! Az oroszok soha nem fognak engedni! - és lesz még ejnye-bejnye az usa kap kis ajándékcsomagokat rövidesen! Az usa beavatkozása a szerb -koszovó- kontra horvát konfliktusba és erre az ukrán támogatás felajánlása >> amikor zelenszkijnek a saját honi "stratégiáját kéne védeni" (biztonságosan lenyúlni az ukránokat, ahogy csak tudja) ezzel szemben katonai támogatást helyez kilátásba ez megdöbbentő, az ukrán nép felé is ha egyáltalán létezik ilyen! (mármint ukrán nép!) Egyértelmű a zelenszkíj aljassága a mindenáron magát előre tolni akaró kuka agyú esztelensége! Amellyel a z EURÓPA nemzeteit veszélyezteti $đ németország acsúcshülye aki nem tanult a lengyelekkel együtt a II. világháborúból! (de a korábbi Oroszország elleni nyüzsgésekből!
Németh István
Amit írtam kitörölték, csak az a baj, hogy nem a szaros seggemet törölték a nyelvükkel!
verőce21
Ezt a barátságot nem tudják se a lipsik se politikusok megtörni.

A 2 vh.-ban is ellentétes oldalon álltunk, mégis segítettük egymást.
Éljen Lengyelország! Éljen Magyarország!
Éljen a lengyel-magyar barátság!
csak úgy....
@verőce21: te még mindíg nem ismered orbánt?- ö a kétes céljaiért mindenre képes!
verőce21
@csak úgy...: ez csak egy bugris seggfej véleménye!
Németh István
@csak úgy...: sajnos > "csak úgy" mondom az Orbán Viktor nem a maga személyes érdekeiért taktikázik, hanem a nemzet érdekében kerüli a konfliktust mert Ő politikus, nem egy hülye gondolkodni sem tudó "csak úgy" fröcsögő mint te!
Dr. Proktor
@Németh István: Bájos amit írsz - elmebájos...
Dr. Proktor
@Németh István: Nem mondod? Nekünk lop? Én egy fillért sem láttam belőle...
Németh István
@Qqberci: @csak úgy...: te a az utóbbi faszkalap >> @Dr. Proktor: te utóbbi faszkalap már azt sem tudod felfogni amit írtam!? Te olyan rémisztően hülye vagy, hogy a párodat ritkítod! A többiek meg csak sima hazaáruló, nagyon hülye gecmarekok! Ez megszokott!
A duda andrznej a sajt népe ellensége és a V4.-ek fizetett szétverője! usa. eu. korrupt vezetés seggnyalója >> na nem ingyen!! A vagyona nőttön nő!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.