Több mint száz oldal titkos amerikai hírszerzési jelentés került nyilvánosságra az elmúlt napokban.

Orbán Viktor nagy félelmét is leleplezi egy kiszivárgott CIA-jelentés

A CIA még annál is többet tud, mint hinnénk. Forrás: Pixabay

Az orosz és ukrán haditervek mellett Orbán Viktor félelmeiről is szó esik bennük – írja elemzésében az RTL újságírója, Ignácz Péter.

A kiszivárgott iratok szerint az amerikai hírszerzés sikeresen kémkedik Oroszország ellen, tudják, milyen akciókat terveznek, és azokról időben figyelmeztetik is az ukránokat – írja a New York Times. Sőt, jobban tudják, mire készülnek az oroszok, mint azt, hogy mit terveznek az ukránok.

Az iratok alapján az amerikai hírszerző szervek szinte minden orosz biztonsági ügynökségtől képesek információkat szerezni. A CIA az orosz védelmi minisztériumban is képes lehallgatni beszélgetéseket, amint ez a kiszivárgott dokumentumokból is kiderül.

Egy hírszerzési tájékoztató szerint az orosz veszteség nagyjából kétszázezer fő, a harcok közben elesett katonák száma 43 ezer körül jár. Ezzel szemben 17 500 ukrán katona halhatott meg a harcokban, és több mint százezren sebesültek meg.

Egy február eleji, szigorúan bizalmas irat szerint az ukrán hadsereg „jelentősen kisebb” eredményeket fog elérni tavaszra tervezett offenzívájával, mint amire az ukrán vezetés számít. Az ok a katonai kiképzések hiányossága és a lőszerhiány. Kijev keleten és délen indítana támadást az oroszok ellen, de csak „mérsékelt sikerrel”.

Az ukrán légvédelem állapotáról írják, hogy áprilisra teljesen elfogynak a légvédelmi rakéták és lövedékek. Május 23-ára pedig már nem fogják tudni megvédeni a frontvonalon szolgáló ukrán katonákat az orosz rakétáktól és drónoktól.

Az ukrán légvédelem kulcsfontosságú: nélküle az orosz vadászgépek és bombázok szabadon tudnák támadni az ukrán katonákat és a tüzérséget, és ez a háború kimenetelét is nagyban befolyásolná, miközben az orosz légierőnek még óriási tartalékai vannak. A New York Times szerint az orosz légierőnek nagyjából kilencszáz vadászgépe és 120 bombázója van, amelyeket a háború első évében az ukrán légierő meglepően hatékony működése miatt nem vetettek be.

Joe Biden amerikai elnök április elején bejelentette, hogy az Egyesült Államok legújabb, több mint kétmilliárdos katonai segélycsomagjának részeként légvédelmi eszközöket is ad Ukrajnának.

Egy CIA-s hírszerzési jelentésben a budapesti amerikai nagykövetségtől származó információkra hivatkozva közlik, hogy Orbán Viktor egy február 22-én tartott politikai stratégiai megbeszélésen az Egyesült Államokat a Fidesz „három fő ellenfele egyikének” nevezte. (Ez a fidesz-kdnp-s képviselők balatonfüredi frakcióülése volt. Itt tudták meg azt is a frakciószövetség parlamenti képviselői Orbántól, hogy egyelőre miattuk nem lehet a NATO tagja Svédország és északi rokonunk, Finnország sem – a szerk.) A CIA értékelése szerint ez azt jelzi, hogy erősödött Orbán „Amerika-ellenes retorikája”. Árulkodó, hogy a fideszes miniszterelnök szűk körben nem mossa úgy össze a pártját az általa irányított országgal, mint ahogyan azt a híveinek szóló propaganda-szólamokban szokta tenni.

A kiszivárgott nagyjából százoldalnyi irat a Pentagon számára készített hírszerzési tájékoztatókból származik. Ezek egy részét az amerikai vezérkari főnökök tanácsának elnöke, valamint más katonai vezetők kapják, és több amerikai hírszerző szerv által összegyűjtött információk szerepelnek bennük. Egy részük szigorúan titkos minősítést kapott irat, másokat pedig külföldieknek nem lehet megmutatni.

Az iratok kinyomtatott fényképek, amelyek felére-negyedére hajtogatott papírokról készültek – mintha valaki zsebre vágta és magával vitte volna a hírszerzési tájékoztatóról, majd lefotózta volna. Ez arra utal, hogy a szivárogtatás mögött amerikai állampolgár áll.

A Bellingcat tényfeltáró oldal nyomozása szerint arra lehet következtetni, hogy a szivárogtatónak nem volt semmilyen különösebb ideológiai oka a dokumentumok megosztásával, csak annyi, hogy le akarta nyűgözni internetes csevegőszobájának tagjait.

A dokumentumok először a főleg videojátékosok körében népszerű Discord csevegőprogram egy kisebb, alig húszfős csatornáján jelentek meg (a csatorna már nem elérhető), majd onnan kezdtek el terjedni először a Discordon, később a 4Chan fórumain, míg végül utat találtak a Telegramra és a Twitterre, és az amerikai sajtó is felfedezte azokat.

A Bellingcat értesülései szerint a nyilvánosságra került iratok „csak a jéghegy csúcsát” képezik, és nagy részük még nem került nyilvánosságra.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@KisTehen: Ismét jót nevettünk,,Böccém.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Galway: Engem is mindig kifelejt. Én már nem is számítok??? :(((
Németh István
Az egymás minősítgetésével sokra nem mentek legfeljebb azt bizonyítjátok, hogy a jelen helyzethez milyen sötétek vagytok! tisztelet a kivételnek!
És a lényeg váltózatlan >> az usa-nató armada takarodjon Európából az Eu. vezetése abitófára, aksztásilag!
Az usa nagykövete a pöcsman takarodjon a buzik faszán csúszkálva a bíden-soros-rocsild ban-da kebelére > de a hazánkból azonnal el!
jáger laszló
O1G-nek sikerült ismét a világpolitika vérkeringésébe bekerülni MO nem nagy dicsőségére!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Alfa
"Kis-Benedek József a beszélgetés végén arról is szólt, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarországgal kapcsolatos információk is szerepelnek a kiszivárgott adatok között. Mint mondta, "a magyar kormány politikájában van néhány olyan elem, amire az amerikaiak azt mondják, na ezt talán mégsem kellene. Ilyen esetekben különösen fontos a másik fél fokozott megfigyelése és az információk gyűjtése"
Juhász István
Legnagyobb félelme az lehet, hogy a nagy nyilvánosság elé kerül a katona korában beszervezett III / III-as ügynök sorsa, és az első két - már általa BESZERVEZETT... , bizonyos K. László, és L. Anikó sorsa, életútja. Ezek a k@rva internetező fiatalok... mikre nem képesek ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.