Csütörtökön délután történt lövöldözés volt Prága belvárosában, a Károly Egyetem bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél. A támadó az egyetem diákja volt. A rendőrség szerint előre eltervezett akcióról van szó. A Cseh Köztársaság nemzeti gyásznapot hirdetett szombatra.

A Cseh Köztársaság nemzeti gyásznapot hirdetett szombatra, miután egy fegyveres fiatal

14 embert megölt, 25-öt pedig megsebesített csütörtök délután a prágai Károly Egyetemnél.

Prágai lövöldözés: Szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban – A támadó saját apját és egy két hónapos kislányt is megölt

Rendőrök a prágai Károly Egyetem erkélyén az épületnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. MTI/AP/Petr David Josek

Petr Fiala cseh miniszterelnök nyilatkozatában azt mondta: „Mindannyiunkat megdöbbentett ez a szörnyű tett. Nehéz szavakat találni a fájdalomra és a gyászra, amit egész társadalmunk érez a karácsony előtti napokban”.

Fiala szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett: minden középületen félárbócra eresztik majd a zászlókat, délben pedig egyperces csendet tartanak majd.

A lövöldözés indítéka egyelőre tisztázatlan. A BBC beszámolója szerint a rendőrség annyit közölt, hogy közösségi médiából származó, egyelőre meg nem erősített információik szerint a támadást egy hasonló oroszországi incidens is ihlethette. A lövöldözéssel gyanúsított huszonnégy éves egyetemista David K. nagyjából húsz kilométerre, a Hostouň nevű ezerkétszáz lakosú faluban lakott.  

A támadót a rendőrség szerint más országok hasonló támadásai inspirálták

Martin Vondrášek, a rendőrség vezetője közölte, hogy elsőként az elkövető, egy 24 éves egyetemista édesapjának holttestét találták meg az otthonukban, Hostoun városban, Prága mellett. Később rájöttek, hogy a diáknak órája lesz az egyetemen, ezért elrendelték annak az épületnek a kiürítését.

Az elkövető viszont a rendőrség szerint másik épületben kezdett el lövöldözni, mint amit kiürítettek. A rendőrséget 14:59-kor értesítették, a kommandósok 12 perc alatt a helyszínre értek. 15:20-kor kapták a hírt, hogy az elkövető holtteste az épület egyik párkányán fekszik. A lövöldöző egyetemista öngyilkos lett, de a rendőrök is adtak le rá lövéseket.

A rendőrség azt is közölte, hogy a fegyverest gyanúsítják egy fiatalember és két hónapos kislánya meggyilkolásával is, őket december 15-én holtan találták egy Prága külvárosában lévő erdőben.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
@Csizmás Kond: Hagyd rá! Hülyére...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Nincsenek szavaim, amit érzek, az kifejezhetetlen.
Sztyepospista
Baromian nagy az Isten állatkertje. Nem hittem volna, hogy Európa középső felén ilyen még előfordulhat. Legyen könnyű a föld az áldozatoknak, a tettest már nem lehet megbüntetni.
Csizmás Kond
ez az eredménye a mindenféle idióta izmusnak amit egyre jobban meghonosítanak európában.
Géza
Úgy tudom, állandóan fürkészi az internetet a hatóság, mert ezek imádnak előre kérkedni, dicsekedni. Miért kellett ennyi embernek meghalni? A hatóság nem volt képes hamarabb felderíteni a tragédia hátterét?
Csizmás Kond
@m73: ..ki gondolta volna hogy ha az m71 megbassza az m72 ilyen m73 megfutott menet jön létre...
FLETÓ
@Csizmás Kond: Ez a faszkalap @m73: mindenkibe beleköt? Szerintem saját magával van baja!
Csizmás Kond
@m73: aqnyukádat szopatod és azt hiszed hogy valakit érdekel az idétlenkedésed...
Csizmás Kond
@m73: ...gondolom te azért vagy itt mert ideszartak...hülye..
lusta
Mindenki csodálkozik. Nem egy migráncs, hanem egy tősgyökeres cseh egyetemista volt az elkövető, akinem egyébként elég jó tanulmányi eredményei voltak. Ahogy a cseh barátaim mondják, szerencse a szerencsétlenségben, hogy Prága belvárosában tartott a karácsonyi vásár. Emiatt fokozott rendőri jelenlét volt és gyakorlatilag pillanatokon belül a helyszínen voltak megakadályozván a nagyobb mészárlást.
FLETÓ
@Csizmás Kond: Hagyd rá! Hülyére...
FLETÓ
@durbincs: Nem vele van baj, hanem @m73: a tetű! Küld már el a bányába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.