Az Alabama államban található atmore-i börtönben csütörtökön végrehajtották az első kivégzést nitrogéngázzal az Egyesült Államokban.

Az ítéletet azt követően hajtották végre, hogy az elítélt, az 58 éves Kenneth Eugene Smith utolsó fellebbezését szerdán az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította.

Smith arra hivatkozott, hogy alkotmányellenes a halálos ítélet végrehajtásának újbóli megkísérlése, tekintve, hogy 2022-ben már egyszer megpróbálták kivégezni, de nem találtak vénát a testén, ahova be lehetett volna kötni a méreginjekciót, ezért a kivégzés meghiúsult.

Egy szövetségi fellebbezési bíróság szintén szerdán utasította el az elítélt beadványát, amiben arra hivatkozva kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, hogy a nitrogéngázos kivégzési módszer sérti a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmát.

"A kivégzés több mint 20 percig tartott, a férfi görcsösen rángatózott" – Nitrogéngázzal végeztek ki egy bérgyilkost az Egyesült Államok egyik börtönében

Kenneth Eugene Smith halálos ítéletének végrehajtásához Alabama állam büntetésvégrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amin keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, ami rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta, hogy

ezen az estén Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé

Vannak, akik megkérdőjelezik az eddig még élesben nem tesztelt eljárás humánus voltát, Smith pedig attól félt, hogy nem egyszerűen kivégzik, hanem kínhalált kell halnia. A kivégzés nagyjából 22 percig tartott. Alabama azt állította, hogy az új nitrogén gázas módszer „talán a valaha volt leghumánusabb”, de szemtanúk beszámolói szerint egyáltalán nem ez volt a helyzet. Szerintük

Smith vonaglott és görcsösen rángatózott, és a férfi lelkésze azt mondta, hogy a börtön személyzete is láthatóan meglepődött, mennyire rosszul alakultak a dolgok.

Smith-re bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

Forrás: MTI

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához."
remélem a lelkészúr jól van...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához."
remélem a lelkészúr jól van...
Peller Anikó
Ettől már a nácikis különb módszert használtak, az csak 2 perc. Persze volt ennél már akkor is hatékonyabb, csak a végén már drága volt a töltény. A nindzsákról nem is beszélve.
Nessy
Talán a Ciklon B gáz hatásosabb lett volna. Az ki is volt már próbálva. i tudja mennyit szenvedett! Ennél a golyó átali kivégzés is egyszerűbb. A legegyszerűbb a halálbüntetés megszüntetése lenne.
puszt
1) Nehéz eldönteni, h mennyire baj, ha egy ilyen ember egy kicsit szenvedne...
2) Az, meg h mennyit szenvednek, EEG-vel lehetne eldönteni, ha akarnák...
Nyírfa
@Peller Anikó: 10.40

Nekem is a nácik jutottak elsőként az eszembe, ahogy megtervezték a gázkamrákat, hideg fejjel, mérnöki precizitással.
Ezek az emberek, akik a kivégzési módszereken agyalnak, és nézik végig a végrehajtásukat, semmivel nem különbek, mint azok, akiket elítéltek.
És a szájukra tudják venni a humánumot.
Nyírfa
@Nessy: 10.44

Igen. Vagy golyó, ha már nem tudnak lemondani a halálbüntetés erősen aberrált élményéről, vagy semmi. A halálbüntetésnek az elkövetők számára soha nem volt, és nem is lesz visszatartó ereje.
Magánzárka, teljes elszigetelés addig, amíg rá nem ébred a tettének a súlyosságára. Ha egy életen át tart, akkor addig. Én így büntetném az életellenes cselekedeteket.
namihami
@Nessy: @Nyírfa: Azért talán arról kéne legelőször megemlékezni, hogy ez egy bérgyilkos, sz@ros 1.000 dollárért!
Szenvedett, fájt neki? Valamilyen egyszerű okból, de könnyedén túltettem magam ezen! Feltételezem, hogy az áldozat nehezebben vette tudomásul!
Nessy
@Nyírfa: @namihami: Igazatok van! Sajnos reménytelen eset vagyok. Amikor valaki látok szenvedni, kitör rajtam a régi kedves nővér, és igyekszem segíteni, ha tudok. Ezzel együtt eutanázia párti vagyok Nincs annál rosszabb, amjkor tudja az ember, hogy már jobban sohasem lesz, de sokáig szenved, mire átlép a "nagy kapun"!
Nyírfa
@Nessy: 16.25

Egy véleményen vagyunk.
Nyírfa
@namihami: 15.38

Te csak bosszút akarsz állni. A büntetésnek mindig kell, hogy legyen lelkiismeretet ébresztő funkciója, amely lehetőséget teremt arra, hogy ne történjen bűnismétlés. Ez hosszú folyamat, sok időt, sok törődést igényel. De ezért vagyunk emberek. A nevünkben, legalábbis.
Méhes
@Nyírfa: na ez már nem fog a bűnismétlés hibájába esni. nem sajnálom,járhatott volna rosszabbul i: pl ha vki fizetett volna a haláláért nem zavarta Őt sem hogy akit megölt szenvedett-e a lóvé eltakarta.
Nyírfa
@Méhes: 19.26

Milyen jogon ítélkezel, ha ugyanazt csinálod?
nejlontacskó
@Nyírfa: kiben kellene lelkiismeretet ébreszteni?
A bérgyilkosban?
Egy betonoszlopban több lelkiismeret van, mint egy gyilkosban!
Peller Anikó
@Nyírfa: 14:49, Ez ellen tiltakozom. Akik a kivégzést végignézik az nekik egy feladat. Nem aljas feladat, és bizonyára de legalábbis feltételezhetően nem kéjes érzés. A bérgyilkos is valahogy így tekinthetett rá, feladat.

Viszont hiányzott a cikkből az értelmi szerző, amint azt @csak úgy: megemlítette, mert az igazi bűnös ő volt. Megvolt az előre megfontolt szándék, a nyereségvágy, az aljas indok. Mégis a végrehajtót nyírták ki. Ami nem baj, de akkor a putyint is. Meg aztán nálunk is szárad 50 000.

Mindezek mellett az emberiség katasztrofálisan túlszaporodott. Végzetesen, ami a teljes kipusztulással fenyeget. Így aztán vagyunk elegen, sőt. A gecikért nem kár.

A visszatartó erő meg végképp téves. A halálbüntetés az igazi, egyetlen, halálbiztos visszatartó erő. Nem fog több geciséget elkövetni.

A probléma az igazságszolgáltatással van amennyiben az nem pártatlan. És általában mi sem nézzük a másik oldalt, mi, miért történik.
Nyírfa
@nejlontacskó: 19.35

Erősen leegyszerűsítettél egy összetett emberi viselkedést.
nejlontacskó
@Nyírfa: igen, ebben igazad van!
De nem gondolom, hogy egy olyan emberben, aki előre eltervezett módon képes megölni egy másik embert, anyagi haszon reményében, bármilyen emberi érzés lakozna!
Lelkiismeretet biztosan nem mondhat a magáénak!
Nyírfa
@Peller Anikó: 19.36

Bocs', félreértettelek, azt hittem egy platformon vagyunk.

Akik a kivégzést végignézik - téged idézve: feladatot teljesítenek -, az embertől elvonatkoztatva tanulmányozzák a haldoklás menetét, figyelik a gép működését. Csak itt a gép másik végén egy élő ember van. Nem zavar, ha nem érted, bár úgy gondoltam, érzed a különbséget: a bérgyilkos magánember volt, a kivégzők viszont az államot jelenítik meg, az állam intellektuális, szellemi vonulatát, amelynek elidegeníthetetlen része a humánum.
A kéj pontosan azt az érzelmi reakciót fedi le, amit többen is helyénvalónak tartotok: úgy kell neki, szenvedjen, ő sem volt kíméletes. Te ezt úgy fejezed ki, hogy a gecikért nem kár. De kik a gecik? Akiket te annak tartasz? Tudod, hogy mitől váltak vélt, valós gecivé? Hulljon a férgese, igaz? A nácik is így gondolták. Hulljanak a zsidók, a fogyatékosok, a kommunisták, a cigányok, mindenki, aki szerintük kimerítette a gecikategóriát, ráadásul , biztos, hogy a gázkamra után már nem fognak reprodukálódni, így ennél visszatartóbb erőt ki sem lehet találni. No, miután az értékrended szerinti gecik írmagja is ki lett irtva, s e pragmatikus eszmeiség uralja a világot, beszélhetnénk a túlszaporodási elméletedről, de ezt már kimerítettük egy régebbi kommentváltásban.
namihami
@Nyírfa: 16.49: Igen, talán ez is benne van! De, kérdem én, hogy ha a te családodból vagy köreidből tenne meg valaki vel ilyet (és mellé pénzért), akkor is ez lenne a véleményed!
Az pedig, hogy a bűne igazolást is nyert, az (számomra) méginkább a miharabb a társadalomból való kivonását erősíti! Mi van akkor, ha (esetleg) 20 év múlva jön valami széplélek és szabadon eresztik! És akkor ismét gyilkol?
Arról nem szólva, hogy az is ""kellemes"" érzés lehet, amikor a kuncsaft tudja, hogy konyec és néhány markos fegyőr mellett odakiséril!
Nyírfa
@nejlontacskó: 19.56

Könnyű ilyenkor diagnosztizálni az elkövetőt: pszichopata, nincsenek érzései. De vannak. Csak nagyon mélyen beragadva. Senki nem születik sem gyilkosnak, sem hősnek, csak azzá válnak , részben gyerekkori minták, részben a személyiség kiforratlansága, olykor betegség miatt.
Gondolj bele, a katonák milyen attitűddel indulnak a harcba: nekik kell ölniük, hogy ne őket öljék. Felkészülnek a gyilkolásra, ám a társadalom felmenti őket, sőt büszkék rájuk. Aztán csodálkoznak, hogy a harctérről már nem ugyanaz az ember tér vissza. Tudom, ezek más körülmények. Csak a lényeg, az élet elvétele az, ami közös, s ami nem egyeztethető össze a létezéssel.
csak úgy....
míg ti itt vitáztok az erköcsökön, az értelmi szerzö elillan és máshol lesz lelkész...
Nyírfa
@namihami: 20.18

Te egyfolytában a bosszút akarod legalizálni, most is kárörvendezel, milyen nyomorultul érezheti magát a halálra ítélt, akit markos legények visznek az utolsó útjára.
Emlékszel Oedipus király ítéletére? Vakon, de élnie kellett, s élete végéig szenvedni minden tévedéséért. Ezzel azonban lehetőséget is kap a világ, s benne önmaga megértésére.
Senkinek nincs joga ezt a lehetőséget elvenni egy embertől.
Hogy én mit tennék? Gondolom, iszonyatos dühvel megátkoznám. Aztán megkérdezném magamtól, miért történhetett ez meg velünk? Mert semmilyen okozat nincsen ok nélkül.
Nyírfa
@csak úgy...: 20.37

Egy reális hang. :)
csak úgy....
@Nyírfa: 20:38 - hmmm...,én pld. busszuból mindenét elvenném az 0rbán családnak ,akkor szerinted az sem legális?- mert ha éhenhalnak töle akkor az csúnya dolog?
ök mikor foglalkoztak veletek ?
namihami
@Nyírfa: 20.38: Ezért nem készültünk egy kaptafára! És gyilkosnak (ráadásul elvetemült, semmire nem figyelő pénzért gyilkolónak) tartom!
Ennél már csak azokat büntetném súlyosabban, akik gyerekkel vagy pláne csecsemővel teszik ugyanezt! Éppen ezért akkor borzadok, amikor csecsemő elleni bűnről hallok/olvasok és ilyenkor semmilyen büntetést nem tartok soknak!
Nyírfa
@csak úgy...: 20.51

Én a szabadságuktól is megfosztanám őket. De nem az életüktől.
csak úgy....
@Nyírfa: a bosszú jogos ha te vagy a szeretteid az áldozatok!
nejlontacskó
@Nyírfa: Valóban, az élet elvétele!
A katonában a túlélési ösztön az, ami ölésre készteti, a gyilkosban az eltorzult érzelmek, az empátia teljes hiánya.
Mert ugye, vannak pszichopaták, és vannak a hirtelen felindulásból gyilkolók.
Nagyon különböző motivációk vannak, ez tény!
De kérdem én, mi vezérli azt, aki előzetes megbeszélés nyomán, és anyagi ellentételezés fejében, vagyis üzleti okokból veszi el valaki életét?
Erre nehéz mentséget találni!
Nyírfa
@namihami: 20.59

Amikor gyerekeket bántanak, mindig eszembe jut egy regényben olvasott részlet: a házból kihajtották a családot, és megásatták velük a sírjukat. A nagymama tartotta kezében a csecsemőt, erősen szorította magához, és, amikor a katonák elkezdték rájuk hányni a földet, egyre magasabbra emelte. Akkor is maga fölé tartotta, amikor már befedte a föld. A katonák röhögtek, aztán megúnták, és lelőtték a síró gyereket.
Azt sem felejtem, hogy az oroszok megerőszakolták a csecsemőt. És még sok mindent nem felejtek.
A Mesterségem a halál című regényt sem, amelyben Merle a fajgyűlölet mélyére hatolt, bemutatva annak ipari méreteket öltő pusztítását.
De a megoldás a fejlődésben van, ami azt jelenti, hogy nem követhetjük el azokat a hibákat, amelyekkel előidéztük a jelen problémáit. És ez nem széplelkűség, hanem törvény.
Nyírfa
@csak úgy...: 21.02

Szemet szemért? Éppen most írtam le azt a fogalmat, hogy fejlődés.
Nyírfa
@nejlontacskó: 21.12

Nem is keresek a számára mentséget. És nem is süllyedek le miatta a pokolba. Mert az az ő szintje. De nem kell ott maradnia!
Mint az első kommentemben írtam, én addig tartanám magánzárkában, amíg meg nem világosodna. Vagy meg nem halna.
Tudod, hányan tértek meg a börtönökben? Hogy mennyien kezdtek tanulni,művelődni, és végeztek aztán életük végéig felvilágosító, szociális munkát?
Ha csak egyetlen ember lenne, akit példának hozhatnék, akkor is amellett törnék lándzsát, hogy az élet esélye mindenkinek jár.
csak úgy....
@Nyírfa: az mitöl lenne fejlödés ,hogy megbocsájtasz ? gondolod,hogy az abberált gyilkosok is fejlödnek? - nem vagyok a halálbüntetés híve,de aki ok nélkül ,nem önvédelemböl öl, annak ne legyen kellemesebb az élete mint az áldozata hozzátartozóinak!
csak úgy....
@Nyírfa: "Tudod, hányan tértek meg a börtönökben?" tehát tisztaban voltak,lettek a cselekedeteikkel,ami utólag egy igaz történetetböl készült filmben megható , - csak ne mutassák meg a védtelen áldozat családjának mert lehet ,hogy ...,nem tudom!
én símán kinyírnám a családom,szeretteim ellen vétkezöket,még akkor is ha az után elítélnének!
Nyírfa
@csak úgy...: S mivel tudatosan gyilkoltál, halálra ítélnének. Bravó. Jut eszembe: könnyen beszélsz, Németországban nincsen halálbüntetés.
Mást mondok. Nem jó irány elképzelni a saját életünkben ilyen történéseket. Ez csak egy jó tanács.
És ezzel zárjuk le a témát.
csak úgy....
@Nyírfa: ez itt minden teorétis ,- te sem tudhatod,hogy ha lenne e nálad kés mikor szembesítenek a családod megrontójával és ,hogy használnád e!
- tudatosan csak a hivatásos gyilkosok ölnek,akiknek a több éves profi pályafutásuk során még menö ügyvédekre is fussa!
tudom,vasalnod kell! ;)
Peller Anikó
@Nyírfa: "'"szeretnéd-e, hogy a gyerekednek vagy az unokádnak a napi élelemért esetleg el kelljen vágni valaki másnak a torkát 20-30 év múlva"'"

Nap mint nap látható, hogy az emberi társadalmakban forrong a feszültség. A nyomorultabb helyeken jobb esetben elvándorolnak, rosszabb esetben egymást nyírják. Egyes államokat a maffia irányít vagy csak simán diktatórikus a rendszer, miközben a természet egyre nyilvánvalóbban megelégelte az emberi gyarlóságot. Sokféle módon tör az életünkre, erre mondják, hogy a természet megoldja,
- egyre több kártevő fajta, betegség támadja a növény és állatvilágot, amiben csurig benne vagyunk, mármint az okozásában
- a kovid felnyitotta a szemünket az új és akár a nagyonrégi betegségek robbanásszerű terjedése miatt, a bolond repülőkézéssel akár hetek alatt. A kovid feljlődése szerencsére enyhülő megbetegedéseket okoz, eddig. A hatalmas méretű táptalaj miatt azonban az ellenkező irányban is mutálódhatnak a mindenhol felbukkanó ismeretlen kórokozók
- a túlméretezett embertömeg okozta felmelegedés durván emelheti a tengerszintet és a folyamat öngerjesztő. Szeged például 72 méteren van ezért azt hihetnénk egy 60 méteres tengerszint emelkedés minket nem érintene. Az első esős évszakig lehet. Viszont az amúgyis enyhén lejtős Tisza szinte megállna és a Dunával karöltve feltöltené a Kárpát medencét. Elég csak egy hónapra. Mondjuk Pécs a 200 méterével még nem lenne veszélyben.
- ha addig az orkánok el nem vinnék a házainkat
- néhány elfajzott diktátor könnyen bocsátkozik háborúba, ahol nem kérdezik, hogy jó voltál-e és kaptál-e valamit mikulásra, ott válogatás nélkül leölnek, mert szeretnék elvenni a vagyonkádat, földedet, országodat, a maradék ásványkincseket
- az atomháborút még nem is említettem

Szóval véleményem szerint egy darabig még mehet a jópofizás, meg az emberélet felsőbbrendűsége, de ennek nagyonrövid belátható időn belül végeszakad, az előbb említettek vagy valami más katasztrofális dolog miatt, aminek az oka a túlnépesedés...
Peller Anikó
Nincs kizárva az egyéb okok sem de azok valószínűsége nem növekszik az embertömeg növekedésével. Mert pillanatnyilag ez fenyeget minket. Saját magunk.
Nyírfa
@csak úgy...: tegnap, 22.18

Az úgy kezdődik, hogy nem hordok magamnál kést, és úgy folytatódik, hogy nem véletlenül vagyok pacifista, hanem azért, mert már gyerekként is békebíró-szerepem volt. Nem mások osztották ki rám, hanem mert ez a lényegem, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnék haragudni, sőt, gyűlölni, csak éppen törekszem az indulatok kezelésére.
Tehát mégegyszer: fejlődés alatt nem azt értem, hogy megbocsátó angyalt játsszunk, és úgy tegyünk, mintha nem történt volna semmi, hanem a világ, és benne önmagunk értését. Hogy értsük, miért azt gondoljuk, azt tesszük, amit, hogy felismerjük a hibáinkat, és igyekezzünk olyan stratégiát kidolgozni, amely által több életet tudunk élni s adni a környezetünknek. Mint amikor felhúzod a rolót, és beengeded a fényt.
Amikor sötét gondolatok kísértik az embereket, jusson mindenki eszébe, hogy olyan erő hozta létre a világunkat, amelynek megértése, elfogadása és tisztelete eljuttat minket a valódi , mindenekelőtt a belső békéhez. Akinek ez megvan, az nem fog erőszakhoz folyamodni, mert éli a saját tudását, használja a képességeit, amelyből profitál a mindenkori szűkebb-tágabb közössége is.
Ez a fejlődés, amit el lehet utasítani, és lehet élni vele, csak ne felejtsük el, hogy semmi nincsen következmények nélkül.
Ja: már bevasaltam, mielőtt a kommenteket megírtam. Sokat mosok, nem halogatom a munkáimat, nem hagyom az edényre száradni a kajamaradékot, büdösödni a szennyest, rohadni a szemetet, mert attól érzem jól magam, ha rend van körülöttem, és persze, bennem is. Ha valami összekuszálódik, ami természetes evolúciós szakasza a létezésnek, akkor kibogozom a szálakat, a végére járok, hogy tovább tudjak lépni. Hangsúlyozom: a továbblépés nem vállvonogatás, közöny, nemtörődömség, hanem értés. Ez a kulcs: érteni, amelynek része, sőt, talán feltétele, hogy ne csak a szemünkkel lássunk.
Ez a válaszom neked is, @Peller Anikó: .
sokanvagyunk
@Nyírfa: Akkor Te kiestél... - nem leszel ítéletvégrehajtó. Én sem, de mindig lesz aki vállalja, mert nagyon úgy néz ki, mind többször lesz szükség rájuk.
Sakk Matt
@Nyírfa: Szerintem nem lesz bűnismétlés ;)
Nyírfa
@Sakk Matt: 10.23

Ő már nem fog kísértésbe esni. "Isten zsámolya" előtt állva most nézi végig az itt töltött életét. Nem irigylem.
sokanvagyunk
@Sakk Matt: (10:21) Erről van szó :D - @Nyírfa: nem érti, hogy ez is csak nevelési szándékkal történt. :)
Sakk Matt
@Nyírfa: És a lélekvándorlás? Visszajön és...
Nyírfa
@sokanvagyunk: @Sakk Matt: Jó szórakozást, uraim!
SÍva
@csak úgy...: A lelkész úr megöngyilkolta magát a lebukás után egy vagy két évvel.
SÍva
Elég érdekes volt a kommenteket olvasni! Volt aki sajnálta az elkövetőt és volt aki jogosnak ítélte a büntetést! Érdekes módon ilyenkor már senkit sem érdekel, hogy az áldozat mennyit is szenvedhetett mire meghalt! Annak az embernek a jogai együtt haltak vele? Miért kellene sajnálni és évekig milliókat áldozni az életbentartására egy ilyen aljadéknak? Igen is azok akik gyilkosságot követnek el bármilyen aljas indokból fizessenek az életükkel! Nem azért mert a biblia a szemet szemért elvet hangoztatja hanem azért mert az emberek igazságérzete nem tolerálja a mostanság alkalmazott büntetéseket! Csak példaként említeném P. Henrietta gyilkosát ami már szabadlábon van vagy épp a minap volt cikk az oldalon ahol egy apát és a fiát gyilkolta meg egy férfi fejszével és rájuk gyújtotta a házat és ekkor a fiú még élt. Amit kapott az egy vicc kategória és az indoklásban a bíró enyhítőkörülményként vette figyelembe az eltelt időt (két év)! Egy ilyen lélektelen lényt kellene sajnálnom mert 20 percet szenved? Többet megérdemelt volna de nálunk nincs halálbüntetés, sőt lassan már ott tartunk, hogy ki is tünteti őket olajos "két hét alatt rend lesz" Sanya!
Ezodabasz
@Nyírfa: ma, 18:35 " De a megoldás a fejlődésben van, ami azt jelenti, hogy nem követhetjük el azokat a hibákat, amelyekkel előidéztük a jelen problémáit. És ez nem széplelkűség, hanem törvény."
Hmmm ilyen törvény nincs! Egy Einstein idézettel válaszolnék stilszerűen:)
"Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett."
Ez talán ugyanaz csak másképp???
Peller Anikó
@kiNyírfa: Kösz a választ, rendben van, hogy te ilyen vagy, de a (nagyonis közeli) jövő másmilyen lesz. Senki nem fog aggódni az isten miatt, mert az egy sima átverés. Ami van nekünk az a saját lelkiismeretünk, kinek több van kinek kevesebb.

Az arabok is bolondulnak az istenükért (igaz is akkor most melyik van??) Allahakbár, allahakbár. Ennyire képesek. Őszintén, nem kedvelem ezt a fajta arabot.

Bocs a szóviccért, szia.
Ezodabasz
@Peller Anikó: tegnap, 23:53 Nagyon jót írtál,de sajnos nem értik. Ezt lehetne tovább részletezni, mert rengeteg szál van ami összefügg. Ez csak a jéghegy csúcsa.
Csepp a tengerben: toochee.reblog.hu/mit-fog-enni-10-milliard-ember
Még egy csepp: www.economx.hu/video/stumpf-biro-balazs-jon-a-tarsadalmi-penzugyi-es-termeszeti-osszeomlas.783111.html
Ezodabasz
@SÍva: tegnap, 12:53 Az tényleg érdekes, hogy ehhez a cikkhez mennyi komment jött! Egy ilyen elvetemült gyilkos ember számára a halálbüntetés szinte megváltás. Börtönben ülni életfogytiglan, talán az az igazi büntetés. Az hogy kiengedik X- év után a bűnözőket jó magaviseletért és ott folytatják ahol abbahagyták az már egy másik kérdés.
Az alapvető probléma az, hogy miért vannak bűnözők,tolvajok gyilkosok?...Jaa pénzért.
Ősrégi elosztási probléma?!? Normális emberséges társadalomban nincsenek bűnözők,tolvajok, gyilkosok.
Oda nem kell rendőr, katona, ügyész, ügyvéd, politikus...stb.
Nyírfa
@Ezodabasz: tegnap, 22.30

:) Ugyanaz. Csak azért nem nevezem szabálynak, mert az élet működésének a struktúrája törvényszerű.
Nyírfa
@Peller Anikó: tegnap, 22.44

Csak egyetlen mondat, Anikó: az emberiség istenképének köze nincs a valósághoz, amelyet egyelőre nem is tudna befogadni, bár nagy szükség lenne rá.
qunta
@Peller Anikó: jobb ha tudod a mzsidók, a keresztények és az iszlám istene 1 és ugyanaz.
qunta
nem értem miért kell oda lenni bő 1/4 óra rángatózástól ? talán sajnálni kellene ? sztem mondjuk 1 sima karóba húzást vagy stb is simán +érdemelne.
Peller Anikó
@qunta: Én a villamos istenben hiszek. Akkor most ez is ugyanaz ??

@Nyírfa: le tudnád írni néhány keresetlen mondattal, hogy a 'valóságos' isten miféle fajzat szerinted? Létezik egy ilyen vagy az is csak kitalálás? Esetleg csak sima néphülyítés.
Nyírfa
@Peller Anikó: 11.12

Amíg megpróbálod elképzelni , addig hiába is mondanék bármit. Keresd magadban, az általad is említett lelkiismeret környékén, és figyeld a természetet.
Peller Anikó
@Nyírfa: Értem, szóval akkor nincs isten, nem létezik olyan, valójában kitalálás, átbaszás az egész istenhit. Mindegy milyen isten, tűz isten, manitu vagy zeusz, mindegyik csak az emberek kordában tartása miatt született és kizárólag csak a képzelünkben létezik.

A valóságban nincs ilyen madár. Én ugyanis figyelem a természetet.
nemkati
Aki nem olvasta el cikket, annak: a felbújtó/megbízó lelkész úr vagy prédikátor úr öngyilkos lett, amikor kiderült a szerepe a gyilkosságban.
A halálbüntetésről: soha nem tartanám elfogadhatónak, senkivel szemben. Jól hangzik a felháborodás, hogy valaki milyen jogon gyilkol meg egy másik embert?! Nos, a kivégzőre ugyanez vonatkozik. Leegyszerűsítve: midkettő Istent játszik, és teljesen mindegy, milyen okból. A gyilkosság ha megtörténik, ugyanúgy visszavonhatatlan, mint a kivégzés. Csakhogy a kivégzést nem kellene feltétlenül elvégezni. Egyrészt amiatt, hogy nem egy estben kiderült, nem is a valódi bűnöst végezték ki. Másrészt igen, az életfogytiglan sokkal súlyosabb büntetés, mint a halálbüntetés, még ha a kivégzés során a halálraítélt több percig szenved is.
Az emberiség történetében az egyik legsúlyosabb bűn a bosszú. De sem a törvények, sem a nevelés, sem az egyének, sem semmi és senki nem próbálta meg soha megfékezni a gyilkos bosszúvágyat. Ami sajnos létezik, de lehet ellene tenni.
Nyírfa
@Peller Anikó: 11.50

Voltaképpen igen, jó nagy átverés, amit a varázslók nyomán folytattak az egyházak. Hozzáteszem, a varázslók és a valóban hívő papok között is voltak nagyon is progresszív személyek, csak éppen ők voltak kevesebben. Lényegesen kevesebben.
Anikó, olyan szívesen beszélgetnék veled a világegyetem zsugorodásáról, majd tágulásáról, hogy milyen erők idézik elő és vezénylik le a folyamatot, de, ha felvetem a spiritualitást mint gondolkodásmódot, te, mint szkeptikus, a hasad fogod a nevetéstől, vagy csak egyszerűen hülyeségnek titulálod a benne foglaltakat.
Úgyhogy szeretnék, de nem tudok mit mondani azon kívül, hogy, ha együtt élsz a természettel, akkor úgyis megértesz mindent, mert kicsiben minden olyan mint nagyban.
Nyírfa
@nemkati: 11.51

Nessy, te és én, már hárman képviselünk valamit ezen az oldalon, ami értéket már több társadalom is a magáénak vall, többek között az EU társadalmai.
A bosszú az egyik legprimitívebb érzelmi motiváció, mindenkiben ott van a csírája, csak hát van az a felettes én, s még afölött is a lelkiismeret.
qunta
@Peller Anikó: 11.12
háth legalább 220v-os agyonbasz akkor az is 1 jó isten. Javaslom próbáld ki.
Peller Anikó
@Nyírfa: Jól összefoglaltad valóban, de nem szkeptikus vagyok hanem inkább amolyan realista. Az én világképem szigorúan a természet, a szervetlen természet, amibe nem fér bele semmiféle spiritusz. Egyébként ha valóban érdekel az anyagi világ felépülése, mozgató ereje, az Univerzum sorsa és működése akkor csak szólj bátran mert ehhez semmi köze sincs a spirituálénak. Ezeket ugyanis csak tőlem tudhatod meg :)
Nyírfa
@Peller Anikó: 14.45

Ki hogyan értelmezi, s minek nevezi a saját korlátait. A legismertebb szkeptikus Vágó István volt, olyan elemi tényeket tagadott, amelyek után, biztos, hogy nem ültem volna le vele e témában beszélgetni. Viszont mint játékmestert ,nagyon kedveltem.
No, száz szónak is egy a vége, ha információra lesz szükségem, feltétlenül és kizárólag hozzád fogok fordulni. :)
Peller Anikó
@Nyírfa: Ok, puszillak.

Van egy listám kb 7000 'őrült', aki mind kitalált valami butaságot (fizika) és mind másmilyen. De hát csak egyetlen egy lehet igaz, a válóságnak megfelelő elképzelés. Ha egy kicsit finomabban (szerényebben) próbálnék fogalmazni akkor a valóságot legjobban közelítőt írtam volna. A mostani fizika-kozmológia a legkevésbé ilyen.
Nyírfa
@Peller Anikó: 16.10

Egyik kedvenc kérdésköröm a valóság és igazság illúziója, azaz hol van az origo, s van-e egyáltalán...
:)) Jó volt dumcsizni.
Ezodabasz
@Nyírfa: ma, 10:29 Lehet nevezni "szabálynak", de ez a természet törvénye, ember nem tud ilyen tökéletes törvényt alkotni. A természet az isten(minden élőlény és anyag együtt az egész univerzumban) amihez nem kell jelenlét, vagy felügyelet.(remélem érted). A cikkhez visszatérve: Hogy lesz tolvaj, bűnöző, gyilkos egy újszülött csecsemőből? Aki tiszta szívvel és lélekkel született erre a földre? Öröklött, vagy környezeti hatás, esetleg mindkettő? Vagy valami evoluciós hajlam amit a hibás vadkapitalista társadalom determinál?
Nyírfa
@Ezodabasz: jan. 28., 22.36

Kedves @Ezodabasz: , ki beszél ember alkotta törvényről? A természetről van szó, az ő törvényeiről. Csak magát a természetet, ha tágabb kontextusba helyezed, igen, az univerzuméba, és azon túl is, hiszen az ember számára a működése, a lényege, a létrejötte még a tudósok előtt is egy végtelen ismeretlen, akkor óhatatlanul elgondolkozol azon, hogy ez az egész miért van.
Mi az oka, hogy van, hiszen ok nélkül semmi nincsen. És, amikor ezen töprengsz, előbb-utóbb felbukkan a gondolataid között a VAN fogalma, s ha nagyon érdekel a kérdés, akkor elkezdesz foglalkozni a tudat témakörével, amely elvezet a spirituális világába.
Nem magyarázom, csak utalok rá, hiszen olastad Neal beszélgetéseit, sőt, Redfield megtapasztalásait is. Emlékszem, te magad ajánlottad Neal szellemi mentorát a figyelmembe, mégis , tele vagy kétellyel. Ez nem baj, hiszen a kételkedés ugyanúgy előbbre is viszi a világunkat, mint amennyire hátráltatja. Tehát, sok évezredes megtapasztalások igazságait lehet megkérdőjelezni, de tagadni? Annyi példát tudnék felhozni a kínai és indiai gyógyászattól Dr. Daubner Béla pszichiáter bizonyítékain át az agykontroll skizofréniát is gyógyítani képes eredményéig, de nem teszem, akit érdekel, úgyis utána jár.
Hogy mi késztet egy ártatlannak születő emberkét később olyan cselekedetekre, amelyekkel árt magának és a környezetének? Az evolúció során megőrzött , fixálódott félelmek minden bizonnyal hatást gyakorolnak az újabb és újabb generációkra. Tudod jól, hogy a túlélés ösztöne, amely nem korlátozódik a halál elkerülésére, hanem kiterjed a mindennapi boldogulásra, a képességeink, a tehetségeink megélésére, ki tud forgatni minket az emberi mivoltunkból. A fejlődés - maga az evolúció - éppen arról szól, hogy megtaláljuk az erőszakmentes életstratégiát, amelynek alapfeltétele, hogy szakítsunk a szeretetmegvonás eszközével, amely kivétel nélkül minden gyermeket hátráltat, s akiben még nincsenek kifejlett morális gátak, azok nagyobb korukban...
Nyírfa
Na tessék, nem vette, észre, hogy kifutottam...

tehát nagyobb korukban hajlamossá válnak, válhatnak romboló magatartást felvenni. A feltétel nélküli szeretet alapja, hogy szembe merünk nézni a saját félelmeinkkel, akár egyedül , akár segítséggel feltárjuk azok okait. Ezt, ha jobb világot akarunk, nem lehet megúszni. De ez nemcsak a személyes , jelen életbeli szorongásainkról szól, hanem az évezredeken, évmilliókon át hozott mintákról is. És máris ott vagyunk a halál kérdésénél. A kör bezárul: van, nincs, ha nincs, mi van utána? Mi az a VAN egyáltalán, és meddig tart, van-e vége, vagy végtelen... ? :)
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: " Akik a kivégzést végignézik az nekik egy feladat."...nem is tudtam hogy a hozzátartozóknak ez feladata...feladat a smasszereknek, az orvosnak, meg a börtönigazgatónak...a többi önkéntesen nézi végig...
Nanya
@Maccska: voltál a nagykövet " asszonnyal" ?
azt tudtam,hogy kézzel vasalsz olyan meleg vagy,de a nagykövet úrról nem tudtam ,hogy ő is buzi,mint te.
TASzSz
@C_3PO: Meghiúsult az injekció általi halál, akkor a törvények szerint életfogytiglanra kell változtatni az ítéletet! Nyilván, nem engedi szabadon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.