Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, a párt tagja vasárnap késő este.

Orbán Viktor egyik legjobb barátja nyerte a választást Szerbiában
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Mint mondta, pártja adatai szerint az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal. A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék), valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Pásztor Bálint: megvalósítottuk a céljainkat

Legalább annyi szavazatot és mandátumot szereztünk, mint az előző választáson, ami azt jelenti, hogy megvalósítottuk választási céljainkat, ezért mondhatom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva.

Kiemelte: a párt célja az volt, hogy megtartsa az önálló képviselőcsoportját a belgrádi parlamentben – amihez öt képviselő kell –, ezt a célt pedig minden előzetes eredmény szerint elérte.

Rámutatott, hogy a VMSZ egy nehéz időszakot, a pártelnök, Pásztor István halálát követően is meg tudta tartani az erejét. Mint mondta, sokan arra számítottak, hogy egy ilyen tragédiát követően szétmorzsolódik a párt, azonban nem ez történt, a párt egységes és erős maradt, a vajdasági magyarok támogatták a pártot.

Szerbiában az előrehozott parlamenti választás mellett vajdasági tartományi választást is tartottak. A vajdasági tartományban a VMSZ-nek a harmadik legnagyobb képviselőcsoportja, ezzel megelőzve több szerb pártot is. A Vajdasági Magyar Szövetséget csak a Szerb Haladó Párt listája és a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki lista előzte meg.

Pásztor Bálint megköszönte a magyar kormánynak, illetve a Fidesznek azt a támogatást, amelyet a kampány során nyújtott a VMSZ-nek. A megbízott pártelnök a támogatóknak és az aktivistáknak is köszönetet mondott azért, hogy a VMSZ a segítségükkel meg tudta tartani politikai erejét.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta tagja a kormánykoalíciónak, és a következő időszakban is ilyen szerepre számít. A kormányzati munkában államtitkári szinten kíván részt venni.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakukkmadár
a szerbek sem tudnak kimászni a milosevicsi sötétségből, újra és újra magukra húzzák az évszázados szart, amibe végül maguk fulladnak bele. egészségükre!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Ehhez azonban Orbánnak semmi köze
Ezek a valós helyzetet tükrözik
Csak ennyi
barátilag
J.L.
kakukkmadár
a szerbek sem tudnak kimászni a milosevicsi sötétségből, újra és újra magukra húzzák az évszázados szart, amibe végül maguk fulladnak bele. egészségükre!
Sztyepospista
Innen egyenes az út, Szerbia felé fog áramlani a magyar adófizrtők pénze. Meg Erdélybe. Meg a Kárpát- aljára, no meg még MINDFENFELÉ...Épülhetnek templomok, sportpályák, főleg egyházi iskolák, óvodák, stb. A lényeg az, hogy ne MAGYAR TERÜLETEN...
justhpeter
@jáger laszló: Mert mi sehol nem avatkozunk be a belügyekbe soha.
Péter2
Nem véletlen követelte a fidesz , hogy vegyék fel a szerbeket az unióba , mert már " régen várományosak " pont ezért nem tették, pedig nyomta oda orbán a magyar adófizetők pénzét a kampányokra , mintha itt nem lett volna helye , a lényeg , nem engednek be több olyan országot, akik orbán szövetségesei lennének,az unió bomlasztásához és orosz érdekeket szolgálnának au uniós érdekek helyet , így sem a szerbek , sem a törökök, nem lesznek uniós tagországok, addig még a jelenlegi eszmerendszert képviselik .
balos
@Maccska: ha 1 penészes fideSSes turulcsicska mondja!Azért megnézném(soha)mikor a csúti seggéről vakarod a nemzerthy szart a reggelidhez!nedveske nektek ez a törődés tetejének az alja!A válaszodat,meg küld a putyinnak,mert ö intézi a kárfelmérést!
balos
Azért megérne 1 fekete dobozos filmet,mikor ezek "szeretik" egymást!Szerintem a dagit kiékelik,hogy nehogy elguruljon közben!
Péter2
@Maccska: Biztos , hogy érettebb ezt nem is vitatom , de Ukrajna mellet 2 dolog szól az egyik nincs semmilyen szövetség Oroszországgal ,nyugat az érték nem a szegény békében labilis kelet ! De az sem mindegy egyik európai országnak sem , hogy a ruszki meddig tud benyomulni európa közepébe , ezért Ukrajna NATO és uniós csatlakozásának törekvése a magyar kormányon kívül, mindenkinek nagyon fontos érdeke .
Sakk Matt
@Maccska: Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba..de a NATO-ba sem!
csak úgy....
@Maccska: te úgy csinálsz mint minden örült, aki azt hiszi ,hogy köze és rálátása van a politikához a mostani politikai folyamatokhoz,mert beleszeretett 0rbánba !
a szerbek ott baxták el az eu. csatlakozást,mikor lefeküdtek a szarkeverö dagitokkal, 0rbán haverokra nincs szüksége európának! - most nyugodtan kecskebaszózhat, talán az az egyetlen amihez értesz! :)
csak úgy....
@KisTehen: az emberek nem,viszont te és a @Maccska: kollégád igen!
Cherry
@KisTehen: Te elmebeteg annyire hülye vagy hogy az már fáj...2 retek csaló egy pár ALAVJU idióta
Cherry
Nyert??? csak annyira mint a mi zsiros Napoleonunk,, csalással mocskos trükkel,
Havanagi
@Péter2: Ez a fax is éppen olyan orosz spicli,mint a putris,persze,hogy putyin hekkerei segítették a győzelemben.Ugyanúgy,mint kis hazánkban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.