Svédország Gripeneket küldhet Ukrajnába.

Svédország hozhat fordulatot az Ukrajnában zajló háborúbanHandout / Ukrainian presidential press-service / AFP

Svéd sajtóértesülések szerint a stockholmi kormány komolyan fontolgatja, hogy JAS 39 Gripen vadászbombázókat küldjön Ukrajnának – tudta meg az atv.hu. A Gripen a jelentések szerint kiváló választás lenne az ukránoknak, ugyanis a svédek éppen hasonló háborús helyzetekhez fejlesztették ki ezt a harci gépet. Svédország ugyanis korábban egyáltalán nem zárta ki, hogy az egykori Szovjetunió egyszer csak rátámad. Márpedig az alig tíz és fél milliós ország csak akkor vehette volna fel eséllyel a harcot a szovjet haderővel, ha sikerül kivívnia a légi fölényt.

A Gripen szállítása az ukránoknak a svédeknek is megérné, hiszen nyilván a gépek legalább egy részéért fizetnének az ukránok.

De ennél sokkal fontosabb lenne, hogy a Gripen végre harcban is bizonyíthassa képességeit. A lap szerint valami már megindult a két fél között: május végén a svéd védelmi miniszter egy tévéinterjúban közölte, hogy kormánya "pozitív szellemben" vizsgálja az ukránok Gripen iránti érdeklődését. Pål Jonson szerint engedélyezhetik, hogy ukrán pilóták kipróbálják a JAS 39-est és a gép szimulátorát, illetve a szakértőik tanulmányozhatják a Gripen földi támogató rendszereit. 

Állítólag 16-18 repülőgép átadásáról lenne szó első körben.

Forrás: atv.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@justhpeter: A magyar kormányzónak folyton valami baja van, mert az összelopott, összeharácsolt vagyonkát állandóan veszély fenyegeti. És most, hogy már többet összelopott mint a Dárius kincse akkor már a szalmaszálba is kapaszkodik.

Remélhetőleg az utolsóba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Őrnagy
@KisTehen: Attól tartok Európával akarják megfizettetni azt amit Ukrajna nem tud kifizetni. Az az alap, hogy az utolsó "ukrán " életet is beáldozzák, de a pénzt meg valakin mindig behajtják.
Nyírfa
@Qqberci: tegnap, 16.55

Még jobb is! :)
ómió
Ezek a viking idióták nem nyugszanak, amig bele nem másznak a háborúba!
simmering73
@KisTehen: 19:04 Ezt hol olvastad? A faszparaszton?
KisTehen
@simmering73: az árnyékszékkormányon ezt mondják nektek?
Juhász István
Majd a magyarok jól lerendezik a svéd Rrippen- küldözgetést. Nemáhogy ! Majd jól kitalálják, hogy egy Únión kivüli ország / Svédország... / miképpen adhat fegyvert Ukrajnának... Merthogy nem fogja a magyar parlament- a kisbetűs leirás nem volt véletlen - megszavazni a svéd Nato csatlakozást. Boritékolom legalábbis.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.