Bajba került Orbán Viktor térségbeli legszorosabb szövetségese, a Nemzetközi Valutaalapnál kuncsorog segélyért – írja a 24.hu.

Hiába a hűség Putyinhoz – IMF-segélyért kuncsorog Orbán szövetségese
Fotó: ABDULLA AL-NEYADI / UAE'S MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / AFP

Úgy tűnik, hiába a kínai beruházások és hitelek, hiába a hűség Vlagyimir Putyinhoz, Belgrád több mint háromszoros hozamot kénytelen ígérni a tavalyihoz képest az állampapírpiacon, hogy új kölcsönökhöz jusson. 

Magyarország és Szerbia a napokban együtt szerepelt a hírekben, mint azon két állam, amelyik nem kap amerikai katonai segélyt. Az amerikai döntésben feltételezhető, hogy a két kormány Moszkvával fenntartott szoros kapcsolata is szerepet játszhatott. 

Szerbia idén, az év elején, az Ukrajna elleni putyini agresszió után kezdett elszigetelődött Európában, amikor nem volt hajlandó csatlakozni a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

Ráadásul Belgrád nem tagja az Európai Uniónak, így nagyobb kockázatoknak van kitéve, mint Magyarország.

Most ki is derült:

Vucic hiába maradt lojális Vlagyimir Putyinhoz, Szerbia kénytelen volt az IMF-hez, azaz a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Egyesült Arab Emírségekhez fordulni, hogy segítsék ki az egyre nehezebbé váló adósságtörlesztései miatt.

A kínai és orosz függés nem sokat segített Szerbián, hiszen éppen a Moszkva által kezdett háború miatt ugrottak meg azok a költségek, amelyeket Belgrádnak állnia kell, amikor a hiteleit megpróbálja visszafizetni.

A Financial Times híre szerint Belgrád az Egyesült Arab Emírségektől kért egymilliárd dolláros hitelt. 

Az emírség felajánlotta, hogy 3 százalékon ad pénzt, ami legalább két és félszer olcsóbb, mintha a piacon próbálnának meg hitelt szerezni

– tűnt ki Vucic hétfői közleményéből. Szerinte az összes többi befektető ellenállásába ütközött Szerbia.

Bár egész Európában emelkednek a kamatok és ezzel együtt az állampapírok hozamai, Szerbia sokkal rosszabb állapotban van, mint az átlagos nyugat-európai országok. Belgrád esetében ugyanis sokkal gyorsabban romlanak a hitelfelvételi feltételek, mint az Európai Unió tagállamai esetében. 

Az IMF kedden megerősítette, hogy Belgrád megbeszéléseket kezdeményezett egy úgynevezett „stand-by rendezésre”, ami gyakorlatilag készenléti hitelt jelent. Ez a kölcsön mentőöv arra az esetre, ha Szerbia nem tudná a szabad piacon értékesíteni államkötvényeit. 

A szerb hatóságok most azt remélik, hogy a piacokat megnyugtatja, ha az IMF garanciát ad az ország finanszírozására, és így csökkenteni tudják az adósságtörlesztésük költségeit is.

További részletekről itt olvashat.

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
az arabok fölvásárolják szerbiát a bosnyák hittestvéreiknek! :)
teuton
@csak úgy...: Jol teszik, 1gyel több muszlim ellensege lesz a potrohosnak...
Gazella
@csak úgy...: @teuton: nehogy azt hondoljátok, hogy a magyarnak nincs arab hitele?!
nezelodo
Ezt a hírt nem valami finom felvezetésnek szánja a média, hogy mi is a kormányunk által oly sokszor elátkozott, IMF pénzére ácsingózunk, és már nem zavarná őket, hogy ezt a pénz nem lehet olyan könnyen simonkásítani, lőrincisíteni, stb? Vagy már a Nemzeti Vejkó és a Rasi megint Arab pénzemberekkel "tárgyal"? Rossz előérzetem van.
ómió
Nem lehetett ezt a "Zorbánra" hazudni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.