Az IMF igazgatója is megkongatta nemrég a vészharangokat, de a Világbank is úgy látja, hogy keményebb lesz az idei év a tavalyinál.

A Bloomberg híre nyomán számolt be a 444 arról, hogy a Világbank is aggódik amiatt, hogy "további kedvezőtlen sokkok" a globális gazdaság egészét recesszióba nyomhatják 2023-ban, a kisebb államok pedig különösen sérülékenyek lehetnek. 

A Világbank is aggódik, hogy idén globális recesszió lesz

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kétévente a globális gazdaság kilátásairól szóló jelentésében a Világbank kutatói azt hangsúlyozták a 444 cikke szerint, hogy a globális növekedés 2023-ban várhatóan meredek lassulásba kerül, és ezt akár további krízisek nélkül is elérheti (jelenleg krízisként hat az orosz-ukrán háború, az ennek nyomán kialakult energiaválság és infláció, valamint utóbbi kapcsán a megszorítások).

A jelentésben írtak szerint sürgős globális és nemzeti válaszlépésekre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen meredek visszaesést tompítani lehessen, valamint a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáit is kezelni tudják. A Világbank a jelentésben arra is figyelmeztetett, hogy a feltörekvő piacokon a befektetések növekedése várhatóan az elmúlt két évtized átlaga alatt fog maradni. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Kristalina Georgieva is nemrég arra figyelmeztetett, hogy idén a világ egy kemény évvel néz majd szembe, amely a 2022-es évnél is nehezebb lehet. Georgieva úgy fogalmazott, hogy idén a világgazdaság harmada kerülhet recesszióba, mivel az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul le, ez pedig kihat a világ többi részére.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
A Világbank aggódik?(!)

A világbank központi épületében (is) keményen dolgozó bármely alkalmazott
igenmagas, megérdemelt fizetésért aggódik...együttéreznek a recessziót megszenvedő népekkel, stb...

..és ez felemelő érzés...
ómió
És? Lehetetlen a "Zorbánra" hazudni, efftársak!?
human
Orbán megmondta, hogy az IMF-től nem kér akkor sem hitelt, ha az olcsóbb, mint mondjuk a kínai. Persze, hisz azt nem tudják ellopni.
justhpeter
Bezzeg Varga és Matolcsy nem aggódik...
human
@justhpeter: Hát ők jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogy a kanyarban előzés után az autó még valahogy az úttesten maradjon és ne az árokban végezzük. Pedig biztos lenne még pár hasonlóan jó ötletük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.